Gripa între legende și adevăr

Aveți mai jos abecedarul gripei. Îl citim, îl buchisim, îl recapitulăm, deci facem toate eforturile să ne intre în cap!

AXIOMĂ

Virusurile gripale sunt chiar virusuri gripale, așa cum le și zicem.

Să NU confundăm viroza respiratorie în general, cu gripa.

Nu punem egal între răceală, guturai – și gripă, ele sunt chestiuni diferite. Când ne vaccinăm antigripal, ne protejăm DOAR de tulpinile virusurilor gripale agresive, nu ne protejăm în general de răcelile iernii.

Mulți oameni spun:

-Uite, am răcit deși m-am vaccinat antigripal!

Răspund:

-Sigur! Fiindcă vaccinul gripal te protejează de GRIPĂ, boală care, la un moment dat, poate deveni extrem de gravă și circulă în epidemii, iar ceea ce ai dumneata azi, e o răceală banală, NU GRIPĂ.

Aceeași confuzie apare și la alte vaccinări.

-Iată, mi s-a infectat rana, deși m-am vaccinat antitetanic.

-Vaccinul tetanic te protejează FIX de tetanos – boală gravă -, nu și de restul celorlalte sute/mii de microbi care pot infecta o rană. Tetanosu-i tetanos, puroiul din plagă, puroi. Gripa-i gripă, răceala răceală.

Ok. Mai departe. Mă urmărești, nu?

Majoritatea virozelor respiratorii (dintre care, cum zic, doar unele, câteva, sunt FIX gipă), încep la fel, așa cum știm cu toții, cu: temperatură ridicată, frisoane, dureri de cap, dureri musculare etc. Îndemnurile recente de la TV cum că “la cele mai mici semne de răceală să fugi la medic fiindcă poate-i gripă” alarmează, panichează și, mai ales, ies din logică. Păi, dragilor, „la cele mai mici semne de răceală” nici medicul nu va putea ști dacă-i gripă sau nu, fiindcă diagnosticul de „gripă-gripă” se pune exclusiv serologic, pe analiză în sânge, eventual teste rapide pe secrețiile din nas. Iar asta se face în situație de epidemii și de gravitate extremă. Există, să știți, chiar și virusuri gripale blânde. În rest ele, răcelile, seamănă leit unele cu altele, mai ales la început. Deci evoluția și contextul epidemiologic și o anume analiză dau diagnosticul corect, nicidecum medicul „la cele mai mici semne”.

Încă ceva.

NU IEI AMPICILINĂ sau alte antibiotice preventiv, „ca să nu prinzi”, vezi Doamne, o gripă!! NUUU!

Mai mult. Chiar dacă ai contractat deja o gripă sau o altă viroză severă, antibioticul nu te ajută la nimic. Este inutil, ba face chiar rău.

Noi, medicii, în afara acelei analize de laborator la care mă refer, nici măcar nu putem diagnostica CERT gripa, ci numim simptomele „caz clinic compatibil cu gripa”.  Tradus, este ceva de genul “omul meu are o boală ce seamnănă cu…”, sau „aveți ceva ce s-ar putea să… fie gripă”. În engleză îi zice ILI= Influenza like illness. (Sar peste detaliul simpatic că destui medici sau asistenți nu știu nici ei exact de ce tre` să-i zică „ILI” gripei, când au destule cuvinte românești ca s-o definească!)

În concluzie: igiena proprie, evitarea aglomerațiilor (mai ales prin unități sanitare), pot preveni răspândirea gripei, atunci când ea deja și-a arătat colții.

Dar excesul de zel neinformat, deci să fugi la spital sau la MF fiindcă te ustură gâtul și ai făcut 38 de grade, nu doar că-i inutil e chiar păgubos, fiindcă pleci cu una și vii acasă cu alta!

Pe lângă regulile de bun simț ale igienei, eu aș veni cu un sfat pe care nu vi l-a dat nimeni la TV: să evitați instituțiile medicale, dacă nu-i chiar necesar. De exemplu, o boală cronică la control periodic, mai bine lasă după câteva săptămâni acest control, decât să intri în plin focar de virusuri. Sau ochelarii. Amână-i puțin. Mai bine o întinzi nițel fără ochelari, așa cum stai de astă vară fără ei, decât să te pricopsești cu un virus din sala de așteptare. Piși noaptea de trei ori încă din primăvara anului 2016? Na lasă prostata și controlul ei până trece frigul, umezeala și virozele. Etc. M-ai înțeles ce zic…

By Published On: 14 februarie, 2018Categories: MedicaleComentariile sunt închise pentru Gripa între legende și adevăr

Laborator Analize

Arhive

Get more stuff

Subscribe to our mailing list and get interesting stuff and updates to your email inbox.

Thank you for subscribing.

Something went wrong.