Comandă setul AKUTOL, AICI

Comandă setul AKUTOL, AICI

Covid-19, SARS-CoV-2 și noțiuni utilizate greșit

Iată, mai jos, un scurt și necesar istoric al unor termeni atât de des (și greșit) utilizați acum, în plină pandemie, alcătuit de colega mea dr. Mădălina Jianu, medic de familie. Citez:

Coronavirusurile sunt o familie numeroasă de virusuri care pot provoca boli ce variază foarte mult în severitate.

Prima boală severă cunoscută, cauzată de un coronavirus, a apărut odată cu epidemia de sindrom respirator sever acut (SARS) 2003 (tot) în China.

Un al doilea focar de boală severă a început în 2012 în Arabia Saudită, cu Sindromul Respirator din Orientul Mijlociu (MERS).

La 31 decembrie a anului trecut, autoritățile chineze au alertat Organizația Mondială a Sănătății despre un focar cu o nouă tulpină de coronavirus care cauzează boli grave și care a fost numită ulterior SARS-CoV-2.

Covid-19 se referă la boală!

„Co” vine de la corona, „vi” de la virus și „d” de la boală (disease), iar 19 este prescurtarea anului în care a apărut.

COVID19, deci, e boala.

Virusul care cauzează această boală este deci SARS-CoV-2 și a fost numit așa de Comitetul Internațional pentru Taxonomia Virusurilor.

Partea „SARS” a numelui, se referă la legătura genetică a noului coronavirus cu virusul care a provocat focarul SARS din 2003.

Deci, un test este pozitiv/sau negativ pentru SARS-CoV-2, nu pentru Covid-19!

 

By Published On: 21 martie, 2020Categories: MedicaleComentariile sunt închise pentru Covid-19, SARS-CoV-2 și noțiuni utilizate greșit

Comandă setul AKUTOL, AICI

Comandă setul AKUTOL, AICI

Laborator Analize

Arhive

Get more stuff

Subscribe to our mailing list and get interesting stuff and updates to your email inbox.

Thank you for subscribing.

Something went wrong.