Prima pagină » Medicale » Cuvântul scris, behăitul şi medicul.

Comentarii

Cuvântul scris, behăitul şi medicul. — 15 comentarii

  1. Asa se intampla si intre specialisti..trimitem pacientul la consult interclinic si degeaba il trimitem, daca nu descifram nimic din consult…
    Iar la hieroglifele prezentate: Rytmonorm, Ceva cu V sau N ca asta chiar nu am putut deslusi (probabil ceva IECA sau amlodipina, ca astea sunt de 5 mg), Aspenter, Vessel Due, Nitropector, Multivital bio?? Atoris si ceva la nevoie, probabil reevaluare.
    Nu prea e nimic de facut in aceste cazuri, dupa cum ati spus f bine, scrisul se invata in cls I. Un an nou fericit va doresc!

  2. Mama mea, medic internist, spune ca si-a deformat scrisul in facultate. Mereu ma amuz ca scrisul ei e ca un EKG. Dar se straduieste sa fie lizibil, nicidecum bataie de joc. Eu ma simt norocoasa ca majoritatea info de care am nevoie ca dietetician vin IMPRIMATE de pe calc. Aleluia cu tehnologia Imi plac aceste „aventuri ca MF ale Dvs”, desi imi imaginez ca unele sunt cat se poate de enervante. Succes! 🙂

  3. tot ceea ce scriu depre pacientii mei, scriu te tipar, cu litere mari. nu-s cine stie ce geniu si nici nu ma dau! sa fie oare atat de greu?

  4. DRAGI COLEGI „Instituția scrisorii medicale” este la noi dusă în derizoriu formalist: Niste dobitoci care în viata lor nu au pus mina pe un pacient au născocit idioțenia de formular (anexa 43) pe care au impus-o de la inaltimea CNAS, obligatoriu, în forma ceruta de ei (aceeasi informație medicala în alta formulare, chiar mai bogata este declarata neconforma și nula ) Am lucrat în Franța unde scrisoarea medicala era chiar o scrisoare care începea cu: „Draga confrate” ” Prea scumpul meu prieten” „Dragul meu coleg” (chiar daca dincolo de politețe era altceva….), scrisoarea pe care o dictam casetei de dictafon, era dactilografiata de secretare și ilustrată cu EKG, Poze Eco, Copii de radiologie. Scrisoarea mea către medicul de familie era o clarificare a raționamentului meu diagnostic și terapeutic, o mini prezentare de caz. ÎNSĂ Scrisoarea era bilaterala: medicul care trimitea pacientul (medicul generalist dar si alți specialiști care cereau un consult, îl motivau și dădeau informații pretioase despre antecedentele, istoricul și mai ales tratamentele în curs. Din păcate la noi nu e asa: Trimițătorul complectează doar un bilet de trimitere inutil de stufos cu datele civile și de asigurat însa fără informație medicala. Pentru cei de la casa e mai importanta identitatea CNP și tipul de asigurat decât informația medicala. La întoarcerea din Franța am continuat cu scrisori detaliate dar: 1. Nu aveam secretara 2. Am fost sancționat de inspector (un fel de medic avortat) pentru ca nu am respectat formularul deși i-am demonstrat ca informațiile erau mai bogate și argumentate, mai mult, au fost trași de urechi și medicii de familie care au ținut cont de aceste scrisori „neconforme” Ca la noi, dragi colegi, la nimenea !!!

  5. Ce n-a sesizat nimeni e bifa pe „nu s-a eliberat Rp deoarece nu a fost necesar”, foarte des intalnita in mai toate scrisorile medicale din spital sau ambulatoriu. Daca n-a fost necesar, ce rost mai are tratamentul de mai sus? E ceva de genul „eu cred ca ti-ar face bine urmatorul tratament…dar, daca ma uit mai bine la tine, nu cred ca mai e necesar”?
    Era suficienta eliberarea unei retete electronice si informatia se regasea clar si citet pe o foaie A4 si in dosarul electronic, astfel ca putea sa scrie pe scrisoare si cu hieroglife, nu se supara nimeni.

  6. N-am vazut in viata mea scris de doctor atat de ilizibil!!! Si am avut si eu diverse scrise de diversi. O singura data s-a intamplat ca farmacista sa nu inteleaga ce era scris pe o reteta, dar tot nu arata asa scrisul.

  7. Nu inteleg de ce se da vina pe facultate pentru o caligrafie „mizerabila”. Studenții la facultățile de drept scriu, la fel ca cei de la medicina, in draci si totuși scrisul unui jurist nu e atat de deformat.

    • Diferenta e ca cei de la Drept gaseau la biblioteca facultatii cartile dupa care sa invete.Medicinistii imparteau 20 carti la 300 studenti.Cine avea bani facea copie xerox,Cine nu scria cursul in timpul auditiei.Sa te vad cum scrii cand iei notite 30-40pagini de tratat in 3 ore.

  8. Noi trimitem inapoi behaielile astea si cerem „please type „si dr. intelege ca a depasit masura.De obicei facem fata celor mai dificile hieroglife dar unele sunt pericol pt pacient asa ca le trimitem inapoi.Dr. faxuieste reteta cu injuratura de rigoare si totul se termina cu bine.Nu sunt in Ro deci peste tot in lume sunt dr. cu scrisul oribil.

  9. Mai nou m-am apucat de citit cursuri si tratate medicale pentru a ma putea „apara” Am avut nevoie zilele trecute de un referat scris pentru comisia de expertiza de catre medicul specialist gastro.Cu toate ca m-am dus cu analizele facute la zi,CT,RMN,scientigrafie ,ecograf,fibroscan,fibromax din care rezulta clar ciroza compensata posttransplant,cu F4-METAVIR, trombocitopenie(35000),anevrism artera splenica,tensiune portala,splenomegalie stationara( toate probate din investigatii), cu stare generala destul de proasta(diaree,oboseala,insomnii,vanatatai ,picioare umflate), ce credeti ca mi-a scris in referat? Diagnostic: hepatita posttransplant stare-vindecat recomandari :tratament imunosupresor, evitarea grasimilor si prajelilor.Control la 6luni . Cu asta ma duc la comisie ca sa ma poata trimite la munca…ca arat bine( asa sunt intampinata de doctorita de la comisie) Cand am rugat-o pe d-na doctor gastro sa mi le treaca ca lumea pe toate mi- a spus ca n-are timp sa stea sa scrie toate prostiile.Aia e! Macar de-ar fi scris indescifrabil.

  10. 1.Rytmonorm 150 3/zi, 2.Norvasc 5mg 1/zi, 3.Aspenter 75mg 1/zi, 4.Vessel Due F 2/zi, 5. Metoprolol 25mg 3/zi, 6. Chiar sunt curios ce este, 7.NTG la nevoie

    🙂 Daca intelegeti ce este la pozitia 6 sa imi spuneti si mei va rog 🙂

Lăsați un mesaj...

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>