– Să mănânci fără sare! Mi-a spus.

Să mâncaţi fără sare!

Zise medicul de la oraş grăbit, fiindcă alţi zece bolnavi stau la uşă, iar sistemul cardurilor dă din nou rateuri.

Este pacientul meu, consătean. Hăşmaş.

Și “mâncaţi fără sare” i s-a recomandat la oraş, (cum ziceam), acu trei săptămâni.

Azi a trecut pe la mine. Eu, medic de familie la ţară. Medicul care îl cunoaşte ca şi când i-ar fi frate. De 25 de ani îl cunoaşte!

Nici la mine nu mergea sistemul, normal că nu, dar ştia tot satul că nu mere, deci nu s-or bulucit la consultaţii. Aveam timp berechet.

Pacientul a slăbit, este tras la faţă, trist şi deprimat.

Săpăm adânc în poveste. Ce e cu el… întreb răbdător.

Păi, uite povestea.

Una dintre schemele medicamentoase iniţiate la oraş, conţine ȘI cortizon.

Da, aşa-i, dacă te tratezi cu cortizon, trebuie să stopezi sarea în exces, să mănânci cu ceva mai nesărat, ca să eviţi edemele. Asta ca să nu reţină corpul tău, apă.

Omul meu, însă, e conştiincios. Respectă milimetric indicaţiile. I s-a zis “NESĂRAT”, atunci el s-a organizat cu familia să gătească TOTAL fără sare. O zi, două, trei zile… uff… deja trei săptămâni. Dar mâncarea e de nemâncat, slăbeşti, ţi se scurge energia, fiindcă zilnic pare că lingi un perete de rigips, în loc să mănânci.

Am decis să îi explic pacientului ce şi cum. Iar vouă să vă scriu.

Asta NU ÎNAINTE DE A-L SUNA pe medicul celălalt, (iniţiatorul cortizonului!), ca să mă asigur că nu a recomandat TOTAL fără sare! (Lipsa colaborării dintre noi doctorii, este cel mai mare rău pe care vi-l putem face! Să jucăm scena „genialilor individuali” pe umerii voştri!)

Bun.

Sun, (mă cunosc bine cu medicul celălalt), am avut dreptate să mă îngrijorez, era vorba de “mai nesărat”, nu de sinucigaşul DELOC.

Situaţiile în care e necesar să mănânci TOTAL fără sare, sunt rarisime şi scurte. Când e treabă de viaţă/moarte, aici mă refer mai ales la insuficienţa cardiacă gravă. Sigur, există şi alte situaţii limită.

În rest, în majoritatea cazurilor când auziţi spus- “fără sare”, de fapt e “cu sare foarte puţină”. Mai frecvent atunci când ai în schemă cortizon/derivaţi, sau antiinflamatorii nesteroide. Cele date-n “reumă”. Ketoprofen, diclofenac, piroxicam şi alte asemenea.”Nesteroid”= alt antiinflamator decât cortizonul.

Întrebaţi-vă CLAR medicul:

 • Dom` doctor, adică sare DELOC??? ZERO???

Pentru că – o restricţie „a la long” care ulterior te bagă-n mormânt de inaniţie, trebuie cântărită atent.

Sarea clasică, NaCl, clorura de sodiu, reţine apa-n corp. Reducând sarea, asta evităm. Excesul de apă din corp! Însă gătind (neantrenaţi) absolut fără sare, mestecând îngreţoşaşi, (cu săptămânile!!) meniuri lipsite de orice gust, te poate ucide. Sau te bagă-n alte boli.

În concluzie- NICIUN EXCES DE ZEL nu-i benefic!

Lingi pereţi fără gust, cum ziceam, o zi – două. Trei. Hai, şapte zile. Dar când începi să scazi în greutate, să te gălbejeşti de foamete,viaţa să-ţi pară fără sens, edemele trec pe plan secundar.

Parcă mai bine viu cu „un pic de edeme”, decât mort, dar fără pic de ele… zău aşa.

 

 

 

 

 

124 Comments

 1. […] În rest, în majoritatea cazurilor când auziți spus- “fără sare”, de fapt e “cu sare foarte puțină”. Mai frecvent atunci când ai în schemă cortizon/derivați, sau antiinflamatorii nesteroide. Citeţte continuarea pe http://www.otiliatiganas.ro. […]

 2. clara 7 iunie, 2016 at 8:26 am - Reply

  Dna Dr Nu exista complet fara sare in viata normala. Exista sare peste tot, in carne de exemplu.
  Edemele nu pot trece pe planul doi cind te sufoci cu plaminii prea plini de apa.
  Va apreciez postarile dar tinind cont ca sunt publice aveti grija ce ùmesaje transmiteti. Tocmai mi-a spus un pacient ca a avzut postarea dv si a décis ca poate gati cu sare. Are cardiomiopatie dilatativa cu EF de 15 %.

  • Otilia Tiganas 8 iunie, 2016 at 6:12 am - Reply

   Dialogul acesta e mere-pere. Sa reciteasca EXCACT ce am spus si sa incerce sa priceapă sensul postarii mele. Ideea insuficientei cardiace!!! versus perioadele tratamentului cu cortizon sau ketonal.
   TRATAMENT VERSUS PREVENTIE
   Cand te sufoci de apa, edemele au deapsit cu mult regiunea gleznei. Sunt manifeste. Nu-i preventie. Insa, cand nu ai deloc edeme, te tratezi cu piroxicam si intre timp mai slabesi 8 kile preventiv, fara sa fie cazul chiar in halul ala, e altceva.
   INTREAGA mea postare se refera la altceva decat insuficienta cardiaca NYHA 4. Am si spus acolo- „viata-moarte” e una, tratarea spondilozei alta.
   Am grija URIASA la ce transmit. Acuma.. la 120 de mii de accesari cateodata, nu sper sa priceapa 100%. M-as face primarul capitalei sa am unanimitate.

 3. maria 7 iunie, 2016 at 4:55 pm - Reply

  Doc, se poate un pic de sare în regimul alimentar în caz de insuficiență renală cronică?

  • Otilia Tiganas 8 iunie, 2016 at 5:59 am - Reply

   un pic, da.

   • Magda Gobbel 17 iulie, 2021 at 10:59 am - Reply

    super tare blogul Dv . Desi nu este usor sa raspundenti la toate intrebarile oamenilor cu probleme de sanatate , este de apreciat dorinta Dv de ai ajuta !
    Felicitari !

 4. Oleg Juncu 8 iunie, 2016 at 6:12 pm - Reply

  Adică eu am priceput o treabă: măsură în toate! Chiar și în restricții! Bun, ăsta-i și sloganul meu pe care m-am străduit să-l aplic toată viața. Aș minți dacă n-aș recunoaște că, om fiind, nu mi-a reușit chiar totdeauna. Nu știu dacă aici se aplică regula cu excepția care o întărește. Cred că da, așa că în linii mari pot spune că am urmat acea linie mijlocie care după unii este de aur.
  Dar ce ne facem cu definirea acelei linii? Eu știu din meseria mea că nu există două mașinării perfect identice, fiecare are particularitatea ei. Dar omul, acea mașinărie uluitor de complexă, cum să fie identic cu un altul. Și atunci unde se găsește acea linie de aur? Fiecare cu a lui, nu? Deci arta este să-ți afli acea linie care este numai și numai a ta! Ce e sărat pentru mine, este fără nici un gust pentru altul. Și invers! Cei foarte vechi nu degeaba aveau o zicere: „de gustibus non disputandum”!

  • Otilia Tiganas 9 iunie, 2016 at 3:59 pm - Reply

   Exact. Iar daca mai prinzi si-un medic dispus sa te „personalizeze”, sa accepte ca esti altfel decat vecinul sau decat exemplul din tratat, e chiar fain, atunci!

 5. […] – Să mănânci fără sare! Mi-a spus. […]

 6. Mariana Eliza 31 august, 2016 at 5:05 pm - Reply

  „Să mâncați fără sare” era o prescripție medicală foarte frecventă în urmă cu 40-50 de ani și simt și acum gustul pâinii fără sare, deși nu aveam insuficiență cardiacă. Acum am norocul de a fi pacienta unui medic cardiolog de excepție. Nici acum nu am insuficiență cardiacă, dar sunt hipertensivă(sub tratament tensiunea e normală) și doamna doctor mi-a recomandat să mănânc mai nesărat. Când i-am spus că folosesc foarte puțină sare, m-a întrebat dacă beau apă minerală și mi-a recomandat să fiu atentă la conținutul de sodiu al apei. Am studiat conținutul de minerale al diverselor mărci de apă minerală, plată sau carbogazoasă,și am ales o marcă de apă minerală care are de 7 ori mai puțin sodiu decât cea pe care o consumam obișnuit, iar diferențele pot fi și mai mari. Deci e important să și bem mai nesărat, nu doar să mâncăm mai nesărat.

  • olimpia 30 aprilie, 2017 at 10:08 am - Reply

   Ati gasit un supercardiolog care sa va si asculte ce ii spuneti? Super. Doar trei cardiologi am la activ, si fiecare isi spunea monologul si atat.

   • Otilia Tiganas 1 mai, 2017 at 10:20 am - Reply

    Nici nu am pretenția să „educ”/”învăț”eu cardiologi. Sau să-i fac „să mă asculte”. De unde oare ați dedus că aș intenționa așa ceva? Nu lor m-am adresat pe blog.

 7. Geta Geta 27 aprilie, 2017 at 11:31 am - Reply

  Imi place de dv ! Asa ar trebui sa fie toti medici ! Va urmaresc atit cit pot ! Am si eu o intrebare care ma framinta ! Ficatul gras (pe romaneste) e obligatoriu sa dea in ciroza ? Mentionez ca nu e alcoolic !

  • Otilia Tiganas 28 aprilie, 2017 at 8:19 am - Reply

   NUUUU!!! Nici vorba. Ficat gras are jumate din populatia adulta a Romainei. E o sintagma… mai mult poetica…

   • Elena dascalu 30 mai, 2017 at 2:50 pm - Reply

    Eu am ciroza de la ficat gras. Si tot nealcoolic. Pt ca grasimea se transform in fibroza,si fibro,a in ciro,a…. Asa ca .. Grija mare.

 8. Angela 16 octombrie, 2017 at 5:24 am - Reply

  La cat timp dupa teatamentul cu Prednison pot manca sarat?
  Am inceput cu 6 pastile 4 zile , 5 pastile 4 zile si acum am ajuns la 1 pastila. L am folosit pt tratarea unei oareze faciale facuta de la curent.

  • Otilia Tiganas 18 octombrie, 2017 at 9:18 pm - Reply

   deja poți săra!

   • Hornoiu 7 iunie, 2018 at 9:14 pm - Reply

    Am și eu o întrebare fac sport și nu prea mai vreau sa mai adaug sare vreau sa o scot din alimentație și vreau sa îmi dați și mie un sfat de fapt sare îngrașă sau …..ma puteți ajuta

    • Otilia Tiganas 16 iunie, 2018 at 2:27 pm - Reply

     Daca n-ai asigurare, faptul ca esti inscris undeva, nu conteaza. E degeaba. Esti intrat in sistem privat si vei plati oice consult. Alegi la cine platesti, cine te primeste etc. Pe banii tai alegi doar tu, pe banii asigurarilor respecti regulile asiguratorului.

 9. voicu 20 martie, 2018 at 2:48 pm - Reply

  doresc sa consum arcoxia am voie sa consum putina sare

  • Otilia Tiganas 4 aprilie, 2018 at 8:18 am - Reply

   Sigur, putin cat sa aiba mancarea gust, poti. E vorba de a evita EXCESUL!

 10. IOSFINA HOMEGHI 11 aprilie, 2018 at 2:53 pm - Reply

  Buna ziua!Am 28 de ani si de 10 ani am poliartrita juvenila descoperita la 18 ani care a stagnat 10 ani.Am doi copii si acum boala a recidivat.Ma dor degetele, cotul,se umfla incheieturile. Iau medrol si metrotrexat si mananc fara sare.Dar am slabit rau.Nu am voie niciun pic de sare.
  Va multumesc!

 11. Liliana Staicu 27 aprilie, 2018 at 9:25 am - Reply

  Eu doar va multumesc caci mai acum cate saptamani am iesit din spital cu un diagnostic pt mine hiponatremie , erau devina un medicament de inima si temporar probabil cortizonul din alt medicament si evident cel mai important eu

 12. Claudia 28 mai, 2018 at 3:25 pm - Reply

  Buna ziua! Bunica mea a fost diagnosticata cu Penfigus Vulgaris si i s-a prescris Medrol. Medicul i-a spus clar ca nu are voie sare nici macar in paine. I-am cumparat de la farmacie sare fara sodiu, dar, exact cum ati spus si dvs. mananca de parca n-ar mai manca deoarece nu are nici un gust mancarea. Acum i-am cumparat sare dar cu o cantitate mica de sodiu. Cat a tinut regimul “fara sare” i-au disparut aproape complet dupa corp acele leziuni cutanate. Recent, de vreo 2 saptamani, a cam renuntat la regim si a mancst normal, cu sare si de vreo 4 zile au inceput sa ii reapara pe corp acele leziuni. Intrebarea este daca i-au aparut de la faptul ca a inclus din nou sarea in alimentatie sau este doar o coincidenta? Adica. Stim ca la tratamentul cu corticosteroizi este contraindicata sarea datorita retentiei de apa, dar intrebarea este: este posibil sa ii fi reaparut din nou acele leziuni cutanate datorita sarii? Sa fi “anulat” sarea efectul medicamentului?Mentionez ca nu s-a umflat nici la fata, nici picioarele. Multumesc!

  • Otilia Tiganas 28 mai, 2018 at 3:53 pm - Reply

   Nu-mi dau seama, nu stiu… cert este, insa ca daca odata cu sarea i-au REAPARUT, e posibil sa fie vinovata.

 13. Medeleanu Victor 1 iunie, 2018 at 5:49 pm - Reply

  Buna ziua, iau medrol de aproape o saptamana in urma unei infectii foarte urate la amigdale, iar dupa vindecare mi s-a recomandat si scoaterea acestora. Pana azi, in a 6 a zi de tratament iar maine este ultima, nu am mancat sarat deloc, dar din nefericire am gresit azi, nu am putut sa ma abtin. O sa mi se umfle fata incepand de azi? Sau dupa ce termin tratamentul se poate intampla? Cum reduc la minim riscul acesta dupa ce termin cele 7 zile de tratament?

  • Otilia Tiganas 2 iunie, 2018 at 8:46 am - Reply

   Oh nuu, nu se va intampla nimic,iar recomandarea la medrol era mancare mai putin sarata nu scoaterea totala a sarii!

 14. Hornoiu nelu constantin 7 iunie, 2018 at 9:18 pm - Reply

  Bună ziua am și eu o întrebare fac sport culturism și am o problema cu sare ași vrea sa o elimin din alimentație de fapt mă interesează dacă de îngrașă?????

  • Otilia Tiganas 11 iunie, 2018 at 6:08 pm - Reply

   nu, nu ingrasa

   • Roxy 28 iunie, 2021 at 5:27 pm - Reply

    Atunci de ce toti slabesc cand renunta?:))))
    Plus ca daca mananci sarat te umflii ca un balon!:)))))
    Inteleg ca retine apa, dar nimeni nu vrea sa fie buhait la fata!:))))

    • Anne 15 februarie, 2024 at 7:41 pm - Reply

     Pt că nu mai are gust mâncarea și nu mai mănânci mult

 15. Claudia 8 octombrie, 2018 at 12:06 am - Reply

  Buna ziua,sunt Claudia,am 20 de ani,si in iarna anului acesta,mai exact in ianuarie,am primit prednison ca forma de tratament,mai tarziu inlocuindu-se cu medrol. Am ajuns la um hematolig care si a dst interesul pentru mine caruia i-am explicat cum ca din cauza la medrol(ma gandesc eu) am luat mult in greutate(10+). Intr-un final,am fost bucuroasa la minunata veste” ti-l scot” . Intrebarea mea este, dupa ce reusesc si incetez cu el de tot ,o sa slabesc la fata,la corp? Mulțumesc din suflet

  • Otilia Tiganas 8 octombrie, 2018 at 8:32 am - Reply

   Posibil să slăbești da, dar susplusul de greutate prin cortizon nu provine strict din reținerea sării, ci și din țesut grăsos depus hormonal. Doar excluderea prednisonului (Medrolului) nu va fi suficient, combini cu regim+multă mișcare.

   • Roman 7 noiembrie, 2020 at 4:03 pm - Reply

    Buna ziua! Am avut covid si mi sa dat medrol in spital.Cand am ajuns acasa am început să mănânc cu putina sare.M-am unflat la fața.Cum as putea sa ma desumflu.Multumesc!

    • Otilia Tiganas 7 noiembrie, 2020 at 5:26 pm - Reply

     Reduceți din nou sarea, drastic. Contează și dacă continuați medrolul și acasă…

    • Oana 14 septembrie, 2021 at 3:08 pm - Reply

     Am si eu de luat medrol dar nustiu chear deloc fara sare adica daca mananc cozonac biscuiti si contin sare afecteaza?

     • Otilia Tiganas 16 septembrie, 2021 at 8:36 am

      Nu există un răspuns universal, e „depinde”, deci vorbiți cu medicul care v-a pescris medrolul.

 16. MELANIA DICA 8 decembrie, 2018 at 3:48 pm - Reply

  Buna ziua !sant MELANIA si am 57 ani ,Sant hipertensiva si iau PRESTARIUM una pe zi si DIUREX ,intrebarea este elimin sarea definitiv?sau mai putin sarat! multumesc

  • Otilia Tiganas 8 decembrie, 2018 at 3:55 pm - Reply

   Nu varsta si medicatia decid, ci bolile si complicatiile lor. De fapt, decide medicul curant stiindu-le detaliat. Eu nu pot sa raspund.

 17. Carbunaru 22 decembrie, 2018 at 5:05 pm - Reply

  Buna ziua! Am o dermatita de contact si al primit tratament predinson 7 pastilute 3 între ora 8 si 9 , 4 între 12 și 13 timp de șapte zile apoi 3 cu 3 5 zile, 3 cu 2 ,5 zile, 2 cu 2 ,5 zile si 2 cu 1 , 5 zile. Întrebarea era nu e brusc de la 3 sa întrerup direct? După ce termin tratamentul in cat timp pot introduce sarea …de la farmacie mi s a spus 1 luna dar la alta farmacie mi a zis după 24 h ..Nu mai inteleg nimik. Doctorat dermatoloaga mi a zis sa mănânc usor, sărat, pediatra deloc si de la farmacie tot deloc :(

  • Otilia Tiganas 23 decembrie, 2018 at 9:26 am - Reply

   1. E redus lent-progersiv, dupa cum scrii. Deci e ok.
   2. Mananci mai putin sarat, usor sarat, fara excese, pe toata durata tratamentului, si inca 24 de ore dupa.

 18. Rodica 9 mai, 2019 at 6:50 pm - Reply

  Mi sa prescris medrol16 si mi sa spus sa maninc fara sare deloc ,dar este dezgustator .Pot sa pun putina sare.

 19. Mihai 26 mai, 2019 at 6:16 pm - Reply

  Iau clorzoxazon si medrol !
  Pot să besu o bere de 750 ml?

  • Roxy 28 iunie, 2021 at 5:30 pm - Reply

   Doamne fereste!
   Dar nu te poti abtine de la alcool?
   Cine bea zilnic, chiar si bere este alcoolist, are probleme grave!:(((

 20. elisabeta 15 noiembrie, 2019 at 5:05 pm - Reply

  Buna ziua!La medrol, ce regim trebuie luat?Stiu ca nu trebuie sarat dar dulce se poate?oua?

 21. Marian 23 februarie, 2020 at 11:31 am - Reply

  Iau doreta medrol midocalm și nedis trebuie să manînc nesărat ce trebuie să manînc

 22. Bucur 24 februarie, 2020 at 6:26 pm - Reply

  Buna ziua! Mi s-a recomandat dexametazona 2 pastile/zi, timp de 5 zile pentru un deget inflamat, mai precis ultima falanga a degetului de mijloc. Plus regim fara sare timp cele 5 zile. Intrebare : Strict fara sare sau doar mai putin sarat? Nici nu stiu ce as putea manca in afara de fructe… Dupa finalizarea tratamentului pot reveni la mancarea obisnuita?

 23. Florentina 28 mai, 2020 at 8:26 pm - Reply

  Buna seara,pot pune putina sare in mancare sau sa consum unele produse cu sare 0,10_0,40. Dacă i-au medrol 4mg ,pentru ca am miastenie gravis ?! Multumesc

 24. Veronica Rusu 31 mai, 2020 at 3:46 pm - Reply

  Bună ziua! Iau medrol de 3 săptămâni, pentru nevrită optică. Am ajuns la ultima săptămână de tratament, 1 pastilă pe zi. Mă simt bine, dar am mâncat cu câte puțină sare. M-am cam „rotunjit” la față, am sesizat și eu, nu doar familia. Întrebarea este: ce fac acum, exclud sarea definitiv? E necesar să fac ceva în mod special, la finalul tratamentului, pentru a-mi reveni? Mulțumesc!

  • Otilia Tiganas 17 iunie, 2020 at 6:52 am - Reply

   Întrebarea mea e ce pastilă ați luat și ce doză. Probabil corticosteroid…

 25. Ela mariq 16 iunie, 2020 at 7:34 pm - Reply

  Daca am elimina complet sarea din alimentatie, si definitiv? Putem trai fara sare absolut deloc?

 26. Geanina Micu 2 iulie, 2020 at 5:34 pm - Reply

  dupa 4 zile in care am facut injectie dexametazona am exclus sarea total. Dar nu imi este bine,ma doare capul la ceafa parca sunt ametita nu am stabilitate ,tremur,nu dorm bine,mai am o injectie dar nu o mai fac ca maine trebuie sa lucrez 11 ore si nu sunt in stare asa?

 27. Stanoiu Daniela 11 iulie, 2020 at 12:39 pm - Reply

  Buna ziua.Eu urmez un tratament cu Eliquis pentru un mic tromb care mi s-a depistat cand am facut eco doppler venos.In urma cu o luna,am inceput si tratamentul pt.osteoporoza.Iau Fosavance odata pe saptamana.Cu cateva zile in urma am simtit ca ma doare incheietura mainii,apoi dureri groaznice si mi s-a si umflat.Am fost la mediul reumatolog si mi-a prescris Medrol(2 tablete de 16mg/zi)timp de 2 zile si apoi cate 1 tableta pe zi.Intrebarea mea este daca pot sa iau tabletele sau nu?I-am spus ce tratamente urmez dar nu mi-a spus nimic.Multumesc!

  • Otilia Tiganas 12 iulie, 2020 at 8:31 am - Reply

   De cerut inca o parere. Clar. Nu stiu ce diagnostic aveti, daca-i un diagnostic cert, argumentat. Nu stiu cat de severa e osteoporoza. In osteoporozxa se evita glucococorticoizii-Medrol, adica. Dar, uneori, sunt necesari. Deci se face o balantza riguroasa a celui mai mic rau.

 28. Gheorghe Cristina 16 iulie, 2020 at 9:25 pm - Reply

  Buna seara. Fiica mea are Miastenia Gravis. A început cu Mestinon din octombrie, câte 1 cps la orele: 8, 12, 16 și 20 ( în total 4 cps.). Din februarie ia și prednison, 3cps 1/2 la 9 și 1cps 1/2 la 15. Are explozie de bube cu apă pe față și pe spate, care au început să o doară. Dermatologul i a dat diverse care nu o ajută, iar endocrinologul, pt că are și tiroidită autoimună, i a zis să bea Nutren Junior 14 cupe la 210 ml. apă, de două ori pe zi. Și mai ia și Serlift, pt. că Miastenia i a afectat psihicul. Ce poate să mai facă la ceste bube?

 29. Lili Popa 24 iulie, 2020 at 1:24 am - Reply

  Buna seara! O intrebare am si eu, va rog spune-ti-mi dupa cate zile de tratament cu medrol se vad efectele? Am o parestezie cutanata cu nerv trigemen afectat, iau medrol de 11 zile si nu e nici o ameliorare. La farmacie mi s-a spus ca in 4-5 zile trebuia sa se vada efectul. Inca mai am de luat pana la 20 de zile dar acum sunt cu ele in scadere si daca atunci cand am luat doza de 48mg pe zi/5 zile nu s-a ameliorat, mai am vreo sansa sa sper ca se amelioreaza?

  • Otilia Tiganas 3 august, 2020 at 9:30 am - Reply

   aha… efectele pozitive ale medrolului intrebati, nu cele negative secundare! farmacista a zis bine.

 30. Radu Monica 3 decembrie, 2020 at 9:52 am - Reply

  Bună ziua.
  Am sindrom Sjogren, medicul mi-a prescris Methrotrexat seringi preumplute de 10 și Medrol de 16.cu indicația „FĂRĂ SARE ”
  Intrebare: chiar fără pic de sare că dacă este așa simt că nu pot face față, este îngrozitor.
  Mulțumesc pentru raspuns.

 31. Ivan 18 decembrie, 2020 at 2:35 pm - Reply

  Dupa Covid, cu spitalizare și acum cu oxigen acasă, mi-au fost afectați plămânii și mi-a fost prescris medrol și miofilin.. Menționez că am diabet și tensiune . Pot folosi sare fără sodiu procurată de la farmacie fără risc ? ?

 32. Ion 26 decembrie, 2020 at 6:32 pm - Reply

  Vedere încețoșata după imediat durere mare de cap (Toată fruntea) I-am pus pulsoximetru scazuze saturatia oxigenului la 84. Oxcila între 87,88 – 84, asta cam 20,25minute.pulsul 67,68.se întâmplă în timp de relaxare… Fără un motiv. Dacă ați acorda atenție… va multumesc ffmult.

  • Otilia Tiganas 27 decembrie, 2020 at 9:08 am - Reply

   Nu se poata analiza fără un context detaliat!

   • Butan ecaterina 27 decembrie, 2020 at 9:23 pm - Reply

    Rog o lămurire fac Dexamed injectabil8mg/2ml d-l doctor a zis sa evit sarea .asta înseamnă deloc ? Sincer nu mi-a trecut prin cap sa întreb doar ca azi am început tratamentul di d-na asistenta mi-a spus sare deloc ,chiar nu am voie sare ?tratamentul este ptr durere de oase ,cervicala ,umăr ,cot

   • Butan ecaterina 27 decembrie, 2020 at 9:24 pm - Reply

    Rog o lămurire fac Dexamed injectabil8mg/2ml d-l doctor a zis sa evit sarea .asta înseamnă deloc ? Sincer nu mi-a trecut prin cap sa întreb doar ca azi am început tratamentul di d-na asistenta mi-a spus sare deloc ,chiar nu am voie sare ?tratamentul este ptr durere de oase ,cervicala ,umăr ,cot ,mulțumesc anticipat

 33. Cristina 12 ianuarie, 2021 at 12:27 am - Reply

  Am o alergie ,am fost acum o săpt.la medic si mi-i s-a dat aerius pastile si un unguent”fucicort”,am făcut cum mi-a zis dumneaei,dar tot nu imi trece.Am vb cu ea Azi din nou si am rugat-o să îmi faca hidrocortizon oare e ok?o sa am voie să mănânce cu putina sare?va rog lamuriti-ma ca nu mai stiu ce sa fac ma mănâncă toata pielea precizez am si 2 copii…nu pot să îmi dau seama daca e alimentația de vina sau putin stresul!Multumesc!

  • Otilia Tiganas 12 ianuarie, 2021 at 8:28 am - Reply

   Aveți de găsit un medic care să vă urmărească repetat, în evoluție și pe care să nu-l rugați dumneavoastră să vă dea cortizon, și știe/sau nu el, treaba asta!

  • Agatii Maria 15 ianuarie, 2021 at 7:47 pm - Reply

   Dna dr Otilia Tiganas sunteți foarte drăguța .Multumim ca mai exista și doctori ca dumneavoastră!Sanatate!

 34. Costel Neagu 21 ianuarie, 2021 at 9:08 pm - Reply

  Buna seara! Dacă fac tratament perfuzabil cu Lemod solu 500mg, este indicat fără sare deloc sau normal(moderat)?
  Va mulțumesc anticipat!

 35. Elena 23 ianuarie, 2021 at 10:19 pm - Reply

  Buna seara! Ma badijonez cu o solutie care contine si dexametazona (2 fiole), nu mi s-a zis sa nu mananc sarat, insa stiu ca e mai bine sa nu. Azi, din pacate, am mancat o supa in oras, putin sarata (deja sunt 3 sapt. fara sare, cred ca as simti oricat de putina ar fi). Mi-e tare teama ca mi se va umfla limba/leziunea badijonata. Ar trebui sa nu mai folosesc badijonajul cateva zile pana se elimina sarea? Multumesc enorm

 36. Virgil 24 ianuarie, 2021 at 10:19 pm - Reply

  Buna seara!Mi s.a administrat o injecție cu DIPROPFOS…Medicul mi.a spus sa nu mananc sare ai zahar timp de 1 saptamana DELOC.

 37. utiz 31 ianuarie, 2021 at 9:48 am - Reply

  mi s-a pescris medrol 8 mg/zi timp de 7 zile dar nu a spus sa reduc doza treptat.In paralel a spus sa iau ai Aspenter.Pot fi combinate?Iau medrol doar 7 zile acceeasi doza?

 38. Nastase Laura 4 februarie, 2021 at 7:45 am - Reply

  Buna ziua,astazi incep un tratament cu lemod solu perfuzabil o perfuzie pe saptamana timp de 4 saptamani.Voiam sa stiu daca pot utiliza sare atunci cind gatesc sau timp de 4 saptamani mananc total nesarat.Multumesc si o zi frumoasa.

  • Otilia Tiganas 5 februarie, 2021 at 11:23 am - Reply

   E un tratament special, întrebați medicul curant dacă TOTAL nesărat, sau mult mai puțin sărat. Mesajul articolului meu e să întrebați explicit, fiindcă deseori veți avea surprize la răspuns.

 39. Florin 7 februarie, 2021 at 9:29 pm - Reply

  Buna seara!
  Medicul pneumolog mi-a recomandat post covid Medrol 8 mg/zi timp de 7 zile.La farmacie mi-a spus sa nu il intrerup brusc ci sa il scad treptat.Am luat 5 zile cate 8 mg si celelalte 2 cate 4 mg.
  Credeti ca am facut bine?
  Dupa cat timp de la finalizarea tratamentului pot manca cu sare?(covrigei,saratele etc)

  • Otilia Tiganas 8 februarie, 2021 at 9:25 am - Reply

   Ati facut bine. La 14 zile.

   • Florin 8 februarie, 2021 at 12:43 pm - Reply

    Va multumesc! Deci dupa finalizarea tratamentului de 7 zile trebuie sa mai astept inca 7 pana sa pot manca cu sare?

    • Florin 8 februarie, 2021 at 1:14 pm - Reply

     Scuzati greseala…trebuie sa astept 14 zile dupa finalizarea tratamentului de 7 zile pentru a manca cu sare?

 40. Rusu Veronica 9 februarie, 2021 at 5:52 pm - Reply

  Am trombocitopenie idiopatica di iau medrol de 32 mg.Numarul trombocitelor creste dupa 2 săptămâni de tratament și scade iar după 2 saptămâni de intrerupere.Asa o sa continui?Pot evita măcar o parte din efectele adverse:diabet,glaucom,etc

  • Otilia Tiganas 10 februarie, 2021 at 10:56 am - Reply

   E prea complex ca să pot răspunde. Doar medicul dvs poate.

  • vlad seme 24 iulie, 2021 at 7:34 pm - Reply

   Si eu am trombocitopenie idiopatica, iau medrol de 64 zece zile apoi scad si tot scad.
   Evitati complet sarea, deloc deloc deloc. Exista o gramada de mirodenii si alimente care sunt si hranitoare si gustoase si nu au nevoie de strop de sare, de ex: busuiocul, cimbru, etc.
   Exclus complet, complet, complet alcool si fumat, cafea de asemenea.
   Mișcare, sport, sudoare, Până curge apa de dvs.
   Zahar zero, exclus complet, si zahar si miere. Mergeti pe fructe, dar nu fructe cu zahar la kilogram in ele (de ex strugurii).
   Tot ce e verde, de la spanac la varza.
   Și iarași sport, transpirație.
   Cine vă spune că e voie „puțină sare” in cazul trombocitopeniei idiopatice va spune tromboane.

 41. Kamelia 11 februarie, 2021 at 2:22 am - Reply

  Bună soțul meu se unfla la picioare are voie sărat.??

 42. Camelia 11 februarie, 2021 at 2:28 am - Reply

  Bună soțul meu ia tratamen ANIS si SULFASALAZIN are voie să mânce sărat??

 43. Paul 26 februarie, 2021 at 1:15 pm - Reply

  Fă zilnic o oră de alergare și mergi doar pe jos acasă/serviciu și nu o să mai duci problemă sării și retenției. Până nu storci maieul sângele nu se pune în mișcare. Lasă scuzele și zona de confort pișu papa caca, dacă e caniculă, ieși pe pistă de aleargă până nu mai poți

  • Roxy 28 iunie, 2021 at 5:33 pm - Reply

   Corect!

 44. craciun 8 aprilie, 2021 at 1:09 pm - Reply

  Buna ziua,pentru dureride spate iau gabaran,midocalm tiolin si cerebrex.Trebuie sa mananc total fara sare?Va multumesc

  • Otilia Tiganas 9 aprilie, 2021 at 8:43 am - Reply

   Pentru medicamemntele acestea, nu total. Mai puțin sărat.

 45. Petre vadeanu 18 aprilie, 2021 at 11:30 am - Reply

  Vadeanu 82 ani,la indicatia medicului am luat,Diclotard 100mg si Nalpaza 40 mg am avut stare de rau cu arsuri si balonare, sa fie sarea?. Folosesc hipertensive Furosemid,Concor 5mg Stugeron 25 mg si Gabaran 300mg.Va multumesc mult.

 46. Ilie Costin 30 aprilie, 2021 at 12:13 am - Reply

  Buna seara… Am rectocolita ulcerativa, am fost în spital iar apoi la ieșire mi a fost dat sa iau medrol de 48mg…apoi sa scad pe săptămână cu 4mg pana ajung la 24mg apoi cu 2mg la 5 zile pana ma opresc. Ideea este ca eu mănânc mâncarea cu un praf de sare altfel nu pot… Încă nu am pățit nimic din ce s a scris mai sus… În paralele iau și imuran 4 pastile pe zi și calciu… Dacă eu mănânc cu praful ala de sare… Tratamentul își mai face efectul? Mulțumesc anticipat

 47. Norbert 30 aprilie, 2021 at 10:45 am - Reply

  care este dozaul maxim de sare /zi in timpul unui tratament cu Prednison? Multumesc

 48. Carmen Maria Șerban 4 mai, 2021 at 11:32 pm - Reply

  Buna doamna doctor! Soțul meu e cardiac, are două stenturi si a făcut pareza facială de la curenții de aer. Ia Medrol de 16 mg dupa schemă, 7 zile doua pastile pe zi, apoi scade doza pâna la 28 zile. Nu are voie absolut deloc sare?? Multumesc !

 49. Ilie Costin 6 mai, 2021 at 11:30 pm - Reply

  Buna seara… Am rectocolita ulcerativa, am fost în spital iar apoi la ieșire mi a fost dat sa iau medrol de 48mg…apoi sa scad pe săptămână cu 4mg pana ajung la 24mg apoi cu 2mg la 5 zile pana ma opresc. Ideea este ca eu mănânc mâncarea cu un praf de sare altfel nu pot… Încă nu am pățit nimic din ce s a scris mai sus… În paralele iau și imuran 4 pastile pe zi și calciu… Dacă eu mănânc cu praful ala de sare… Tratamentul își mai face efectul? În același timp mi a apărut și o iritație pe corp în special pe spate… Este normal? Mulțumesc anticipat…

  Citește mai mult… https://www.otiliatiganas.ro/sa-mananci-fara-sare-mi-a-spus/

 50. Alexandra Onofrei 22 septembrie, 2021 at 11:21 am - Reply

  Bună ziua! Soțul meu face injecții cu hidrocortizon. Are voie putina sare în mâncare sau deloc?

  • Otilia Tiganas 22 septembrie, 2021 at 11:46 am - Reply

   Puțin , da. Restricțiile severe, nenegociabile sunt mai ales în insuficiența cardiacă gravă.

   • Anne 15 februarie, 2024 at 8:18 pm - Reply

    Nu am văzut unde pot pune un comentariu separat deci comentez aici. Știți că aproape toate alimentele cumpărate conțin puțină sare/sodiu? Și dulciurile. Ciocolata, tort, apă plată și minerala, ciocolata caldă, capuccino, biscuiți, etc. Daca se mai pune „puțin” și în mâncarea gătită deja nu mai e puțină sare

 51. Mitica 29 septembrie, 2021 at 11:19 am - Reply

  Eu inlocuiesc sarea cu piperul, și merge f.bine, chiar și „a la longo” …

 52. Doina 7 octombrie, 2021 at 10:41 pm - Reply

  Bună seara,iau medrol de 16 mg, și văd că mă înroșesc la față,nu am mîncat sare deloc,ce poate fi?

  • Otilia Tiganas 13 octombrie, 2021 at 9:14 am - Reply

   Nu știu. Vorbiți cu medicul care a prescris medrolul, sfătuiți-vă cu el.

 53. Camelia M 1 ianuarie, 2022 at 10:05 pm - Reply

  La mulți ani!
  Am tratament pt PR cu methotrexat de aprox 5 ani (doză săptămânală de 12.5 mg) . Cateodata cand imi simt încheieturile mâinilor inflamate iau medrol , o cp de 16 mg pe zi. În ultima perioadă cred ca am luat mai des decat trebuia și am tulburări de vedere, cumva văd în ceață(nu port ochelari și ultimul control la ochi acum 6 luni a fost ok).
  E posibil sa fie efect advers de la medrol?
  Vă mulțumesc

 54. Niculescu Teodora 6 ianuarie, 2022 at 10:59 pm - Reply

  Bună ziua! Într-adevăr nu există acel „fără sare”. Sau mai bine spus „desodat complet”, fără Na. Până și apa plată conține puțină sare, orice dulce are sare (concentrația cea mai mică o are ciocolata amăruie), carne, lactate, legume, fructe, toate conțin Na. Știu asta fiindca de mai bine de un an sunt in astfel de cercetari, fiind sub corticoterapie cr tot timpul acesta și cu sdr cushingoid secundar, edeme persistente plus multe alte efecte secundare. În fine, ideea de „fără sare” spusă de medici se referă in general la sare mai puțină în mâncare. In general! Sunt cazuri in care chiar înseamnă „fără sare” deloc. Pornind de aici, fiecare medic ar trebui sa fie muuult mai clar la aceste recomandari dar… Si fiecare pacient ar trebui sa știe ca are drepturi depline să ceară aceste lămuriri precum și alte explicații legate de sănătatea sa! Refuzul medicilor de-a le oferi explicații (folosind varii motive cum ar fi timpul insuficient sau varii metode de-a repezi pacientul) încalcă drepturile pacientului care, în secolul nostru, încă sunt puse sub semnul „rușinii” . Sunt medic, inteleg foarte bine ce înseamnă timpul pt consultații si pacienții insistenți. Totuși reușesc sa le raspund intrebarilor chiar daca depășesc timpul alocat consultatiei cu 10 minute.
  Revenind la acel „fără sare”, nu sunt în total de acord cu dvs. Nu sunt un caz extrem de sever dar am necesitat doze mari de cortico per os a la long. „un pic” de sare in farfurie in fiecare zi, mai bine de un an nu mi-ar fi priit. Edemele oricum le am încă din primele saptamani dw tratament deși am fost tot timpul asta „pacientul conștiincios”. Încă un lucru la care îmi permit sa va contrazic, trecand deja fizic prin această experiență, este legată de gustul mâncării. Primele zile sunt mai anoste, ulterior se deprinde repede gustul mancarilor fără sare. Am avut surpriza plăcută să descopăr adevăratul gust natural al cartofilor, al cărnii, al roșiilor etc fără a fi acoperit de condimente. Bineînțeles, nu sunt nebună… Încă am folosit alte condimente si ierburi aromatice și ce credeți? Chiar au ieșit preparatele foarte bune. In esență, nu e bine să nu mănâncăm sare deloc (mai ales neiodata, timp indelungar) decat in cazuri bine fondate (nudoar cele severe cum ați precizat). Iar gustul nu rămâne de „var de pe pereți ” mai mult de 7 zile. Dupa acest timp, descoperiți alte gusturi ale acelorași alimente care va pot surprinde plăcut. Ma iertați pt acest comentariu lung și va urez mult succes în continuare la scris si în carieră.

 55. Vitoroiu Bianca 11 ianuarie, 2022 at 4:14 pm - Reply

  Buna ziua! Fetita mea de 5 ani a avut otita la inceputul lui decembrie, si in ultima perioada am observat ca uneori are scapari la auz. Am fost la un medic ORList si mi-a prescris Medrol timp de 5 zile (o pastila impartita in 4 si inca un sfert). Intrebarile mele sunt: dupa cele 5 zile ii pot da din nou mancare obisnuita? sau trebuie sa mai mentin regimul fara sare pe o perioada de timp? Ii poate face rau acest medicament? am auzit pareri si pareri. Multumesc frumos!

 56. Gloden Mihaela 27 ianuarie, 2022 at 11:27 am - Reply

  Bună ziua dacă fac tratament cu actovegin si alanerv âmpotriva parezei faciale nam voie sare deloc?

  • Otilia Tiganas 28 ianuarie, 2022 at 10:34 am - Reply

   Nici Actovegin nici Alanerv n-au treabă cu sarea, probabil aveți și alt tratament și alte boli…

 57. Maga Mihaela 4 februarie, 2022 at 7:36 am - Reply

  Fratele meu nu are inca un diagnostic sigur,dar se pare ca este trombocitopenie autoimuna.Din cauza ca are covid l.au trimis acasa,din spital, ptr 10 zile si ia 12 tablete de prednison pe zi.Poate folosi putina sare dietetica in mancarea gatita ?,ptr ca este oribil gustul fara sare deloc…Multumesc.

 58. Gina 4 februarie, 2022 at 4:15 pm - Reply

  Bună ziua! Medicul stomatolog i-a prescris baiatului Medrol 16 mg pt o durere de masea. Poate manca cu un pic de sare ? Farmacista i-a spus ca e un ,medicament cam periculos .

  • Otilia Tiganas 4 februarie, 2022 at 5:01 pm - Reply

   Un pic, poate. Orice medicament poate fi și periculos, dacă-i administrat greșit, cui/când nu trebuie, sau în doză proastă. Iar periculos, nu poate fi „cam”. Sau e periculos, sau nu-i. Sunt convinsă că stomatologul știa ce face, iar farmacista ar fi trebuit să ia legătura telefonic cu stomatologul, dacă ceva i s-a părut în neregulă pe rețetă. Nu să comenteze ceva ambiguu, dar destul cât să vă bage în ceață.

 59. Maxim Floarea Lucia, 74 de ani, Arad 8 februarie, 2022 at 11:14 am - Reply

  Buna ziua. V as ruga frumos sa ma ajutati si pe mine cu un sfat: in 2012, am facut teste si din sange si test pe mâna, pentru alergie . Nu sunt alergica la nimic dar, ma confrunt in continuare cu niste mancarimi de piele fara nici o urma pe piele, eventual cu zgarieturi, câteodată chiar cu sange, de la unghii. Am fost si la alergologi ( am primit doxepin, dar dupa 3 saptamani totul a revenit la normal, adica prurit) si dermatologi. Prurit esential, difuz, dar numai eu stiu ce mancarimi am. Analize proaste: colesterol 281, acid uric 6,2, Pcr 1,o7o mg/dl, Vsh 30. Ultimele doua intotdeauna au fost mari dar nimeni nu le a bagat in seama. N am avut infectii urinare, scaun curat, fara helicobacter, analizele ptr. artrita reumatoida curate. Unde sa mai merg, la un medic infectionist ??

 60. Gigi 26 februarie, 2022 at 10:34 am - Reply

  Bună ziua
  Am avut o urticarie la nivelul fetei și mi s-au administrat dexametazona cu ceva vitamine in perfuzie .Mi s-a spus 24 de pere fara sare.Dupa 17 ore am mâncat o ciorba normal sărată și după vreo 2 ore mă mânca fata și m-am înroșit.
  Am luat o linguriță de aerius .Am greșit?
  Ar putea declanșa vreo boala autoimună?
  Mulțumesc!

 61. Rank Doina 4 aprilie, 2022 at 2:12 pm - Reply

  Buna ziua,in martie 2021 am fost diagnosticata cu cancer mamar,metastaza la creier.Am fost operata in Germania in aceeasi luna si de atunci iau dexametazona .Dar,din luna Decembrie 2021 mi sa schimbat tratamentul pt tumori cerebrale cu Kadcyla ,acesta fiind foarte bun, dar puternic si m i s au redus trombocitele la 55.Din cauza trombo.nu mai pot face tratamentul la trei luni ca nu mai cresc indiferent de ce doza de dexa.iau.Am stari ff mari de ameteala .sunt foarte slabita si senzatii de lesin.Azi mi s a prescris medrol.Acest medicament poate creste trombocitele? Pot face ceva,sau sa iau ceva sa pot sa traiesc?i mi doresc acest lucru din tot sufletul dar nu ma ajuta nimeni.Multumesc mult!Mentionez ca am ramas de la operatie cu semipareza stanga .mana si picior.

  • Otilia Tiganas 4 aprilie, 2022 at 2:20 pm - Reply

   Draga mea Doina, aș vrea să te pot ajuta, dar nu sunt bine pregătită în oncologie.

 62. Petronela 11 aprilie, 2022 at 8:27 pm - Reply

  Bună seara!băiatului meu de 9 ani i-a fost indicat medrol de 16 mg ×2/zi timp de 3 zile pt pneumonie si pt o tuse uscata(destul de pronuntata).Știu ca medrolul tb întrerupt treptat,numai ca medicul a spus ca nu trebuie fiind vorba de 3 zile.Este cazul sa îmi fac griji?Mulțumesc!

Lăsați un mesaj...

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Laborator Analize

Arhive

Get more stuff

Subscribe to our mailing list and get interesting stuff and updates to your email inbox.

Thank you for subscribing.

Something went wrong.