Cum mă mut la alt medic de familie?

Despre ceva ce nu ştiu nici pacienţii şi nici toţi medicii.

Doresc sa mă mut la alt medic de familie. Ce fac?

ÎN PRIMUL RÂND, CAUT UN NOU MEDIC!!! MUSAI.

Aşadar: identific un nou medic, îl vizitez, completez o “Cerere tip” că vreau să mă înscriu la el şi… dacă acceptă… SURPRIZĂ!!… E GATA!!! Nu mai ai nimic de făcut! PUNCT.

Conform normelor el, noul medic, va face toate demersurile de transfer. Va anunţa vechiul medic, va solicita prin poştă fişa ta, va opera în sistemul informatic, va anunţa Casa de Asigurări etc.

REPET, îi depui NOULUI medic o cerere de mutare şi GATA, nu mai ai nicio treabă.

Ce greşeli frecvente se fac?

1.La furie, (sau chiar la calm), să te prezinţi la vechiul medic şi să CERI FIȘA, pentru a te muta.

MF nu poate să-ţi dea Fişa. Fişa e un act medico-legal AL CABINETULUI, nu al său şi nici al tău. Ea se plimbă DOAR prin poştă, între medici. Nu are ce căuta la tine în mână, s-o stropeşti cu muştar şi bere, în piaţă. (Aminteşte-ţi că, nici când pleci de la spital, nu capeţi Foaia de Observaţie, ci un Bilet de externare cu concluziile foii.) Greşeşete atât cine cere fişa cât şi cine o dă, dar mai ales cine o dă.

2.Când noul medic te trimite la cel vechi, ca să “aprobe” transferul.

Glumeşti?? Ce să aprobe? Mutarea e dreptul tău, nu bunăvoinţa doctorului.

NU MAI AI CE CĂUTA LA VECHIUL MEDIC!! dacă nu vrei. Poţi să mergi să-l îmbrăţişezi la plecare (chiar bine ar fi s-o faci!) DAR!! conform normelor, NU eşti obligat. Nu-i dragoste cu sila.

NU EXISTĂ „Negaţie”, aia-i legendă. Nici „Adeverinţă că te-a scos”.

Nu există NICIUN ACT pe care TU să i-l ceri vechiului. Tangoul trece exclusiv între cei doi doctori.

Iar dacă noul medic nu ştie asta (sau refuză să priceapă), te sfătuiesc să te gândeşti atent dacă îl mai vrei. Fiindcă, oricât de bun diagnostician ar fi, dacă nici acuma nu cunoaşte normele de mutare, (aceleaşi de zeci de ani!!), probabil nu ştie multe alte legi, sau le interpretează prost. Și te poate încurca groaznic din neştiinţă, plimbându-te haotic, fără rost.

Deci mai gândeşte-te dacă-l vrei pe acel medic care te trimite după “Negaţie” sau „Adeverinţă”, la precedentul. Fiindcă omu-i total pe lângă realitate…

Aveţi, la capătul postării, extrasul din norme care confirmă spusele mele. Eventual copiaţi-vi-l şi arătaţi-l noului medic, în caz că începe cu “trimisul vostru la dracu-n praznic după fişă”.

Am avut un caz când un pacient mutat de la mine la Bihor, a fost trimis înapoi la Hăşmaş /judeţul Arad, după fişa pe care nu i-o puteam da şi adeverinţa care nu era necesară. Și a bătut 100 de km inutil!!

Încă ceva. Odată mutat, eşti obligat să rămâi acolo minimum şase luni. Aşadar te poţi muta după bunul plac, dar numai din şase în şase luni.

salariile-medicilor-i-asisten-ilor-cresc-de-astazi-cu-25-309254-1

NORME Anexa 2, ART. 11 „Persoanele înscrise care doresc să îşi schimbe medicul de familie şi persoanele care nu sunt înscrise pe lista unui medic de familie şi care doresc să se înscrie, vor adresa o cerere de înscriere prin transfer/cerere de înscriere, ale căror modele sunt prevăzute în anexa nr. 2 A la ordin, medicului de familie la care doresc să se înscrie, precizând numele medicului de la care pleacă, după caz. Înscrierea/înscrierea prin transfer pe lista unui medic de familie, se face pe baza cererii de înscriere/cererii de înscriere prin transfer şi a cardului naţional de asigurări sociale de sănătate. Pentru persoanele cărora nu le-a fost emis cardul sau care din motive religioase sau de conştiinţă refuză cardul naţional sau pentru persoanele cărora li se va emite card national duplicat, precum şi pentru copii 0-18 ani, înscrierea/schimbarea medicului de familie se face pe baza cererii de înscriere/de înscriere prin transfer. Pentru situaţiile de înscriere prin transfer, medicul de familie primitor are obligaţia să anunţe în scris (prin poştă), în maximum 15 zile lucrătoare, medicul de familie de la care a plecat persoana. Medicul de familie de la care pleacă persoana are obligaţia să transmită fişa medicală în copie certificată prin semnătură şi parafă că este conform cu originalul, prin poştă/prin asigurat, medicului primitor, în termen de 15 zile lucrătoare de la solicitare. Cabinetul medical de la care pleacă persoana păstrează originalul fişei medicale, conform prevederilor legale în vigoare.”

Despre mutarea la alt MF mai găseşti aici:

Despre biletul de trimitere de la medicul de familie, citeşte aici:

154 Comments

 1. Misca 18 aprilie, 2016 at 6:21 pm - Reply

  Exista negatia daca pleci in mai putin de 6 luni ca nu e validat plecatul de cjas

 2. Simona 16 mai, 2016 at 9:40 pm - Reply

  Bună seara!

  Este normal ca noul medic de familie la care abia te-ai înscris să îți refuze consultația o lună de zile până primește un semn de la CNAS? În condițiile în care îi spui că nu te simți bine și ai nevoie de analize?

  Aștept răspunsul dumneavoastră!
  Mulțumesc!

  • Otilia Tiganas 17 mai, 2016 at 5:13 am - Reply

   Nu, nu-i nici normal, nici corect, nici justificat financiar.
   Muta-te la altul. Din nou.

  • Otilia Tiganas 17 mai, 2016 at 5:14 am - Reply

   PS- faptul ca „ai nevoie de analize”, ai sau n-ai, insa, e treaba medicului, nu a ta! Crede-ma.

   • Simona 17 mai, 2016 at 10:46 am - Reply

    Vă mulțumesc pentru răspuns!

 3. Simona 17 mai, 2016 at 10:49 am - Reply

  Sensul de analize este generalizat. Mă simt rău, am chemat salvarea, am EKG făcut pe salvare și dumneaei îmi spune că nu mă poate trimite nicăieri timp de o lună de zile până primește un semn de la CNAS.

  • Adriana 28 noiembrie, 2023 at 6:41 pm - Reply

   Buna ziua ! Medicul de familie și-a radiat CMR .Nu reușesc să găsesc fisa mea medicala deoarece pacienții au fost împrăștiați celorlalți medici existenți în Policlinică…In cazul in care mai găsesc un loc la alt medic, îmi poate el rezolva problema de a găsi fisa mea?

   • Otilia Tiganas 29 noiembrie, 2023 at 4:15 pm - Reply

    Nu e tare tare mare nevoie de fișă în format fizic, doar dacă ea conține acte medicale în original, pe care dumneavoaastră nu le mai aveți. Nu, noul medic nu se va putea ocupa de munca detectivistică în a vă găsi fișa. Care, repet, poate nici nu-i necesară.

 4. […] Cum mă mut la alt medic de familie? […]

 5. Oan 30 septembrie, 2016 at 2:45 pm - Reply

  Alegeţi medici de familie pe sufletul vostru, nu după false reclame.
  N-aş fi crezut niciodată ce diferenţă există între doi medici de familie, între doamna aflată aproape de pensie care ne dădea tratamente prin telefon pentru că nu mai avea loc pentru noi, chit că aveam copilul cu probleme, şi domnul doctor Sztrapek care nu concepe să ne dea nici măcar un Sinupret prin telefon fără să ne vadă copilul, care s-a implicat mai mult decât am fi sperat în orice problemă medicală am avut în ultimul an.
  Există aşadar doctori care au prea mulţi pacienţi şi care nu mai au timp se implice… scuze, nu au SUFLET să se implice.
  Nu există pentru un părinte un „rău mai rău” decât inutilitatea în faţa copilului bolnăvior.
  Trist.

  • Daniel 22 august, 2017 at 8:37 pm - Reply

   In momentul cand se emite un bilet de trimitere pentru analize, ecografii etc acestea nu trbuie sa fie gratuite pentru o persoana incadrata in campul muncii care plateste CNAS?

 6. Irina 31 octombrie, 2016 at 9:02 pm - Reply

  Copia fisei poate fi trimisă si prin asigurat, nu doar prin posta asa cum susțineți în articol… asta dacă e să respectați legea, fiindca asa scrie in paragraful din norme pe care l-ați atașat la final.

 7. cristina 15 ianuarie, 2017 at 9:01 pm - Reply

  In legatura cu biletul de trimitere am o intrebare si sper din toata inima sa primesc un raspuns. Sunt internata cu fetita de un an in spital privat si mi se cere bilet de trimitere pentru decontarea analizelor facute. Problema e ca ne-am internat de urgenta vineri seara si evident ca medicul de familie nu avea program. Se poate elibera aceasta trimitere luni cu data de vineri, adica dupa 2 zile sau va trebui sa platesc? Chiar am nevoie de un raspuns…

  • Otilia Tiganas 15 ianuarie, 2017 at 9:30 pm - Reply

   Nu, nu se poate. E si logic ca NU.
   Intai: că tehnic nu-i ok sa minți, să antedatezi un document oficial. Trimiterea MF e un CEC purtător de bani, unul de care răspunde emitentul. Cum nicio bancă din lume nu ți-ar face documente antedatate, așa nu-ți poate face nici MF, fără să falsifice documente.
   A doua: că atât internarea, cât și consultul de specialitate privat, sunt decizia ta. În care, din start îți asumi ruperea de banii asigurărilor. Nu se amestecă DELOC privatul cu „de statul”. Tentativa privatului de a le amesteca, este un soi de fraudare. Adică să faci analize pe banii asigurărilor prin parafa MF, ca să le ușurezi lor munca.
   Deci, nu numai lunea e baiul, ci însăși doleanța ta: de a face analize în cursul unei internări, pe banii de asigurări, prin parafa MF. Asta CHIAR este o fraudare. Eu nu aș face-o.

 8. Sanda Tothazan 18 ianuarie, 2017 at 9:44 pm - Reply

  Am o problemă in legatura cu un bilet de trimitere. Eu locuiesc in jud.Vrancea dar sarcina o monitorizez in jud Cluj. Am primit o scrisoare medicală de la ginecologul care imi monitorizează sarcina sa o prezint medicului de familie cu urmatoarele indicatii: analiza Torch, analize specifice si luarea in evidenta. Medicul de familie refuză să imi dea trimitere pentru analiza Torch la Spitalul de Boli infecțioase Cluj pe motiv ca eu fiind insarcinata doar la ginecolog ma poate trimite apoi el decide dacă e nevoie sau nu. Stiu de la colegele mele din Cluj ca analiza e gratuită. Acum trebuie să schimb medicul de familie din jud.Vrancea in jud.Cluj pentru a nu se repeta situația. Va rog sa imi spuneti unde greseste medicul din Vrancea, pentru a-i aduce la cunostinta si macar la alti pacienți sa nu se mai repete. Va multumesc mult.

  • Otilia Tiganas 19 ianuarie, 2017 at 6:44 am - Reply

   TORCH la gravida se plateste. Exista pare-se o portita in a nu-l plati, dar nu ca screening de sarcina, ci intr-adevar prin infectioase, daca medicul tau suspicioneaza una dintre bolile din TORCH. La Arad de ex aceasta portita nu e valida DELOC. Repet, TORCH se achita in contextul de screening- deci la o gravida aparent santoasa. Restul analizelor de sarcina, nu se platesc. Acolo unde TORCH nu s-a achitat, e cu ajutorul informal al unui medic care baga minciuni in argumentare ca si cum ai fi blonnava de toxoplasmoza, de ex. Si intri intr-un carusel fara capat… zau. Pretul nu-i chiar un capat de tara ca sa merite schimbarea uni MF bun aflat aproape de tine, pentru aceasta economie. Pierderile tale ulterioare pot fi mai mari. Destul e sa te plimbi la Cluj pentru orice viroza. Sau pentru vizarea concediilor pre-postnatale etc.

   • Petcu marius 31 decembrie, 2021 at 10:16 am - Reply

    Sarutmana, ma puteti ajuta și pe mine va rog, tata a fost la.un medic de familie , s-a cam îmbolnăvit apoi eu l-am mutat în oraș sa îmi fie mie mai ușor cu deplasarea , sa iau biletele mai repede, acum a decedat, și mie îmi trebuie istoricul medical , am fost la.fostul medic, și mi-a cerut foaia de transfer completata de noul medic, și a zis ca el nu îl mai are în sistem și maxim 2 ani poate sa ii dea istoricul , mie îmi trebuie istorul complet pe ultimii 5 6 7 ani la banca , cum trebuie sa procedez?

  • Otilia Tiganas 19 ianuarie, 2017 at 6:44 am - Reply

   TORCH la gravida se plateste. Exista pare-se o portita in a nu-l plati, dar nu ca screening de sarcina, ci intr-adevar prin infectioase, daca medicul tau suspicioneaza una dintre bolile din TORCH. La Arad de ex aceasta portita nu e valida DELOC. Repet, TORCH se achita in contextul de screening- deci la o gravida aparent santoasa. Restul analizelor de sarcina, nu se platesc. Acolo unde TORCH nu s-a achitat, e cu ajutorul informal al unui medic care baga minciuni in argumentare ca si cum ai fi blonnava de toxoplasmoza, de ex. Si intri intr-un carusel fara capat… zau. Pretul nu-i chiar un capat de tara ca sa merite schimbarea uni MF bun aflat aproape de tine, pentru aceasta economie. Pierderile tale ulterioare pot fi mai mari. Destul e sa te plimbi la Cluj pentru orice viroza. Sau pentru vizarea concediilor pre-postnatale etc.

   • Sanda Tothazan 19 ianuarie, 2017 at 12:17 pm - Reply

    Multumesc mult pentru raspuns.

 9. Denisa 27 ianuarie, 2017 at 2:52 pm - Reply

  Buna ziua,

  Ei, tocmai m-am lovit de o problema legata de mutarea de la un medic de familie la altul. Am gasit un alt medic aproape de casa, l-am contactat si a zis ca ma primeste cu cea mai mare placere..dar ! M-a trimis neaparat sa aduc fisa de la vechiul medic de familie sau daca refuza sa-mi dea fisa, atunci sa-mi dea neaparat o foaie din care sa reiasa ca ma scoate din evidenta lui. Si cand le am, abia atunci sa vin la dansa sa ma inscrie. Mi s-a parut cel putin absurd ! Eu stiam ca ma duc la noul medic, fac cerere, ii predau eventual o copie a CI si de restul se ocupa el. Cand i-am zis despre asta, mi-a spus ca nu si nu, sa ma duc sa iau fisa sau foaia ca ma scot din evidenta. Acum, sincer nu stiu ce sa fac…cum sa pun problema la noul medic ?

  • Otilia Tiganas 30 ianuarie, 2017 at 8:25 pm - Reply

   Denisa, citește pe blogul meu articolul „Cum te muți la alt medic de familie.” Dacă nu-l găsești, dă-mi de știre aici , te ajut. Conține și fragmentul de lege privind mutatul. Lege care-i lege, orice ar zice altcineva. Medici să fie… contestatarii ei! În cazul tău, ambii medici: și primitorul și părăsitul, greșesc. Încalcă legea. Dat tu le poți arăta, printat, cum sună ea.

   • Denisa 31 ianuarie, 2017 at 3:43 pm - Reply

    Am gasit articolul dar cu oamenii uneori este foarte greu sa te intelegi. Mi-a zis ca ma accepta cu o copie a fisei dar sa ma si asigur ca ma scoate din evidenta medicul meu actual (cum as putea eu sa ma asigur de asta, nu stiu). Este clar ca legea se aplica doar partial..ma vad nevoita din pacate sa fac demersuri pentru a-mi obtine copia fisei pentru mutare, pentru ca am nevoie intradevar de un medic de familie. Depind de el pentru ca am controale regulate pentru o problema medicala, iar in momentul de fata este la propriu in celalalt capat al orasului. Daca imi permiteti sa va intreb: dupa cat timp de la inscrierea la noul medic de familie as putea solicita un bilet de trimitere la analize/control medical ?

 10. Popa-stroe Romanita paula 31 ianuarie, 2017 at 7:22 am - Reply

  Frumos ce spuneti,dar in cazul in care,vechiul medic REFUZA sa colaboreze cu noul medic si spune ca fiecare pacient in parte sa vina sa isi ia fisa?!

  • Otilia Tiganas 31 ianuarie, 2017 at 1:09 pm - Reply

   El încalcă legea. Și îi poți lista fragmenul din articolul meu și i-l înmânezi. N-ar fi nici primul nici ultimul român care nu respectă o lege.

 11. Cris 29 martie, 2017 at 8:02 pm - Reply

  Dar in situatia in care noul medic nu vrea sa inscrie pacientul pe motiv ca este „pe moarte si nu vrea sa se complice’ ce se poate face? Mentionez ca pacientul nu este pe moarte, doar ca este in imposibilitatea de a se deplasa. Medicul de familie are dreptul de a refuza inscrierea? Stiti cumva unde ma pot informa despre treaba asta? Ca doamna doctor cu care am incercat sa vorbesc sa ma lamureasca nu este capabila de a purta un dialog. Multumesc

  • Otilia Tiganas 29 martie, 2017 at 10:56 pm - Reply

   Cris da, MF poate refuza o inscriere de adult, nu si una de nou nascut. Solutia ta e cautarea altui MF.

 12. Catalina 5 aprilie, 2017 at 8:41 pm - Reply

  Rectific, 3 aprilie respectiv 5 aprilie sunt datele corecte

 13. Catalina 5 aprilie, 2017 at 8:49 pm - Reply

  Buna seara ,
  Am luat o trimitere de la MF pe data de 3 aprilie, iar pe data de 5 aprilie m-am mutat la un alt MF.
  Trimiterea mai este valabila? Daca nu, trebuie sa merg sa o anulez?
  Multumesc anticipat!

 14. Catalina 5 aprilie, 2017 at 8:52 pm - Reply

  Buna seara ,
  Pe data de 3 aprilie am luat o trimitere de la MF,iar pe data de 5 aprilie m-am mutat la un alt MF.
  Trimiterea mai este valabila? Daca nu, trebuie sa merg sa o anulez ?

 15. Casapu 24 aprilie, 2017 at 11:37 am - Reply

  Daca e in spital grav si nu are medic de familie ,desi e asigurata se poate intampla ceva ,? E necesar acum un mf pentru ca am fost la mf sa o inscriu si a zis ca trebuie sa fie persoana in cauza de fata

  • Otilia Tiganas 25 aprilie, 2017 at 7:39 am - Reply

   E musai sa aveti un MF in asigurarile din Romania! Puteti cauta altul decat cel care a zis ca trebuie sa fie de fata inscrisul.

 16. Dobrota Mihaela 27 aprilie, 2017 at 1:20 am - Reply

  Daca nu am asigurare se poate face transferul?
  M-am mutat in alt oras si as vrea sa schimb si medicul de familie, dar am inteles ca nu se poate, pentru ca nu am asigurare.

 17. Doru 27 aprilie, 2017 at 3:36 pm - Reply

  buna ziua! care este actul normativ care prevede că…..medicul de familie de la care pleacă persoana are obligaţia să transmită fişa medicală în copie certificată prin semnătură şi parafă că este conform cu originalul, prin poştă/prin asigurat, medicului primitor, în termen de 15 zile lucrătoare de la solicitare? Multumesc!

  • Otilia Tiganas 28 aprilie, 2017 at 8:18 am - Reply

   Fragmentul e in articol, actul normativ sunt Normele de aplicare a Contractului Cadru. Textul din articolul meu este copy paste din lege.

 18. Mihaela 27 aprilie, 2017 at 7:38 pm - Reply

  Buna seara! Vreau sa-mi schimb medicul de familie, am gasit altul, ma primeste. Mi-a spus, insa, ca timp de doua luni,initial, apoi o luna nu beneficiez la nevoie de trimitere sau/si medicamente compensate. Asa e? Asta-i procedura? Multumesc!

  • Otilia Tiganas 28 aprilie, 2017 at 8:16 am - Reply

   Nu-i asa. Nici vorb. Gandeste-te mult daca-l vrei, pare-se ca nu stie legile si ma tem ca te va incurca la multe altele…

 19. Dragoi larisa 30 aprilie, 2017 at 9:08 am - Reply

  Buna ziua!mi-am mutat domiciuliu in alt oras si am rugat med de fam sa imi dea transferul si inca nu am reusit pt mii de motive.pot sa merg la medicul de aici sa ma inscriu fara transfer.se poate face ceva?

  • Otilia Tiganas 1 mai, 2017 at 10:18 am - Reply

   Citeste articolul meu, unde scrie EXACT ce e de facut. Ca n-ai treaba cu a cere nimanui niciun transfer, treaba are DOAR noul medic. Dar citeste ATENT.

 20. Daniel M 2 mai, 2017 at 9:31 pm - Reply

  Buna seara, Mi-ati putea spune va rog, daca ma mut de la medicul meu de familie saptamana aceasta, noul medic de familie pe care-l doresc imi va putea elibera un certificat de concediu medical chiar din prima zi in care depun cererea sa ma accepte ca pacient al sau?
  Mutumesc!

 21. DORU 13 mai, 2017 at 7:45 am - Reply

  buna ziua! noul medic de familie la care vreau sa inscriu un copil, poate refuza acest lucru ? exista vreo motivatie legala?

 22. Tatiana 14 mai, 2017 at 9:45 am - Reply

  Buna ziua! Am si eu o intrebare.Am nevoie de certificat de sanatate de la MF.Am vrut sa ma inscriu in aceeasi zi, ca sa imi poata oferi acest certificat.MF a zis ca daca ma inscriu acum datele la Casa Nationala de Asigurari de Sanatate le va transmite pe 1 iunie.Si fara acest lucru nu imi poate elibera.Dar a zis ca exista alta varianta, sa ma duc in judet la CNAS de sinestatator si sa ma inscriu acolo, ca sa ma introduca imediat in baza de date.Va rog mult sa imi spuneti daca e posibil.Sa nu fac drum inutil.Va multumesc mult!

  • Otilia Tiganas 17 mai, 2017 at 1:33 pm - Reply

   Hmm.. care bordeie, atatea obicee. Dar da, CAS ar putea rezolva transferul mai rapid. Poate, dar nu-i sigur ca o va si face. Incercati un alt MF, zic eu. Ce „certificat de sanatate” doreati? Ca-i ala? Concediu medical, sau adeverinta ptr angajare, sau ce?

   • Tatiana 25 mai, 2017 at 5:02 pm - Reply

    Certificat de sanatate fizica si psihica din care să rezulte că eu pot practica specialitatea de medic.Am nevoie pentru echivalarea diplomei de rezidentiat la MS.Pentru dosar am nevoie.Va multumesc!

    • Otilia Tiganas 25 mai, 2017 at 11:06 pm - Reply

     Ăla se dă la noi la Arad într-un format anume, de cineva de la Spitalul Județean, tot cineva anume, nu MF-ul.

     • Tatiana 26 mai, 2017 at 7:01 pm

      Va multumesc!

 23. DORU 14 mai, 2017 at 8:18 pm - Reply

  buna seara! este legal ca un medic de familie sa refuze inscrierea unui copil in evidentele cabinetului medical din comunitate, pur si simplu pentru ca nu vrea? (alt medic de familie in comuna respectiva nu mai exista).

  • Otilia Tiganas 17 mai, 2017 at 1:31 pm - Reply

   Probabil are argumnte. MF nu poate refuza un nou nascut. In rest da, el poate refuza, de exemplu unii MF au prea multi oameni pe lista, altii se orienetaza doar pe adulti, altii pe copii/pediatrie etc. Incercati in comune vecine.

 24. Mihaela 17 mai, 2017 at 5:44 pm - Reply

  Am solicitat schimbarea medicului de familie inca din luna martie.Acum cand am nevoie de concediu medical noul medic imi spune ca nu imi poate il elibera pana cand nu are confirmarea casei de sanatate,ca operatiunea a fost efectuata.Ma aflu in situatia de a pierde locul de munca.Ce este de facut in aceasta situatie?Am doar o scrisoare medicala de la doctorul specialist.

  • Otilia Tiganas 18 mai, 2017 at 12:19 pm - Reply

   Si doctorul specialist iti poate da concediu medical. Dar nu asta-i treaba, ci ca noul MF poate da fara griji concediu, trimiteri, retete orice, din clipa in acre t-a inscris pe lista. Dar unii nu stiu ca-i asa, sau nu-s siguri ca-i bine, alti nu vor, altii nu pot avand prea multi pe lista. Daca ai variante, eu as zice sa-ti cauti altul.

 25. Giliana 29 mai, 2017 at 7:16 pm - Reply

  E posibil ca un MF sa dea o compensare mai mica la o reteta la care medicul specialist din spital a dat o compensare de 90 la suta.Este vb de 2 boli cronice ciroza si diabet.

  • Otilia Tiganas 30 mai, 2017 at 7:49 am - Reply

   Nu. Nu poate nici sa vrea, te obliga softul sa respecti! NU AI CUM sa modifici.

 26. Denisa 1 iunie, 2017 at 3:39 pm - Reply

  Bună, îmi puteți spune și mie cât durează transferul de la un medic de familie la altu? Dosarul și cerea sunt deja la noul medic. Și vreau sa știu cam de când îmi poate da și mie adeverință, care îmi trebuie pentru facultate.. Mulțumesc

 27. Ingrid 3 iulie, 2017 at 9:40 pm - Reply

  Buuun ✨

 28. Gm 5 iulie, 2017 at 8:13 pm - Reply

  Dna dr!
  Putina lumina, va rog … sunt mf. Proaspata. Luni dimi dat CM o zi, vineri pt mama copil
  bolnav, scos vineri din spital de stat, fara CM elib de spit. Pus data eliberarii CM de luni
  mama revine si solicita modif datei de elib a CM cu vineri.
  Nefiind medic curant pt copil, ci doar mf pt mama…e clara boroboata.
  Totusi interv vi. Sambata.dum. Luni cum se ajuta mamele cu copii bolnavi <7 ani
  si nespitallizati.
  Multumesc.

  • Otilia Tiganas 5 iulie, 2017 at 8:57 pm - Reply

   NU poti da luni ptr vineri! Poti cu max 24 de ore in urma. Si NICIODATA nu dai azi, cu incepere de maine. Copiii vineri-luni „se ajuta” din spital, clar, tu nu ai cum!
   … Si preia sfatul unei babe mefiste trecute prin multe (haha): citeste, noteaza-ti cu sfintenie regulile de acordare a CM, fiindca sigur ti se iau apoi banii daca gresesti!
   Deci- max 24 de ore in urma, zero ore in avans.

 29. Dana 22 septembrie, 2017 at 9:22 am - Reply

  Buna ziua,

  Imi permit sa va contrazic, intrucat posibilitatea de a prelua personal fisa medicala de la vechiul medic de familie e prevazuta in mod clar insasi in normele publicate de dvs.: „Medicul de familie de la care pleacă persoana are obligaţia să transmită fişa medicală în copie certificată prin semnătură şi parafă că este conform cu originalul, prin poştă/prin asigurat, medicului primitor, în termen de 15 zile lucrătoare de la solicitare” si in practica e mult mai comod sa se intample asa, mai ales la cum sta treaba cu Posta Romana, cand primesti coletele dupa saptamani/luni.

 30. Roxana 9 octombrie, 2017 at 11:38 am - Reply

  Buna ziua, Saptamana trecuta m-am inscris la un nou medic de familie. Fiind insarcinata in 29 de saptamani, la momentul inscrierii am discutat si despre eliberarea primului prenatal. Mi s-a spus ca nu e nici o problema ca mi-l poate da oricand, avand in vedere situatia mea nu exista timp de asteptare de la inscriere. Cand am dus documentele pentru inscriere, acesta mi-a cerut si o scrisoare medicala de la doctorul ginecolog. Medicul ginecolog lucreaza in privat, la Medlife, iar medicul de familie a spus ca nu imi poate da concediu prenatal in baza scrisorii pentru ca am stampila Medlife si nu am numar de contract CAS al ginecologului trecut pe scrisoare. Medicul de familie mi a spus sa ma interesez daca ginecologul lucreaza si la stat si sa imi puna stampila de acolo. Am mai discutat cu alte persoane, si nimeni nu s-a lovit de situatia sa fie refuzata eliberarea prenatalului doar pentru ca medicul specialist este in privat. Sunt situatii in care anumite femei au primit concediu prenatal fara nici o scrisoare. Momentan nu am cum sa dau de doctorul specialist sa il intreb daca colaboreaza cu CAS. Intrebarea mea este, care este realitatea? Asteapta sa ii dau ceva (spaga) sau este pe bune situatia si ce ar fi de facut?

 31. Raileanu Renata 9 noiembrie, 2017 at 10:22 am - Reply

  buna ziua, am si eu o intamplare cu dr. de familie si sunt foarte dezamagita si suparata ma puteti ajuta cu niste raspunsuri? sunt insarcinata in 32-33 de saptamani.la sfarsitul lui septembrie trebuia sa merg dupa concediu in ultima zi lucratoare, in acea zi sotul a trebuit sa faca un drum lung si cu gandul la el sa ajunga cu bine sa conduca prudent,am uitat ca trebuie sa ma prezint la dr.(asta a fost vineri) 1 a picat duminica si eu ma-m prezentat luni cu gandul si sperannta ca ma va intelege si ajuta,mai ales ca in primele 6 luni am avut o stare aiurea in timpul sarcini eram total dezoedonata uituca panicata din orice, total opusul meu. tin sa mentionez ca EA dr. de fam. stia toate astea. revenind asteptannd in sala de asteptare la prima ora ca sa fiu prima cu consultatie,dupa mine au tot venit pacienti intrun final iese asistenta foarte mirata ca ma vede intreaba ce caut acolo ii spun, si intra in cabinet dupa 5 min. iese dr. si ma intreaba nervoasa acelas lucru si ii raspund si ei, ea a inceput sa ridice tonul sa ma ia la intrebari,ok.sincer ma-m enervat dar de fata cu pacientii nu am spus nimic! ma chemat inauntru si acolo am avut o discutie putin aprinsa atat din partea ei cat si din partea mea legat de felul cum am fost tratata gresit de nenumarate ori si ca nu am judecat-o iar cand eu fac o greseala ea striga la mine. am rugato-o frumos sa imi spuna ca daca nu ma mai vrea ca pacienta sa imi spuna frumos sa nu se poarte urat.la urmatoarea revedere tot pt concediu de risc am primit 8 zile si trebuia sa ma intorc astazi sa imi schimbe codul in sarcina si lauzie. dar surpriza este ca am mers astazi si a refuzat sa imi mai dea pe motiv ca ea nu mai vrea noi nascuti ca are prea mutlti copii in evidenta si sa imi gasesc medic sa imi faca transferul atat mie cat si sotului si primului copil. a spus ca, cu concediul nu e o problema ca noul medic poate sa imi dea si retro mi-a urat sanatate si a spus la revedere. intrebarea mea este se poate proceda asa cu concediu? si este firesc ce a facut ?

 32. mihaela zamfir 12 noiembrie, 2017 at 12:36 pm - Reply

  Doresc sa ma transfer la alt medic de familie deoarece am facut o operatie endoprotezare de sold si ma deplasez mai greuAm optat pentru un medic mai aprroape de domiciliul meu si mi-e teama ca nu ma va accepta.Ce as putea face?

  • Otilia Tiganas 12 noiembrie, 2017 at 11:35 pm - Reply

   Exact ce scrie in articolul meu! Gasiti medicul car sa va preia, intai. Nimeni nu poate obliga un MF sa te accepte, dar precis ca cel la care va referiti, nu-i singurul medic posibil!

 33. mihaela zamfir 12 noiembrie, 2017 at 12:36 pm - Reply

  Doresc sa ma transfer la alt medic de familie deoarece am facut o operatie endoprotezare de sold si ma deplasez mai greuAm optat pentru un medic mai aprroape de domiciliul meu si mi-e teama ca nu ma va accepta.Ce as putea face?

 34. Ivascu Diana 28 noiembrie, 2017 at 9:15 am - Reply

  Buna,

  As dori sa imi mut medicul de familie de la Tg Mures la Cluj. Am nevoie de buletin pe Cluj pentru aceasta mutare?
  Multumesc

 35. Radu 28 noiembrie, 2017 at 2:02 pm - Reply

  Buna ziua! Sunt angajat al MAI, si am medicul de familie la unitatea de politie din localitate, insa nu sunt foarte multumit de el! Intrebarea este daca as putea sa ma transfer la un medic de familie normal, care nu are nicio treaba cu MAI. Va multumesc pt raspuns!

  • Otilia Tiganas 29 noiembrie, 2017 at 9:31 pm - Reply

   Da, se poate. Și eu am fosti înscriși la OPSNAJ, mutati la mine.

 36. ionel 18 decembrie, 2017 at 10:18 pm - Reply

  In cazul in care plec de la medicul de familie actual , si nu ma mai inscriu la nici un cabinet timp de doi ani, ce se intampla cu fisa si istoricul medical de la vechiul cabinet?

  • Otilia Tiganas 21 decembrie, 2017 at 8:33 am - Reply

   At trebui să rămână în custodie la vechiul medic. Dare discutabil, se pot găsi soluții.

 37. Ioan 15 ianuarie, 2018 at 2:59 pm - Reply

  AM fost plecat 18 ani din tara si acum aflu ca sunt inscris la medic de familie. Cum pot afla la ce medic?

  • Otilia Tiganas 16 ianuarie, 2018 at 5:51 am - Reply

   Daca nu esti asigurat, nu conteaza la cine esti inscris. De aflat la cine, afli intreband la Casa de Asigurari.

 38. Vali 15 ianuarie, 2018 at 3:37 pm - Reply

  Buna ziua! Actualul medic de familie mi-a dat cererea de inscriere prin transfer, sa o inmanez vechiului medic de familie. Insa au trecut 17 zile lucratoare. Este prea tarziu sa o duc acum?

  • Otilia Tiganas 16 ianuarie, 2018 at 5:49 am - Reply

   Odata semnata, la noul MF, cererea de inscriere, el ar trebui, cf legii, sa faca toate demersurile ulterioare- sa anunte in scris vechiul medic si casa de asigurari.

 39. Carmen 25 ianuarie, 2018 at 1:26 pm - Reply

  Buna ziua, as dori si eu o informatie , in prezent sunt pensionara , in luna decembrie m-am mutat de la Timisoara la Iasi , medicul de familie din Timisoara mi-a dat dosarul , in urma cu 1 saptamana mi s-a eliberat si buletinul cu noul domiciliu .Dosarul de pensie nu l-am mutat de la Timisoara, urmeaza sa o fac.Acum eu doresc sa ma inscriu la un medic de familie in Iasi (mai mentionez ca pensia mea este 800 si nu platesc indemnizatie pt sanatate) , ce trebuie sa fac ? Va multumesc mult pentru raspuns si va doresc o zi placuta!

  • Otilia Tiganas 26 ianuarie, 2018 at 8:27 am - Reply

   Nu are nicio importanta domiciliul dvs sau Casa de Pensii care va vireaza pensia. Gasiti un nou medic de familie si semnati la el o cerere de inscriere, si atat. Pensionarii nu platesc indemnizatii in plus, sunt asigurati prin faptul ca sunt pensioari. Dosarul (fisa) se muta prin posta.

 40. Gheorghe Liviu 23 februarie, 2018 at 12:22 pm - Reply

  Buna ziua!

  Daca nu sunt asigurat( nu sunt elev, student, salariat, pensionar, co-asigurat), ma pot inscrie la un medic de familie? Vreau sa imi obtin certificatul de handicap si am nevoie de un medic de familie. Poate voi putea ocupa un loc de munca pt persoane cu dizabilitati. Am o scolioza severa, un ster infundat si o voce de fetita la 27 ani. Sunt refuzat la interviuri. Am avut corset Cheneau fara rezultat, pt ca era deja foarte tarziu, 19 ani.

  Multumesc

  • Otilia Tiganas 23 februarie, 2018 at 1:00 pm - Reply

   primul gest e asigurarea, fare de care, indiferent daca esti inscris sau nu la un MF, Nu ai niciu drept in asigurari. Deci nu conteaza daca te inscrii, e inutil. E ca si cum ti-ai face un cont in banca cu sold zero. Fara bani. Ai contul, dar degeaba.
   te duci deci la CAS judeteana si soliciti sa te asiguri contra cost.

   • Gheorghe Liviu 23 februarie, 2018 at 2:43 pm - Reply

    Va multumesc.

    Insa, la momentul actual nu am bani sa ma asigur contra cost. Nici macar nu stiu care sunt costurile.

    Am cardul de asigurat, insa cum nu mai sunt asigurat si nici nu il am activat.

    Fara asigurare trebuie sa platesc toate consultatiile si analizele care mi se cer pt intocmirea dosarului de incadrare in grad de handicap?

    • Otilia Tiganas 23 februarie, 2018 at 6:02 pm - Reply

     costul nu-i urias, e gen 300-350 lei pe trimestru, daca faci dovada fiscala ca nu ai venituri. de altfel primul docuement se ia de la fisc -adev de venituri pe ultimii 2 ani ptr sanatate.
     alra solutie ar fi dosat ptr ajutor social la primarie, si odata cu el, devii asigurat
     CLAR asigurarea e INFINIT mai mica decat ar fi costurile unui dosar ptr handicap achitat integral!

     • Gheorghe Liviu 24 februarie, 2018 at 12:07 pm

      Multumesc pentru lamuriri si pentru promptitudine.
      Sanatate multa!

 41. Leonte 16 aprilie, 2018 at 8:05 am - Reply

  Daca sotia are cardul de sanatate pe numele de familie de inaintea casatoriei se poate transfera la alt medic de familie ? sau trebuie sa schimbe cardul cu numele de dupa casatorie si dupa se poate transfera la alt medic de familia

 42. Breazu Gina 21 mai, 2018 at 12:51 pm - Reply

  Buna ziua,
  Medicul de familie are contract cu CASA OBSNAJ iar eu sunt asigurata la CASMB. Imi trebuie un bilet de trimitere catre urologie. Eu ce medic caut pentru programare ,care are contract cu OBSNAJ sau cu CASMB.
  Multumesc anticipat pentru raspuns !

 43. Irina 29 mai, 2018 at 1:22 pm - Reply

  Buna ziua. M-am inscris la un nou medic de familie acum cateva luni. De atunci cardul nu mai merge, imi apare eroarea ” Card nevalid”. Medicul m-a scos din sistem si m-a bagat din nou spunandu-mi ca nu-mi poate da nici o trimitere, nimic timp de o luna. Am vazut din mesajele de mai sus ca nu are dreptate si imi poate da imediat trimiterea. Stiti cumva legea in care este descris acest lucru, sa ma duc cu ea sa i-o arat, pentru ca am nevoie neaparata de 2 trimiteri si ea nu vrea sa-mi dea. Multumesc.

 44. Denisa 16 iunie, 2018 at 1:04 pm - Reply

  Buna, daca nu am asigurare medicală, imi pot schimba medicul de familie?

 45. Paula 18 iunie, 2018 at 1:34 am - Reply

  Buna, am o intrebare….Cand am facut 18 ani(acum am aproape 20) doctorul meu de familie mi-a spus ca nu mai sunt inscrisa la el si daca vreau sa ma inscriu din nou am nevoie de cardul de sanatate si o hartie de la job dar eu nici pana acum nu am cardul de sanatate am intrat pe site la CNAS si acolo zice ca sunt asigurata doar ca nu am card emis, ce trebuie sa fac sa ma inscriu la un alt doctor, momantan nu am job dar sunt asigurata in germania dar urmeaza sa ma reintorc in tara ce ar trebui sa fac?

  • Otilia Tiganas 25 iunie, 2018 at 3:18 pm - Reply

   Sa te asiguri si in Romania. Dar toate raspunsurile ti le da Casa de Asigurari.

 46. Stanca Alina 29 iunie, 2018 at 12:26 am - Reply

  Buna ziua. Dacă 6 luni stai într-un oraș și 6 luni in alt oras cu viza de flotant, cum se procedează cu medicul de familie?
  Va mulțumesc!

  • Otilia Tiganas 1 iulie, 2018 at 11:01 am - Reply

   Intreaba la casa de asigurari! Difera de la judet la judet.

 47. Ligia Dinca 13 iulie, 2018 at 10:39 pm - Reply

  Buna seara. Mama are domiciliul in Bistrita,asigurata la Opsnaj. Face tratament chimioterapic in Bucuresti de 5 luni si intampinam probleme de fiecare data cand avem nevoie de bilete sau retete de la MF de acolo(pe care le obtinem sau nu prin sora mea care locuieste acolo).Se poate transfera pe perioada tratamentului,a operatiei si tratamentului postoperator la un MF din Bucuresti? Acesta trebuie sa aiba contract cu Opsnajul neaparat? E ft dificil sa trimiti cardul o data la 2 saptamani prin curier cu acte medicale pt retete si trimiteri,cu pretul unui stres continuu in timp ce saptamanal trebuie sa se prezinte cu cardul la sedinta de chimioterapie. Care ar fi solutia ideala? Multumesc!

  • Otilia Tiganas 13 iulie, 2018 at 10:42 pm - Reply

   Se poate muta din 6 in 6 luni si nu, noul MF nu trebuie sa fie OPSNAJ.

 48. sorin 1 august, 2018 at 3:40 pm - Reply

  daca vrei sa te inscrii la Regina Maria, de ex, si ai fost anterior la OPSNAJ, se mentioneaza expres pe site ca trebuie negatie de la OPSNAJ

  • Otilia Tiganas 1 august, 2018 at 5:18 pm - Reply

   Inteleg. Dar faptul ca un sait cere ceva ce nu stipuleaza legea, nu inseamna nimic. In articol, v-am dat citatul din norme pe baza caruia lucram. Restu-i poveste, nestiinta, exces de zel sau abuz.

 49. Tatiana 18 august, 2018 at 12:28 am - Reply

  Draga mea,sunt medic de familie si ma apropiu cu pasi destul de repezi de pensie .Nu stiu exact cine (in afara de propria ta decizie)ti-a dat dreptul sa oferi aceste informatii si mai ales pareri personale(as zice eu). Nu pare sa cunosti niciuna din situatii dintr-o legatura a ta directa cu cele prezentate (de pacienti,vreau sa spun).Raspunzi intrebarilor unor pacienti sau comentariilor unor medici.Contractul il stim toti ,ca noi il semnam,nerespectarea lui este vina fiecaruia in parte iar drepturile pacientilor sunt adesea transformate de ei in sabiile lui Damocles deasupra capetelor medicilor care ,din motive obiective ,uneori ,nu le pot indeplini dorintele.Ca sa nu mai vorbim de situatiile in care nu e vorba de drepturi ,ci de pretentii absurde ale unor pacienti.Din ce am citit pe aici reiese ca pacientii sunt niste papusi nevinovate,toti sunt sfinti pogorati pe pamant iar medicii sunt monstri cu 7 capete.Cine te-a facut sa crezi ca detii adevarul absolut si ca poti fii in masura sa dai asemenea indicatii,sa faci asemenea aprecieri si sa mai tragi si concluzii personale?Daca ai fost desemnata de Ministerul Sanatatii…asta e ! Daca nu,da-mi voie sa iti atrag atentia ca subiectul acesta al pacientilor care schimba medicul de familie e destul de delicat! Sunt situatii in care sunt perfect indreptatiti sa faca schimbarea dar sunt si situatii (deloc putine)in care o fac tocmai pentru ca medicul de la care se pleaca nu e dispus sa faca recomandari, tratamente ,trimiteri ,eliberare de concedii medicale(ah,ah-ce spinos subiect-este?)asa cum le dicteaza pacientii-stii bine despre ce vorbesc .Si aceste ultime situatii sunt dintre cele in care pacientul devine nemultumit de calitatile medicului si pleaca la alt medic-si aici apar ,bineinteles ,si medicii cu apucaturi de ’’monstri cu 7 capete’’care fac compromisuri cu pacientii(in sensul rau).Deci ,atata timp cat exista aceste situatii nu cred ca ce faci tu este corect,deontologic si eficient.Parerea mea! Ori publici articol din contract ,ori spui adevarul complet despre drepturile dar si obligatiile pacientilor .Saptamanile trecute am fost ’’informata’’ de un pacient ca el (asa i-a explicat medicul la care s-a mutat!)are dreptul la 30 zile(???) de concediu de boala pe an.Ca nu pot sa ii dau acele zile ,daca nu e bolnav –asta nu l-a mai interesat!. Asa ca ,te-as ruga ,daca pui in discutie asemenea subiecte,ar trebui sa o faci cu foarte multa atentie si cu completarile de rigoare privind drepturi si obligatii pentru ca sunt oameni care prefera sa inteleaga doar ce le convine iar altii inteleg doar ce pot.Iar Ministerul a dovedid de-a lungul anilor ca nu intotdeauna are interes si dorinta sau putinta sa fie de partea medicilor , atunci cand merita .Cu colegialitate!..

  • Otilia Tiganas 26 august, 2018 at 7:17 pm - Reply

   Dragă doamnă doctor „Yellow 100/Haștag”, emoticon zâmbet, eu.
   Iui iui ce frustrări ai acumulat, în timp! Apucă-te și publică-le. Te vei ușura. Fă-ți și tu blog, semnează asumat, cu nume complet, corect, date de contact (așa cum semnez eu), și s-ar putea să fii citită. Mai știi? Eu sunt. Baftă!
   PS. Ministerul Sănătății n-are nimic comun cu Contractul Cadru/CAS& normele, nici blogul meu cu MS. MS n-are nicio treabă, dar chiar deloc, despre care cum se mută. Iar obiectiv, cum te muți, scrie-n lege. Am citat. Restul e literatură. Cu ce drept scriu? Na asta-i bună!

 50. Alina 14 noiembrie, 2019 at 9:41 pm - Reply

  Buna ziua! Astazi mi-am schimbat medicul de familie. Inainte am fost la OPSNAJ si noul medic e la CAS. Din cate am inteles, avand in vedere ca medicul meu actual de fam e de la CAS si eu tot acolo voi fi asigurata. Dansul mi-a eliberat astazi si o trimitere si cand am ajuns acasa am observat ca la datele deapre pacient scrie asigurat OPSNAJ. Este corecta aceasta reteta? Si va fi acceptata de spitalul unde voi merge? De ce imi apare inca OPSNAJ, trebuie sa astept o perioada pana se face transferul de case? Va multimesc!

 51. Oti 27 noiembrie, 2019 at 5:05 pm - Reply

  Bună ziua. Cum ma pot muta la alt medic dacă medicul de familie la care am fost înscris a decedat în urma cu doi ani? Și nu am avut timp pana acum sa ma ocup de mutarea dosarului… Și puțin a fost ignoranță și inconștiență, spre rușinea mea. Multumesc

  • Otilia Tiganas 28 noiembrie, 2019 at 10:43 am - Reply

   Exact cum scriu, identificati noul MF va prezentati cu card, dovada de asigurat, la un nou medic, el va inscrie si transferul se va face automat, prin sistem, electronic in aprox 2 luni. Daca doerste sa urgenteze transferul automat, o poate face sunand la casa de asigurari locala

 52. Patranoiu Marius 9 decembrie, 2019 at 12:17 pm - Reply

  Buna ziua. Ce trebuie sa fac sa ma mut la alt medic de familie? Trebuie sa trec pe la cel veci pe care vreau sa-l parasesc sa iau ceva acte, aprobari de acolo?
  Multumesc.

 53. iulian 13 decembrie, 2019 at 6:55 pm - Reply

  Buna seara .am si eu o intrebare.m-am mutat la un medic nou de familie si am rugat-o sa imi faca o consultatie ca sunt racit si vreau un medical ca nu pot lucra in halul in care sunt .si mi sa spus :nu te consult ca tu nu ai nimic si nu iti dau medical. pot schimba medical din nou in mai putin de 6 luni daca nu sunt multumit? adica nu mi se pare corect .multumesc

  • Otilia Tiganas 14 decembrie, 2019 at 9:07 am - Reply

   Nu, cf legii nu puteti schimba 6 luni medicul. Ati putea doar daca ati trece nemultulirea dvs din declarativa in reclamatie la CAS si Colegiu dar sigur nu va vor da castig de cauza.

 54. Răzvan 22 ianuarie, 2020 at 5:21 pm - Reply

  Buna ziua, azi am fost să mă înscriu la un medic de familie in Alba Iulia , însă doamna doctor mi-a cerut sa ii aduc fisa medicala de la fostul medic care se afla in București. Este necesar să mă deplasez eu până la București? Mulțumesc!

  • Otilia Tiganas 23 ianuarie, 2020 at 7:27 am - Reply

   Nu. Nici vorbă! Ar fi și stupid. Și nici nu-i conformă legii solicitarea dânsei. Zic să căutați altul…

 55. Daniela 1 februarie, 2020 at 10:59 am - Reply

  Daca medicul actual iti da 10 zile concediu medical,iar tu,in timpul concediului medical te transferi la altul,noul medic iti mai poate da concediu medical?

  • Otilia Tiganas 1 februarie, 2020 at 2:12 pm - Reply

   Poate. Dar mutarea ar fi cam măgărie față de primul.

 56. Segarceanu Adriana 7 februarie, 2020 at 4:21 am - Reply

  Daca in perioada de 15 zile in care se realizeaza transferul intre cei doi medici patesti ceva si ai nevoie de consultatie, reteta sau trimitere ce faci? Multumesc anticipat!

  • Otilia Tiganas 7 februarie, 2020 at 1:21 pm - Reply

   Transferul efectiv poate dura si o luna, si peste. In acest interval, medicul nou, primitor, nu-i platit pentru serviciile prestate tie, dar le poate presta. (trimiteri, retete compensate etc). Acelasi lucru il poate face insa si vechiul medic, care ar putea fi chiar platit pentru serviciile astea, ultimele. Transferul face ca niciodata sa nu ramai fara MF, totu-i ca ei sa nu se ambitioneze. Niciunul. Daca se ambitioneaza cel nou, mai gandeste-te deca nu gasesti si mai altul!

 57. Emanuela 3 martie, 2020 at 10:16 am - Reply

  Potrivit noilor norme care au intrat în vigoare de la 1 aprilie, dacă un pacient reclamă la Casa de Asigurări de Sănătate că nu i se respectă dreptul la libera alegere a medicului de familie, aceasta va elimina reclamantul de pe lista medicului de familie la care nu doreşte să mai fie înscris.

  Pt cei care se afla în situația în care medicul nu vrea sa colaboreze cu noul medic.

 58. Olive 18 martie, 2020 at 3:40 pm - Reply

  Eu m-am mutat în două zile. Am dus eu scrisoarea de accept și apoi fișa personală și s-a rezolvat imediat.
  Nu este o măgărie cum spune cineva mai sus, ci o necesitate de multe ori, sau o soluție simplă de a fi mai liniștit.

 59. mocanu 1 august, 2020 at 8:10 pm - Reply

  CE FAC DACA MEDICUL DE FAMILIE LA CARE ERAM PANA ACUM DOI ANI NU MI A TRIMIS FISA MEDICALA LA NOUL MEU MEDIC DE FAMILIE NICI IN URMA INSISTENTELOR ,MENTIONEZ CA AM ATASAT LA FISA MEDICALA SI UN RMN DE CARE AM NEVOIE IN PREZENT URGENT IAR MEDICUL RESPECTIV MA APMANA LA INFINIT SPUNAND CA NU MI GASESTE FISA.

  • Otilia Tiganas 3 august, 2020 at 9:29 am - Reply

   Posibil chiar sa n-o gaseasca, naiba stie… la asta nu pot raspunde ce-i de facut, intra in zona conflictuala, care n-are regului separate si sigure.

 60. Tudor 12 august, 2020 at 11:23 am - Reply

  Din pacate practica bate teoria – m-am inscris la noul medic de familie, mi-a tiparit o cerere semnata si parafata, ca sa o duc la vechiul medic.
  Ajung acolo .. „doamna doctor e in concediu, eu doar o inlocuiesc si nu va pot primi cererea.. Reveniti peste doua saptamani”. :)

  • Otilia Tiganas 13 august, 2020 at 9:10 pm - Reply

   Poate vă alegeți alt medic? In textul meu, aveți fragmentul de lege. Un medic de familie care nu o știe pe asta, posibil nu va ști nici alta și vă va încurca în birocrație.

 61. Tudor 28 august, 2020 at 12:42 pm - Reply

  Noul medic stie ca poate trimite prin posta cererea pentru dosar, insa a patit sa fie ignorat de vechiul medic de familie care nu a mai transmis niciodata dosarul, asa ca incearca ca o alternativa sa o trimita personal prin cineva.. :(

 62. Campan Maria 3 septembrie, 2020 at 7:56 pm - Reply

  Sunt pensioner. Vreau sa ma transfer de la un medic de familie CASMB la on medic de familie de la CASAOPSNAJ. Cum procedez? Cu multumiri, astept raspuns.Maria

  • Otilia Tiganas 4 septembrie, 2020 at 12:52 pm - Reply

   Uite despre asta intre case, nu stiu. Intrebati la ei la OPSNAJ, zic eu.

 63. Violeta 12 septembrie, 2020 at 10:26 pm - Reply

  Forțată de împrejurări, m-am mutat de la un cabinet la altul. Dar…din nefericire…am făcut o alegere foarte proastă. Chiar nu există nici o alternativă să mă mut înainte de 6 luni?
  In 36 ani de muncă sunt pentru prima dată în situația de a fi obligată de actuala conjunctură să solicit, cu acte doveditoare, concediu medical și nu mi-a fost acordat. Așa că mi-am consumat concediul de odihnă… Unii medicii sunt interesați de buzunarul lor…nu de sănătatea pacientului….nu caută soluții…ci doar se plâng că nu pot face medicina datorită vidului legislativ…sau războaielor și ambițiilor apărute între casele de sănătate, minister…etc.
  Am plătit o viață asigurări și ….încercând să fac o glumă, conform vorbei românești…mi-a fost aplicat treatamenent …și… și…și cu banii luați.

  • Otilia Tiganas 12 septembrie, 2020 at 10:35 pm - Reply

   Există. Apelând on line la casa de asigurări. Ei vă pot ajuta să plecați mai repede.

 64. Lazar Mariana 17 noiembrie, 2020 at 10:41 pm - Reply

  De trei luni inceec sa il inscriu pe unchiul meu la medic ,precizez ca vine din alt judet si ste pensionar, si nu reusesc toti medicii la care am fost imi cere negatie . Am sunat la medicul la care a fist si foarte binevoitoare ,a zis sa merg la medicul la care vreau sa il inscriu si sa o sun (sa nu bat 300km degeaba)sa vb cu medicul recent dar din pacate nu e bunavointa.Ce pot face!?

  • Otilia Tiganas 17 noiembrie, 2020 at 11:47 pm - Reply

   Nu mai știu ce să zic. În ce oraș,judet ați ajuns? Încerc să vă ajut. Regret. Cuvântul negație este un termen vechi comunist, el nu a existat niciodată în vreo lege privind transferuri.

 65. Elena 24 noiembrie, 2020 at 5:59 pm - Reply

  Buna ziua! In baza care-i legi trebuie sa ramana originalul la medicul de familie fisa mea medicala? Noul medic de familie trebuie sa aiva originalul nu copii xerox!
  Si care lege spune ca trebuie md de familie sa trimita prin posta copiile la fisa medicala?
  De ce mai trebuie sa ramana originale la fostul medic de familie?

  • Otilia Tiganas 24 noiembrie, 2020 at 8:07 pm - Reply

   Articolul e din 2016. Reglementările actuale privind mutarea se găsesc în normele de aplicare a COCA. Principiul e același, neschimbat, mai exact nu trebuie să-ți ceri voie să pleci, ceri să fii primti, iar noul medic se va ocupa de tot. Ca să detaliez, ar trebui să știu dacă sunteți medic de familie sau pacient.

   • Simona 12 aprilie, 2021 at 12:45 pm - Reply

    Buna ziua. Mi-ati putea spune, vă rog, daca, in conformitate cu legislația actuala, medicul de familie are dreptul sa ma scoata din lista lui (de altfel mi-a lasat la receptie si fisele medicale) și in ce baza legala? M-a scos pe motiv ca nu i-am facut copilului rapelul la ROR, in conditiile in care vaccinul se poate face pana la 7 ani, iar copilul nu a facut nici 6 inca. Multumesc!

 66. Luminita Moruz 25 iulie, 2021 at 7:40 pm - Reply

  Buna ziua. Daca medicul de familie s-a pensionat, ce se intampla cu pacientii si cine ii preia? Va multumesc!

  • Otilia Tiganas 26 iulie, 2021 at 7:46 am - Reply

   De la caz la caz. Dacă el înaintea pensionării a predat/vândut praxisul, pacienții îi preia automat noul medic. Dacă nu, îți cauți medic de familie. Căutarea va fi tot mai frecventă, fiindcă medicii de familie români îmbătrânesc, mor, alții nu vin. Nu în afara marilor orașe.

   • Nagy Melinda 27 iulie, 2021 at 9:42 pm - Reply

    Daca medicul de familie care s-a pensionat a predat (nu vandut) pacientii altui medic, nici atunci nu pot schimba timp de 6 luni medicul de familie?

 67. Scafaru Consuela 31 august, 2021 at 4:17 pm - Reply

  am fost azi la medicul de familie și am aflat ca am fost scoasa de la dumneaei în martie. tot în martie am fost programata de la munca pentru vaccin anticovid. Credeți ca are vreo legătură?

 68. Daniela 13 noiembrie, 2021 at 10:47 pm - Reply

  Am anuntat medicul de familie al fiicei mele de 16 ani ca doresc sa o mut la alt medic pt. ca me-am mutat la sat.I-am spus ca voi reveni la cabinetul dansei cand voi avea cererea de inscriere la noul medic.Peste o luna am revenit la vechiul medic care mi-a spus ca el a scos-o de pe lista ei un urma cu o luna.Are dreptul sa faca asa ceva.Trebuia macar sa ma anunte ca a scos-o de pe lista ei,daca fata mea se imbolnavea in
  acest interval ce faceam?

 69. Daniela 13 noiembrie, 2021 at 10:53 pm - Reply

  Are dreptul medicul de familie sa o scoate pe fiica de 16 ani de pe lista lui fara motiv si fara sa ma anunte?Am aflatt asta dupa o luna in care fata mea nu mai figura pe lista.

 70. Duță Ana 9 decembrie, 2021 at 4:24 pm - Reply

  Bună ziua, la înscrierea baietelului meu la primul MF, acesta mi-a oprit originalul de la ieșirea din spital al copilului… Acum băiatul este la alt MF și fostul MF refuza sa îmi dea originalul de la ieșirea din spital. Eu știu ca originalele trebuie sa rămână la mine și la dansa sa rămână doar copii… Este normal? Mulțumesc frumos

 71. Cristina 27 ianuarie, 2022 at 9:24 am - Reply

  Singurul sfat prost din articolul asta e sa te muti la alt medic doar pentru că știe legile. Un bun diagnostician nu trebuie dat pe nimic. E extrem de greu sa găsești un medic de familie care sa fie și un bun diagnostician. Este medic in primul rand. Trebuie sa știe medicina, nu legi.

  • Otilia Tiganas 27 ianuarie, 2022 at 9:38 am - Reply

   Sfatul nu-i prost e excelent, dar accept să respectăm împreună vorba- nu-mi dați sfaturi știu să greșesc și singur. Cunoștințele de legi ale medicului ÎN ASIGURĂRI, (asigurările fiind o chestiune contabiliceasă, anosită și împuțită), sunt vitale. Alea vă toacă viața, banii, coronarele și timpul. Aptitudinile de bun clinicean ale medicului le puteți obține contra cost la oricare medic vă place dumenavoastră și vă primește în privat. Nu-i nevoie de asigurări. Nu trebuie să-i fiți pe listă. E mai ieftin și mai eficient. Nu vă trebuie tare multe carduri liste ghiduri sisteme norme adeverințe buletine cupoane de pensii… Deci chiar știu ce vorbesc. Jumătate din consultațiile mele medicale sunt pe bani+bon fiscal, pentru pacinți înscriși pe alte liste.

 72. Lazar Daniela 28 ianuarie, 2022 at 9:29 am - Reply

  Bună ziua dacă am trimitere la chirurgie și ma văzut un doctor pot merge din nou la alt doctor tot la chirurgie ,sau ami trebuie alt bilet de trimitere ,menționez cai în aceiași policlinica .mulțumesc!

  • Otilia Tiganas 28 ianuarie, 2022 at 10:35 am - Reply

   Nu am destule date ca să vă pot răspunde. Decide medicul dumneavoastră de familie.

 73. P.tudorita 7 februarie, 2022 at 8:23 pm - Reply

  Vreau sa ma mut.de la m.f actual pentru ca e foarte aglomerat,circa 15 -20 pers.la ceilalti medici din aceeasi incinta merg mai repede consultatiile ,lume mai putina.Pot sa mi caut un medic in alta locatie,chiar daca nu e in raza de domiciliu?Multumesc.

 74. Truică eliza 22 februarie, 2022 at 7:34 pm - Reply

  Buna seara cat este valabil biletul de trimitere și în policlinica îmi trebuie bilet de trimitere vreau sa fac un EKG la inima

  • Otilia Tiganas 23 februarie, 2022 at 9:40 am - Reply

   Depinde dacă trimiterea e pe acut/urgență/sau nu si/cronic, dar nu se trimite la EKG, ci la o anume specialitate. Majoritatea medicilor de familie au/fac si EKG. La fel interniștii, cardiologii.

 75. Nica Mihail 8 martie, 2022 at 1:13 pm - Reply

  Buna ziua! Sunt elev în clasa a XI a, fac 18 ani in mai, cum sa procedez sa îmi schimb Dr de familie, altul decât al părinților?!

 76. Nicoleta 10 aprilie, 2022 at 6:49 pm - Reply

  Bună ziua, mam mutat in alt cartier si mam transferat la alt medic având copilu mic mi se părea departe sa vin la medicul de familie, acum dupa 2 ani mam întors inapoi mai pot sa ma transfer la medicul dinainte, ma mai primește inapoi?

  • Otilia Tiganas 11 aprilie, 2022 at 8:50 am - Reply

   Legal se poate, dar trebuie întrebat vechiul medic dacă vă preia, să nu aibă cumva lista plină, închisă.

Lăsați un mesaj...

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Laborator Analize

Arhive

Get more stuff

Subscribe to our mailing list and get interesting stuff and updates to your email inbox.

Thank you for subscribing.

Something went wrong.