Huidu e un sport naţional, iar povestea lui mediatică o manea naţională!

Presa vuieşte despre accidentul lui Huidu… Vuiesc atacatorii, vuiesc miloşii, vuiesc duşmanii lui, dar şi prietenii. Este o manea naţională, în toată puterea cuvântului. Respectă toate regulile nescrise ale manelelor:

– nu rimează deloc, sau rima şchioapătă

– o ascultă deprimant de mulţi români, fie implicaţi emoţional, fie contestatari activi. Dar, indiferent din ce perspectivă, ei ascultă şi nu opresc sonorul manelei

– este vorba de mulţi bani şi notorietate, fie în corpul propriu-zis al manelei, fie în analiza pe text („Duşmanii moare de ciudă/Care banu e la mine/Mă cunoaşte toată ţara/ Că puterea e la mine…” Iata o compoziţie proprie demonstrativă, îmi cer scuze dacă consideraţi că rima e prea bună!)

În anii postdecembrişti am învăţat, m-am antrenat, să nu trag concluzii proprii bazate pe informaţiile oferite de presă. Ba mai rău, bazat pe opiniile subiective ale diverşilor intervievaţi asupra subiectului. Fac efortul să nu-i las să mă influenţeze şi încerc să analizez rece şi să trag o concluzie nepervertită de manipulare. Haideţi s-o facem, astăzi, împreună.

Aşadar-  ce elemente obiective, de netăgăduit, avem?

1. Au murit trei oameni şi nu contează ale cui rude sunt

2. Huidu era la volan

3. Huidu era pe contrasens

Tot restul sunt intervenţii colaterale. E rolul justiţiei să le trieze. Că Huidu era lovit în cap la schi, (deci iresponsabil), că medicul de familie sau neurologul nu l-au oprit din condus, că a întors capul spre bancheta din spate, că a derapat…etc. Discutabil.

Punctele 1-3, însă, sunt incontestabile.

De la această construcţie obiectivă, am să trec la zona subiectivă, adică la opinia mea: HUIDU NU AVEA CE CĂUTA PE CONTRASENS! Nici el şi niciun român din sutele de mii care intră , depăşind riscant, pe contrasens şi te omoară.  ACESTA A DEVENIT UN SPORT NAȚIONAL! Posibil ca Huidu să fi derapat, aşa cum declară. N-am fost în maşina lui ca să pot infirma. Dar, criminalii români de pe contrasens, ajung acolo din două motive- AROGANȚA şi PROSTIA. Cele două sunt îmbinate în proporţii variate. Prototipul pur al primei cauze este Huidu, sau soţia fie iertatului Păunescu, sau cei asemenea. Prototipul celei de-a doua variante este muncaşul român de 50 de ani, cu Dacie din 85, greu scăpată de la programul rabla, care se bagă să depăşească o coloană. Greşeala este aceeaşi, indiferent de cauză, numai că victimele diferă. De obicei aroganţii îi omoară pe cei care le ies în faţă, iar muncaşii cu Dacie se sinucid. Normal că-i prefer pe muncaşi, nu?

Discutând cu oameni plecaţi din ţară, locuitori ai unor ţări mai civilizate decât a noastră, aflăm că muritul nevinovat, fiindcă îţi apare brusc un ucigaş vitezoman în faţă, este caracteristic nouă. De fiecare dată când pornesc la drum lung, mă rog scurt ca Huidu să nu intre pe contrasens în faţa mea. Fiindcă ştiu că nici tradiţia, nici conştiinţa, nici legislaţia românească nu îl pot opri. Fiecare ieşire pe şosea, devine astfel un „6 din 49”. Te rogi să mai scapi o dată cu bine de depăşirile Huizilor.

Gândind, încă de ieri, la toate astea, mi-am recapitulat practic ideile, urmărind ce se întâmplă pe un drum dus-întors de 85 + 85 de km Hăşmaş- Arad- Hăşmaş. Am întâlnit cel puţin 8  Huizi pe traseu. Sunt omniprezenţi! Ne-am ferit… am frânat  şi am mai scăpat o dată. Au scăpat şi ei, am scăpat şi noi, dovadă e faptul că eu mai apuc să scriu pe blog. Am avut zile. Huidul eficient, care să şi omoare, s-o fi aflat ieri în judeţul vecin. Iar eu cred că ei vor dispărea numai şi numai odată cu antrenarea românilor în a respecta legi, reguli. Suntem departe! Primii douăzeci de ani postdecembrişti, în loc să ne apropie de respectarea regulilor, ne-au îndepărtat. În comunism, aşa cretin cum a fost el, teroarea, presiunea, te mai determinau cât decât să respecţi reguli. Astăzi deloc, ba chiar modelele mediatizate, oamenii care ne conduc, care scriu legi, care le aplică, sau care aplică pedepsele, ei înşişi nu respectă mai nimic. Nu cred să apuc să văd maşini româneşti care încetinesc acolo unde e restricţie de viteză la 40 de km/oră, deşi şoseaua e absolut pustie.  Nu încetineşte nimeni! Mă tem că nici măcar eu, cea care face astăzi aceste comentarii pe blog. Nimeni în faţă, nimeni în spate, şosea bună, de ce aş încetini? N-o fac, fiindcă respectarea regulilor nu mi-a intrat în sânge. Nu s-a contopit în ADN-ul meu.

Aşadar Huidu este şi un prototip al degradării globale româneşti. Fiind arhicunoscut, el face valuri în presă. Dar nu este o excepţie şi nici o lecţie. Este rezultatul unei sume de greşeli naţionale, întinse pe douăzeci de ani!

Iar individual, rupt de context, în ochii mei, el este adânc vinovat. NU AVEA CE CĂUTA PE CONTRASENS!

Și nu, nu e normal ca la fiecare drum cu maşina să-mi fac cruci cu limba în cerul gurii, rugându-mă ca Huidu să nu-mi apară în faţă.

Ar trebui ca Huidu să nu existe! Să stea cuminte la coada coloanei, până ce poate ieşi în siguranţă! Iar dacă iese din coloană şi e prins, să fie închis, să i se confişte maşina, să i se ia casa, să i se violeze nevasta, să i se ia copiii, să… ufff… m-a luat valul furiei!

La capitolul alcool (alt subiect de declanşat patimi!) eu aş introduce restricţie zero. Deloc. Fiindcă suntem români. Ai gustat din paharul cu vin de colecţie? Gata! Nu mai ieşi în trafic, la volan. Ai ieşit? Ți se confiscă maşina,  ţi se ridică carnetul pe zece ani, ţi se…

Credeţi că nu s-ar rări greşelile, cadavrele întinse pe şosele,  dacă pedepsele aplicate ar fi exemplare, constante şi corect aplicate?

Numai că… dacă, prin absurd, de mâine, legislaţia rutieră s-ar înăspri feroce, pe gustul meu, i-ar trebui alte zeci de ani ca să şi educe participanţii la trafic. În prima fază ar spori paroxistic nivelul ciubucurilor la poliţai. În loc să securizeze traficul, ar umple alte buzunare.

În concluzie, pot doar să constat că Huidu e un sport naţional, pot să scriu pe blog (fără să mă bage securitatea în beciuri). Dar nu cred în soluţii şi nici nu cred să le mai prind şi nu mai cred în nimic. Nu mai cred în nimic! Mă tem că am greşit, noi românii, sistematic şi irecuperabil!

 

 

35 Comments

  1. Adriana Popescu 22 octombrie, 2011 at 1:12 pm - Reply

    Am resimtit maneaua cateva zile de la lansare …mi-a fost frica sa mai conduc in Bucurestiul asta nebun.
    Este lumea in care traim, este ceea ce nu ne-am dorit niciodata dar nu stiu cum ne-am ales cu ea. Parca suntem blestemati. In loc sa ne civilizam, in loc sa scapam de cele mai rele hibe ale tuturor neamurilor de pe aici-inclusiv al nostru- noi parca le facem branduri de tara. Nici nu stiu ceva nou cu care sa putem iesi in fata. Si cand spun nou, ma refer la anii de manea… Cand te gandesti ce frumos putea sa fie…
    Dupa prima zi de la accident, cineva mi-a spus: ai vazut ce-a patit saracu’ Huidu? Doamne, totul e cu susul in jos…saracii oameni morti, si cei ce i-au indragit…auzi, saracul Huidu ! A gresit grav si pentru ca e simpatic multora, el este cel compatimit. Nu stiu ce minte are romanul asta, dar e complet distorsionata.
    Iar acum, sunt compatimiti fratele si viitoarea cumnata ca nu mai pot face o nunta ca in povesti…ci vor face doar cununia civila fiind aproape de Huidu in momentele dificile prin care trece…si Plesu ii tine partea…in ce societate traim…mortii nu vorbesc, ei au ramas discreti, intr-o racla rece din care oricum nu mai pot spune nimic.

    • Otilia Tiganas 22 octombrie, 2011 at 1:18 pm - Reply

      Partea asta, cu nunta ratata, nici n-am mai prins-o, fiindca ieri m-am aventurat toata ziua pe sosele!
      Iar intratul pe contrasens, in depasiri periculoase, este ceva frecvent, normal, obisnuit. Voi ce solutii ati propune daca, prin absurd, cineva v-ar da putere de edcizie? Ce solutii ati propune, astfel incat sa stopati acest fenomen, pan la transferul lui spre stopare din convingere, din constiinta, din responsabilitate?

      • Adrian Grom 22 octombrie, 2011 at 1:37 pm - Reply

        Sintagma prezumţie de nevinovăţie nu vă spune nimic?
        A fost introdusă târziu în jurisprudenţă. Dar e o chestie care elimină toate manelele. Dacă prepronunţarea nu ar exista atunci treaba justiţiei ar fi mai simpla…
        Poate a depăşit. Poate a derapat. Poate a fost distras de copii. Poate…
        Deocamdata poliţia merge pe varianta derapajului. Poliţiştii care au fost ridiculizaţi ca personaj de el.
        E ciudat că nimeni nu s-a inflamat la copilul din landou omorât pe trecerea de pietoni. Nimeni nu s-a inflamat la accidentul soţiei lui Păunescu.
        De ce Huidu? Simplu! E la fel de notoriu sau chiar mai notoriu decât diversele animale politice care au intrat nemilos şi au cosit vieţi. Dar nu are puterea lor. Şi atunci speraţi, instinctiv, să devină ţap ispăşitor pentru aceia pe care nu îi puteţi condamna.
        Dacă eu aş circula corect de la Iaşi la Vaslui aş face un drum de 67 de km în 2 ore. Aş pierde 4 ore pe zi. În Franţa mi-ar lua 30 de minute. În cele 3 ore pierdute aş putea da 12 consultaţii. Sau aş putea colabora la un ziar. Aş câştiga mai mulţi bani. Aş plăti taxe şi impozite. Pentru autostrăzi şi drumuri în afara localităţilor.
        Un şofer de TIR care merge de la Iaşi la Bucureşti are de făcut 467 de km. Legal? În 9 ore. Iaşi – Arad – 14 ore. Pe traseul scurt. Şi exemplele pot continua.
        Adesea aplicarea dreptăţii e mai dureroasă decât crezi….
        Dacă nu circuli e uşor să te inflamezi.
        Deci prima cauză e starea execrabilă a drumurilor şi lipsa unor autostrăzi. Pe autostrazile pe care le avem de ce nu se petrec atât de multe accidente?
        De ce avem drumuri proaste e altă discuţie…

        • Otilia Tiganas 22 octombrie, 2011 at 2:29 pm - Reply

          Adi, citeste mai atent ce-am scris. Tu însuți n-ai pornit de la prezumția de nevinovăție în ceea ce mă privește! Esti convins că orice comentariu care nu e evident orientat in miloșenie pentru Huidu, îl dorește țap ispășitor. Eu chiar am oroare de țapii ispășitori! Nu acesta este mesajul meu! Prin Huidu (fiindcă, indiferent de cauză, obiectiv, așa a fost!) îi amintesc pe toți cei care intră pe contrasens, DEPĂȘIND O COLOANĂ. Apoi defalc- din aroganță, sau din prostie, sau ambele. Nu punctez excplicit, (iată o fac acuma), procentul minuscul al celor care se află pe contrasens împotriva voinței lor, dintr-o defecțiune tehnică. E treaba justiției, dar ei nu depășesc coloane. Ies pur și simplu, imprevizibil.
          Apoi- de circulat, Adi, circul! Nu stau doar la tastatură. Și văd puhoaie de depășitori pe contrasens!
          Apoi- am concluzionat că e o vină națională, a tuturor românilor care au adus țara aici în douăzeci de ani. Concluzia mea e mai largă decât a ta. Include și starea proastă a drumurilor. Aș mai avea zeci de subconcluzii. Dar nu-s de acord că prima cauză, e cauza ta! Adică starea proastă a drumurilor. Este UNA din cauze, nu prima! De ce-s proaste, vorba aia, e un alt capitol, care te aruncă în alte vinovății. Și atunci am ajuns de unde am plecat- vinovată e toată țara care și-a greșit ultimii douăzeci de ani! Normal că a-l scoate vinovat pe Huidu pentru evoluția societății românești postdecembriste, ar însemna să fiu cretină și tu știi că nu-s. Dar să constat că foarte, nepermis de des, se depășesc coloane, la risc și se ucid oameni într-un impact fizic frontal de fiare, asta pot s-o fac. Și o fac. Mecanismul e arhicunoscut- iar eu, de fiecare dată când aud la știri, mă înfior și mă bucur că în mașina care circula regulamentar, lovită de depășitor, n-a fost fiu-meu.
          Și-acu mai închid o dată bucla logicii. A respecta reguli/legi, în țările unde respectarea lor face, de la țâța mamei, corp comun cu cetățeanul, ar însemna să parcurgi, așa cum zici, 2 ore Iași Vaslui! Dacă trebuie, 3 ore. Normal că nu o faci, normal că nici eu nu reduc la 40 km/oră restricția de viteză pe o șosea bună și goală.

          • Adrian Grom 22 octombrie, 2011 at 8:52 pm

            Ba am pornit. Altfel as fi comentat si altele :)
            Daca ai fi precizat de la bun început ce ai scris acum…
            Cauza accidentelor e dată de şoselele proaste. Nu de lipsa de educaţie sau mai ştiu eu ce. Pentru că cel care încalcă regulile îşi asumă un risc. Conştient sau nu, e altă problemă, ţine de cantitatea de neuroni. Gindeşte-te câţi proprietari de gipane au răposat la interesectarea cu o căruţă. Dar, neavând şosele ok NU poţi cere respectarea regulilor. Reformulez: eşti elevă. Ţi se cere să respecţi regulamentul de ordine interioară, în care elevii au ţinută obligatorie. Elevii sunt pedepsiţi crunt dacă o încalcă. Ţinuta obligatorie e fustiţă pâna la genunchi. Fară ciorapi sau altceva. Şi pantofi de lac. Numai că profesorii menţin o temperatură de 0 grade. Ce faci? Cistită sau încalci regulile şi tragi o pereche de pantaloni pe tine?
            Pentru că nu câţiva încalcă regulile. Toată lumea o face (cu excepţia unora ca tine :) ) de cele mai multe ori din necesitate. E problema ta dacă ai timp suficient sa te plimbi cu a doua de la Hăşmaş la Arad şi înapoi. Dacă şoselele ar fi corect proiectate, lipsite de gropi şi restricţii, am avea suficiente autostrăzi, atunci legislaţia s-ar putea aplica. Şi nesimţiţii de care vorbeşti ar fi scoşi repede de pe carosabil.
            Să îţi mai dau un exemplu de modificare de perspectivă. Cineva nu mai şofase de 5 ani. De la permis. Îi ofer volanul. Pe drum drept, în afara localităţii, merge cu 50 la oră. Normal, cei din spate claxonează, înjură, etc. Pe acelaşi drum Iaşi Vaslui. Replica persoanei: dar de ce mă claxoneazăăă! Merg cu cât pot eu. Replica mea: pentru că nu ai nici măcar lămâia şi nici avariile puse. Deci nu ai motive să mergi încet. Peste 1 an, cu maşina proprie, se târâie în spatele unei maşini, în aceeaşi zonă. Tot cu 50. Persoana se agită: Băă, dacă nu ştii să mergi, stai acasaaa!
            Inutil să spun că în prima situaţie s-a întimplat ca cineva să ne depăşească (nu, nu a depăşit coloana, era chiar în spate), exasperat de 10 minute de târâială. Şi avea maşină pe contrasens. Şi atunci când am explicat că mersul lent nejustificat generează accidente mi s-a replicat sec: du-te de aiceaa, fiecare e responsabil. Vezi ce înseamnă modificarea de percepţie?
            Aş fi procedat corect, în al doilea caz, să insist să se târâie în spatele celuilalt?
            Dacă însă ar fi fost măcar o şosea cu 2 benzi, nici măcar autostradă, problema nici nu ar fi apărut.
            Repet, de ce nu sunt şosele cum trebuie, e cu totul altă problemă.

          • LUMI 22 octombrie, 2011 at 8:56 pm

            Pai unde ajungi?
            Nu tot la educatie(respectarea legii)?
            Sa stii ca sunt si in alte strazi sosele , dar oamenii au respect fata de lege si fata de ceilalti soferi.

  2. eugen 22 octombrie, 2011 at 1:38 pm - Reply

    Eu cred ca acest sport national ar trebui sa devina obligatoriu.
    Cred ca ar trebui sa se introduca obligativitatea incalcarii tuturor legilor.
    Sa dam cu masinile unul in celalalt pana putem, pana raman doar cativa care sa se infioare la orice zgomot de fiare.
    Idem cu restul legilor.
    De fapt ce este carticica numita Codul Penal? O insiruire de fapte pe care ai voie sa le faci.Contra unor pedepse.Insa o statistica recenta ne spune ca pt.50% dintre noi aceste pedepse sunt banesti (spaga) sau interventii.
    Propun foarte solemn si raspicat ca in acesta carticica,pentru usurinta unei parti importante a populatiei, sa se treaca si un pret orientativ si un nivel de interventie necesar fiecarui articol de lege.

  3. Emi C 22 octombrie, 2011 at 7:02 pm - Reply

    Recunosc, eu ma aflu in tabara celor ce-l compatimesc pe Huidu!
    Nu pentru ca e vedeta, nu pentru ca a avut o interventie pe creier, nu pentru ca are familie……ci pentru ca ma gandesc ca puteam fi eu in locul lui Huidu!
    Doamne-fereste!
    Nu ma-ntelege gresit: nu ies din coloana si nu-mi plac nesimtitii, arogantii, manelistii…dar depasesc limita de viteza admisa de multe ori pentru ca am atatea de facut in scurta mea viata si nu-mi ajunge timpul!!!
    Ah, daca n-ar exista acel CONTRASENS, daca ar exista autostrazi, numarul celor nevinovati ce mor in accidente de circulatie ar fi mult mai mic!
    Alesilor nostri nu le pasa ca noi murim, noua nu ne pasa pe cine alegem!
    E un cerc vicios din care iese, victorios, CONTRASENSUL.

  4. Otilia Tiganas 22 octombrie, 2011 at 7:19 pm - Reply

    Stiu, Emi, că ești un conducător auto grozav! Doar m-ai plimbat prin Cluj cu mașina! Eu n-aș putea fi în locul lui, fiindcă eu niciodată nu depașesc o coloană. NICIODATĂ. Și nu exagerez cu acest niciodată. Asta nu înseamnă că respect cu sfințenie reguli! Român sunt și eu, ce dumnezeu! Categoric există multe reguli pe care nu le respect, care mă pot costa financiar( m-au și costat), dar altele decat cele nerespectate de tine. Deci nu depășesc NICIODATĂ o coloană, așadar n-aș putea fi decât în postura ăluia izbit de altul intrat pe contrasens. Si, ca să nu se creadă că asta-i numai fiindcă aș fi un conducător auto mediocru, mai am o regulă pe care n-o încalc NICIODATĂ. Nu mă urc la volan nici cu 2 mililitri de alcool la bord. In Hășmas noi avem o crâșmă la 200 de metri de casă. Dacă am ajuns acolo cu mașina și am apucat să beau O GURĂ DE BERE, eu nu mă mai urc la volan. Revin acasă pe jos. Dar, repet, nu-s ușă de biserică în respectarea altor reguli, cu alt conținut- de pildă depusul actelor, reguli fiscale, ITM, etc.

    • Emi C 22 octombrie, 2011 at 8:33 pm - Reply

      Nici eu nu ies din coloana din 2 motive:pentru ca-l respect pe colegul meu de trafic si pentru ca MI-E FRICA!!!! Mi-e frica de tiruri, de suvuri si de manelisti!!!!! As fi vrut sa vin la Arad daar pierdeam prea mult timp pe drum. As vrea sa merg la Conferinta de la Bucuresti dar nu am 20 ore disponibile sa le petrec pe drumul dus-intors. Avionul ma costa 800-900 lei, nu-i de buzunarul meu. Dac-ar fi fost autostrazi, m-as fi intalnit cu voi la Arad si poate si la Bucuresti. Asa, paharul meu se umple cu frustrari….
      Eu, Emi Cetateanu’, consider ca respect contractul cu statul : platesc dari si impozite, merg la vot, respect reguli, am atitudine civica…. dar statul, STATUL, ma respecta?!

      • Otilia Tiganas 22 octombrie, 2011 at 8:35 pm - Reply

        Te respectă pe naiba! Unde te crezi, Emic?

        • LUMI 22 octombrie, 2011 at 8:36 pm - Reply

          Nu mi imaginam atata naivitate, e o scumpa!:)

  5. eugen 22 octombrie, 2011 at 7:22 pm - Reply

    Nu inteleg necesitatea balciului.Va urma un proces lung cu cel putin un avocat prea agitat si care va transpira mult,cu cel putin un procuror semivehement si cel putin un judecator ultra concentrat.Finalul? Neasteptat! Extrem de neasteptat.Condamnarea lui Huidu! Cu suspendare.
    De ce pierdem bunatate de timp si spatiu? Sunt destule procese.
    In zece minute s-ar putea incheia:
    – a gresit Huidu?
    – hm
    – il condamnam?
    – aha
    – cu suspendare?
    – evident!
    – cat?
    – pai trei morti ori un an
    – ajunge? iesim bine?
    – aha
    -Huidu,daca tot ai dat,iti dam si noi trei ani cu suspendare
    Am putea merge mai departe, sa propunem niste taxe oficiale,sa poata lua statul un ban,si sa ai dreptul de a te suspenda singur (evident pana la un anumit numar de cadavre,zece sa zicem) cu conditia de a da o mica atentie
    si bisericii din apropiere ca semn al regretului.

  6. Otilia Tiganas 22 octombrie, 2011 at 7:25 pm - Reply

    Ioooi ce dur!

  7. eugen 22 octombrie, 2011 at 7:32 pm - Reply

    Lipsa autostrazii este clar cauza.Nu o ai si te enervezi.Asa de tare ca te transformi intr-o bila uriasa de bowling cu care maturi putin (nu chiar peste tot,mai mult in stanga).Asa,ca sa inteleaga statul.Daca apar ceva morti sau mutilati ne mai linistim.In fond asa procedeaza si teroristii atat ca un pic mai voit.Si nu zic dupa ca le pare rau.

    • Emi C 22 octombrie, 2011 at 8:43 pm - Reply

      Eugen, lucrurile nu sunt niciodata albe sau negre, stii asta!
      Nu stiu datele problemei (inafara de cele trei enumerate de Otilia).
      Mi-am imaginat doar o situatie: Huidu, intorcandu-se acasa, pe autostrada…Putea sa aiba 200/ora, putea sa derapeze, putea sa-si puna in pericol propria familie….dar oamenii aceia erau in viata astazi!
      Dumnezeu sa-i ierte!

      • Otilia Tiganas 22 octombrie, 2011 at 8:56 pm - Reply

        Emi, tu și Aditzu sunteți de partea cealaltă a baricadei. Eugen(știu de pe surse) e foarte revoltat, pe baricada lui. Țara întreagă se împarte între aceste două opinii. Dar eu, cu această postare pe blog,(o dovedește și titlul) semnalez că intratul pe contrasens, lăsat cu victime este frecvent! Îl auzim zilnic! Eu căutam ceva explicații psihologice ale fenomenului. Acu ies din explicații și întreb- până să avem autostrăzi, știind că nu le avem încă, auzind zi de zi de nenorociri datorate depășirilor periculoase, de ce mama dracului nu ne potolim? Până să construim autostrăzile, adică decenii, ce putem face să oprim masacrul? Hai să-l lăsăm deoparte pe Huidu! El este doar știrea mediatizată intens de la care am pornit! Deci repet
        – Dacă nu avem autostrăzi, de ce depășim în viteză coloane?

  8. LUMI 22 octombrie, 2011 at 8:32 pm - Reply

    Nu! Nu asta este problema noastra, ci lipsa de educatie si a bunului simt. Din nenorocire, asta nu poate sa l invete instructorul, nu mai poate sa l invete nimeni pe EL SAU EA, INDIFERENT CINE ESTE, PENTRU CA TREBUIAS S A FIE INVATAT DE ACASA DE LA MA SA. Tot de aia, te claxoneaza tot boul- PT CA I SE PARE CA
    MERGI PREA INCET- , sau stai 30 min pt ca nu vrea nimeni sa te lase sa iesi dintr o parcare..

    • Otilia Tiganas 22 octombrie, 2011 at 8:37 pm - Reply

      Vezi, Lumi, încet încet cum aflăm că TOȚI SUNTEM VINOVAȚI? Începând cu mamele care nu cultivă în pruncii lor bunul simț, așa cum zici?

  9. eugen 22 octombrie, 2011 at 8:51 pm - Reply

    Emi draga,imaginea Huidu pe autostrada cu 200 pe ora mi-a tras o sperietura de o sa dardai toata noaptea pana si in somn.Te fac vinovata de acum pt. cosmarurile pe care le voi traversa.

    • Otilia Tiganas 22 octombrie, 2011 at 9:02 pm - Reply

      Emi, acu stai cu mine pe net toată noaptea, că io în pat cu el nu mă mai bag( cu Jenu desigur…)! Cine știe ce-mi poate face din cauza coșmarului!

    • Emi C 22 octombrie, 2011 at 10:06 pm - Reply

      Am un leac pt cosmaruri..iti prescriu o reteta …cu cod de bare!
      Da acum nici io nu mai dorm la noapte ca prea-s furioasa!
      Ganditi-va si la cazul Giulesti! Biata asistenta(DA! biata!) are pe contiinta moartea catorva suflete nevinovate. Plus sentinta penala.
      Ganditi-va ca din cauza unui sistem defect si corupt, pot cadea tapi ispasitori oameni nevinovati sau vinovati doar pt ca au acceptat sa lucreze in acele conditii/ sa circule pe sosele patriei/ sa traiasca in aceasta tara….

    • Emi C 22 octombrie, 2011 at 10:19 pm - Reply

      No, lasa…ca si io m-am intors de la conferinta din Neptun cu 180/ora si iacata-ma-s intreaga! E drept ca era sambata dimineata si eram cam singurica pe bucata de autostrada…Asa ca dormi linistit…………………………

  10. Otilia Tiganas 22 octombrie, 2011 at 9:14 pm - Reply

    Adițule…și totuși… teza ta e bună, o accept cu argumente cu tot, atâta timp cât nu moare nimeni. La faza cu cistita elevelor daca ele, în loc sa-si tragă pantaloni atunci când le e frig, trag o frânghie la gâtul colegului de bancă, exemplul tău pică! Mă știți amândoi bine și tu și Emi. Orice ați argumenta, nu-s de acord să mor, cîtă vreme merg corect pe partea mea, doar fiindcă românii n-au șosele. Ok?
    Sunt de acord să ies la vot, să militez pentru autostrăzi, orice. Dar nu să-mi dau viața!
    Dar toată această discuție- devenită aproape polemică- o purtăm fiindcă copiii noștri nu s-au aflat încă în fața unei mașini intrate pe contrasens. Nici măcar nu mă refer la ACEA mașină. Ci la una oarecare.

    • Adrian Grom 22 octombrie, 2011 at 9:22 pm - Reply

      Eu unul m-am aflat in acea situatie. Eram si cu copilul meu. Aveam 13 mii de km si lamiita pe parbrizul unei Dacii 1300 din 1970. Am evitat accidentul pentru ca am manevrat.
      Asa ca stiu foarte bine sentimentul de victima. Cu alta ocazie, un TIR a depasit o caruta si m-a impins practic in afara soselei. Pentru ca am reflexe si pentru ca anticipez situatiile de criza, traiesc ca sa scriu astea. Alta data eram pasager, pe noapte si am iesit pe soseaua principala. Numai prin faptul ca era un sofer profesionist la volan am evitat o caruta plina cu lemne si perfect nesemnalizata.
      Si tocmai de aceea sustin ca o legislatie care NU poate fi respectata, nu merita sa se numeasca legislatie.
      Si ca Huidu e un biet exemplu. Te iei degeaba de el, pentru ca el, ca si altii, sint victimele noastre! Ale nepasarii noastre.

      • Emi C 22 octombrie, 2011 at 10:10 pm - Reply

        Asa-i- suntem victimele nepasarii noastre!
        Imnul national e cu dedicatzie, da’ degeaba…

  11. Otilia Tiganas 22 octombrie, 2011 at 9:28 pm - Reply

    Gata- dinspre mine, polemica se opreste aici! Mă bucură avalanșa de accesări a acestei postări, noianul de comentarii, interesul pentru subiect, mă bucură să vă am pe toți alături.

  12. drtinte 23 octombrie, 2011 at 12:30 pm - Reply

    Emi C

    „No, lasa…ca si io m-am intors de la conferinta din Neptun cu 180/ora si iacata-ma-s intreaga!”-ne plangem ca nu avem autostrazi-corect, dar omitem ca si pe autostrada exista restrictii. Cu exceptia catorva in Europa, si pe autostrada se limiteaza viteza maxima admisa undeva la 130-140 km/h. Asa ca explicatia cu timpul care niciodata nu ajunge este nelalocul ei. Asa ca la un drum de 500-600 km la o viteza maxima de 130 km/h fata de 90 km/h cat este pe soselele noastre castigul de timp este de aprox. 1,5 ore. Este ceva dar nu poti spune ca merita riscul sa te aventurezi si sa depasesti inconstient. Daca nu vrei sa pierzi timp pe sosele alegi alta varianta, dar sa justifici ca tu TREBUIE sa mergi mult mai repede decat limita ptr. a ajunge intr-ul loc este manelistic. Am circulat ca multi altii pe SOSELELE vecinilor(deci nu pe autostrada) si am constatat ca acolo se respecta regulile. Se incetineste la 50 km/h in localitati, nu se depaseste aiurea, etc. desi restrictiile sunt ca si la noi-viteza in localitati limitata la 50 km/h afara 90 km/h. Am urmarit comportamentul soferilor de tir. De ex. in Ungaria respectatu cu sfintenie regulile. Odata intrati in Romania depaseau orice restrictie, incalcau toate regulile. Oare de ce??? Ptr. ca in Romania stiau ca rezolvau pb. cu o spaga mica. In Ungaria amenzile sunt mari dar se si acorda. Procentul amenda/spaga este net in favoarea amenzii. In Romania este net in favoarea spagii. Si sa nu fim ipocriti-si in tari civilizate precum Austria, Germania, etc. politistii pot fi indulgenti cu soferii care gresesc. De ex. la depasirea vitezei in limite rezonabile-adica undeva pana la maximum 20-30 kh/h peste viteza maxima admisa. Dar daca limita este 130 km/h si tu mergi cu 200 km/h nu mai poti cere clementa, si oricum nu ti se acorda. Desi poti explica faptul ca nu ai timp de pierdut pe sosea!! Ca in anumite situatii-dar ca si exceptii!!!!!, incalci anumite reguli-depasirea peste o linie continua aiurea trasata, pe un drum drept cu vizibilitate, mersul cu 10-20 km/h peste limita admisa, etc. pot fi intelese este una si cu totul alta este mersul contrar majoritatii restrictiilor. Peste tot se penalizeaza/pedepseste atat mersul cu viteza excesiva cat si mersul cu viteza prea mica ce incurca restul soferilor. Si pe autostrada daca rulezi cu viteza prea mica fara a avea vreo defectiune tehnica se penalizeaza inclusiv cu scoaterea de pe autostrada si indicarea unui drum alternativ.
    Nu avem autostrazi-adevarat, dar asta nu ne da dreptul sa incalcam oricand orice regula doar ptr. a ajunge intr-un timp considerat subiectiv de noi rezonabil.
    Se moare in accidente groaznice si pe autostrada-vezi nr. mare pe cei cativa km pe care ii avem. Dar si pe cele din vestul europei. Impactul la 150-170 sau 200 km/h indiferent ca este un picior de pod sau alta masini se soldeaza majoritar cu decese. De aceea de ex. Germania unde nu existau restrictii pe nici o autostrada a inceput sa limiteze viteza maxima admisa. Da libertate totala omului si el va abuza de ea. Asa suntem „construiti” indiferent de unde provenim. Si de aceea sau introdus aceste limitari.

  13. LA 24 octombrie, 2011 at 7:54 am - Reply

    Imi dau seama ca nu prea am ce cauta pe blogul asta , intr-un asemenea moment . Ar trebui sa-mi fie frica de voi , adica de reactiile voastre , dar realizez ca nu aveti cum sari de pe blog sa ma bateti :pentru ca depasesc zilnic viteza , slalomul printre masini si printre tot ceea ce circula… este la ordinea drumurilor mele cu masina , caci , alfel , n-as mai reusi sa …traiesc ! Dar respect regulile de circulatie (cu exceptia vitezei).
    Asa ca ii inteleg pe toti cei implicati ,si pe Serban Huidu : mai mereu se pleaca din Brasov intr-o mare graba , cu gandul sa ajungi repede/la timp in Bucuresti , sa nu dai peste vreun buson…
    Iar primul gand ,cand am auzit intamplarea nefasta , a fost : ,,Doamne , sa nu fii in asemenea situatie , pentru nimic in lume ! ” Al doilea gand : ,,care o fi cea mai dureroasa ? Aceea a victimelor sau aceea a presupusului vinovat ?” Mai sunt si cei neimplimplicati direct.
    Iar cu alte ocazii ,ale unor asemenea ,,,,stiri” , imi spun ca nimic nu poate fi mai rau decat sa traiesti clipa constientizarii ca in imprejurari ce te privesc direct ….au murit oameni.
    Si …mai ganditi-va la ceva : pentru orice om , cel mai important de pe pamant….este el insusi . Cu asta nu am vrut sa spun ca ,,nu conteaza ce li se intampla altora daca eu sunt bine ” , ci …cu totul si cu totul altceva , care sa ,,complice” interpretarea atitudinii Huidu .

  14. drtinte 24 octombrie, 2011 at 9:33 am - Reply

    In 1989 ne-am „castigat” libertatea si acum abuzam de ea. Incalcam orice regula sau aproape pe toate ptr. ca scapam ieftin-i dam o spaga mica si se rezolva. Aparem pe sticla, ne stie lumea si scapam la fel. Ne consideram aproape invincibili. Dar curios-iesim din tara si incepem sa constientizam ca exista reguli si le respectam. Oare ne schimbam noi asa dintr-o data? Orasele sunt supraaglomerate de nr. mare de masini. Chiar sufocate. Dar nu numai de masini ci si de soferi care iau permisul ca la Pitesti si a 2 zi ne suim la volanul unei masini de peste 100 cp. Si ori calcam acceleratia ca se poate ori mergem cu 30 km/h ptr. ca atat putem. Ambele variante sunt proaste. Nu cedam trecerea la pietoni ptr. ca ne grabim. Depasim coloane aiurea ptr. acelasi motiv. Trecem pe rosu la semafor, viram fara sa semnalizam, claxonammm, claxonammmm ptr. ca avem claxon si nu ptr. avertizare. Ci ptr. ca ne place sunetul scos de claxon. Daca se intampla sa ne opreasca politaiul folosim tot ce avem-pile, notorietate, bani. Si tine aproape de fiecare data. Iesim din tara. Ditr-o data suntem altii. Incepem sa respectam regulile. Politistul nu ne mai este amic. Nu raspunde la telefoane, notorietate, bani. Amenzile sunt si acolo mari dar se dau si se platesc. Si nimanui nu ii convine sa ramana fara bani de excursie, vacanta, shoping ptr. a plati amenda. Devenim civilizati. Sau platim scump distractia. Si nu merita.
    Avem o legislatie stufoasa, amenzi mari dar ele nu se aplica. Ci doar spaga sau telefonul sau notorietatea-eventual cu amenintari ca te „dau pe sticla daca…”. Si mor oameni. Nevinovati. Da-facem 5 ore Arad-Cluj, 8-9 ore Arad-Bucuresti, 14-15 ore Arad-Tulcea sau Arad-Constanta. Tot 14-15 ore pana in Grecia, Arad-Insula Corfu cu tot cu feribot, peste 1100 km, nu 850-900 km. Dar de fiecare data cand plecam stim pe ce sosele mergem si trebuie sa luam in calcul asta. Sau nu mai plecam cu masina. Dar nu-noi VREM CU MASINA, si repede ca nu avem timp.Si mor oameni. Nevinovati. Dar de vina este intotdeauna altceva sau altcineva-ghinionul de nesansa, drumul, celalalt soferde pe banda lui de mers, pietonul de pe trecere, etc-ce naiba cautau acolo cand merg EU si ma si grabesc.
    Reiau si eu ce spuneau si altii inainte-norocul lui Huidu ca nu a fost un tir. Dar pb. ce se pune la stilul lui si al altora de sofat este nu DACA ci CAND se va intampla nenorocirea. La el a fost acum cateva zile. La altii a fost sau va veni. Pb. este cand si nu daca. Ghinio poate spune ca a avut cel ce circula pe banda lui, pietonul de pe trecere, etc. Celalalt este doar idiot, inconstient, tupeist,arogant.

  15. Andrei 24 octombrie, 2011 at 10:31 am - Reply

    Eu cred ca viteza foarte mare in condusul auto are un efect Placebo. Doar da impresia ca ajungi mai repede la destinatie. Cu cateva luni in urma si tot pe valea Prahovei, in timp ce veneam de la Bucuresti, m-a depasit un bou care a trecut pe langa mine ca un supersonic. L-am vazut cum taie curbe, se baga agresiv, etc. M-am uitat spre el si l-am pierdut in zare. Cateva ore mai tarziu, eu si cu boul coboram bara la bara Dealul Feleacului intrand in Cluj la brat ca doi tineri insuratei. Ma intreb: la ce i-au folosit individului toate acele istericale?

    Vreau sa va spun ca de cand sunt in Spania, s-ar putea sa nu ma credeti, un claxon n-am auzit iar traficul este si aici foarte incarcat la orele de varf. Incepe sa-mi fie dor de un …. „sa-i dau la m.. lu’ nevasta-ta” sau ceva pe acolo, oricum.

    Acum doi ani, de la Moneasa catre Hasmasul maica-mii, am stat cuminte intr-o coloana de unguri: 4 masini cu nr de Budapesta. S-a mers incet, elegant, preventiv, a fost o desfatare. Am scos acelasi timp pe traseul cu pricina. Evident ca vreo 10 ghiolbani ne-au depasit in curbe dar e treaba lor. Tine deci de temperament: suntem si in viata de zi cu zi exact asa cum conducem.

  16. Otilia Tiganas 24 octombrie, 2011 at 10:45 am - Reply

    Eu nu întâmplător am oprit poelmica încă acu două zile! În fond, ceea ce aveam de spus, am spus în postare. Mai apoi, am încercat totuși să urmăresc argumentele celor care mă contraziceau. N-am reușit, Andrei! N-am reușit, fiindcă peste fiecare argument aparent logic al lor, eu te vedeam pe tine, la volanul Seatului alb, întrând corect într-o curbă și zdrobit printre fiare de unul care depășește fără vizibilitate din sensul opus. Și telefonul pe care l-aș primi. Și măsura în care io, la căpătâiul tău, aș găsiu că vinovate sunt drumurile noastre proaste, sau nevoia celuilalt de a ajunge la timp la serviciul lui stresant. Și felul în care aș începe eu să militez activ pentru construcția de autostrăzi în România, între două drumuri la cimitir. Hai sa fim serioși!

  17. Andrei 24 octombrie, 2011 at 12:04 pm - Reply

    Sa ne imaginam eventualele iertaciuni citite de popa la finalul sujbei de inmormantare : „mama! Si daca am venit acasa muci de beat cand eram pe a doispea, am borat langa vasul de WC, daca am fumat (si nu numai tigari) sau mi-am pus-o in asternurile „de colectie” primite de la strabunica, iarta-ma acum la ceas de desartire”. Amin!

  18. ervin herman 24 octombrie, 2011 at 2:53 pm - Reply

    De ce oamenii sunt interesati atat de mult de Huidu ?
    Informatia si divertismetul daca pot sa se imbine- reteta sigura de succes !
    Ervin Herman

    • Otilia Tiganas 24 octombrie, 2011 at 3:05 pm - Reply

      Bun venit pe blogul meu, domnule doctor! Mă bucură să vă găsesc aici!
      Așadar este vorba de ceea ce ne oferă presa spre vânzare. Întâmplări: nunți /divorțuri/accidente/drame ale unor oameni arhicunoscuți. Dacă asta se vinde bine, păi asta vindem!
      În rest…despre legea circulației netrecută prin sita divertismentului, despre cum se comportă românii în trafic, este cam ceea ce am postat pe blog. Și ceea ce continui să cred cu tărie.

Lăsați un mesaj...

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Laborator Analize

Arhive

Get more stuff

Subscribe to our mailing list and get interesting stuff and updates to your email inbox.

Thank you for subscribing.

Something went wrong.