Hipertensiunea arterială. Greşeli la foc automat

Iată greşeli frecvente care se fac în tratamentul hipertensiunii arteriale.

De către pacienţi.

  1. A lua tabletele doar când „creşte tensiunea”. Un fel de “la nevoie”. GREȘIT!! Tratamentul medicamentos al hipertensiunii se administrează constant, mărunt, zilnic, cam la aceleaşi ore. E ca spălatul dimineaţa. Când nu te speli doar dacă eşti murdar pe faţă, după ce te controlezi în oglindă, ci te speli din reflex/obişnuinţă, conştiincios, zi de zi.
  2. N-am luat azi tabletele, fiindcă ţin post şi n-am vrut să le iau pe stomacul gol!” GREȘIT!! N-ai treabă nici cu postul şi nici cu stomacul gol/sau plin. Înghiţi boabele fără pauze, atunci când trebuie şi gata. PUNCT. Și nu mă face să repet. Haha
  3. N-am luat azi tabletele, ştiind că vin la medic, ca să vedem adevărul. Cum e tensiuna mea fără pilule.” GREȘIT!! Tocmai că vrem să vedem cum e tensiunea ta cu pilulele pe care ţi le-am recomandat la ultima vizită! Dacă în ziua venirii la cabinet n-ai luat pilulele, ne derutezi total.
  4. Nu vreau să încep cu boabe pentru tensiune, fiindcă apoi devin dependent de ele şi nu le mai pot opri”. GREȘIT!! Boabele pentru tensiune sunt în avantajul corpului tău, nu-s ţigară sau pileală sau heroină. Fac bine, nu rău. Dacă-s folosite corect.
  5. Tot iau boabele astea de şase luni, dar nu mă simt deloc mai bine.” Boabele nu ţi le-am dat ca să te simţi mai bine, ci ca să nu faci infarct, paralizie, sau să ajungi – cu vremea – să nu poţi urca trei trepte, fiindcă te sufoci obosit. Tratamentul medicamentos al hipertensiunii PREVINE complicaţiile, nu-ţi induc stare de bine. De altfel, hipertensiunea e parşivă: nu te doare, nu te împunge, nu te zvârcoleşte. Numai` lucrează tăcut, ca rugina, până te ucide. Eii, de-ar fi ea – tensiunea mare – ca o carie la măsea. Cum am fugi noi la doctor, urgent!
  6. “Nu-s prea multe boabele? Mai bine daţi-mi una singură şi tare!” Nu, nu-s prea multe, e ca la salata de boeuf. Câte puţin din mai multe legume atent dozate, e mai gustos decât un morcov tare. Tare şi singur. Nu există “tare” sau „slab”, lucru valabil şi la antibiotice. Există doar schemă potrivită, sau nu.
  7. “Mi-au dat la Timişoara, la cardiologie, tabletele astea şi nu vreau în ruptul capului să schimb ceva!”. GREȘIT! Schema de tratament în cardiologie,(incluzând hipertensiunea), este una mobilă. Nu-i bătută-n cuie!! Ea se ajusetează în timp, în funcţie de rezultate, de ecoul în alt organe (cum ar fi rinichiul, vasele, sau constantele biologice din sânge), şi de efectele adverse. Vrei musai Timişoara? Nu-ţi plac eu? Nu-i bai. Du-te periodic acolo, atunci, pentru evaluare, numa` nu sta cu anii blocat în aceeaşi schemă extrem de delicată.
  8. “N-am mai luat tablete, le-am oprit, fiindcă tensiune era bună.” GREȘ deja LA FOC AUTOMAT!!

-Tocmai fiindcă era bună, nu trebuia oprit.

-Dintr-o schemă cardiologică, nu toate tabletele sunt „pentru tensiune”. Deci sigur ai oprit şi ce nu trebuia.

-Dacă se justifică reducerea unor doze, asta nu se face brusc, oprind totul, ci progresiv, răbdător, în timp. În parteneriat cu medicul tău.

  1. “Am o tensiuneeee! Aşa-i de mare, că nici un medic n-a putut s-o scadă!”

Sigur… există-n literatura de specialitate sintagma: “hipertensiune arterială esenţială rezistentă la tratament”. În deceniile mele de cabinet, eu încă n-am prins “o din asta”. Și toată ziua numa` asta fac: tratamentul hipertensiunii arteriale.

Din acest motiv, prefer să cred că o “hipertensiune rezistentă la tratament” este vina a cel puţin uneia dintre părţile cuplului medic-pacient. În general, a pacientului. Care nu ia boabele – deşi zice că el ia, care confundă pastilele din cutii, care se mută din doctor în doctor la fiecare puseu hipertensiv (adică creştere a tensiunii) şi mereu o ia de la zero cu câte unul, şi… când să fie bine… iară mere la altul… etc.

10.”Am luat boabe ca ale vecinei, că şi ea are tensiune, ba o mai înţeapă în piept, şi se simte tare bine cu ele!”. GREȘIT!! Schema de tratament cardiologic este extrem de fină şi complicată. Acu` n-om fi noi toţi tâmpiţi, medicii, să citim tone de materiale, ghiduri, studii, să stăm cu orele la simpozioane pe subiect, când totul e atât de simplu: iei ce ia şi vecina, şi gata-i lucrarea.

Aşadar. Tratamentul prelungit, corect cardiologic, se face la indicaţia medicului. NUMAI aşa!! Vă rog, nu luaţi după ureche, e nasol. Mai bine o răchie-n plus, zău, decât un medicament greşit.

Alte articole pe aceeaşi temă, găsiţi aici:

 

170 Comments

  1. Nela Calinescu 17 mai, 2016 at 10:42 am - Reply

    Dar, doamna doctor,vad ca vorbiti obsesiv de pilule. N-ar fi mai bine sa indrumati pe hipertensivi si pe medici sa descopere cauza hipertensiunii ca sa nu mai consume un pumn de medicamente toata viata?

    • Otilia Tiganas 17 mai, 2016 at 1:33 pm - Reply

      Titlul postarii mele este „Greseli in tratamentul MEDICAMENTOS al… blabla ESENTIALE”. Deci continutul respecta aidoma titlul. N-am scris „Cum tratam hipertensiunea”, n-am scris „Ce analize se cer la…”, si nici „Cum/cine diagnosticheaza…”. Deci, nu am sa scriu altceva intr-o anume postare, decat promite titlul. Subiecte exista sute/mii! Fiecare cu alt titlu.

  2. ana 17 mai, 2016 at 1:54 pm - Reply

    F. adevarat ce ati scris ,eu intotdeauna iau medicamentele la orele fixe

  3. ana 17 mai, 2016 at 2:00 pm - Reply

    Problema e ca eu am mai multe boli ,brinsita astmatiforma (iau seretide),am avut apa la plamanul stang ,am facut antibiotice in vena ,am hepatita B activa si mai am si tromboza ma tratez cu sintrom,iar ptr. tensiune oscilatorie mi s-a dat tertensif dimineata si seara neobinorm ,dar cateodata am la mana stanga la degetul mic si inelar o inchilozare cateva secunde si ma sperii ,in special cand tai legumele la mancare sau la apa rece ,ce poate fii ? Multumesc

    • Otilia Tiganas 17 mai, 2016 at 4:43 pm - Reply

      Ana… greu de zis ce-i!
      Prima chestiune de exclus, este angorul. „Durerea inimii”!
      Daca nu-i aia, atunci e ceva articular. Zic.

  4. ana 17 mai, 2016 at 5:13 pm - Reply

    Da dna. dr. ,nu am nimic la inima ,dr. cardiolog mi-a spus ca nu am nimic la inima ,inca el mi-a zis ca este de la plamani un enfizem pulmonar si de aici mi s-a depistat ca am pleurezie,cred ca aveti dreptate ,dar din cauza sintromului eu nu am voie sa iau antiflamatoare,multumesc de raspuns ,o seara buna !

    • Otilia Tiganas 17 mai, 2016 at 5:30 pm - Reply

      Am spus „de inima” referitor la durerea aceea iradiata in ultimele 2 degete ale mainii stangi, aparuta la frig.
      In alta ordine de idei, n-am vorbit de antiinflamatoare, dar sa stii ca tratamentul cu sintrom exclude injectiile, intepatura!Nu antiinflamatoarele.
      Ele se pot prescrie, in doza corecta si timp scurt!

  5. ana 18 mai, 2016 at 2:49 am - Reply

    Buna dimineata!
    Da dnd. dr stiu ca nu am voie injectii,lunar fac INR si vorbesc cu dra. dr sa-mi prescrie corect doza,o zi reusita sa aveti !

  6. Miki 18 mai, 2016 at 7:13 am - Reply

    Buna dimineata ,doamna Dr am depistat de cateva zile ca am tensiune mare! Eu ma pregatesc pentru fertilizare in vitro vreau sa va intreb daca tratamentul pentru fertilizare in vitro si cel pentru tensiune merg impreuna? Vreau sa va intreb daca in sarcina se poate lua tratamnet pentru tensiunea? Si daca tensiunea mare duce la esec de implantare embrionului! Va multumesc!

    • Otilia Tiganas 18 mai, 2016 at 3:23 pm - Reply

      Hipertensiunea (tensiunea mare) pot afecta serios sarcina, fatul, nasterea. Din acest motiv ea hipertensiuena se trateaza, inclusiv medicamentos. E musai sa ceri/accepti sfatul specialistilor.
      Inca ceva. Daca doar de cate va zile e mare tensiunea, asigura-te ca-i corect masurata (de persoane pregatite) si cu aparate okay. Sa nu fie o alarma falsa!

  7. Dumitrescu 19 mai, 2016 at 4:15 am - Reply

    Mama mea ia pentru hipertensiune almodipina și trezen și se simte tot timpul amețită de dim.până la ora 13 Dr.doctor de familie nu a dat nici un răspuns a făcut EKG,analize sunt bune are 77 ani ce la ce poate fi? Multumesc

    • Otilia Tiganas 19 mai, 2016 at 4:23 am - Reply

      Ametelile deseori se leaga de alte cauze decat hipertensiunea. Sunt date de circulatia proasta a sangelui spre creier si urechea interna =centru al echilibrului. Poat sa plece, deci, si de la ceafa!Spondiloza.

  8. dana 19 mai, 2016 at 4:19 am - Reply

    Draga doamna doctor,tare sunteti simpatica,iar explicatiile le dati pe intelesul tuturor,sa aveti parte de o viata lunga si multa sanatate.Articole cat mai multe si cu alte subiecte interesante,sa aveti o zi buna!

  9. O alta doctorița din sistem... 19 mai, 2016 at 6:23 am - Reply

    Chiar sunteți simpatica ! Ne dați și noua idei ce sa le mai replicam pacienților când ne lasa cu gura căscată…(la ce „pareri” au câte unii )…

  10. jozsef elenes 23 mai, 2016 at 11:37 am - Reply

    Buna ziua Doamna doctor. Am citit cu atentie articolul. Este educativ, cel putin pentru mine. La punctul 7 insa am ramas nedumerit. Am acelasi medic cardiolog de 3 ani, dansul stabilindu-mi schema de tratament. Ce anume ati inteles dvs prin „Du-te periodic acolo, atunci, pentru evaluare, numa` nu sta cu anii blocat în aceeași schemă extrem de delicată.” ? Eu iau de 3 ani Nebilet 5mg si Atacand 8mg, dimineata prima, dupamasa cea de a doua. Ar trebui schimbate?

    Multumesc anticipat si o zi insorita

    • Otilia Tiganas 24 mai, 2016 at 4:52 am - Reply

      Nu ar trebui schimbate, ar trebui facuta evaluare periodica riguroasa. Daca de trei ani o face cardiologul, e PERFECT! Cardiologul stie exact la ce ma refer, deci este cazul fericit. Evaluarea nu-i exclusiv masurarea tensiunii. Faptul ca-i buna, nu-i destul! Postarile mele sunt semnate de medicul de familie, adica eu. Este un ajutor dat cardiologului – informarea oamenilor. Nu o contestare a rostului sau.
      Se refac analize, ekg, grafie, eco cord, se dozeaza progresiv ascendent medicamentele pana la doza tinta etc.

  11. zafrasus 24 mai, 2016 at 6:51 am - Reply

    Am observat reducerea potentei de la medicamentul de tensiune (Diovan). Pot sa intrerup medicamentul in zilele cind sint cu partenera?

    • Otilia Tiganas 24 mai, 2016 at 7:54 am - Reply

      nu.

      • Diaconu.M. 17 decembrie, 2020 at 11:53 am - Reply

        Buna ziua d.na doctor eu am durere in zona inimii .am fost la medicul de familie care mi a prescris Magneb6 si calciu D3.am luat 5.6.luni si tot nu sa schimbat nimic.Eu fiind sub tratament pt hipertensiune.Aspenter.Pentoxi Retard.

        • Otilia Tiganas 17 decembrie, 2020 at 5:46 pm - Reply

          Aveți nevoie de investigații și consult cardiologic/sau interne, zic eu!

  12. Puiu B. 31 mai, 2016 at 5:59 pm - Reply

    …dac erai tu in lociul partenerei? :)

  13. […] Hipertensiunea arterială. Greșeli la foc automat […]

  14. […] Sursa : Otilia Tiganas […]

  15. […] Hipertensiunea arterială. Greșeli la foc automat […]

  16. […] Hipertensiunea arterială. Greșeli la foc automat […]

  17. Lavinia 30 ianuarie, 2017 at 3:36 pm - Reply

    Iau de cateva luni Enalapril 5mg/zi. Dureri de cap,ca niste presiuni simt in continuare, noaptea spre dimineata. Dupa ce ma ridic din pat, presiunea pare sa dispara. E firesc ?

    • Otilia Tiganas 30 ianuarie, 2017 at 8:19 pm - Reply

      Dacă durerea dispare odată cu ridicarea din pat, foarte probabil sa fie cauzată nu de Enalapril (era puțin probabil oricum,) ci de ceafă, de pernă, de poziția-n somn.

      • Lavinia 3 februarie, 2017 at 9:58 pm - Reply

        Durerea (surda) de cap o simt in somn insa ea persista si peste zi, uneori. Am sa fiu insa atenta si la pozitia perna-cap…Am reinceput sa-mi iau tensiunea zilnic si se pare ca cea mica iar salta de 100….Dar, multumesc mult ! :)

  18. Luminitza 31 ianuarie, 2017 at 4:15 pm - Reply

    La Atacand (candesartan cilexetil), care sunt cele mai frecvente efecte secundare?
    Nu am gasit sufixul in schema…:-)
    Multumesc mult! Doamne ajuta!

    • Otilia Tiganas 1 februarie, 2017 at 1:35 pm - Reply

      Luminita, cauta in blog articolul cu completarea – sartanii si combinatiile! Am sa-l repostez eu azi pe pagina de FB. In orice caz, sartanilor nu le-am gasit efecte advers specifice, clare. Doar alea generale care se potrivesc la orice.

  19. Daniela 4 februarie, 2017 at 8:19 am - Reply

    Bună ziua, d-na dr. M-am trezit noaptea cu o durere în piept, însă o durere pe care o simțeam câteva secunde apoi dispărea,repetandu-se la câteva minute, ceva de genul contracțiilor la naștere. Am ținut-o asa cam 24 de ore apoi simptomul a dispărut. E nevoie de un control la cardiolog? Menționez ca tensiunea și pulsul au fost bune 115/80/79 Mulțumesc

    • Otilia Tiganas 5 februarie, 2017 at 3:17 pm - Reply

      Mai degraba control la MF! Care integreaza acest simptom intr-un tot unitar- greutate, alte boli cunoscute, analize de sange, ekg de repaus etc.

      • Daniela 7 februarie, 2017 at 10:32 am - Reply

        Va multumesc!!!

  20. Adrian 20 aprilie, 2017 at 10:45 pm - Reply

    Mmmm…, am cateva opinii usor diferite.
    Mai intai ziceti ca boabele nu-s heroina (ca raspuns la o afirmatie ipotetica). In acest caz, de ce trebuiesc luate toata viata? N-am vazut nici un medic intrerupand tratamentul medicamentos, chiar daca tensiunea a revenit la valori rezonabile. Dupa cate tin minte, tratamentul hipertensiunii este simptomatic, indiferent de ce blocari sinaptice se fac: el NU TRATEAZA CAUZA. Ne-am astepta ca o revenire sa intrerupa (sau macar sa micsoreze doza) ceea ce nu s-a intamplat niciodata.
    Mai apoi, sa nu uitam ca de ceva vreme incoace, actul medical incepe cu un „disclaimer”, adica o informare asupra limitarii responsabilitatii, normala, fiindca altfel ne-am duce din malpraxis in malpraxis. Aceasta abordare se bate cap in cap cu incurajarea de a merge la medic si a lua cu sfintenie reteta. Medicul nu-si asuma raspunderea asupra starii de sanatate a pacientului. Nu e un drept civil.
    In concluzie, fiindca si medicii pot gresi, concatenat cu principiul 20/80, care aplicat la orice profesie, spune ca 20% din profesionisti sunt excelenti, restul sunt la gramada (si imi asum aceasta socoteala) sunt de parere ca in loc sa asteptam sa gasim medicul destept si cu tragere de inima, mai bine incercam sa ne desteptam noi insine.
    Fiindca am vazut ca raspundeti cu multa rigurozitate, am lasat cateva portite pentru „intepaturi”, spre a vedea cum le folositi.
    Cu respect, Adrian

    • Otilia Tiganas 21 aprilie, 2017 at 11:29 am - Reply

      „Dupa cate tin minte, tratamentul hipertensiunii este simptomatic”. Nu, nu-i simptomatic. Este parte a unei preventii. Valoarea TA nu-i un simptom.

  21. Valentina 21 aprilie, 2017 at 3:24 am - Reply

    Buna ziua. Tensiunea arteriala a apărut o dată cu menopauza. Până la 49 de ani nu am avut nimic, perfect sănătoasă. Dintr-o data intr- o zi am avut un rău atât de mare, cu amorțire a scalpului și a buzelor. Până în acest moment nu știam că am tensiune. Făcusem 200/110. Internare în spital. Nu puteam sa stau in picioare, îmi venea un rău. Tensiunea de ridica când îmi era lumea ai draga. Analize bune,KG bun, urmează internare la neurologie, nimic important. Starea mea nu de îmbunătățea. Luam un tratament dat de medicul din spital cu are rigurozitate, dar din timp în timp făceam tensiune paroxistica coroborată cu tahicardie. Salvarea venea pentru a raul era imens. Am făcut și catecolaminele, totul o.k.. s-a spulberat și ideea unui feocromocitom. La un moment cardiologul m-a spus că este organizat tot de menopauză. De 17 ani i-au un tratament anti hipertensiv, dar… după 17 ani când mi-e lumea mai draga fac paroxism de HTA cu tahicardie. Nimic la eco Doppler, la EKG iese o tahicardie, dar fără modificari… Tratamentul il iau zilnic, fără excepție. Nu fumez,nu beau, mănânc a orice om…Dar numa simt bine, dar bufeurile vin cu un rău atât de mare încât nu ai știu ce să fac. Oare acele paroxisme sa fie legate e această menopauză pe care eu o consider deja atipică după 17 ani. Nici endocrinologul nu știe că sa mai facă? Nu am luat hormoni și nici un vreau. Problema importanta este tensiunea paroxistica. Acum fac crize ceva mai rar. Ca tratament: Nebivolol de 2,5 ( ptr că în afară crizei, pulsul este normal), Aprovel- dimineața, Tertensif, Simvacard 10 mg, Betaserc.. Aspirina de 0,75 mg. Pentru durerile reumatice Zaldiar. Între timp am făcut un reumatism degenerativ, hernie de disc cervicala și lombara neinvazive. De la salvare mi se spunea a fac și atacuri de panica. Dar în acest caz valoarea tensiunii nu este atât de mare. Îmi pun zeci de întrebări și nu pot da nici un răspuns. Mulțumesc pentru un eventual răspuns

    • Otilia Tiganas 21 aprilie, 2017 at 11:30 am - Reply

      Te rog muta problema ta pe mail la otiganas@yahoo.com. Raspund acolo, seara.

    • Maria Mihailescu 30 august, 2017 at 1:07 am - Reply

      Buna seara! Am avut o situație asemănătoare ca dtra. Va sugerez sa faceti următoarele analize: 1/ profil genetic de trombofilie mai ales gena MTHFR 677 care este responsabila cu metabolizarea Homocisteinei, 2/ Folat seric 3/Folat eritrocitar, 4 Homocisteina, 5/vit B12. Daca vreți sa înțelegeți mai mult va recomand blogul dnei Dr Iosefina Speers sau adresa : tuestidoctorultau.ro Important este ca se tratează doar HTA ( hipertensiunea arterială)adica efectul si nu cauza care poate fi aceasta homocisteina care este responsabila cu ateroscleroza si implicit cu creșterea valorii tensiunii arteriale. Îmi cer scuze D nei Dr Tiganas care i minunata ca am dat aceste informații pe blogul dânsei dar, toți putem învață oricând lucruri noi. Dr. Maria Mihailescu

      • Otilia Tiganas 30 august, 2017 at 7:25 am - Reply

        Ohh cum m-ar supara/deranja? Multumesc pentru interventie, eu insami voi studia ce propuneti fiindca nu, nu sunt informata pe subiect, nu am avut cazuri, deci ma pun la studiat! Medicul care sustine ca stie tot, e indoielnic. Mai ales cel de familie care trebuie sa stie cate putin din TOT, nu-i axat pe un singur domeniu medical.

        • Mihailescu Maria 30 august, 2017 at 2:13 pm - Reply

          Chiar sunteți un doctor minunat de care pacientii au mare nevoie. Apreciez maximum deschiderea dtra si faptul ( f rar întâlnit in lumea medicală) de a nu avea orgoliul de a fi ” deținătorul adevărului absolut”. Pacientii dtra sunt „pe mâini bune” . Eu de la valori de 210/130 chiar 240/130 cu puls 160 ( HTA compensata) dupa ce am facut homocisteina care avea valoarea 15,8 ( N =7 nu 10 cum au valoare laboratoarele ) si celelalte despre care am mai vorbit si profilul genetic de trombofilie ( unde s au descoperit mutații heterozigote la gena MTHFR 1298 responsabila cu metabolismul acidului folic si la gena MTHFR 677 responsabila cu convertirea homocisteinei in metionina. Gena fiind mutanta se acumulează homocisteina factor responsabil cu depunerile pe artere si implicit cu creșterea TA) si am luat tratament cu Metilfolat, metilcocolamina, B1, B2 am ajuns intr o luna la valori ale tensiunii de genul 110/ 60; 120/70; 150/90. Sincer acum nici nu stiu ce sa mai iau sau daca mai tb sa iau ceva ptr ca daca iau la 150/90 o jumătate de Accupro si 25mg metoprolol ajung la 110/50 si sunt năucă. Oricum cred cu tărie ca in tratamentul bolilor ca si investigații tb sa se înceapă de la genetica mai ales acum cand s a descoperit ca genele predispun dar nu dispun si nu e musai sa faci boala moștenită de la părinți daca cunosti problema si înveți ce tb sa mănânci si cum tb sa traiesti confirm Epigeneticii. Cu mult respect Dr Maria Mihailescu

          • Ionel Antim 19 noiembrie, 2018 at 11:05 am

            Doamna Maria Mihailescu, Am gasit o opinie, interesanta zic eu, care ar putea sa va sugereze si o alta cale. Am dat copy-paste mai jos.
            Si as mai adauga o concluzie personala, verificata in timp, care spune ca „efectul placebo” este foarte important avand un rol major in ameliorarea/vindecarea unui bolnav oricare ar fi diagnosticul. O infrastructura spitaliceasca buna sau de exceptie cu un corp medical bine pregatit, odihnit si bine renumerat da bolnavului increderea ca se va face bine acest efect placebo mobilizand adevaratul doctor care se afla in fiecare dintre noi si care stie cum sa rezolve suferinta.

            Personal am ajuns la concluzia ca MEDICINA NU POATE FOARTE MULT, foarte simplificat, fiindca oamenii mor. Exista bolnavi,(avem bolnavi nu boli cum ii place medicinei sa spuna) extrem de bogati, puternici, influienti care au sau pot avea spitalele lor personale, cu cele mai bune echipe interdisciplinare, cu cele mai performante aparaturi cu cele mai „bune” medicamente care nu pot fi salvati si care mor la fel ca ceilalti. Medicina, care are succes mai mult pe palierele de varsa I si ceva din II unde organismul are resurse, nu poate explica de ce.
            Insa dovada irefutabila ca medicina e f.limitata si ca nu poate este ca MEDICII CARE O PRACTICA, care stiu aproape toate secretele MOR LA FEL CA PACIENTII LOR. Oare de ce nici ei nu se pot salva?

            Medicina nu cunoaște cauza hipertensiunii arteriale, ba chiar mai mult, se consideră că NICI NU EXISTĂ O CAUZĂ! „La majoritatea persoanelor nu există o cauză determinantă pentru apariția hipertensiunii arteriale”. Boala este descrisă și clasificată în „hipertensiune arterială esențială sau primară”, dar despre cauzele bolii nu se știe o iotă! Ce medicamente se dau în cazul hipertensiunii arteriale de către medicina clasică? Medicamentul standard, pe care îl primesc aproape 100% din pacienți, este unul care conține o substanță numită betablocher și care inhibă bătăile normale ale mușchiului inimii, reducându-i randamentul natural. Prin această metodă, inima nu mai bate cu amplitudinea necesară organismului, ceea ce duce automat la scăderea presiunii sângelui în artere, ca atunci când un robinet la care se află legat un furtun este închis un pic.

            Randamentul inimii redus prin betaclocheri cu 20-40% va duce inevitabil la:
            – distrugerea sigură a mușchilor inimii și, ca urmare, la boli cronice de inimă;
            – lipsă de putere și energie, oboseală cronică;
            – infecții în sânge din cauza lipsei de oxigen și de sânge proaspăt în extremități;
            – slăbirea sistemului imunitar;
            – slăbirea tuturor organelor (organele sunt alimentate și întărite cu sângele pompat de inimă);
            – capacitate cerebrală scăzută.
            Alte medicamente date împreună cu betablocherii sunt cele care „subțiază” sângele (adică cele care alterează în mod artificial consistența lui) sau medicamente care dilată arterele.

            Întrebarea 1: Dacă, după cunoștințele actuale ale medicinii, hipertensiunea n-are nimic de-a face cu inima, de ce se dau medicamente care reduc puterea inimii? Pentru că prin aceste medicamente se obține cea mai rapidă reducere a hipertensiunii, efect dorit și de pacienți. Dar acestea produc efecte nefaste și ireparabile asupra sănătății, de care, până la urmă, tot fabricanții de medicamente vor profita cel mai mult.

            Întrebarea 2: Vindecă betablocherii hipertensiunea arterială? Bineînțeles că nu, pentru că inima are de a face cu tensiunea arterială la fel de mult ca și un robinet cu un furtun înfundat, conectat la el. Prin închiderea robinetului nu se curăță furtunul, chiar dacă presiunea din el scade.

            Întrebarea 3: Dacă betablocherii nu vindecă nimic, de ce se dau totuși la hipertensiune arterială? Tocmai pentru că nu vindecă! Dacă medicamentele ar vindeca ceva, cine le-ar mai cumpăra decenii întregi? Scopul industriei farmaceutice este profitul. Cu vindecarea nu se fac bani.

            Întrebarea 4: De ce doctorii nu caută o alternativă mai bună? Pentru că industria farmaceutică nu produce alte medicamente contra acestei afecțiuni și, ca urmare, doctorii nu au din ce să aleagă. Betablocherii funcționează rapid (deși slăbesc întregul organism și distrug inima) și acest lucru le este mai mult decât suficient celor mai mulți „doctori”. Un doctor adevărat, însă, va căuta cauza bolii și va încerca s-o înlăture, dar un astfel de doctor este mai rar decât cele 6 cifre de la loto.

            Întrebarea 5: Care este, de fapt, cauza adevărată a hipertensiunii arteriale? Dacă privim sistemul cardiovascular, îl putem compara cu o pompă de apă care ține apa în circulație într-un lac artificial. Acest sistem este format dintr-o pompă (inima), un furtun (vase sanguine) și un filtru (rinichii). Pompa este aleasă de așa natură, încât să garanteze circulația ideală a apei. Dacă la un moment dat presiunea din furtun crește, există doar două cauze posibile: inundarea furtunului sau înfundarea filtrului. Reducând randamentul pompei de apă, scade tensiunea în furtun, dar acest lucru nu duce la repararea problemei. Un instalator va face în acest caz ce trebuie: el va curăța filtrul înfundat. În cazul organismului uman, cauza hipertensiunii arteriale sunt rinichii. Aceștia filtrează permanent sângele, iar atunci când randamentul lor scade, crește automat tensiunea arterială, căci inima nu-și schimbă randamentul în funcție de cel al rinichilor.
            De ce scade randamentul rinichilor? Rinichii omului sunt organele cel mai direct legate de emoții și sunt afectați puternic de supărări și de alte emoții negative, îndeosebi de cele de durată (tristele, depresie, decepții sentimentale, pierderea cuiva drag, singurătate). Cei mai mulți oameni fac hipertensiune arterială după un deces sau o supărare care ține mai mult timp. În acest caz, rinichii nu mai lucrează cum trebuie (se strâng de la tristețe) și, reducându-și capacitatea de filtrare, tensiunea din artere crește automat.
            Și conflictele și enervările zilnice ale oamenilor care nu sunt triști sau depresivi duc la hipertensiune arterială, dar acest lucru este cauzat nu atât de randamentul slăbit al rinichilor, cât de ficat, care are o funcție compensatoare la volumul de sânge aflat în circulație în corp. Enervarea afectează ficatul direct. Deci cauzele hipertensiunii sunt conflictele, certurile, care duc la tensiune emoțională și implicit la tensiune sanguină. Ca urmare, voia bună și echilibrul emoțional sunt factorii care vindecă cel mai ușor hipertensiunea arterială. Pentru că pacienții nu știu acest lucru, de îndată ce au aflat că suferă de această afecțiune, ei vor lua medicamentele prescrise de medic ani de zile – chiar dacă necesitatea lor dispare – fiind convinșii că boala este nevindecabilă și că trebuie să ia aceste medicamente o viață întreagă.
            Așadar, un alt factor important în hipertensiune este ficatul. Acesta acționează ca un rezervor care menține cantitatea de sânge din organism la nivelul necesar – asemănător rezervoarelor de dilatare de la instalațiile de încălzire. Oricine a văzut un ficat de animal știe că acesta este ca un burete ce conține mult sânge. La mișcare, mușchii trebuie alimentați cu sânge și acesta este eliberat de ficat, care îl adună în timpul repausului. Și la enervare sau emoții puternice ficatul eliberează acest sânge, care se duce în zonele necesare, mai ales la cap, unde se creează o congestie. La un om cu ficatul sănătos, sângele se retrage repede înapoi în ficat după efort sau enervare, pe când la unul cu ficatul afectat acest lucru nu se mai petrece rapid.
            Din cauza afecțiunilor ficatului sau ale rinichilor, pe care le are aproape orice om din ziua de azi (alimentație nesănătoasă, lipsă de mișcare, toxine acumulate, calculi renali și biliari) ficatul nu mai poate îndeplini aceasta funcție în mod ideal, iar compensarea cantității de sânge din artere nu mai poate fi făcută în timp util, ducând la valori mărite de tensiune. Un ficat bolnav și enervările duc deci la valori mai mari ale tensiunii arteriale decât în cazul unui ficat sănătos. Acest lucru este binecunoscut: bolnavii depresivi și mânioși fac tensiune mai mare decât cei care sunt numai depresivi. Deși cauza primară a hipertensiunii este sistemul renal, ficatul are o influență destul de mare asupra valorilor ei.
            Al treilea factor în hipertensiunea arterială, care este însă minor, este pierderea elasticității arterelor. Arterele elastice sunt capabile să compenseze, prin umflare, o parte din tensiunea mărită apărută, în timp ce arterele rigide, cu elasticitatea alterată, vor păstra presiunea arterială la valoarea cauzată de emoție sau enervare, factorii zilnici care duc la variația tensiunii arteriale, așa cum știe orice hipertensiv din proprie experiență.

            Întrebarea 6: De ce doctorul meu nu știe toate lucrurile astea? Doctorii au fost învățați la facultate – în mod evident, greșit – că hipertensiunea „nu are cauze” și că se tratează cu betablocheri. Majoritatea doctorilor au rămas la acest stadiu, la care a rămas și „știința” oferită de industria farmaceutică de mai multe decenii. În ultimii 30 de ani nu s-a făcut un singur pas înainte în vindecarea hipertensiunii, căci cine are nevoie, când se câștigă atâția bani cu betablocherii și cu alte medicamente similare? Timp de cercetare proprie și mai ales de gândire doctorii din ziua de azi nu au, și ei, ca și cei mai mulți „oameni de știință”, se mulțumesc cu ceea ce știu deja.

            Cum se poate vindeca cu adevărat hipertensiunea? Există un singur mod real și eficient: trebuie vindecată sau eliminată depresia, supărarea sau tristețea pacientului! Acest lucru se poate face cu ajutorul homeopatiei sau prin schimbarea modului de viață. Cei mai mulți oameni fac hipertensiune la scurt timp după decesul partenerului sau al unui membru din familie. O soluție ar fi găsirea unui nou partener, a unui nou punct de sprijin în viață. Astfel de pierderi nu pot fi înlocuite, dar există metode de a face față mai ușor problemelor sufletești. Oamenii rămași singuri trebuie să-și găsească pe cineva. Singurătatea și tristețea duc la hipertensiune. Cei care se enervează ușor trebuie să înlăture sursele de conflict.

            În cazul hipertensiunii, rinichii și ficatul trebuie tratați cu remedii naturiste, iar cauzele psihice care duc la dereglarea acestor organe cu remedii naturale. Tratamentul cu betablocheri și subțietori de sânge aduce daune întregului organism și nu vizează cauza adevărată a bolii, făcându-i pe bolnavi dependenți de aceste medicamente pentru decenii întregi. În plus, doctorii dau la hipertensiune un medicament pentru inimă, când de fapt cauza bolii nu este cunoscută și în niciun caz atribuită inimii! Acest tratament este o prostie la fel de mare ca aceea a unui instalator care ar reduce randamentul pompei în loc să desfunde filtrul. Dacă un instalator ar face așa ceva, ar fi concediat imediat. Doctorii fac acest lucru de decenii…

            Mulți bolnavi care au reușit să depășească stadiul depresiv nu mai au hipertensiune și deci nu mai au nevoie de medicamente, dar le iau în continuare, din obișnuință sau pentru că doctorii lor nu le spun nimic. Frica de „a nu se întâmpla ceva” este menținută și inoculată de sistemul medical și acești betablocheri se prescriu în continuare, deși necesitatea lor a dispărut. Mult mai eficiente în vindecarea hipertensiunii ar fi drenoarele renale și hepatice (care înlătură depunerile), împreună cu remedii naturale contra depresiei sau a irascibilității.

          • Otilia Tiganas 19 noiembrie, 2018 at 11:18 am

            Fiindcă nu cenzurez decât replicile ofensatoare, vulgare, am aprobat această postare.
            Sunt nevoită să intervin, ca proprietar/părinte al blogului.
            – lungimea mesajului este (mult) mai mare decât a articolului meu
            – este genul de opinie elaborată, pentru care semnatarul ar trebui să-și facă blog propriu
            – n-am citit (și nu voi citi) conținutul, în afara primelor 2 propoziții, doar atât cât să mă asigur că nu are conținut vulgar. Aș citi textul pe blogul dvs, însă ca replică legată de semnătura mea, nu.

  22. Asoltanei Vasile 21 aprilie, 2017 at 9:56 pm - Reply

    De ce doamna doctor nu prescrie ți sau să se cumpere din farmacii produsul HEART TONIC?Să-l dați pe rețele noastre compensate că doar contribuim destul la CAS nu se vrea din partea ministerului.

    • Otilia Tiganas 22 aprilie, 2017 at 5:05 pm - Reply

      Fiindcă:
      1. Nu cunosc produsul, dar cunosc alte 2365 de produse.
      2. Nu de mine depinde ce se compensează.

  23. Vali 22 aprilie, 2017 at 5:06 pm - Reply

    De 5 ani am fost diagnosticat cu hipertensiune , am luat 3 ani prestarium de 10 si acum iau acupro de 10 – 2 pe zi, ce grad de hipertensiune am? Multumesc

    • Otilia Tiganas 22 aprilie, 2017 at 7:06 pm - Reply

      Vali, din informațiile tale nu pot deduce răspunsul. Mai mult. Nu știu ce întrebi. Cum adică…ce grad. Stadializarea hipertensiunii nu-i dată de tratametnul pacientului.

  24. Maria Cirstea 23 aprilie, 2017 at 6:05 pm - Reply

    In afara de faptul ca m-a scos din sarite (nu stiu cum s-o numesc, cu Like, Share si niste cifre) dracia aia care acopera articolul si trebuie sa te plimbi ba su, ba jos ca sa poti citi, am si eu o intrebare. Nu sunt nici hiper nici hipotensiva, am acum 14/9 puls 90 si nu mai functionez. Toata viata am fost hipotensiva iar acum la 14 nu imi mai pot tine capul drept nici macar merge drept. Internari in nenumarate randuri, tratamente diverse iar eu tot nu stiu ce sa fac. Dimineata iau 1 bigogamma iar seara Prestarium. Problema este ca am zile cand am tensiunea 9/6 puls 60-65 iar doctorii mi-au zis sa nu iau decat atunci cand imi e rau si vad ca sunt aproape de 14. Sa iau medicamente si cand am tensiunea 9-10/6-7??? Ce se poate intampla? Cum poate fi tratata o tensiune oscilanta?

    • Otilia Tiganas 24 aprilie, 2017 at 10:48 am - Reply

      Intrebarile sunt alambicate, multe, nesistematizate, ar insemna sa ma mut juma de zi pe blog, ca sa discutam doar problema dvs. Basca inceputul unui dialog cu cineva (oricine ar fi el!) daca il incepeti acuzand, raspunsul va fi pe masura. Ati inceput aratandu-mi cat va enerveaza structura blogului meu, apoi continuati cerandu-mi ajutor. Hmm??? Cum e cu asta?

  25. Pop Ioana 23 aprilie, 2017 at 10:55 pm - Reply

    Buna seara. Mama mea are 59 de ani si ia tratament de la 35 de ani pt HTA, cardiopatie ischemica: prestarium, preductal,nebilet, olicard, betaloc. Acum 5 luni a avut o intervantie chirurgicala la genunchi(artroza) in urma careia nu nu se simte mai bine asa ca acum o luna cand a mers la control i s-a prescris tratanent cu arcoxia timp de o luna. Dupa 2 saptamani cu arcoxia a inceput sa sangereze cam de 2 ori pe zi pe nas. A mai luat totusi cateva zile. ..in total 3 saptamani de arcoxia…acum la 0 saptamana de la intreruperea tratamentului cu arcoxia i s-a invinetit sub unghia de la degetul mare de la picior fara sa se loveasca…Oare tb sa merga la cardiologie sau la derma…?Multumesc

    • Otilia Tiganas 24 aprilie, 2017 at 10:40 am - Reply

      3 sapamani de Arcoxia imi pare ENORM! Si da, musai sa fie examinata de medic. Incepeti cu medicul de familie.

      • Pop Ioana 25 aprilie, 2017 at 7:45 pm - Reply

        Va multumesc! Medicul de familie a programat-o peste o saptamana. E o urgenta situatia ei sau sa astepte programarea? Va multumesc!

        • Pop Ioana 25 aprilie, 2017 at 8:01 pm - Reply

          Vreau sa mai mentinez faptul ca nu mai sangeraza pe nas de la intreruperea tratamentului cu arcoxia, iar TA este normala.

        • Pop Ioana 25 aprilie, 2017 at 8:18 pm - Reply

          Vreau sa mai mentionez faptul ca nu mai sangereaza pe nas de la oprirea trat cu arcoxia iar TA este normala.

  26. Pop Ioana 25 aprilie, 2017 at 8:07 pm - Reply

    Vreau sa mai precizez ca nu mai sangereaza pe nas de cand a oprit arcoxia iar TA este normala.

  27. Deuteriu 25 mai, 2017 at 9:27 am - Reply

    Am luat medicamente dupa indicatiile medicului specialist.M-am trezit cu glezne umflate si cu ceva in plus,extrasistole.E normal?Cine plateste daunele?

    • Otilia Tiganas 25 mai, 2017 at 11:04 pm - Reply

      Nimeni. Si nu-i treabă de normal sau anormal, ci de efecte adverse ale oricărui medicament. Anormal (și păcat) e faptul ca v-ati îmbolnăvit, și a trebuit sa apelati la un medic. De acolo incolo… niciun medic nu-i Dumnezeu.

  28. R 25 mai, 2017 at 9:41 am - Reply

    Mda… In postarile mari vin pe Banda rulanta batranei cazuti in biserica, fie puseu hipertensiv, fie glicemii de speriat la diabetici , ca „nu am luat tratamentul ca trebuia sa ma impartasesc”…

  29. Nenciu Teodora 25 mai, 2017 at 1:40 pm - Reply

    Dacă masori tensiunea si este deja 12 cu 7 și ar trebui să iei pastilele, ce trebuie făcut?

  30. Denisa 8 august, 2017 at 3:22 pm - Reply

    Buna ziua, am primit Zomen de la medicul de familie, l-am luat cateva zile dar am avut nenorocul sa fac o depresie (la mine este recurenta) si cum depresia este un efect secundar al medicamentului, nu l-am mai luat. Intrebarea mea este daca presiunea in artere creste ocazional, in anumite situatii, este obligatoriu sa luam tratament zilnic? Multumesc frumos pentru raspuns.

    • Otilia Tiganas 8 august, 2017 at 3:45 pm - Reply

      Discutati cu MF. I-ati spus ca ati intrerupt? MUSAI sa afle.
      Daca aveti o depresie recurenta, clar nu-i legata de Zomen. Nici nu putea el declansa o depresie dupa 2-3 zile. Dar totusi vorbiti cu MF.

  31. Daniela 8 august, 2017 at 3:24 pm - Reply

    Bună ziua,ce se întâmplă cu crizele ocazionale de hipertensiune? Așa din senin după o zi de gânduri, neliniște, noaptea în jurul orei3-3,30 tensiune mare(140…160..)cu urgență în baie de două trei ori (nevoi mari) si senzație de vomă? S-a întâmplat de trei ori din oct.2016,apr.2017 și iul.2017.Ce să fie,ce să fie?(menționez că am 52 de ani și în menopauză! Mulțumesc,sănătate multă!!!

    • Otilia Tiganas 8 august, 2017 at 3:42 pm - Reply

      Hmmm… e de analizat meticulos. Exista variante, dar repetarea noaptea, la aceeasi ora, impreuna cu alte simptome, poate face ca povestea sa fie inversa. Adica sa se defecteze altceva si secundar sa creasca tensiunea. Vorbiti intai cu MF, sa vedem ce spune si, eventual, intrebati-l de un consult endocrinologic. Daca nu-l vede necesar…

  32. Un roman 10 august, 2017 at 2:25 pm - Reply

    Medicul meu mi-a recomandat pastile pentru hipertensiune la varsta de 44 de ani, tensiune 145/85. Nu a luat in calcul alternative.
    Nu am luat acele medicamente. In schimb mi-am schimbat modul de viata, am slabit, merg mult mai mult pe jos, sunt foarte atent la ceea ce mananc, alternez zilele in care mananc fara carne cu cele in care mananc curcan sau peste cu legume, deloc carne rosie, cereale dimineata, deloc zahar, evitare alimente bogate in sare, lactate cu continut mic de grasimi, fructe, deloc fast food, extrem de rar ciocolata.
    Rezultatul: dupa 3 ani am tensiunea 120/70, colesterol in limite ideale si ma simt mult mai bine.
    Greselile enumerate in articol sunt un mare bull…it. Pastilele actioneaza asupra efectului insa trebuie umblat la cauza: un mode de viata defectuos si o alimentatie nepotrivita.
    P.S. Acele pastile sunt recomandate pentru tot restul vietii, oare cineva are de castigat din asta ?

    • Otilia Tiganas 10 august, 2017 at 4:59 pm - Reply

      Mda, „Un român”! Mulțumesc pentru implicare. Numai că articolul meu nu se referă nici la prevenția hipertensiunii arteriale și a bolilor cardiovasculare, nici la hipertensiunea de graniță, ci se referă la FIX ce scrie în text. Asta una. Alta, că medicina nu se rezumă exclusiv la tine. Bizar, nu? Că regulile, studiile, ghidurile, medicina bazată pe dovezi se face pe MULT mai mulți oameni decât „Un român”. Bullshit e răspunsul tău – nuca-n perete, zău așa… Bullshit e teoria conspirației mondiale, prezumția vinovăției cuiva (medic cu decenii de experiență și semnificativ documetat pe subiect adică eu), dacă nu recomandă curcan și cereale în edemul cerebral declanșat de criza hipertensivă. Sau banana ca prevenție a infarctului de miocard. NIMENI nu contestă regimul de viață sănătos, aici, Române. Numai că despre altceva am vorbit.

    • Gina 22 august, 2017 at 4:11 pm - Reply

      Asa este regimul de viata trebuie schimbat , pentru a fi sanatosi . Recomand conferintele doctorului Calin Marginean .

  33. […] Sursa: otiliatiganas.ro […]

  34. ionela anghel 29 august, 2017 at 11:57 am - Reply

    Am TA 14/10 mai tot timpul,d na dr mi a dat Micardis,1/2pastila pe zi,dar de aproape 1 an nu le am mai luat,am gresit?Trebuie sa ma duc sa mi i au reteta lunar ?Si apropo ,daca soacra ia pastilele de TA dimineata si la pranz si seara bea o tuica,face bine?

    • Otilia Tiganas 29 august, 2017 at 1:55 pm - Reply

      1. Musai de mars lunar, 140/100 e mare.
      2. Nu barfim soacrele, haha

  35. Marian 26 septembrie, 2017 at 9:32 pm - Reply

    Buna seara,
    Din cate citesc aici vad ca eate o problemna mare in induatria farma…Doctorii trebuie sa spuna pacientilor efectele adverse medicamentele pe care le pun pe hartie, in special daca sunt date pe durata lunga de timp!

    Atentie la diuretice si betablocante! Daca mai esti si barbat care mai doreste sex nu lua sprinolactona. Barbatilor le este teama sa discute de asta, dar aveti grija mare! Veti intra in depresie (mentala, nu cardiaca) si de aici se ajunge usor la sinucideri sau acte de violenta!

    Nu-i de joaca cu aceste droguri! Dar este nevoie o colaborare stransa pacient-medic.

    Astea nu sunt medicamente, nu te fac bine, dar tin situatia sub control. Sunt droguri cu avizul medicului.

    Mai nou, medicatia SARTANI este buna, dar atentie la rinichi…

    Multa sanatate!

  36. Goz Adriana 7 octombrie, 2017 at 12:53 pm - Reply

    Buna ziua d.na doctor. De o luna fac tratament cu noliprel arg 2.5/0.625 ( aveam tensiunea 14-15 cu 9-10). De 4 zile tensiunea e 11 cu 7. Chiar daca tens e buna , 11 cu 7, trebuie sa continui sa iau medicamentul? Nu scade prea tare tensiunea? Va multumesc mult.

    • Otilia Tiganas 8 octombrie, 2017 at 5:09 pm - Reply

      La 110/70 da, e bună și TOCMAI că-i bună nu oprești tratamentul. Ci îl menții.

  37. Denisa 2 noiembrie, 2017 at 7:30 pm - Reply

    Buna seara, doamna doctor, dupa o luna de renovare a apartamentului (si inca nu s-a terminat), o luna plina de stres, nemultumiri vizavi de mesterii care fac lucrari proaste si pe urma le repara, dar ies mai rau ca la inceput si multe alte probleme, m-am trezit cu dureri de cap fara sa-mi dau seama ca de fapt mi-a crescut tensiunea. Astfel seara am avut 170/100, 168/124. Am luat un captopril si un furosemid, a scazut, dar a doua zi dimineata am sarit iar pe 160/100. Intrebarea mea este daca diastola marita se poate datora unei stari tensionate sau poate fi o afectiune? Daca iau Captopril dimineata, seara pot sa iau un Enap? Va multumesc din suflet, sa va dea Dumnezeu multa sanatate pentru bunatatea pe care o aveti. Am uitat sa precizez varsta 61, F, obezitate mare.

    • Otilia Tiganas 2 noiembrie, 2017 at 7:56 pm - Reply

      Daca e o hipertensiune nou aparuta, categoric schema terapeutica, dozele, le prescrie un medic. Fie de familie, fie cardiolog, fie internist. Cea mai grava greseala ar fi sa va apucati sa tratati neinvestigat, neclasificat, in afara contextului!

      • Denisa 4 noiembrie, 2017 at 9:28 pm - Reply

        Va multumesc pentru raspuns.

  38. Alecsandra Tarca 12 noiembrie, 2017 at 3:30 pm - Reply

    Bună ziua d-na doctor,
    Eu de aproximativ 8 ani iau la oră fixă medicamente pentru tensiune (dimineaţa Tertensif şi seara Exforge 5/160) şi de multe ori am făcut pusee mari, 17 – 19 – simţindu-mă f. rău. Simt rău şi dacă am 15.
    Am o rugăminte la Dvs. să-mi spuneţi – pot încerca să renunţ la Tertensif să rămân doar cu Exforge ? chiar dacă am spus că am mai făcut pusee ?
    Mulţumesc mult,

  39. Daniela 19 noiembrie, 2017 at 7:00 pm - Reply

    Buna seara, stimata doamna doctor!

    In primul rand, va multumim pentru articolele dvs, scrise si _traduse_ pe intelesul tuturor.

    As avea si eu urmatoarea nelamuririe, daca este posibil, va rog:

    – TA 14/9 – 16/9 descoperita dupa repetate dureri de cap. Asadar, am mers la medicul de familie; am masurat TA acasa, cu tensiometrul meu semiautomat, TA aceeasi … in orice moment al zilei). Am primit tratament cu Nebilet 2,5 mg, 1/2 cpr/ zi. Apoi analize medicale de sange (toate in parametrii perfect normali, mai putin TSH (usoara hipotiroidie). La endocrinolog am facut AntiTPO si am primit diagnosticul de tiroidita autoimuna, pt care iau seleniu 100 mcg/zi.

    Toate acestea se intamplau in perioada august-septembrie.

    In aceeasi perioada aflam si ca am un fibrom uterin de 2,5 cm pt care voi repeta ecografia peste 3 luni

    In prezent, TA este oscilanta (cred eu), de la 11-12/9 pana la 13,5/9….si simt ameteli, senzatia de clatinare, oboseala, slabiciune. De la medicul de familie am fost indrumata catre teste de echilibru, dar sunt programata peste 1 luna.

    Imi este teama din cauza acestor ameteli.

    Mentionez ca am varsta de 43 de ani, nefumatoare.

    Dvs ce parere ati avea in contextul acestei situatii?

    Cu multe mutumiri,
    Daniela R.

  40. Oleg Juncu 9 decembrie, 2017 at 11:58 am - Reply

    Eu am mai făcut o greșeală: le-am luat toate într-o singură priză – dimineața. În urma sfatului tău am reparat-o și bine am făcut, mi-a scăzut media cu 4-6 mmHg. Vezi ce elev bun sunt?

  41. Beres Adina 8 ianuarie, 2018 at 2:31 pm - Reply

    Buna ziua dna. doctor. Mama mea este hipertensiva tratament atacand de 8 unul dimineata si unul seara, si aspacardin. De un timp a avut din nou probleme tensiune mare pana la 18, cu dureri de cap, ameteli. A mers la medicul de familie si pe langa atacand i-a mai fost prescris tertensiv unul dimineata. Tensiunea s-a mai reglat, dar uneori coboare sub valoarea normala. Credeti ca atacandul doua pastle pe zi este prea mult? Ar mai putea sa reduca in sensul ca jumatate dimineata si jumatate seara plus tertensivul dimineata? Multumesc. O sa mergem si la un cardiolog dar as vrea sa stiu si opinia dumneavoastra. Am vazut pe prospectul atacandului ca mai da reactii adverse in sensul de dureri decap, ameteli, insomnii si mama are si probleme cu fierea.

    • Otilia Tiganas 11 ianuarie, 2018 at 8:10 am - Reply

      Nu-i nevoie de cardiolog, puteti regla dozele, sigur ca da!

  42. Popovici Melania 25 februarie, 2018 at 6:39 pm - Reply

    stimata doamna doctor, apreciez mult schema expusa ,cred ca daca am respecta macar o parte din recomandari ,am fii mai aproape de adevar , cu mult respect va solicit si eu ajutorul.am 75 ani , nu am prea fost bolnava ,am lucrat 52 an in mediu toxic ,a suferit putin ficatul dar toata viata am fost hipotensiva pana acum . nu depasesc valorea de 170/90 ,numai noaptea ,peste zi normala .recomandarea a fost prestarium de 5 mg ,dupa o saptamana am avut o tuse iritativa ,a fost inlocuit cu atacand de 8 mg ,m-am trezit in plina noapte cu tuse si lipsa de aer .am un substrat alergic si caile respiratori uscate ,ce -mi recomandati sa incerc? VA pP

    • Otilia Tiganas 26 februarie, 2018 at 8:07 am - Reply

      mai degraba substrat alergic, sartanii-Atacandul nu da tuse. Iar faptul ca apare noaptea poate fi de la puf, praf, etc Incercati 1 luna Singulair 10 mg 1/zi + Aerius 5 mg 1/zi si urmariti daca simptomul mai apare. Este un test terapeutic bun.

  43. Pop Vasile 28 februarie, 2018 at 7:36 am - Reply

    Buna ziua,

    Am fost de curand diagnosticat cu hipertensiune in urma unui puseu de 240/160. Medicul cardiolog mi-a recomandat Noliterax. Tensiunea s-a reglat cat de cat ( 135-150/ 85-100 ), dar au aparut reactii adverse : dureri constante de cap si probleme la erectie. Ce sa fac? Sa cer schimbarea tratamentului?

    Multumesc.

    • Otilia Tiganas 5 martie, 2018 at 11:30 am - Reply

      Da, să discuți cu cardiologul sau cu MF. Și, împreună, să decideți cel mai mic rău dintre două sau trei rele… Personal mă tem că problema erecției e una mai degrabă psihologică.

      • Discipol 25 aprilie, 2018 at 7:05 pm - Reply

        Buna ziua doamna doctor. Am luat Triplixam la care am observat tulburari de erectie, dupa care mi s-a prescris Noliterax,Aspenter la pranz si seara Sortis si Tenaxum, de la care am observat aceleasi efecte adverse. Sa fie doar psihologic? Asa mi-a spus si medicul de familie, ca pana se obisnuieste organismul. Asa sa fie oare,am doar 45 ani.

        • Otilia Tiganas 27 aprilie, 2018 at 8:03 am - Reply

          Mai mult ca sigur psihologic!

          • Discipol 21 mai, 2018 at 11:21 pm

            Multumesc. M-am mai linistit

  44. Liliana 22 martie, 2018 at 11:14 am - Reply

    Buna ziua!
    Am fost diagnosticata in urma cu 3 saptamani cu hipertensiune arteriala. Dr. cardiolog mi-a prescris jumatate de accupro de 10 mg dimineata si jumatate seara.Tot dimineata sa i-au si un tertensif.Pot zice sa s-a stabilizat tensiunea, cand si cand in timpul zilei mai creste la 14 cu 9 sau 10. Problema este ca chiar de la inceputul tratamentului ma simt ametita, buimaca(vorbind mai plastic),mereu aud un sasait in urechi, cu dureri de cap si senzatie ca mi se taie picioarele de la genunghi in jos….ca nu pot sa stau in picioare.
    Am vorbit cu medicul cardiolog si mi-a zis ca simptomele acestea nu sunt de la medicatie, poate am probleme neurologice pentru ca Accupro este tolerat de absolut toate organismele.NU stiu daca spondiloza cervicala de care sufar poate da asa simptome.Mentionez ca am 50 de ani si toata viata am lucrat la birou.De aici si spondiloza.
    Voiam sa stiu si pararea dvs. vis-a vis de cele ale medicului meu cardiolog.Multumesc!

  45. Gabriela Dascalu 29 aprilie, 2018 at 10:34 am - Reply

    Buna ziua,doamna doctor!Am 60 de ani si urmez un tratament pentru HTA cu Atacand de 16mg.dimineata,Tertensif la pranz,iar seara Atacand de 16mg.si Norvasc de 5mg.o pastila sau ,daca tensiunea e mai mare de 14/9 doua pastile de Norvasc.De aproape 10 zile tensiunea a scazut foarte mult,am avut chiar si 8/7,sau 9/8,10/8.In aceste conditii nu stiu ce sa fac.Cum sa iau pastile,la o tensiune asa mica? Mentionez ca medicul meu cardiolog este momentan plecat si nu pot sa ii cer sfatul.Va raman recunoscatoare pentru un sfat util.

    • Otilia Tiganas 29 aprilie, 2018 at 11:21 am - Reply

      1. Personal sunt impotriva administrarii schemei hipotensoare gen cauza -efect. Adica eu – pacientul -, masor tensiunea si, in functie de rezultat, decid. Cred in scheme constante, urmarite la anumite intervale de timp prin MF, lunar la cabinet. Si interventii din afara doar ca prim ajutor in cazuri extreme.
      2. Nu cred in excesul de masurare a TA, adica zilnic, repetat, fiindca nu aduce nimic bun. Dimpotriva. Aduce deseori rau, prin anxietatea pe o problema nu atat de grava incat sa-ti domine viata. Si prin gestionare proasta a situatiilor noi.
      3. N-am incredere in alta ureche decat a mea, sau a asistentelor mele, la aparatul nostru, si nicidecum n-am incredere in aparatele electronice.
      4. In cazul in care valoarea tensiunii chiar este cat scrieti, daca nu va deranjeaza fizic cu nimic, lasati-o in pace.
      5. Dozajul in timp si urmarirea HTA e treaba de MF, fiindca el o poate face lunar, sau mai des, daca e cazul. Interventia cardiologului – anual sau o data la 6 luni. Ea nu poate fi atat de frecventa, si nici nu are sens, cardiologul fiind supraspecializat doar pentru atat. Este ca si cum ti-ai plati un Chef bucatar sa iti faca ciorba zilnica pentru familie.

  46. vv 28 iunie, 2018 at 2:10 pm - Reply

    Buna ziua, Otilia!
    Ce parere ai de Heart Tonic? Am citit zilele astea despre el, dar nicaieri nu gasesc de cine este produs, ce contine si daca are aviz din partea MS.
    Multumesc, VV

    • Otilia Tiganas 28 iunie, 2018 at 8:23 pm - Reply

      Nu-l stiu. Oricum, suna a supliment alimentar (adica unul dintre miile existente pe piata!).
      cu drag

  47. Dan 11 iulie, 2018 at 12:21 pm - Reply

    Am hipertensiune grad 2 si 35 de ani. De la 8 ani am si virus hepatic b care acum are viremia 19000. De ceva ani incerc sa iau tratament decontat cu entecavir , dar nu ma incadrez la tratament decontat pentru ca ficatul nu e atat de afectat.
    Intrebare:
    Iau coaprovel dimineata si norvasc de 0,5 seara. Ce ar trebui sa fac ca sa-mi protejez ficatul avand in vedere ca tratamentul asta e pe viata?
    Multumesc!

  48. Tarnauceanu Nicolette 24 iulie, 2018 at 6:46 pm - Reply

    Buna seara, o intrebare sau mai bine zis un sfat daca mi-ati putea da. Mama mea are 78 ani este hipertensiva de vreo 30 ani, diabetica insulino-dependenta. Ia tratamentul prescris de cardiolog (dimineata – atacand-8 mg si 1/2 Lokren (20 mg) si seara atacand – 8 mg. De vreo 10 zile dupa ora 17.00 TA se mareste ajungand pana la 180/90 mm/Hg. Nu stiu cum sa procedez. Se poate ca tratamentul sa nu-si mai faca efectul? Mentionez ca dimineata TA este 100-110/80 si duce o viata foarte echilibrata (nu mananca sarat, nu face excese alimjentare, nu fumeaza, nu bea alcool). Multumesc!

    • Otilia Tiganas 26 iulie, 2018 at 8:44 am - Reply

      Inainte de orice as vera sa ma asigur ca masoara corect- de ex ca nu masurati cu aparat electronic. Asta 1. Si 2, nu vad rostul masurarii de 3 ori pe zi. Induce anxietate inutila, devine mica jucarie stresanta a varstnicului, deseori TA creste doar din stresul ca va creste…

  49. Adam 22 august, 2018 at 11:24 am - Reply

    Este adevarat ca cea mai eficienta metoda pentru a supravietui unui infarct este sa nu-l faci? :)

  50. Romel-Ion Vulpes 7 decembrie, 2018 at 6:45 am - Reply

    Bună dimineața, doamnă doctor! Incontestabil,sunteți un balsam pentru sufletul meu. Și cât de mult contează! Un filozof ori unul din tipii care gândesc profund, ar fi zis: inima este tributarul gândurilor noastre. Ce bine zice! Am 63 de ani și am avut o viață plină de nebunii: nopți nedormite in aburi de alcool, accidente auto și căzături cu deltaplanul din care am ieșit cu oasele rupte, zdrobite și cu pielea arsă. De fiecare dată MEDICII mi-au reconstituit alcătuirea in parametri proiectați de mama-natură. Când le intram pe mâna se mirau că încă mai trăiesc, dar la urmă, când începeam ” să fac ochi”, erau mândri de mine. Ii îmbrățișam și le mulțumeam, iar ei știau că au făcut un lucru bun. Cred că nimic nu mulțumește mai mult un medic decât să vadă că ” pacientul de la …” a început să miște. Venea în grabă, chemat de asistentă, și fața îi iradia de fericire. Acum, la acești ani, sunt întreg și ” functionabil”. Aburii alcoolului s-au evaporat de mult iar oasele stau la locul lor de vreo câțiva ani.Am alte probleme, în schimb. Mai întâi HTA ( cu grad înalt de risc), urmat parșiv ( iertati-mi cuvântul) de diabet zaharat de tip 2. Urmează,apoi,impetuoase, fibrilația atrială și flutterul atrial. Ca la final, în toată această „compoziție”, să nu lipsească insuficiența vertebro-baziliara și sindromul vertiginos. Când tocmai îmi făceam o reevaluare in vederea unui trai adecvat,în numai un an de zile, pe nepusa-masa, au trecut in neființă tatal și mama mea, urmați, cu două zile înainte de Crăciun, de soția mea. De atunci nu mai cred in sfintele sărbători. Și nici medicamente nu mai iau. Ce rost ar mai avea! Minunea este că mă țin pe picioare. Uneori, am niște stări de rău că zic: gata, asta a fost tot. Că o concluzie ( noi, oamenii, mereu căutăm să reducem totul la formule și teoreme) cred că sănătatea noastră, starea noastră de bine, vine din sufletul nostru, din sufletele celor care ne iubesc. Și pe care îi iubim.

    • Otilia Tiganas 7 decembrie, 2018 at 10:49 am - Reply

      Frumos text… m-a lasat pe gânduri. Îl pot publica pe blog? Dacă da, îl pot semna cu numele dvs. real?

      • Romel-Ion Vulpes 9 decembrie, 2018 at 4:58 am - Reply

        Bună dimineața și sărut mâna, doamnă doctor! Propunerea dumneavoastră îmi face onoare și îmi aduce bucurie în suflet. Va mulțumesc și doresc ca norocul să vă fie mereu alături!

  51. BUCĂLOIU IONUȚ 11 iunie, 2019 at 4:56 pm - Reply

    Sărut mâna și bună ziua dna Doctor. Am si eu o intrebare! I sau revocarea 40/10 și Tenxum pentru hipertensine,uneori și metrelpol de 50 mg dimineața 1 tableta. Mai nou am cumpărat Dexocalm și am constatat că tensiunea mea arterială scade la 9cu 7si puls 80.De obicei tensiunea mea este oscilatorie peste 12,…15.C
    Ce părere aveți si ma puteti îndruma? Mai este nevoie să iau Dexocalm?

    • Otilia Tiganas 12 iunie, 2019 at 6:14 am - Reply

      Nu pot răspunde de la distanță. Un răspuns necesită un consult.

  52. Cristescu Carmen 14 iunie, 2019 at 6:12 pm - Reply

    Buna ziua , de o săptămâna ma confrunt cu i problema :am 59 de ani ,am Tiroidita autoimună de mulți ani iau tratament cu eutirox de 50, am osteoporoza și iau actonel de 25 o data pe săptămâna , iau vit D3 de 2000, memoplus și betaserc 24mg pentru un țiuit pe care îl am de vreo 10 ani . Doctorul care mi-a recomandat betasercul a spus sa iau o pastila pe zi doua trei luni sa vedem dacă se ameliorează țiuitul. Nu s-a schimbat nimic și am decis sa il întrerup . Dar săptămâna aceasta mi-a curs de doua ori singe din nas!!!! Precizez ca am tensiune oscilantă adică 9 cu 6 sau 12 cu 5. Ce fac greșit?

  53. Crisa 6 ianuarie, 2020 at 6:42 pm - Reply

    Buna seara.Am si eu o intrebare.Iau Sevikar de 20/5 de o lună în urmă unui puseu de tensiune dd 190 cu 100.Sunt la menopauza de 2 ani.Am făcut ggt care este 100 limita fiind mai mic de 38.colesyerolul total 340 si lipidele 1000 limita max fiind 500.Am si tgo de 41 limita fiind mai mica de 34. Mentionez ca inainte de recoltare am facut tratament cu vimovo 10 zile.La analizele din 1 oct Tgo era normal si ggt de 78.Si la analizele de tgo si tgp facute la urgenta la puseul de yensiune in urma cu o luna erau normaleMentionez ca am 50 ani si 73kg.
    Nu fumez.nu beau alcool.Pe prospecrul de la sevikar scrie ca modifica ggt.Am pietre la fiere si ficatul gras.Credeti ca ar trebui să schimb Seminarul?La urgențe am primit tertensiful si enapul iar dr cardiolog a zis e ca e foarte bun sevikarul.Ce investigatii sa mai fac.Am început de o săptămână un regim pentru colesterol si ficat.Tensiunea este buna .multumesc

    • Otilia Tiganas 15 ianuarie, 2020 at 10:23 am - Reply

      Nu pot interveni on line, fără consult, la o decizie medicală.

  54. Andrei 18 ianuarie, 2020 at 12:01 am - Reply

    Buna seara, am 42 ani si sunt hipertensiv de circa 4-5 ani de zile, am mers cu tratament, respectiv: dimineata nebilet, atacand de 16 si milurit de 100 si seara sortis de 20,pe timpul zilei tensiubea este buna, cam 13 cu 8, dar dimuneata cand ma trezesc este cam mare, 15 cu 10 si nu gasesc cauza, nu stiu ce se intampla peste noapte, cred ca visez urat si de aceea imi creste tensiunea spre dimineata, ma gândeam sa iau atacandul seara, ce ziceți?

    • Otilia Tiganas 18 ianuarie, 2020 at 1:29 pm - Reply

      Sigur că veți lua Atacandul seara! Așa trebuia din start.

  55. Diana 1 februarie, 2020 at 1:22 am - Reply

    Buna seara, doamna doctor, va multumim pentru sfaturile pe care ni le dati, impletite cu un apreciabil umor fin. Am 63 ani, obezitate avansata si pentru ca din cand in cand am avut puseuri de HTA, am primit acum 2 ani tratament de la medicul cardiolog: dimineata Aspenter si seara Nebilet. Uneori seara cand aparatul imi arata tensiunea 110/70 sau 120/80 mi-e teama sa iau Nebiletul in ideea ca peste noapte imi va scadea si mai mult presiunea in artere. Probabil gresesc, sfatul dvs m-ar ajuta tare mult. In plus, tot de vreo 2 ani mi se umfla picioarele incepand de la glezne, foarte tare, chiar si in pozitia sezand la marginea canapelei. Am facut doua doppler venos, nu s-a vazut nimic deosebit, am mai consultat doi medici, unul dintre ei a spus, probabil in glumea, ca de vina este si gravitatia. Citind cu atentie prospectul Nebilet, am observat ca trebuie luat cu prudenta de catre pacientii cu probleme circulatorii periferice. Ma puteti ajuta cu un sfat in privinta asta? Va multumesc din suflet si va daruiesc o viata frumoasa in continuare.

    • Otilia Tiganas 1 februarie, 2020 at 10:04 am - Reply

      Nebiletul (de 5 mg?) de seară, e inofensiv. Trebuie luat regulat, constant, el scade tensiunea atât cât trebuie. Niciun hipotensor nu poate s-o scadă la zero. Pe tensiune. Glumesc. E ca Paracetamolul la febră. Scade temperatura la normal, nu la jumate din valoarea minimă. Corpul nostru e inteligent, nu permite scăderi abuzive. Bun. Puteți, totuși, să împărțiți Nebiletul de 5 in două, jumate dim, jumate seara.
      Glezne umflate. Probabil insuficiența venoasă cronică, exact ce a zis medicul cu gravitația. Sângele din vene trebuie sa URCE înapoi spre inimă, să se împortivească gravitației care îl trage in jos. Când sistemul venos de urcare e depășit, învinge gravitația. Umflatura apare tocmai în pozitie șezând. N-are nimic comun Nebiletul cu insuficiența venoasă cronică. De rezolvat/ajustat obezitatea – e cea mai importantă atitudine, toate se vor rezolva pozitiv, în lanț. Soluție imediată, stați cu membrele inferioare ridicate (dacă vă permite gerutatea, forma corpului), așadar ridicați membrele inferioare pe un perete, la 45 de grade, spatele pe pat, și mențineți asta 2-3 minute pe oră. Până s ealbește vîrful picioarelor, semn că sângele urcă în venele picioarelor ridicate. Acest exercițiu al venelor, dacă îl respectați meticulos, poate face minuni în 7-10 zile. Destui pacienți mi-au spus
      – Dar am făcut asta și degeaba! Am pus sub piciare o pernă.
      – Nu, nu-i destul, nu-i eficient. Trebuie să fie serios ridicate. Dacă e nevoie, chiar cu ajutorul cuiva.

  56. Diana 1 februarie, 2020 at 3:33 pm - Reply

    Va multumesc din suflet pentru raspuns. Daca dorm noaptea cu picioarele la 45 de grade (am niste perne decorative care ma ajuta in sensul asta) dimineata se cunoaste schimbarea dar nu este totala. Nu mai spun cum creste diureza, dar nu ma deranjeaza lucrul asta atat de mult, ma bucur ca functioneaza. In schimb ziua, treburile casnice, piata si alte activitati imi fac iar picioare de elefant, asa le spun eu. Daca neglijez sau pur si simplu ma incomodeaza pozitia la 45 de grade, ele continua sa se umfle fara masura. Ma gandeam poate exista si alte solutii, diuretice nu pot sa iau pentru ca tensiunea este normala, nu stiu ce as mai putea face. Pe langa greutatea pe care o simt in picioare, vad cum atrag privirile oriunde ma duc si lucrul asta ma jeneaza foarte tare.

    • Otilia Tiganas 1 februarie, 2020 at 5:10 pm - Reply

      45 de grade nu puteti obtine cu perne! Sa fie chiar peste 45, sa tinda spre 90. N-am spus sa dormiti asa, ci sa faceti asta 2-3 minute la fiecate ora a zilei. Sau cand nu sunteti acasa, mai rar, sa zicem de 5-6 ori intr-o zi. Dar constant. Vorbim de cate 2 minute per axercitiu. Plus adresati-va unui profesionist pentru a slabi, macar ceva ceva…

  57. Andreea 1 februarie, 2020 at 9:53 pm - Reply

    Buna ziua va rog sami dati si mie rasp la intrebare. Am fost diagnosticat de MF acum 1 luna de zile cu hipertensiune arteriala.Am fost la un medic cardiolog am facut consultul şi EKG si a zis ca nu am nimic la inima, ca perfect sanatoasa si ca pot sa fac ce vreau cu ea.Însa mia dat tratament cu Nebilet, dimineata 1 comprimat. Cand iau pastila dimineata, şi imi iau tensiunea înainte, am tensiunea 10/2puls60, peste cateva ore am tensiunea 9/3 puls 55.Îmi este frica sa mai iau pastila dimineata daca am tensiunea 10/2 dimineata şi in timpul zilei 9.Asta se intampla de 2 saptamani. Datimi va rog un sfat trebuie sa îmi fie frica sa iau Nebiletul, dimineata daca am tensiunea 10/2 puls 55 inainte sa iau pastila.Va multumescAm 31 Ani

    • Otilia Tiganas 1 februarie, 2020 at 10:21 pm - Reply

      Tensiune 10/2 nu exista. Ceva nu masurati/citit bine.
      Nu mai masurati tensiunea, faceti EXACT ce zice cardiologul si MF. Luati Nebiletul zilnic cam la aceeasi ora si gata. Lasati-i pe ei sa mai masoare din cand in cand TA, cu aparate bune.

  58. Diana 2 februarie, 2020 at 1:15 am - Reply

    Am scris un raspuns pe care nu il mai vad, dar am impresia ca e vina mea. Am cateva perne decorative care ma ajuta sa ma catar la 45 de grade si se intampla sa dorm asa toata noaptea. Dimineata se vede diferenta, dar cand imi incep activitatile zilnice, picioarele se umfla la loc. Daca neglijez, observ ca nu au limita, se umfla pana ma ustura pielea. Doamna doctor, ma intreb daca pentru insuficienta venoasa nu ar exista tratament sau daca s-ar putea face o procedura ceva… Mi-am pierdut optimismul, stiu ca trebuie sa fac ceva sa scad greutatea, dar pur si simplu imi lipseste motivatia. Cred ca o sa apelez la un psiholog. Va multumesc din suflet ca sunteti aici pentru noi, va doresc tot binele din lume pentru ceea ce faceti.

    • Otilia Tiganas 2 februarie, 2020 at 9:06 am - Reply

      Psiholog și/sau nutritionist. Din vointa, am vazut minuni!

  59. Sorin B 29 aprilie, 2020 at 4:46 pm - Reply

    Buna ziua doamna doctor. Am dat din intamplare peste blog-ul dumneavostra si m-ati cucerit prin stilul de a raspunde fiecaruia in parte care v-a intrebat cate ceva. Mai rar vezi asa ceva. Multumim frumos.
    As vrea sa va expun si eu in cateva cuvinte problema mea, daca nu este prea mare deranjul pentru dumneavoastra.
    Acum 3 ani am fost diagnosticat cu Hipertensiune arteriala. Am avut niste dureri de cap ingrozitoare, am chemat salvarea si aveam tensiunea 17/10. Mi-au dat atunci o jumatate de Captopril si mi-au facut o injectie cu Furosemid si recomandarea sa ma vada un cardiolog. Am ajuns la un cardiolog si am primit tratament cu Noliterax 10mg o pastila dimineata si Leridip 10mg o pastila seara. Totul a mers bine pana acum doua luni cand am facut iar un puseu de tensiune, mi-a dat sangele pe nas, am chemat salvarea, tensiunea 17/10 iar si m-au dus la spital. Acolo mi-au bagat pansament in nas, pentru ca nu mi se oprea sangerarea si mi-au recomandat sa ma vada un cardiolog si un ORL-ist. La ORL mi s-a spus ca nu am nimic. Intre timp vorbisem si cu medicul de familie si mi-a spus ca pot sa mai iau inca un Leridip si dimineata. Cu acest tratament, Noliterax si Leridip dimineata si inca un Leridip seara am ajuns la medicul cardiolog. M-a consultat, mi-a facut Electrocardiograma, Ecografie la inima si mi-a spus ca nu am nimic ci doar ca trebuie sa slabesc. Aveam la acel moment 150kg. Mi-a mai dat, pe langa tratamentul pe care il luam deja, Tenaxum 1mg o pastila seara. Intre timp am slabit destul de mult, aprox 30kg cu regim drastic, dar totusi inca mai am puseuri de tensiune 16/10, 15/9. Intrebarea si nedumerirea mea este de ce inca mai am aceste puseuri de tensiune ? Sa fie corpul care se lupta sa readuca tensiunea la nivelul la care era obisnuit sau este senzatia mea de panica care imi induce aceste cresteri ? Multumesc frumos.

    • Otilia Tiganas 30 aprilie, 2020 at 8:30 am - Reply

      Pentru a va putea raspunde, ar fi nevoie de un consult prelungit, meticulos cu toata povestea si toate documentele pe masă! Unul dintre elementele pe care le sesizez este posibilul exces in a masura teniunea, faptul ca posibil nu-i corect masurata (eu nu am incredere deloc in aparate elecronice) si o posibila obsesie pe aceasta temă.
      cititi si asta – https://www.otiliatiganas.ro/masuratul-tensiunii-si-obsesia/

  60. Sorin B 30 aprilie, 2020 at 8:53 am - Reply

    Multumesc din suflet pentru raspuns. Citisem deja articolul si exact greselile de acolo le fac :) Dupa ce am citit m-am mai calmat si relaxat :)

  61. Andrei 4 mai, 2020 at 2:17 am - Reply

    Buna seara doamna doctor. Am o mare problema cu tensiunea arteriala. Am 33 de ani și cam tot timpul am avut o tensiune mai ridicata dar în ultima luna am simțit sa o verific și am constat valori de 150 cu 100. Pentru vârstă cred ca e foarte grava problema. Am și 120 de kg și 1.90 cm si am crezut ca este normal sa am o tensiune mai ridicata fata de o persoana cu o greutate normala dar totuși tensiunea în acest moment îmi da foarte mari probleme.

    • Otilia Tiganas 4 mai, 2020 at 9:44 am - Reply

      Aveți nevoie de o bună comunicare/urmărire prin medicul de familie, el va decide si investigatiile necesare, dar si momentul cand e nevoie de un consult cardiologic.

  62. Elena 8 mai, 2020 at 12:22 am - Reply

    Sunt bolnava,speriata rau,usor deoresiva,speriata de restul.Sunt o hipertensiva consacrata cu valori ff mari,fibrilata permanent.Am făcut 5 șocuri la aritmologie.Am ajuns in garda la un spit.de urgenta din Buc cu tens 25/ 13 cu puls 160.Intrasem iar in fibrilatie.Dna dr care m-a preluat din garda,m-a ingrijit o sapt.si am plecat acasa cu tratament.Triplixan 10/2.5/10,tenaxum si egiloc.In prima luna acasa m-am ingrasat 10 kg,simteam ca sunt ca un puf.Am fost la control.A ramas triplixan10/2,5/5.Am spus atunci ca tuseam din gat rau,ca nici resluratia nu era cum trebuie,ca furosemidul nu mai scotea un pahar de lichid.Nu am mai primit nimic.Au mai trecut 3 luni,tusea ma chinuie rau,din gat se aude un piuit ca la jucariile de cauciuc de copii mici,respiratia se intrerupe la jumatate de ciclu,diaree.Am vrut sa merg la spital dar am fost sfatuita sa stau acasa.In seara asta nu am mai luat pastila,am tensiune 9/6.Ce fac maine?

    • Otilia Tiganas 10 mai, 2020 at 10:56 am - Reply

      Cazul dumneavoastră e mult prea complex ca să pot da un sfat de la distanță. Mi-e IMPOSIBIL.

  63. Ella 19 iulie, 2020 at 1:04 pm - Reply

    As avea si eu o intrebare, :sunt zile la rand cand tensiunea mea e in limite normale ,sub 14 cu 9, fara sa iau tratament,apoi incepe sa creasca doar sistolica la 15_16,5 maxim si atunci iau betablocante.Medicul mi_a luat doar o singura data tensiunea,era 16 cu 10 si m_a catalogat hipertensiva desi sunt emotiva si in cabinet totdeauna imi creste tensiunea.Cum ar trebui sa procedez.? Mentionez ca am implantat stimulator cardiac si am avut cateva episoade de fibrilatie paroxistica care au trecut cu medicatie,propafenona.De circa 2 ani nu am mai facut fibrilatie,as putea intrerupe sintromul pe care l_am primit pe reteta de la cardiolog la insistentele mele, speriata fiind sa nu fac AVC? Am 64 ani si sunt supraponderala.Ma confrunt cu HTA din 2016 tot atunci am pus si stimulatorul cardiac pt puls prea mic..Va multumesc ca existati si ca va faceti timp sa raspundeti intrebarilor noastre.

  64. Lidia gheorghe 29 august, 2020 at 6:16 pm - Reply

    Buna ziua d na doctor. Iau dim atacand de 16 o pastila si sera ò past de atacand de 16.Tensiunea nu scade.Tot,145 cu 10,160 cu 108 si tot asa.Schema data dè med cardiolog.e mare tensiunea.Nu am alte simtome decat glexna dr dureroasa si umflata.Miltumesc.

    • Otilia Tiganas 31 august, 2020 at 3:08 pm - Reply

      Nu am garantia unei masuratori corecte. Iar o singura glezna dureroasa si umflata e alta poveste.

  65. Adas 16 decembrie, 2020 at 1:19 pm - Reply

    Sarut mana!Imi puteti da un sfat?I au Texanum de 3 sapt si tensiunea nu scade.Pot dubla pasilele?Dimineata si seara?

  66. Mariana 6 martie, 2021 at 10:00 am - Reply

    Bună ziua,am și eu o problemă,in 17.02.2021 am făcut un puseu mare de tensiunea 119/112.A doua zi s.a repetat.Pana acum am avut tratament cu nebilettimp de 3 ani.Am fost la DNA cardiolog care mi.a dat tratament inițial.Avum mi le.a schimbat cu egilok 1 din 1 seara de 50mg și un micardis seara de 40mg.Vreau să vă spun că de când iau acest tratament tensiunea mea e f.mare in special dimineața am 177/112.Va rog din suflet safatuiti.ma ce am de făcut Vă mulțumesc și vă respect!

    • Otilia Tiganas 7 martie, 2021 at 9:34 am - Reply

      Raspunsul meu presupune un consult lung, cel putin o discutie elaborata.

  67. Preda Mihai 2 iunie, 2021 at 4:59 pm - Reply

    77 ani . Tensiunea cu tratament 13-15
    Norvasc 5mg+ atacand8mg+indapamid1,5+metoprolol12,5 ora 8
    Norv+atacand+metop ora 20 .
    Pe la ora 18 tens=15-16.
    Am început să iau norv+ind+metop la ora 8 și atacand ora 11 . Tens nu mai depășește 14 . Am făcut bine sau rău ?
    Multumesc .

  68. Trofin 17 august, 2021 at 1:20 pm - Reply

    Iau coaprovel dimineața.Scade tennsunea la 10 cu 7. Vă rog să īmi spuneți dacă trebuie să iau īn continuare. Mi-a fost recomandat și nebilet jumătate dimineața, jumătate seară.Problemaeste că
    dimineața am dureri de cap din spate īncepe până la frunte.
    Multumesc.

  69. George 16 septembrie, 2021 at 7:30 pm - Reply

    Buna seara doamna doctor.La aproximativ saptamani de cand am inceput sa iau atacand de 8mg de doua ori pe zi am avut un vertij ff puternic ,prima data in viata.Dupa ce mi am facut analizele de rigoare ,ct,rmn,etc,m am dus din nou la cardiolog ,care mi a prescris si tertensif,iar dupa aprox 1 luna de luat ambele medic am niste stari de furnicaturi slabiciune in toate membrele…intrebarea mea este,poate fi un efect advers la medicamentele ptr hta?si daca da,ce este de facut?…multumesc.

  70. Dumitru Vacarelu 18 septembrie, 2021 at 7:22 am - Reply

    Buna dimineta! Si eu am HTA. Mi s-a recomandat noliprel. Din cate mi s-a explicat si am mai citit inteleg ca acest medicament mareste vasele de sange. Si acum dilema. Daca se maresc vasele care au o structura elastica nu se subtiaza peretii acestora? (un balon cand se umfla se subtiaza) E drept scade tensiunea dar se subtiaza vasul si ramane riscul de AVC. Va multumesc!

    • Otilia Tiganas 18 septembrie, 2021 at 5:14 pm - Reply

      Zâmbesc. Zâmbesc rău de tot! Ați înțeles greșit, sau mna… muult mult prea simplist. Noliprelul conține perindopril, care-i un IEC= inhibitor de enzimă de conversie a angiotensinei 2 ce intevine în sistemul RAA= renină- angiotensină- aldosteron… Iar zâmbesc, scriind asta… Mai exact, ce ați înțeles și mă întrebați, este un curs de un an la facultate, doar pe sistemul R-A-A. Nici nu vă pot răspunde, fiindcă însăși întrebarea și premisa de plecare sunt film SF. Ce-i sigur e că un control medicamentos al tensiunii arteriale prin IEC, nu determină accidente vasculare cerebrale, DIMPOTRIVĂ.

  71. Victor 23 septembrie, 2021 at 1:14 pm - Reply

    Buna ziua. Mama mea care are 63 de ani si e supraponderala ia de vreo 2 ani co-prenessa de 4mg o pastila dimineata la recomandarea medicului de familie. Tensiunea ei este destul de stabila cu mici exceptii cand se mai agita si creste sau uneori cand e mai relaxata in concediu si e destul de scazuta. Ieri a fost pt prima data la un consult cardiologic si medicul i-a recomandat tandesar de 16mg unul seara si unul dimineata. Schimbarea a fost motivata de problemele pe care le are cu acidul uric si de tinitusul de care se plange de ceva vreme. Pe langa acesta va continua cu roswera unul seara si milurit de 100mg dimineata. Tratamentul ei mai contine si olanzapina de 5mg seara. Intrebarea mea ar fi daca nu e prea mare saltul de la 4mg de co-prenessa la 32mg de tandesar zilnic, mai ales ca nici la consult nici de obicei nu a fost identificata o hipertensiune constanta sau foarte mare. M-ar ajuta sa stiu si cum am putea sa masuram tensiunea – o schema mai clara, cand si de cate ori pe zi si sa notam in asa fel incat sa ne lamurim exact cum stam cu tensiunea. Multumesc mult. O zi buna.

    • Otilia Tiganas 23 septembrie, 2021 at 2:50 pm - Reply

      Nu puteți compara mere cu pere, Co-Prenesa și sartanul sunt clase diferite, mecanisme diferite chiar dacă ambele acționează renal. Vorbiți vă rog cu medicul dvs. de familie, discutați recomanadrea argumentată a cardiologului etc. Mai ales dacă ați consultat un cardiolog din proprie inițiativă, deși tensiunea mamei era practic controlată…

  72. Liliana Adomnicăi 10 noiembrie, 2021 at 9:25 am - Reply

    Bună ziua!Soțul meu are ca medicație Tandesar 16 și Nebilet.Ieri s-a vaccinat cu Johnson (anticovid),iar medicul de familie i-a recomandat 3zile paracetamol și după, 10zile aspirină ca anticoagulant.Nu avem cum cosulta cardiologul…Ce părere aveți, se pot lua asa?

    • Otilia Tiganas 10 noiembrie, 2021 at 9:33 am - Reply

      Nu am „o părere”, ci ȘTIU SIGUR că nu se dă nici un fel de paracetamol preventiv post inoculare, și nici un fel de aspirină. Aspirina nu-i anticoagulant este antiagregant plachetar și nu există niciun studiu, niciun protocol/ghid care să recomande ceea ce vi s-a recomandat. Iar aici nu-i treabă de cardiolog ci de medic vaccinator care se documentează/sau nu când recomandă ceva și când răspunde la întrebări.

  73. Golumbovici Cristian 3 decembrie, 2021 at 7:50 pm - Reply

    Buna seara doamnă doctor ,sunt Cristi din Bucuresti hipertensiv cu valori de pana la 16/10 in cazuri de enervare stres sau consum mărit de sare in rest 13/85 sau 14/90,problema este ca iau Noliprel de 5mg si am o tuse urata care uneori da spre crize de astm bronsic,asta fiindca eu sunt suferind de mic copil de astm bronsic alergic si diverse alergii…azi am fost la cardiolog si i-am spus de această tuse iar acesta a hotărât ca nu mai pot continua tratamentul cu Noliprel schimbând cu Sevikar spunandu-mi ca tusea respectivă este de fapt o alergie la perindopril si acest medicament Sevikar este mult mai blând si nu da atâtea reacții adverse ca perindoprilul…acum eu m-am uitat in prospect la Sevikar si are si el destule reactii adverse printre care alergii severe caracterizate prin soc anafilactic si edeme…intrebarea mea ar fi cum sa fac sa testez acest medicament pt a putea fi sigur ca nu sunt alergic la el,adica as putea lua prima pastilă impreuna cu o pastilă de clorfeniramin sau sa raclez un praf fin din pastila de Sevikar si s-o tin un timp pe limbă pt a observa dacă apare o mâncarime la nivel local sau edem. Va multumesc si aștept raspunsul dvs aici sau la mailul meu cristiangolumbovici74@gmail.com

    • Otilia Tiganas 7 decembrie, 2021 at 8:42 am - Reply

      Tusea la perindiopril/Noliprel (dacă aceea e cauza) nu-i alergie, ci o reacție adversă previzibilă și cunoscută. Înlocuirea cu Sevikar(sartan) nu-i nici blândă, nici nonalergică, ci această clasă, cu alt mecanism de acțiune, NU are ca reacție adversă tusea. Tot restul analizei dvs se îndepărtează de temă, luați Sevikarul liniștit.

  74. Frunza Vasile 11 februarie, 2022 at 2:01 pm - Reply

    Sarut – mana ! Din 2010 am luat Atacand 8mg ( conform recomandarii medicului cardiolog ) o data pe zi DIMINEATA . INCEPAND DIN DECEMBRIE 2021 COLABORAREA A INCETAT DIN MOTIVE NATURALE . MEDICUL CARDIOLOG ACTUAL MI-A RECOMANDAT SA I-AU ACEST MEDICAMENT SEARA SI SA MODIFIC DOZA LA 16MG. URMAREA : DE O LUNA DE ZILE TENSIUNEA ARTERIALA MASURATA DE MUNE DAR SI DE MEDIC ARE O VALOARE MEDIE CONSTANTA DE156/91/77 . Mi s-a recomandat sa continuu tratamentul , sa iau Tertensif 1,5 , dimineata si sa beau doi litri de apa zilnic . V-as ramane indatorat sa aflu si parerea Dumneavoastra !!! Multumesc mult !

    • Otilia Tiganas 11 februarie, 2022 at 2:52 pm - Reply

      Parerea mea e sa va puneti un holter de tensiune pe 24 de ore intai, ca sa vedeti cum stati.

      • Frunza Vasile 12 februarie, 2022 at 11:06 am - Reply

        Multumesc mult !

  75. Frunza Vasile 12 februarie, 2022 at 11:13 am - Reply

    Tertensif ( diuretic ??!!) si doi litri apa ??? Intrebare retorica de la un pacient profan :nu este o contradictie ?
    Mi-ati permite sa va transmit lista tutror ” boabelor ” pe care le iau intr-o zi pentru a ma ajuta sa le impart judicios si medical pe parcursul zilei pentru a evita administrarea ” cu lopata ” ? Multumesc !

    • Otilia Tiganas 15 februarie, 2022 at 10:36 am - Reply

      Nu nu este deloc o contradictie, hipertensiunea arteriala nu-i tot aia cu insuficienta cardiacă sau renală, cănd aportul de lichide trebuie atent controlat.

  76. Ciprian 18 februarie, 2022 at 12:35 pm - Reply

    Buna ziua, am 55 ani si in urma unui control cu holter de tensiune am descoperit ca sunt hipertensiv in cursul celor 24 ore avand oscilatii de la normal 130 la 180-185, noaptea ceva mai putin. Iau de o luna si ceva noliprel arg forte 5/1.25 dimineata. Tensiunea este acum foarte bine reglata insa am o tuse uscata sacaitoare care concureaza cu o durere ciudata in gat. nu sunt racit insa simt o inflamatie cumva la nivelul gatului. Tusea parca avanseaza in intensitate sunt crize de tuse si pe timpul noptii.Din prospect reiese ca substanta activa poate genera tuse. Este o ipoteza reala?

    • Otilia Tiganas 18 februarie, 2022 at 1:10 pm - Reply
      • Ciprian 18 februarie, 2022 at 1:54 pm - Reply

        sa inteleg ca ar fi de dorit inlocuirea cu un produs pe baza de sartani? Tratamentul initial (pe care nu l-am luat) prescris de un medic si schimbat de un al doilea era norvasc 5m seara si doza dubla de noliprel5/1.25 deci 10/2.5 dar cu un alt nume, nu imi mai amintesc.Daca luam mediacatia initiala cred ca scadea foarte mult tensiunea, acum am pana in 120/75-85.M-ar interesa parerea dvs. Multumesc p.s. ECG si Ecografie amandoua sunt OK

        • Otilia Tiganas 18 februarie, 2022 at 1:59 pm - Reply

          Din artiocolul meu, lung, larg, nu puteați deduce nicicum ca dvs. să schimbați ce aveți, cu sartanii. Zâmbesc… Restul prezentării dumneavoastră+întrebările sunt ambigui, generale, și presupun o consultație completă, timp alocat.

  77. Ionut 26 februarie, 2022 at 8:27 am - Reply

    Sărut mâna . Am un tensiometru omrom M5 și de ceva timp cred ca s-a defectat . Este posibil ca tensiunea sa crească de la 15 când mi-o iau prima data și după 3 min sa îmi arate 17 ? Dar asta se întâmpla de fiecare data când mi-o iau dimineața .De care sa țin cont ?

    • Otilia Tiganas 26 februarie, 2022 at 9:00 am - Reply

      Să vă sfătuiți cu un profesionist care sigur are aparat bun și poate măsura corect.

  78. Dani 10 martie, 2022 at 4:03 pm - Reply

    Buna ziua.Doamna Dr. Sânt bărbat am 45 de ani .Am fost la cardiolog in ptr o durere in piept care radiază in mana stg și în spate durererea este chiar deasupra sânului stg.Am făcut EKG și a ieșit bine a zis că durerea nu este de la inima .Sânt și hipertensiv iau atacând de 16 una pe zi și eutyrox 100 dimineață ptr hashimoto.Am acidul uric mare undeva la 9 iau colchicina ocazional am făcut atac de guta , milurit nu pot sa iau că fac pietre la rinichi mă descurc cum pot. Mă dor dimineața gleznele foarte tare și mă ustura daca stau mai multe ore in picioare am fost la reumatolog și mi a spus că nu este de la guta .Am luat în urma cu 5 ani anticoagulante după o operațir de menisc și nu am mai avut dureri 2 ani de loc am crezut că a trecut.Acum cardiologul mi-a schimbat tratamentul de tensiune cu noliprel de 5 și aspenter și ceva ptr colesterol
    Va rog să îmi spuneți dacă iau noliprel in loc de atacând interacționează cu milurit .,că până la urmă trebuie sa iau milurit că colchicina am înțeles că nu este buna la ficat .Va mulțumesc

  79. Lucia 23 martie, 2022 at 8:33 pm - Reply

    Mulțumesc pentru sfaturile date de dv.am de ani și ca toată lumea de o săptămână am tensiune oscilantă.Dl dr.mi-a prescris Atacând Atoris de 10mg Protecardin Tertensiv,sunt polialergică Sunt nevoită să iau în fiecare zi un medicament să văd dacă îmi dau alergie și după 4 zile pot urma schema tratamentului.Nu am avut niciodată tensiunea mare nu știu ce a declanșato. O seară frumoasă

    • Mihai Laurentiu 8 iulie, 2023 at 3:29 pm - Reply

      Buna ziua !
      Mama mea a murit de două luni !
      Situația a fost asa : se simțea rău, era puțin confuză. Am chemat salvarea si i-a găsit tensiunea 204/142. Aici a fost problema, ca au zis sa meargă la spital. Mentionez ca erau doar asistenta brancardierul veniti la fața locului. Ajunși la salvare i-am rugat din nou cum făcusem si in casa, sa ma lase si pe mine sa merg cu ei ca mama de 75 de ani este cu frică de spitale. Nu au vrut si in momentul cand mama s-a așezat în fund pe targă si-a pierdut cunostiinta. Asistenta si cu brancardierul au început să îi facă masaj cardiac. Si asistenta i-a făcut și o injecție cu medicamente. Mentionez ca in casa am refuzat să i se puna branula cand am vazut ca asistenta il întreba pe brancardier daca ii pun sau nu branula.
      Au chemat a 2 a salvare care cand a venit personalul a facut in scârbă cateva manevre de resuscitare, fara defibrilator. Apoi au declarat-o moarta.
      Am observat ca pe monitorul ekg aparea asistola.
      Ce vreau eu sa va rog este daca credeti ca de la tensiune se poate muri subit sau
      ce părere aveți de varianta ambulantei ca a facut avc si hemoragie subarahnoida? Adică vine pe picioare pana la ambulanta jos. Nu prezinta niciunul din simptomele FAST dar ei zic ca a fost avc !? Sincer, eu cred ca a fost o intoxicatie cu medicamentele injectabile făcute de ambulanță, ca nu poti trece de la tensiunea 200 la stop cardiac cu asistola! Si apoi tu, ambulanta, spui ca a fost accident vascular ! Ce părere aveți?

      • Otilia Tiganas 9 iulie, 2023 at 9:48 am - Reply

        Am citit atent și îmi pare rău pentru tristețea și necazul dumneavoastră. E imposibil să formulez o părere bazat doar pe ceea ce mi-ați scris. Ba mai mult, vă rog să puneți la îndoială frazele oricărui profesonist care s-ar lansa să concluzioneze, bazat pe text. Fiindcă NU POȚI ști, NU E DESTUL. Analizele de situație se face complex, complet, din toate sursele. Dar vai, și atunci poți greși la conculzii! Ce pot spune, din experiență. Că un atac cerebral hemoragic fatal nu-l poți prevedea, ca medic, nici măcar pentru tine sau soțul tău. Acum ești bine, peste o oră pici și nu prea (mai) depinde de componenta umană.

  80. Gabi 20 aprilie, 2022 at 10:08 pm - Reply

    Buna seara,

    De curand am fost diagnosticat de medicul cardiolog cu hipertensiune arteriala si ulterior mi-a prescris Nebilet jumatate de pastila in fiecare zi. Din pacate, am inteles ca beta blocantele au si impact asupra vietii sexuale. Curiozitatea mea este daca au un impact si asupra fertilitatii masculine sau se rezuma doar la disfunctiile erectile asa cum este mentionat in prospect?

    Multumesc.

  81. Nicola Claudiu 21 iulie, 2023 at 11:20 am - Reply

    Am luat doza dublă de tratament doar o dată ,ce se poate întâmpla

  82. Stoian Camelia 5 august, 2023 at 9:15 pm - Reply

    Pentru o persoana cu tensiune oscilanta vreau sa știu ce recomandări aveți?

  83. Dodo Ambra 13 august, 2023 at 9:58 am - Reply

    Buna ziua. De 20 ani am un tratament cu1 pastila tertensif SR 1,5mg, o pastila prestarium 5mg si o pastila betaloc zok 50mg.
    Acum 5 ani , din proprie vointa am redus cantitatile astfel: o pastila tertensif , 1/2 pastila prestarium si 1/2 pastila betaloc. Tensiunea se pastreaza la 115…119 cu 71…75
    Problema mea este ca am acidul uric mare ( guta) si am citit ca tertensif are ca efect secundar marirea acidului uric. Cu ce ar putea fi inlocuit? Acum cateva luni un medic cardiolog a spus sa incerc sa iau 0 pastila intreaga de prestarium in locul tertensif. Am inceput acest lucru acum 10 zile si am opsevat ca tensiunea a crescut putin adica 120…123 cu 75 . Cer ma sfatuiti?
    Multumesc.

    • Otilia Tiganas 16 august, 2023 at 10:21 pm - Reply

      120 cu 75 e perfectă! Deci perfect cu un Prestarium întreg în locul lui Tertensif.

Lăsați un mesaj...

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Laborator Analize

Arhive

Get more stuff

Subscribe to our mailing list and get interesting stuff and updates to your email inbox.

Thank you for subscribing.

Something went wrong.