Comandă setul AKUTOL, AICI

Comandă setul AKUTOL, AICI

AM SUFLET, DAR NU FIINDCĂ MĂ OBLIGĂ DOMNII DE LA ORAȘ

doctor-3 UN TEXT DESPRE PRINCIPII

Premisa de plecare: OBLIGAȚIILE LEGALE ale medicului de familie român sunt EXCLUSIV cele care decurg din contractele pe care le semnează. În principal contract CAS, dar mai pot fi şi alte contracte.

TOT ceea ce face MF, în afara unui contract deţinător de clauze, este: simţ civic, datorie morală, dragoste faţă de om,  empatie, „implicare în viaţa cetăţii”… continuaţi voi.

Ce rezultă de aici? Că un medic de familie în contract CAS, care profesează într-o comună, nu poate avea NICIO ALTĂ OBLIGAȚIE faţă de colegul MF care profesează în centrul Aradului. Nici legat de primării sau şcoli sau biserici sau crâşme, dar nici legat de evenimentele sociale ale comunităţii zonale.

Sunt medic de familie la ţară. Lucrez şi locuiesc la ţară. Personal, am şansa (nu mulţi o au!!) unei colaborări excelente cu autorităţile locale, indiferent de orientarea politică şi sunt primul care se implică, participă, activează în viaţa comunei. DAR!!! acest lucru este opţiunea mea, nicidecum respectarea unor obligaţii, altele decât cele „morale”. De ce spun asta? Fiindcă tocmai azi am asistat la şedinţa de lucru a „Echipei pentru situaţii de urgenţă”, a cărei membru sunt, şedinţă în care s-a stabilit sarcina fiecăruia, în cazul unor ipotetice incendii. O întâlnire bună şi necesară. Cred în ea. A fost directoarea şcolii, preotul, pădurari, primar, vice, poliţai, proprietari de stâne de oi, Ocolul Silvic zonal etc. Mi se pare firesc ca, la o adică, să merg pe teren şi să ajut, în cazul în care comuna mea ar traversa o catastrofă. Păi sunt locuitor al comunei, ce Dumnezeu! Aş face-o fără să obosesc, sau să mă eschivez, sau să mă dezic. Din inimă. Nimeni în afara celor care locuiesc la ţară nu ştie mai bine decât mine cât de mare poate fi forţa comunităţii şi dorinţa sinceră a fiecărui membru să facă bine. Că acest bine trebuie organizat, CATEGORIC! Doară nu va face fiecare după cum îl taie capul.

Ce NU pot accepta, însă, este primirea de la „domnii din Arad”, recomandat, a diverse scrisorici de genul-  „în caz de inundaţii aveţi OBLIGAȚIA să staţi nonstop la cabinet”, ca să… salvaţi omenirea de la pieire!

Hai să restabilim adevărul istoric.

NU am nicio obligaţie pe care să mi-o trasaţi voi din biroul orăşenesc, raportând apoi la Bucale că „aţi luat toate măsurile care se impun”. Altminteri îmi ofensaţi inteligenţa şi îmi dovediţi că nici azi nu ne-am fixat corect principiile după care existăm!! Păi atâta „obligaţie” am eu să… câtă ar avea patronul birtului sătesc să le dea apă potabilă sinistraţilor. Și SIGUR ar face-o! Și eu aş caza sau hrăni sinistraţii, din suflet! Dar asta NU fiindcă domnii de la oraş mă ameninţă cu obligaţiile.

Recapitulare.

Da, fac/aş face multe, fiindcă iubesc Hăşmaşul, locuiesc aici şi mi-am organizat traiul molcom, fără patimi, fără aroganţă, sau conflicte, sau războaie păguboase. Colaborez cu primăria, poliţia, şcoala, bisericile, pădurarii, oierii şi birtaşii, NU FIINDCĂ îmi trimite Aradul scrisorele recomandate, amintind comunist „obligaţii” pe care nu le am! E MUSAI de priceput. Obligaţiile mele decurg doar din contractul CAS şi nu sunt altele decât ale colegului MF orăşean. Restul e voluntariat, bun simţ şi elementar spirit civic. Sunt oare clară? Bine, cireaşa de pe tort a fost „obligaţia” mea, sosită mai demult tot prin poştă de la Arad, cum că trebe să stau în secţiile de votare, ca să asigur „asistenţa medicală pentru buna funcţionare a scrutinului”. Ce vorbeşti, tată? Mă şi umflă râsul. Să-mi „masez” eu propriile forţe, propria-mi fiinţă, cu tăşcuţa de urgenţă ca un Vuitton pe antebraţ şi să mă dau bezmetic prin cele şase secţii de vot hăşmăşene, fiindcă boboru votant are nevoie de medici. Poate îl apucă criza dă corason pe bobor, când împătureşte buletinul de vot. Hahaaa, iar asta fără nicio găletuşă sau conservă sau brichetuţă pentru mine, hmm, tataie??

Adică există bani de achitat tot: preşedinţi de secţii, comiţii, urne de lemn, plată utilităţi, diurne, numai medicul să vină să stea gratis, că e OBLIGAT, vezi doamne. Ba îl mai introducem, poate, şi pe Hipocrate în schemă, doară i-am jurat că am să mă ocup de secţiile de vot! Moor.

Adică rulăm ban politic în campanii şi la vot de ne sar capacele, milioane de euro, dar MF „frate cu Hipocrate”, ar fi singurul bou care să stea 24 de ore prin secţii, setos şi flămând, cu trusa dân banii lui, asta aşa, de dragul clasei politice căreia abia dacă-i ajunge salariul pentru o freză. În concluzie, tataie, nu-s obligată să asigur sănătatea prin secţiile de vot, iar dacă mă vrei fierbinte, plăteşte-mă! Am să-mi fac un calcul. Dacă-mi iese şi mie de o manichiură, iacă stau. Am bolunzâââât cu totuuu, dragi români!!!

6 Comments

 1. cornel popa 29 aprilie, 2015 at 9:16 pm - Reply

  Nu ati bolinzit Dna Doctor.Sunteti o femeie normala,cu picioarele pe pamint.Dupa 25 de ani de la „evenimente”,statul totalitar inca isi revendica puterea prin oameni si norme.
  Suta la suta de acord cu cele afirmate in expozeul D-voastra.

  • Otilia Tiganas 29 aprilie, 2015 at 9:26 pm - Reply

   Mulțumesc pentru apreciere, domnule primar! Cu cât vom căuta mai atent logica lucrurilor, bunul simț și vom evita treaba făcută de mântuială, cu atât mai mult vom avansa. Nu știu dacă mai prindem noi vremuri normale, dar măcar participăm la a le construi.

 2. Sandra Alexiu 29 aprilie, 2015 at 9:51 pm - Reply

  Bravo Otilia, felicitari, domnule primar, din inima. Eu, ruralista asisderea dar nu asa de plenipotentiara ca Otilia, nu am asa noroc de primar. Al meu a fost la zdup, altul care i-a luat locul s-a spanzurat, iar acum se schimba din trei in trei luni, dupa cum voteaza consiliul local… Nu ati vrea sa va clonati? Sau mai bine le ziceti la celalti la proxima sedinta / conventie colegilor dumneavoastra cum se face sa-ti tii doctorul la dreapta?

  • Otilia Tiganas 29 aprilie, 2015 at 10:15 pm - Reply

   Sandra, nu o dată m-am întrebat și eu cum, văzând tot ce-i în jur! Una din condiții a fost inteligența de ambele părți. Pur și simplu inteligența.

 3. tronea carmen mariana 30 aprilie, 2015 at 8:05 am - Reply

  Otilica,
  Se mai pune problema si invers:cati colegi ruralisti isi doresc sa fie ca tine?
  Cati refuza sa se implice cand li se dicteaza „de sus”?
  Pozitia „ghiocelul” este inca prezenta la prea multi dintre noi.
  Te felicit si pe tine si pe domnul primar care,vorba Sandrei,ar trebui clonat.

  • Otilia Tiganas 30 aprilie, 2015 at 8:37 am - Reply

   Ai dreptate, Carmen, în ceea ce privește ghioceii la executat ordine „de sus în jos” și ripostele mele.
   S-ar putea ca și acesta să fie un punct bun al primarului cu mine, faptul că nu m-a luat de sus în jos „urlând superior ca un adevărat om politic ce se află”, că aș fi obligată să face ceva ce știam sigur că nu-s obligată. Nu a făcut recurs la „obligații”, știind perfect că-s limitate. Întotdeauna m-a solicitat respectuos, prietenos, să gasim impreună solutii pentru… cutare problemă a comunei. Or eu aparțin comunei și ca locuitor, nu numai medic. Deci mi se pare normal să fiu lider de opinie, să fiu prezentă, să mă implic, să onorez invitațiile etc. Eu am făcut inclusiv ore de educație sanitară cu mămicile preșcolarilor, sau apartin grupului de intervenții catastrofe și din astea. Iar la aberația cu medicul în secții de votare, nu mi-am vărsat adrenalina în capul primarului meu, fiindcă nu el inventase idioția aia ci, știind amândoi că-i o aberație, ne-am făcut că plouă, că teoretic „mențin eu sănătatea” cu numele, dar dacă ceva apărea pe bunelea s-ar fi sunat la 112 etc. Adică ne-am străduit să fim uniți împotriva tâmpeniilor sosite de sus, din afara satului.
   Ceva interesant/fain la noi, este că aceeași atitudine o au și consilierii locali, chiar opozanți politic- se unesc împotriva celor din afară, în favoarea comunei. Mai apare un câr mâr, dar să știi că niciodată în ultimii 8 ani de când sunt în consiliu, nu s-a dat un vot prost, pe dușmănii personale, în devafoarea comunității.

Lăsați un mesaj...

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Comandă setul AKUTOL, AICI

Comandă setul AKUTOL, AICI

Laborator Analize

Arhive

Get more stuff

Subscribe to our mailing list and get interesting stuff and updates to your email inbox.

Thank you for subscribing.

Something went wrong.