Cum se măsoară glicemia? Adică „zahărul” din sânge

Răspund public la câteva întrebări, fiindcă este posibil ca destui alții să nu știe.

Glicemia= nivelul glucozei din sânge, popular = zahărul din sânge

Sufixul „emie” înseamnă din sânge, deci oriunde-l veți găsi veți ști deja ce este: calcemie=calciul din sânge, colesterolemie=colesterolul din sânge, magneziemie=magneziul din sânge și tot așa. (Apropo, de aceea nu-i corect să spui ca pălinca din PET are… atâta alcoolemie.)

Zahărul din urină, (care normal NU trebuie să existe în urină, ar trebui să fie zero), se numește glicozurie. Sufixul “urie” indică că ceva, o substanță este “din urină”.

Glicemia, adică “zahărul din sânge”, se măsoară în general din sângele capilar, deci din deget, cu un aparat anume fabricat, aplicând o picătură de sânge pe bandeletă. Aici vă rog să NU ștergeți cu spirt degetul înainte de înțepare, fiindcă asta poate modifica analiza. Vă spălați bine bine, meticulos, cu apă și săpun pe mâini.

Dar glicemia se poate măsura și din sânge venos, recoltat de la plica cotului de exemplu, atunci când vi “se ia” sânge și pentru alte analize.

Ce unități de măsură pentru glicemie folosesc aparatele și laboratoarele? Mai multe.

Două sunt frecvente: miligram/volum sânge și milimol/volum sânge.

  1. Miligrame la suta de mililitri, care-i FIX aceeași cu miligrame la decilitru. E tot aia, fiindcă 100 de mililitri =1 decilitru.

Valori normale ale glicemiei 80 -120 mg % sau 80-120 mg/dl

Mai gasim valori exprimate si in grame la litru, la anumite laboratoare. Si atunci imparti la 100 ce-i mai sus

Adică 80-120 mg% devin 0,8-1,2 g/l.

Hai să mutăm împreună o valoare de colo colo, ca exercițiu.

Să zicem că ai glicemia 89 mg % pe aparat. Inseamnă că ai tot 89 mg/dl pe alt aparat, sau 0,89 g/l la un laborator, dar oricare poate face aceste transformări dintr-una într-alta.

  1. Milimoli la litru, o scală TOTAL diferită de cea în miligrame la sută. Valorile normale =4,4-6,7 mmol/L. Eu nu utilizez această scală, o prefer pe prima, dar dacă vreun laborator așa dă, adaptez interpretările.

Măsurarea glicemiei cu aparatul, (dacă diabetologul nu vă indică o anume schemă de măsurat care să-l ajute în decizia tratamentului), măsuratul deci “al tău pentru tine”, se face  dimineața pe nemâncatelea. Și poți compara doar acele valori: cum e azi, față de ieri etc. Altminteri, compari mere cu pere, sau pere cu nuci.

 

 

By Published On: 19 mai, 2017Categories: MedicaleComentariile sunt închise pentru Cum se măsoară glicemia? Adică „zahărul” din sânge

Laborator Analize

Arhive

Get more stuff

Subscribe to our mailing list and get interesting stuff and updates to your email inbox.

Thank you for subscribing.

Something went wrong.