Muşcătura de căpuşă. Ce trebuie să ştim?

Înainte de a citi ce scriu eu mai jos, sau înainte de a asculta ce spun știrile, sau a căuta cu Google „căpușa” te rog fă, în mintea ta, o DIFERENȚĂ NETĂ între două situații distincte, al căror amestec îți aduce dubiile/grijile/nedumeririle:

-A) se vorbește despre a PREVENI ceva în urma mușcăturii?

sau

-B) despre a INTERVENI medicamentos atunci când cele mai mici semne de boală apar.

Diferența dintre prevenție și boală infecțioasă este cea care aduce mari confuzii, exact ca-n cazul hulitului streptococ din gât la care (chiar unii medici!) confundă prevenția bolii la un purtător sănătos cu tratarea bolii la un copil cu faringită acută streptococică.

E important de înțeles că nu poți preveni orice, băgând antibiotice în avans. Pur și simplu NU PREVII, bagi degaba. Iar argumentul cel mai expresiv este acesta:

-dacă ar fi atât de simplu, noi oamenii am trăi cu antibiotice zilnic, ca apa săpunul sau hârtia de budă, și așa niciun om nu s-ar mai îmbolnăvi niciodată infecțios. Nu?

Așadar, despre căpușă și Boala Lyme

1.„Boala asta”, transmisă ȘI prin căpuşă, este rară. Nu-i ceva gen “epidemie naţională”, sau „blestem al parcurilor cu iarbă necosită”. Voi, cei care citiţi acest text, întrebaţi-vă: câţi cunoscuţi sau rude sau colegi cu boală Lyme cunoaşteţi? Eu încă niciunul, iar raportul meu cu pacienţii nu-i tocmai rar. Am citit, ce-i drept, mult despre subiect, știu cazuri interesante de la colegi, dar Boala Lyme nu intră-n România ca epidemia de gripă, să ne ucidă pe capete. Prin urmare, nu vă panicaţi! Întrebaţi-vă încă ceva. Câţi cunoscuţi cu accidente grave de maşină, aveţi, comparativ cu bolnavi Lyme?

-şansa să faci boala Lyme este, probabil, mai mică decât să te izbească pe trecerea de pietoni, un vitezoman. Fiindcă şi asta se poate întâmpla, nu? Ieşi din casă… şi nu te mai întorci, în ciuda oricărei „profilaxii”. Cu diferența că acel risc, al traficului, nu-l transformi în obsesie.

-pe lângă căpuşe, boli grave pot transmite şi câinii, pisicile, ţânţarii, liliecii, şoarecii, vacile, numai că nu-s mediatizaţi şi nu fac ştire cu rating. Cine ar sta azi să asculte la telejurnal teoria  prezervativului şi a sifilisului? Pe astea le cam ştim toţi. Da` o căpuşă… aia da ştire!

-dintre căpuşe, doar UNELE tipuri transmit boala, dar şi asta NUMAI dacă-s infectate. Ele, căpuşele. Dacă-s infectate. Aşa că nu puneţi egal între căpuşă, spital şi sicriu! Vorbim despre una dintre miliardele de boli infecţioase posibile.

-căpuşa-i una, (biata de ea), iar boala Lyme= borelioza= “boala celor o mie de feţe”, e alta.

2. Totuşi, dacă ne muşcă bestia, ce facem?

-înghiţim în primele 72 de ore de la muşcătură 200 de miligrame de Doxiciclină. Adică 2 tablete româneşti a câte 100 de mg, luate împreună. Și gata. Atâta. PUNCT. Valabil la persoanele peste 12 ani. Pentru copiii sub 12 ani, urmează o postare separată.

-local: scoatem bestia cu o pensetă şi dăm cu mult spirt. Apoi ne ne calmăm şi ne vedem senin de viaţă. Nu alertăm nici SMURD-ul, nici nu aglomerăm urgenţele spitalelor, nici nu sunăm la medicul de familie noaptea la trei, cum că ne-au amorţit buzele. Nu-i de la căpuşă! Au amorţit, fiindcă ai beut opt cafele şi ai tras un pachet de ţigări în ultimele patru ore!! Relax.

Să faci boala aia nasoală, este puțin probabil.  Dar, dacă înghiţi două Doxicicline, până şi improbabilul îl anulezi!

PS. Cele 200 de mg de Doxiciclină într-o singură priză nu le-am inventat eu, şi nici nu le-am adunat de la PROTV. Ci din ghidurile recente de boli infecţioase.

 

48 Comments

  1. simona 24 mai, 2016 at 4:32 pm - Reply

    Și dacă mușcă copilul, ala mic, de maxim 20 kg cum procedăm? Până să ajungem la UPU? Mulțumesc!

  2. Roman Gruie 24 mai, 2016 at 4:50 pm - Reply

    Nu pui egal intre „căpuşă,spital şi sicriu”,dar e bine să fii pregătit!

  3. Daniela 24 mai, 2016 at 5:09 pm - Reply

    E indicat sa mergi la urgente, asa am facut eu cu putin timp in urma, la spital cu medic chirurg, nu se supara nimeni ca apelezi la ei. Scot capusa. Nu te duci la spital de boli infectioase, ei nu stiu sa o scoata si te trimit la chirurg. Asta ca sa nu faci un drum in plus. Eu l-am facut :) daca apelezi la un prieten sa ti-o scoata-bestia fiind in locuri ale corpului in care tu nu poti ajunge singur, risti sa nu o scoata decit pe bucati si tot la medic chirurg ajungi. Bineinteles, doza dubla nelipsita de doxiciclina :)

    • Otilia Tiganas 24 mai, 2016 at 7:07 pm - Reply

      Multi sunt departe de chirurg, de spital, de urgente. Ideea-i sa nu intre-n panica! Sigur ca chirurgul e cazul ideal.

  4. Hans Helmut Gram 25 mai, 2016 at 6:33 am - Reply

    Draga Otilia , ( scuze pentru ” tutuială ” ) îmi pare nespus de bine și sunt mulțumit că , în sfîrșit cineva ne spune pe limba noastră , ce și cum să facem în cazul mușcăturii de căpușe ! Pe mine unul , m-ai limpezit la minte , fiindcă tare eram încurcat de diferitele sfaturi , păreri , alternative ” băbești ” la tot ce e legat de Medicină în acest caz . NU am avut încă ocazia să mă întîlnesc cu o goangă de asta , dar dacă prind vreuna , vai de Mama ei ! Ha , ha , ha ! zilele trecute , am cosit iarba din grădină , cam 300 m2 , și care din cauza lipsei de acasa destul de mult timp , a crescut pînă la brîu ! cizme de cauciuc , pantaloni- treining alunecoși , tricou cu mînecă lungă , și pălărie ! asta îi sfătuiesc pe toți să poarte atunci cînd au treabă prin grădină , și vor fi feriți de căpușe . Cu multă stimă , Gram Hans Helmut , Slimnic , jud. Sibiu

  5. Geta 25 mai, 2016 at 11:11 am - Reply

    Eu am fost la urgente sa scoata capusa, deoarece era foarte mica. Dupa care mi-a facut un anti tetanus si mi-a prescris Augmentin pentru 10 zile. Nimeni nu mi-a zis sa iau doxiciclina.

    • Otilia Tiganas 26 mai, 2016 at 5:56 pm - Reply

      Ti-a zis acuma cieneva. Dupa cum am specifict in articol am preluat indicatia dintr-un ghid nou de boli infectioase. N-am inventat eu.

  6. Catster 25 mai, 2016 at 12:35 pm - Reply

    Conform unui medic maghiar, somitate in domeniu, care a descoperit TIBOLA, una dintre bolile transmise de capuse, antibioticul dat cu scop preventiv in cazul muscaturii de capusa nu face decat sa mascheze primele simptomele ale unei eventuale infectii!
    Potrivit dansului, nici macar dezinfectrea locala nu este indicata, deoarece o alergie locala la spirt sau alte solutii poate fi confundata cu pata specifica Lyme (de medici fara experienta) si astfel acestia vor aplica un tratament chiar si daca nu este cazul.
    El recomanda sa se urmareasca atent corpul pt. aparitia simptomelor – in majoritatea cazurilor va aparea inelul specific pe piele si initierea tratamentului doar in acest caz, in doza corecta si cu o durata corecta.
    Daca doriti sa obtineti informatii de la cineva recunoscut pe plan international pentru activitatea sa in domeniu, puteti lua legatura cu medicul de care vorbesc.
    Pe site are un articol pt laici, din pacate l-am vazut doar in maghiara, dar poate vi-l traduce cineva daca chiar doriti sa fiti bine informata. In rest, despre activitata lui se poate citi si in engleza.
    In paranteza, ungurii se confrunta cu Lyme de peste 15 ani, masiv.
    http://www.kullancs.hu/

  7. Ramona 25 mai, 2016 at 8:39 pm - Reply

    Fetita mea a fost muscata de capusa are 5 ani jumate si 21kg, o avea dupa ureche.Am scos lighioana cu grija sa nu rămână ceva acolo,am dat bine cu spirt .Am sunat doctorul de familie sa întreb ce.i de facut..mi.a spus sa cumpăr azitromicina de 200mg.Am cumparat am preparat si i.Am dat 5 ml pe zi.tot flaconul.

  8. Ana 25 mai, 2016 at 10:44 pm - Reply

    Sunt pensete speciale pentru scos capuse , ca sa nu se rupa vietatea. Daca nu ai posibilitatea sa apelezi la un chirurg, o penseta de asta agatata la brelocul de chei te poate scoate mai usor din incurcatura. Dar da, stiu pe cineva care a facut Lyme, doar pentru ca este o boala rara nu inseamna ca nu ti se poate intampla.

    • Otilia Tiganas 26 mai, 2016 at 5:59 pm - Reply

      Ana.Nu am spus ca nu ti se poate intampla. Dimpotriva. Am specificat ca poti fi si calcat de un TIR! De intamplat se pot intampla foarte multe. Ideea-i ca nimic nu justifica teroarea capuselor mai mult decat alte mii de feste ale soartei.

  9. […] Mușcătura de căpușă. Ce trebuie să știm? […]

  10. Lavinia Ionescu 26 mai, 2016 at 7:11 pm - Reply

    Buna seara. Am citit articolul si am ajuns sa fac acest comentariu pentru ca sunt mama unui copil care a avut Lyme. Da, cu evolutie ca in cartile de specialitate, cu haloul rosu care se marea in fiecare zi, cu aspect de piele care arde, cu diagnostic confirmat dupa analize trimise prin Synevo in Germania. Am stat foarte linistita, caci nu aveam ce sa-i fac , avand 6 ani, medicii m-au trimis acasa spunand ca nici ei nu au avut pacienti si e improbabil sa fie taman copilul meu unul. Sa-i aplic o crema si totusi, daca vreau eu sa fiu linistita sa-i dau Cedax, dar ei nu condidera necesar. Ca acea capusa a stat pe corp 5-10 min, dupa o joaca in iarba proaspat cosita, si a fost observata de sora mea care e medic veterinar si scoasa imediat.
    Iar cartile spun ca trebuie sa stea pe gazda 24 de ore sa transmita microbul.
    Ne-am tratat multe -multe zile la Matei Bals cu antibiotice, dar a ramas teama.Caci atunci am avut norocul sa o observ si sa aiba o evolutie clinica clara. Dar era in spital o alta fetita, muscata de mai multe saptamani , plimbata intre spitale, de medici care n-au stiu ce are, la care era deja in faza de semipareza faciala.

    Asa ca , da, eu ma ingrijorez , caci sunt patita.

    • Otilia Tiganas 26 mai, 2016 at 8:14 pm - Reply

      „Da, cu evolutie ca in cartile de specialitate, cu haloul rosu care se marea in fiecare zi”, deci simptomul care conducea spre Lyme, ERA EVIDENT! Haloul, eritemule este patognomonic. Adică specific bolii.
      Umărirea acestui halou este un gest medical elementar. De la acest moment incolo, batalia se comuta radical. Majoritatea statelor europene NU recomanda antibiotic profilactic.
      Imi pare rau sa aud ca ati trecut prin asta, si multumesc pentru comentariu.

  11. Tudor 27 mai, 2016 at 10:22 pm - Reply

    Frica, bat-o vina! Daca n-ar fi frica, ce s-ar face industria farmaceutica?
    Fetita mea a avut capusa in zona inghinala la 1 an. Am extras-o cu penseta, mi-am pastrat calmul si asta a fost tot.
    Frica anuleaza gandirea.

  12. Maria 2 aprilie, 2017 at 1:31 pm - Reply

    Boala nu este atat de rara pe cat credeti ! Am ” cules ” o capusa dintr-o poiana f putin frecventata si spre seara am fost la spital sa fie scoasa. Mi s-au prescris antibiotice romanesti in doza dubla ( nu mai stiu denumirea) si ghiciti ce ? Dupa putin timp, analizele mi-au confirmat boala Lyme.

    • Otilia Tiganas 2 aprilie, 2017 at 5:24 pm - Reply

      Maria, nu cred, știu precis. Am cifre. Repet. Faptul ca ai facut boala, nu te indreptateste sa crezi ca ea e frecventa. Cum ziceam, si eu am avut o prietena care a murit calcata de masina intr-o statie de tramvai. A fost o drama nationala. Dar asta nu inseamna ca se intampla frecvent. Statisticile fac referiri la suta de mii de locuitori, la mia de muscati etc. Nu individual. Inca ceva. Fara sa dezvolt subiectul, nu stiu ce anume la laborator ti s-a depistat. Faptul ca ai avut contact cu Borellia, serologia, antigenii sunt una, sa fii diagnosticabil pe criterii cu Bola Lyme, iarasi e alta. Deci si aici incap discutii. Nu mi-as fi permis sa postez pe blog fara o documentare beton. Sunt medic practicant cu peste 20 de ani vechime, nu-s fabricant de stiri.

  13. Popa ionel 2 aprilie, 2017 at 11:41 pm - Reply

    UN TAMPON CU ACETONA TINUT PE CAPUSA TIMP DE 5 MINUTE. DUPA CARE SE EXTRAGE CU O PENSETA, DEOARECE E AMORTITA COMPLET.

  14. Mitroi-Maxim Cora 2 aprilie, 2017 at 11:44 pm - Reply

    De acord cu poastarea dnei dr cu un mic amendament. Doxiciclina se poate administra la copiii de peste 8 ani. Sub 8 ani, ar fi varianta Amoxicilina sau Amoxicilina/Clavulanat sau un macrolid (ex. Claritromicina). Boala Lyme este mai frecventa in vestul tarii pe cand in sud est de ex, intepatura de capusa (si nu muscatura caci biata capusa nu detine la purtător aparat masticator) poate sa dea mult mai des febra butonoasa (caz in care etiologia este data de Ricketssia conori si nu de Borrelia burgdorferi). In sfârșit…ideal ar fi sa prevenim orice intepatura de insecta prin a purta imbracamine de culoare deschisa, pantaloni lungi si sa utilizam repelentele inainte de a ne duce la gratar, la iarba verde. Iar seara la dus, sa ne inspectam cu atentie corpul, inclusiv pielea paroasa a capului sau zonele intime ca sa identificam rapid prezenta lighioanei. Exista tot felul de proceduri prin a o detasa de tegument…aia cu imbatatul cu alcool sanitar, treaba cu batul de chibrit, banala penseta dar decat sa nu extragem cu toate piciorusele animalul, sau sa scoatem cu degetele goale riscand in plus, mai bine ne adresăm medicului sa o extraga si sa primim tratament profilactic. Americanii nu dau antibiotic dar in tara noastra se da preventiv….Va salut!

  15. Maria 3 aprilie, 2017 at 3:40 pm - Reply

    Cand eram mici scoteam căpușele si gata. Acum, având câine talie mica cu blana neagra si lunga ne întâlnim cu ele anual (tundem jivina de doua ori pe vara dar tot se agață de ea si le descoperim de cele mai multe ori cand o mangaiem. Am si un ritual, cum vine caldura de o inroc cu rotile in sus si caut la incheieturi, sub barba, pe cap etc. Pe langa caine se joaca si copiii, asa ca sansa este mare sa gasim capusa pe copii. Cel putin pe misculici, nu scapa nici o vara fara. Multumim frumos pentru articol. Am doua pensete speciale de capuse, una in trusa cainelui si una in portofel, e ca un card. Pana acum am descapusat doar „elemente bune” adica d-alea fara borelioza si speram sa ramanem asa, dar in caz de semne de boala, acum stiu ce am de facut.

  16. Andrada 8 mai, 2017 at 9:07 pm - Reply

    Ce ne recomandati in cazul pacientelor insarcinate? Eu tocmai m-am pricopsit cu 2 capuse si sunt insarcinata in 29 saptamani. Le-am scos la chirurg. Atat el cat si ginecologul mi-au recomandat Augumentin. Doxaciclina e strict interzisa in sarcina indiferent de trimestru.

    • Otilia Tiganas 11 mai, 2017 at 2:45 pm - Reply

      Asa-i. Doxi interzisa si da, merge Augmentin.

      • crina 1 mai, 2018 at 9:39 pm - Reply

        Mie mi a zis sa iau Zinnat unul in seara asta si unul maine dimineata, are rost sau sa stau sa vad daca imi apar simptome? Eu am 21 saptamani de sarcina.

  17. ria 8 iunie, 2017 at 11:36 am - Reply

    Despre scoaterea unei capuse cu o pensa ce parere aveti? Pensa seamana cu asta: http://www.sitea.ro/web_continut/poze/mari/pensa-cod-4568-tc-2933-1.jpg
    Operatiunea a fost facuta de o VACA de asistenta de la urgente pediatrie.
    Capusa era in stadiul nimfa cam 2mm.

  18. Emanuel 19 iunie, 2017 at 6:56 pm - Reply

    Buna,
    Boala lyme există și nu vreau sa stârnesc panica. Locuiesc în Cluj și de 3 săptămâni am fost la pădure în Făget ( o zona la 1 2 km de Cluj) am stat puțin pe iarbă și apoi in hamac. La 3 zile am observat pe partea de jos a piciorului o capusa. Am fost la urgente la spitalul de boli infectioase, mi-a fost scoasa și mi s-a dat o hârtie cu câteva recomandări. La două săptămâni după incident locul mușcăturii sa înroșit foarte tare, asemenea descrierilor de pe internet. Am mers de urgență la doctor unde mi s-a confirmat că am bola Lyme. Mi s-au prescris doxacilina și un medicament pentru protecția ficatului.
    Boala lyme există și trebuie atrasa atenția asupra acesteia.

  19. Catalina p 14 septembrie, 2017 at 7:18 am - Reply

    Buna dimineata!aseara am vazut pe baietelul de 5 ani si opt luni o pata rosie la genunchi in spate.dupa ce a facut dus am vazut ca se formeaza un cerc rosu cu diam de cca 3 cm in jurul ei.in intepatura nu avea nimic.p
    Am pus spirt si betadina.am aformit in panica totala.peste noapte m-am uitst nu mai are cercul dar e pata rosie.ce sa fac? Va rogggg!!!

    • Otilia Tiganas 14 septembrie, 2017 at 9:40 pm - Reply

      Să consulti un medic, musai! Scuza-mi intarzierea raspunsului, am fost in vacanta, fara net!

  20. Camelia 29 octombrie, 2017 at 9:54 am - Reply

    Buna dimineata.Dupa o excursie in padure( dupa 2 zile),am gasit o capusa in zona gatului copilului(5ani)Am scos capusa,am fost la urgenta, mi s-a spus sa urmaresc zona si dupa 14 zile sa-i fac igg igm borelia,fara sa-i dau antibioric,dar cu antitetanos facut.Dupa aproximatv 7 zile i-a aparut eritemul migrator.Am fost la infectioase si a primit augmentin 14 zile.Intrebarile sunt …pot sa-i fac analizele la data stabilita sau trebuie sa astept pana termin tratamentul?Sunt suficiente 14 zile de tratament(pe.net gasesc tot felul de sfaturi)? Am intervenit in timp optim? Daca se confirma ,poate ramane cu sechele pe termen lung?Multumesc din suflet pt.atentie!!

    • Otilia Tiganas 29 octombrie, 2017 at 10:31 am - Reply

      Camelia nu pot respunde setului tau de intrebari, fiindca ar trebui sa intru in creierul/ logica altui medic. De exemplu eu as fi dat antibiotic preventiv inca de la inceput. Ideea este sa ramai la medicul infectionist care i-a dat Augmentinul si sa faci doar ce zice el. Primul medic e anulat de al doilea care a reactionat la rectie. Il urmai in indicatii pe pe primul medic DOAR daca nu aparea eritem si nu ajungeai la al doilea! Altminteri facem toți rău să ne dăm cu presupusul- primul, al doiela, apoi Otilia pe net! Raspuns final faci exact ce zice infectionistul care a preluat cazul.

  21. Mihaela 27 aprilie, 2018 at 7:45 am - Reply

    Da a fost un caz fericit.Si eu m am pricopsit cu o căpușă dar am avut informații că dacă te a muscat căpușa atunci imediat am venit din cimp și am tras întrei o siringa acetona și am stropitor din abundenta după cu o pensetă am extraso f ușor a ieșit ei nu i place acetona și își scoate picioarele din piele atunci o extragi.Am mai patito dar înainte nu am știut de acetona și m am chinuit cu ea și tot la urgență am ajuns.

  22. Alex Cuc 27 aprilie, 2018 at 8:12 am - Reply

    Hai sa-ti spun experienta noastra. La baiat am gasit o capusa in zona occipitala. Am mers frumos la urgente infectioase tocmai sa nu ii ramana ceva acolo daca ne bagam noi sa o scoatem. O scos-o un rezident, dar a ramas capul căpusei in piele. A facut granulom si am ajuns sa il operam in anestezie generala. Acum are lipsa de par in zona aceea. Ce zici?

    • Otilia Tiganas 27 aprilie, 2018 at 9:55 am - Reply

      Uff. N-a scos-o bine. De altfel, nu infectionistii ar trebui sa scoata capusa, ci urgentistii, chirurgul de garda sau MF. citeste si articolul meu de la capatul acestuia. Ca dumireste mai multe apropo de capuse.

  23. Aurora Popescu 27 aprilie, 2018 at 8:24 am - Reply

    Am vazut un filmulet cu o metoda de scoatere a capusei:se pune o picatura de ulei de menta pe capusa infipta in piele,urmarindu-se sa ramana bula de ulei deasupra capusei.In mai putin de un minut,capusa se retrage alergand [pare ca se asfixiaza sub picatura de ulei].Mi s-a parut veridic si demn de mantionat.

    • Otilia Tiganas 27 aprilie, 2018 at 9:52 am - Reply

      Sunt multe variante. Eu am dat-o pe cea pe care o stiu, am exersat-o si o pot „semna”.

  24. Cotiga Mariana 28 aprilie, 2018 at 2:21 pm - Reply

    Doamna doctor, eu am fost muscata de capusa luni , nu am știut nimic , marți noaptea nu am mai putut sa dorm pe partea dreapta . Nu am specificat ca m-ă muscat de picior tocmai sus.Miercuri dimineața am sunat la medicul de familie și m-a programat pe. vineri. Vineri mi-a dat trimitere la mediculo mil chirurg ,am mers , iar dansul m-a trimis la contagioase . Acolo mi s-a spus sa merg la UPU sa scot ce a mai rămas din căpușă. De la contagioase mi-a dat rețetă cu amoxicilina doua săptămâni cite doua pastile la 8 ore și esențin. Toată treaba ăsta a durat de la ora 11.00 pana la 19.30.Vă întreb dacă doriți sa-mi spuneți dacă nu am început tratamentul destul de târziu și care sunt consecințele. La locul mușcăturii este rosu și în mijloc este vânat. Pentru început nu m-am agitat ca am fost muscata exact pe un nodul de la injecție și am crezut ca s-ainfectat el . Ce as mai putea face ? Mulțumesc !

    • Otilia Tiganas 28 aprilie, 2018 at 3:24 pm - Reply

      Nimic sa nu faci, e ok, ai fost prin mana mai multor profesionisti! Tratam cu amoxi a fost data fiindca ai intarziat si fiindca capusa mai ramasese sub piele. Mai poti pune gheatza pe locul cu muscatura, ca antiinflamator. In rest, tine legatura cu MF si contagioasele.

  25. Simona 1 mai, 2018 at 11:51 pm - Reply

    Pescuit. Tinuta regulamentara: bocanci vara, pantaloni lungi, cămașă cu mâneca lunga, șapcă. Și eu și soțul câte 4 căpușe, la mine 2 in cap!? Au fost scoase reciproc pe balta și acasă. Nu avem doxicilina sa luam preventiv. Puteam lua augumentin? Și dacă da cât? cateaua noastră neagră a fost mai norocoasa ca era data cu fiola mulțumesc anticipat!

  26. Oana Carmen Nedelcu 11 iunie, 2019 at 11:46 pm - Reply

    Buna seara. Pentru copii sub 12 ani care este schema ce trebuie urmata? Sau care este postarea la care faceti referire?
    Multumesc

    • Otilia Tiganas 12 iunie, 2019 at 6:15 am - Reply

      Copiilor li se face prevenția cu Amixicilină 5mg/kgcorp, în 3 prize /zi, 5 zile.

  27. ionel 13 mai, 2020 at 8:56 am - Reply

    Buna ziua! Fetita noastra de 6 ani a fost muscata de capusa. Luni seara am scos singuri capusa iar marti dimineata am dus capusa la analize si azi am primit rezultatul pozitiv. Ce tratament trebuie sa facem? Multumim!

  28. Boit Bianca 13 mai, 2020 at 12:04 pm - Reply

    Buna ziua .
    Am patiti si eu zilele trecute cand am fost in gradina , din fericire am extras-o bine .
    Intrebarea mea este , daca se pune in cap sau in alte parti si nu o vezi , ce poti sa faci ?
    A mea a fost langa glezna ca norocu si am vazut-o , dar poate am si in alte parti .
    Ce e de facut ?

  29. stef 24 mai, 2020 at 4:01 pm - Reply

    Buna ziua. Cu 4 zile in urma am gasit o capusa fixata pe picior. Nu stiu de cat timp era fixata in piele. Am extras-o complet. Imediat a aparut o pata rosie pe piele, la locul muscaturii cam 3×4 cm.
    – A doua zi (de la extragerea capusei nu de la muscatura) am luat priza unica de Doxicliclina (2x100mg). Pata rosie s-a marit, a ajuns cam 4x 6.5 cm.
    – La 3 zile dupa extragerea capusei, pata rosie a ajuns la 5 cm x 7.5 cm. A existat o usoara mancarime care insa a cedat la unguente. Fara ale simptome.
    – Azi, a 4 zi de la extragere, pata rosie a disparut complet. A mai rams doar un punct mic (cam 5-7 mm), rosu, in care a fost fixata capusa.

    Desi pata rosie ajunsese la o dimensiune destul de mare (5 cm x 7.5 cm) totusi ea a format o zona continua. Nu a format acele cercuri concentrice rosu-alb-rosu (nu a avut aspect de ”semn de tras la tinta”/”ochi de bou”).

    Intrebarea mea este :
    – cand se vorbeste de eritemul migrator, ca un simptom pentru boala Lyme, trebuie sa avem obligatoriu acel format de „ochi de bou” sau poate fi vorba si de o pata rosie continua? Faptul ca in cazul meu pata rosie a disparut complet in 4 zile – de la extractia capusei, nu de la momentul initial al muscaturii – mai poate fi suspectata o posibila infectare (boala Lyme sau alte pericole)?

    Va multumesc.

    • Otilia Tiganas 24 mai, 2020 at 7:52 pm - Reply

      Răspunsurile corecte, țintite pe caz, vi le va da infecționistul, cu investigațiile necesare. OBLIGATORIU!

Lăsați un mesaj...

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Laborator Analize

Arhive

Get more stuff

Subscribe to our mailing list and get interesting stuff and updates to your email inbox.

Thank you for subscribing.

Something went wrong.