Cum ar fi viața fără medicul tău de familie?

Ce înseamnă medicul tău de familie? Cum ar deveni viața ta fără el?

Iar dacă nu te regăsești în exemplul care va urma, REAL și concret, schimbă medicul. Urgent! Nu te agăța de argumentul exclusiv al distanței, fiindcă noi suntem 11 mii, nu doar 2-3 care te înconjoară, iar a-ți alege un MF DOAR fiindcă-i mai aproape de tine fizic, în rest nasol, este ca și cum ți-ai alege nevasta/soțul DOAR fiindcă gătește bine/sau repară îndemânatic mașina. Niciun alt argument.

Și nu uita! Când tu însuți, asigurat român, îți alegi medicul de familie numai fiindcă e mai aproape și deci ajungi mai ușor la trimiteri sau concedii medicale de Crăciun când tai porcul, nu te mira că dai chix când ți-e rău!

Zilele trecute vine la mine o pacientă să ceară „trimitere la raze la plămâni”. M-am și mirat/iritat că mai am în parohie din ăștia care vin să-mi ceară exclusiv o trimitere – nu să-mi zică ce-i doare, însă nu s-a văzut. Pornesc dialogul firesc:

-Pentru?

-Mă înțeapă aici, la plămâni!… îmi arată stânga-n față.

Din faptul că “înțeapă”, deduc deja că nu-i inima, fiindcă noi știm că inima nu înțeapă nimic arătabil cu degetul, știu dinainte că nu-i plămânul dacă arată în față, deci înarmată cu ceea ce știu din prima, cer dumiriri suplimentare. De când, cât de viu, cât ține, dacă înțepătura se leagă de ceva etc… și deja am în creier o părere. Mă duc la pacientă să pun mâna… și dau peste ceva la care, e drept, nici eu nu mă așteptam din povestite, o problemă la sânul stâng. Reevaluez urgent primele concluzii proprii și pornesc pe drumul cel bun: investigarea sânului. Telefon la ginecolog, programare pentru ecografie mamară, urmată (dacă va fi cazul!!) de mamografie.

Care-i mesajul meu.

Că, fără medic de familie, (adică puțin din toate specialitățile, dar VITAL și FIX cât trebuie), femeia ar fi umblat la razele visate de ea. De acolo, de unde pe raze scria „Fără leziuni active pleuropulmonare”, mai stătea acasă poate o lună. După o vreme, ajungea la cardiolog. Care infirma că are bai la inimă. Apoi, poate la medicul de recuperare, care ar fi zis că e de la coloană și făcea ceva proceduri. Iar la urmă, când buba la sân pocnea cu totul, se gândea femeia (poate) și la ginecolog/seinolog, dar (poate) nu avea loc la programare decât după revelion și întâi își făcea o mamografie fără ginecolog, dar nici aia nu-i dădea direct concluzia finală.

Ultimele versiuni ar fi fost – aceeași femeie FĂRĂ UN MEDIC DE FAMILIE.

Iar concluzia e generală. Pentru decidenți și pacienți:

-iată cum va deveni viața voastră fără medic de familie. Sau

-iată cum se întâmplă când mizezi doar pe spitale și specialiștii din policinici, fără să ai un Stat Major în războiul cu boala. Un Centralizator. Pe unul care să adune în același loc toată informația ființei tale pământene, să o lege, și să te îndrume corect.

Și, din inimă vă rog!! să nu-mi răspuneți că eu sunt altfel. Nu-s. Mută-te frasului cu 3 metri lângă medicul actual care nu-ți place, care stă doar pe calculator sau nici măcar pe calculator… și te vei convinge că majoritatea medicilor de familie, din cei 11 mii care practicăm, sunt competenți – importanți – empatici – pregătiți – inteligenți – dar nimiciți, de 25 de ani, în meserie, de către guverne, mai rău ca prostituatele de pe centură care nici azi n-au lege/protecție sanitară/garantarea pensiei/protecția securității fizice/sindicat/drepturi/păreri, fiindcă-s curve. Și TOȚI știm că ele există. Că lucrează. Dar, periodic, mai ieșim să le filmăm pentru știrile PROTV și apoi le mai luăm cu japca câte o amendă, fără să facem nimic REAL ca să schimbăm lucrurile!

Din ianuarie, fiindcă negocierile lor au eșuat, medici de familie români își vor retrage ambasadele, opresc lucrul, lăsând loc spitalelor și lui 112. Crezi că va fi ok?

By Published On: 21 decembrie, 2017Categories: MedicaleComentariile sunt închise pentru Cum ar fi viața fără medicul tău de familie?

Laborator Analize

Arhive

Get more stuff

Subscribe to our mailing list and get interesting stuff and updates to your email inbox.

Thank you for subscribing.

Something went wrong.