Comandă setul AKUTOL, AICI

Comandă setul AKUTOL, AICI

Centrele de Permanență sau ne-am pierdut mințile

Un articol despre Centrele de Permanență cu medici de familie. (informarea precedentă pe subiect o poți citi aici: http://www.otiliatiganas.ro/centrele-de-permanenta-ce-stim-despre-ele/)

Bun. De atunci încoace, de când vă informam mai sus, a apărut un nou Ordin care finanțează mai bine Centrele. Semnificativ mai bine. Ordinul are și niscai schimbări/noutăți în textul legii. Iar analiza mea, cea care va urma, mi-aș dori din suflet să o citească și decidenții. Poate mă ajutați și voi să ajungă la sursă.

Lucrez de 1,5 ani în trei centre, câte puțin în fiecare. Odată cu creșterea recentă a finanțării și noile (minuscule) schimbări de fond, situațiile scrise pe care ni le cere DSP devin paroxistice. De la a scrie în raportul de gardă un roman/o proză scurtă cu subiect, metaforă și predicat despre fiecare pacient, gen “aseară la ora 20 s-a prezentat pacienul CV care acuza…, blabla… iar în urma consultului am dedus că…, dar pacientul mai avusese acu trei zile un episod asemănător deci i-am administrat blabla etc.”, până la a număra nebunește fiecare tabletuță, a o nota în diverse tabele, fișe, astfel încât să bată orizontala cu verticala, dar și să bată cu facturile de medicamente, dar și cu registrul de consultații, blocul de scrisori medicale sau registrul de tratamente… Fișe în care, la poziția spirt/vată, de exemplu, n-am habar ce să completez atunci când dau o injecție: în mililitri? Gen spirt 0,014 ml la o înțepătură în fesă? Vată 0,16 mgX10 la puterea minus patru?

Și de ce toate astea?

Fiindcă nici DSP-ului nu-i e clar ce ar vrea să urmărească Ministerul, și nici nouă medicii din Centre, ce ar vrea să urmărească DSP-ul. Iar atunci, urmărim dă nebuni tot, că… cine știe, poate ne întreabă careva. Când intru în gardă, deja n-am loc pe masă de registre, fișe, tabele, legea printată, modificările ei ulterioare printate, lista afecțiunilor cu cod verde, corespondența cu DSP, condica de prezență, fișă individuală zilnică pe medic cu consumuri+valoarea estimată… Ultima mea grijă devine pacientul anxios care intră febril și sufocat în cabinet! Dă-l în mă-sa, întâi să scoață buletinul, să-i caligrafiez CNP-ul în 3 locuri diferite, apoi să bifez seringa de 5 ml și Miofilinul în fișa consum! ACEST gând mă domină la cabinet! CNP-ul sufocatului peste tot, și să scad corect seringa+vata+spirtul, ca să nu mi-o tragă mâine controlorii, care știu că mi-a crescut finanțarea și abia apucă s-o ia înapoi.

Bun. Continuăm, acu nepătimaș. Sec.

Ce ar putea, de exemplu, să dorească să afle (și n-o să afle!) Ministerul Sănătății, consultând periodic aceste megadosare?

Îmi și imaginez dialogul privat dintre doi ministeriabili, la o cafea și-un șpriț.

-Bă Popescule, ăștia, doctorașii, face ceva acolo, sau le dăm deampulea banii?

-N-am habar, Gicule, hai să le băgăm nește statistici ca lumea, că la capăt tot ne prindem noi cât ne fură! Dă urgent fax la toate Desepeurile să ne trimeată urgent statistici beton! Dacă nu le-o dăm puțin în bot la doctorași, li se suă la cap! La ăștia nu le poți da bani ș-apoi să închizi ochii!

Iar acest potențial dialog, deloc imposibil, îmi permit să-l sistematizez logic. Popescu+Gicu, probabil ar dori să afle:

  1. dacă furăm din dulap medicamente pentru bunicul de acasă, vată pentru ciclul nostru menstrual privat (chit că majoritatea doctorițelor rămase-n România sunt deja la menopauză, iar nebunaticele tinere care insistă să stea folosesc OPB-uri) sau, dimpotrivă
  2. dacă NU cumpărăm suficiente medicamente, atât cât să și mulțumim oamenii, ci în loc de medicamente cumpărăm parfum franțuzesc pentru noi
  3. dacă mințim, adică nu lucrăm pe cât declarăm
  4. dacă chiulim, adică nu stăm la Centru când ar trebui etc

Categoric nimeni, de loc, nu vrea să afle CE FACEM BUN. Pentru asta ar trebui CU TOTUL ALTE raportări!

Bun. Acu demontez teza lui Popescu+Gicu.

1 Stop PREZUMȚIA VINOVĂȚIEI și stop CENTRALIZAREA. AMBELE SUNT PĂGUBOASE, NU ADUC NICIUN BENEFICIU. Istoria ultimilor 25 de ani a dovedit-o.

Hai naibii să nu mai pornim de la presupunerea că toți vom fura/minți/chiuli/frauda. Fix așa cum un parlamentar poate ridica banii pentru funcționarea Cabinetului Parlamentar cu o simplă „Declarație pe proprie” răspundere că a folosit banii FIX în acel scop, exact așa am putea și noi, doctorii la Centre. Mai ales că, printre toate aceste registre/fișe/tabele/calcule/gestiuni, spre deosebire de parlamentari, noi totuși mai și tratăm bolnavi. Mai ales că nu-i nevoie de ei, de Popescu+Gicu din Bucale, când în Centru e frig, umed, prea cald, sunt țânțari, sau nu e apă. Noi stăm acolo câte 24 de ore, deci suntem primii PRIMII!! interesați să rezolvăm instantaneu toate neregulile concrete care apar.

2.FIXAREA CONCRETĂ A UNEI MIZE. CE VREI SĂ AFLI, SĂ ȘTII DIN TEREN? CU CE SCOP?

Toată această nebunie s-ar justifica (cumva) dacă Ministerul, DSP-ul ne-ar da lunar sacoșe cu medicamente CUMPĂRATE DE EI. Pe care să le explicăm. Dar el ne plătește PE ORĂ, INDIFERENT DE CONSUM! Din acești BANI FICȘI, NOI cumpărăm medicamente/materiale. Nu el, DSP-ul CUMPĂRĂ! El ne plătește (prin CAS) cu sumă fixă, PE ORĂ de funcționare. EXACT aceeași sumă. Mereu. Prin urmare, toată nebunia cerută-n statistici, așa cum e  azi, este inutilă.

3.SIMPLIFICAREA EVIDENȚELOR, NUMAI DUPĂ CE PUNCTUL PRECEDENT A FOST STABILIT. NU INVERS!

Dorește MS statistici reale? Păi, PRIMUL gest e să le facă SIMPLE, NEINTERPRETABILE și UNITARE la nivel național. Dacă le lasă la mâna DSP-urilor județene, iar ele dau mâna cu coordonatorii de centre, iese exact aceeași bulibășeală care deja ne face greață tuturor.

Dragii mei, vă jur!

În garda de ieri, de 17 ore, am avut 3 pacienți acuți-urgențe cod verde și 4 tratamente. Timpul folosit pentru a completa tot ceea ce s-ar cere, a fost dublu față de timpul consumat cu oamenii. Dacă mâine, duminică, voi avea 15/15, sau joi 20/20, va trebui să aleg între consult, tratamente sau să scriu.

Deci PLIZZ! STOP prostia, STOP aberația, STOP prezumția hoției, fiindcă – guess what!, valabil la orice român, nu doar la medici -: dacă tot e să furăm, furăm și de completăm 1000 de fișe în loc de 10. Orice novice știe că, cu cât e mai alambicat raportul, cu atât e mai ambiguu și mai puțin controlabil.

Dar, dragi decidenți, RELAX!

Noi, plătiți pe oră, NU AVEM NICI MOTIVE SĂ FURĂM ȘI NICI CE SĂ FURĂM! Fiindcă structura noastră nu-i “de stat”. Noi achităm tot ce mișcă acolo, dintr-o sumă FIXĂ care vine dinspre voi.

Recapitulăm. În Centre, noi nu putem fura, deci nu are rost să folosim mai mult timp scriind/bifând/listând decât tratând oameni. Iar dacă doriți un tablou al eficienței, ultimul criteriu e acela că mie-mi iese la gestiune un Ketonal/tabletă în plus. ULTIMUL!  Nu fiți fraieri.

Prin  urmare, ar fi ideal să eficientizăm INTELIGENT aceste structuri, or a le eficientiza și, mai ales, a face statistici REALE, fără să ții cont de cei care le alcătuiesc și lucrează acolo, VA FI IMPOSIBIL!

 

 

By Published On: 17 februarie, 2018Categories: MedicaleComentariile sunt închise pentru Centrele de Permanență sau ne-am pierdut mințile

Comandă setul AKUTOL, AICI

Comandă setul AKUTOL, AICI

Laborator Analize

Arhive

Get more stuff

Subscribe to our mailing list and get interesting stuff and updates to your email inbox.

Thank you for subscribing.

Something went wrong.