Comandă setul AKUTOL, AICI

Comandă setul AKUTOL, AICI

Cuvântul scris, behăitul şi medicul.

Aveţi aici poza unei Scrisori Medicale dinspre specialist, (cardiolog), spre medicul de familie. O succesiune de linii “în dinţi de ferăstrău” pe post de diagnostic şi schemă terapeutică. O serie de linii frânte ILIZIBILE, bătaie de joc „pe faţă”, cum s-ar zice.

Scrisoarea Medicală spre MF, (ca de altfel şi Biletul de Trimitere al acestuia către specialist!) este, ar trebui să fie, suportul pe hârtie al tuturor informaţiilor care privesc pacienţii. Bolnavii. Nu o formalitate, un simplu decont CAS, nici o bătaie de joc adresată confratelui şi nici pretextul vreunei aroganţe, sau suficienţe, sau leni.

Ar trebui să fie mijlocul prin care eu – MF – să evit ca medicul de la oraş, “celălalt”, să prescrie ceva ce deja ştiu precis că-i face rău persoanei în cauză, sau care-i depăşeşte buzunarul, sau care este fără efect. De exemplu.

Și invers. Ceva prin care, atunci când pacientul revine la mine – (medicul său de familie) – să pricep CLAR ce schemă de tratament propune specialistul, pe câtă vreme, de ce, şi în ce doze. NU fiindcă cere Casa! Nu. Ci fiindcă am eu, MF, nevoie să înţeleg!

Vital ar fi să aflu, din trei cuvinte, şi motivul schimbării unei scheme cronice care aparent mergea bine. Să pricep de ce trebuie ea continuată în noua formă. Alt argument decât că „asta avea spitalul în aparat, pe durata internării”. Sartan în loc de Enalapril. Și de aia le-am interschimbat.

Imediat după postarea publică pe FB a acestei poze (ea nu-i din arhiva personală), au apărut reacţii.

Un specialist comenta: “nu toţi medicii scriu caligrafic, după cum nu toţi dansează sau recită sau cântă.”

Drept îi. Nici poezii cu rimă nu scriu toţi, nici sarmale bune nu fac toţi. Dar, domnilor! Vorbim, (privind această poză), nu de scris caligrafic, ci exclusiv de SCRIS! Acolo-i nu-i „scris urât”, ci o linie zimţată fără conţinut!

A scrie cuvinte, (o ştim „dintr-a-ntâia”),  e altceva. Mai elaborat decât o linie continuă!

A rosti cuvinte în contextul limbajului articulat, e mult peste a behăi, a lătra, a mieuna sau a necheza. (Chiar dacă ţapii şi caprele se înţeleg perfect între ei doar behăind!) Aici se face vorbire despre oameni. Oameni adulţi, doctori, care îşi vorbesc/scriu reciproc, despre pacienţi.

Un medic de familie propunea: „să apară-n lege scrisul exclusiv pe calculator al documentelor de comunicare între doctori.” Ideea nu-i rea, recunosc, măcar ar muta revolta mea din retorică – în soluţii concrete.

Totuşi… nu mă abţin să remarc că e ca şi cum ai stipula în lege ca un medic să nu pută a transpiraţie la cabinet, să fie cu dinţii spălaţi şi fără jeg sub unghii. E de elementară educaţie, instrucţie, asta. Să fii curat, sau să redactezi un document, astfel încât primitorul să-l poată citi.

Deci n-ar fi normal să legiferezi bunul simţ, după cum – sigur! – nu mai poţi învăţa caligrafie după terminarea facultăţii. Pe asta o înveţi în primele clase. Iar bunul simţ, în primii şapte ani. Ortografia în primii patru.

15 Comments

 1. elena 6 ianuarie, 2016 at 10:39 am - Reply

  Poate era beat,specialistul!

 2. ametist 6 ianuarie, 2016 at 12:33 pm - Reply

  Asa se intampla si intre specialisti..trimitem pacientul la consult interclinic si degeaba il trimitem, daca nu descifram nimic din consult…
  Iar la hieroglifele prezentate: Rytmonorm, Ceva cu V sau N ca asta chiar nu am putut deslusi (probabil ceva IECA sau amlodipina, ca astea sunt de 5 mg), Aspenter, Vessel Due, Nitropector, Multivital bio?? Atoris si ceva la nevoie, probabil reevaluare.
  Nu prea e nimic de facut in aceste cazuri, dupa cum ati spus f bine, scrisul se invata in cls I. Un an nou fericit va doresc!

 3. Sigina Pop 5 septembrie, 2016 at 8:19 am - Reply

  Mama mea, medic internist, spune ca si-a deformat scrisul in facultate. Mereu ma amuz ca scrisul ei e ca un EKG. Dar se straduieste sa fie lizibil, nicidecum bataie de joc. Eu ma simt norocoasa ca majoritatea info de care am nevoie ca dietetician vin IMPRIMATE de pe calc. Aleluia cu tehnologia Imi plac aceste „aventuri ca MF ale Dvs”, desi imi imaginez ca unele sunt cat se poate de enervante. Succes! :)

 4. Segel - Harun Gafar 5 septembrie, 2016 at 11:29 am - Reply

  tot ceea ce scriu depre pacientii mei, scriu te tipar, cu litere mari. nu-s cine stie ce geniu si nici nu ma dau! sa fie oare atat de greu?

 5. Dr Plesea Gheorghe cardiolog 5 septembrie, 2016 at 9:05 pm - Reply

  DRAGI COLEGI „Instituția scrisorii medicale” este la noi dusă în derizoriu formalist: Niste dobitoci care în viata lor nu au pus mina pe un pacient au născocit idioțenia de formular (anexa 43) pe care au impus-o de la inaltimea CNAS, obligatoriu, în forma ceruta de ei (aceeasi informație medicala în alta formulare, chiar mai bogata este declarata neconforma și nula ) Am lucrat în Franța unde scrisoarea medicala era chiar o scrisoare care începea cu: „Draga confrate” ” Prea scumpul meu prieten” „Dragul meu coleg” (chiar daca dincolo de politețe era altceva….), scrisoarea pe care o dictam casetei de dictafon, era dactilografiata de secretare și ilustrată cu EKG, Poze Eco, Copii de radiologie. Scrisoarea mea către medicul de familie era o clarificare a raționamentului meu diagnostic și terapeutic, o mini prezentare de caz. ÎNSĂ Scrisoarea era bilaterala: medicul care trimitea pacientul (medicul generalist dar si alți specialiști care cereau un consult, îl motivau și dădeau informații pretioase despre antecedentele, istoricul și mai ales tratamentele în curs. Din păcate la noi nu e asa: Trimițătorul complectează doar un bilet de trimitere inutil de stufos cu datele civile și de asigurat însa fără informație medicala. Pentru cei de la casa e mai importanta identitatea CNP și tipul de asigurat decât informația medicala. La întoarcerea din Franța am continuat cu scrisori detaliate dar: 1. Nu aveam secretara 2. Am fost sancționat de inspector (un fel de medic avortat) pentru ca nu am respectat formularul deși i-am demonstrat ca informațiile erau mai bogate și argumentate, mai mult, au fost trași de urechi și medicii de familie care au ținut cont de aceste scrisori „neconforme” Ca la noi, dragi colegi, la nimenea !!!

 6. Cip V. 6 septembrie, 2016 at 6:03 am - Reply

  Ce n-a sesizat nimeni e bifa pe „nu s-a eliberat Rp deoarece nu a fost necesar”, foarte des intalnita in mai toate scrisorile medicale din spital sau ambulatoriu. Daca n-a fost necesar, ce rost mai are tratamentul de mai sus? E ceva de genul „eu cred ca ti-ar face bine urmatorul tratament…dar, daca ma uit mai bine la tine, nu cred ca mai e necesar”?
  Era suficienta eliberarea unei retete electronice si informatia se regasea clar si citet pe o foaie A4 si in dosarul electronic, astfel ca putea sa scrie pe scrisoare si cu hieroglife, nu se supara nimeni.

 7. Spunsieu 6 septembrie, 2016 at 11:11 am - Reply

  N-am vazut in viata mea scris de doctor atat de ilizibil!!! Si am avut si eu diverse scrise de diversi. O singura data s-a intamplat ca farmacista sa nu inteleaga ce era scris pe o reteta, dar tot nu arata asa scrisul.

 8. Bsn 7 septembrie, 2016 at 8:29 am - Reply

  Nu inteleg de ce se da vina pe facultate pentru o caligrafie „mizerabila”. Studenții la facultățile de drept scriu, la fel ca cei de la medicina, in draci si totuși scrisul unui jurist nu e atat de deformat.

  • ion ion romanul care nu face politica 6 ianuarie, 2017 at 11:24 am - Reply

   Diferenta e ca cei de la Drept gaseau la biblioteca facultatii cartile dupa care sa invete.Medicinistii imparteau 20 carti la 300 studenti.Cine avea bani facea copie xerox,Cine nu scria cursul in timpul auditiei.Sa te vad cum scrii cand iei notite 30-40pagini de tratat in 3 ore.

 9. mika 8 septembrie, 2016 at 12:41 am - Reply

  Noi trimitem inapoi behaielile astea si cerem „please type „si dr. intelege ca a depasit masura.De obicei facem fata celor mai dificile hieroglife dar unele sunt pericol pt pacient asa ca le trimitem inapoi.Dr. faxuieste reteta cu injuratura de rigoare si totul se termina cu bine.Nu sunt in Ro deci peste tot in lume sunt dr. cu scrisul oribil.

 10. Dana 21 septembrie, 2016 at 8:11 pm - Reply

  Mai nou m-am apucat de citit cursuri si tratate medicale pentru a ma putea „apara” Am avut nevoie zilele trecute de un referat scris pentru comisia de expertiza de catre medicul specialist gastro.Cu toate ca m-am dus cu analizele facute la zi,CT,RMN,scientigrafie ,ecograf,fibroscan,fibromax din care rezulta clar ciroza compensata posttransplant,cu F4-METAVIR, trombocitopenie(35000),anevrism artera splenica,tensiune portala,splenomegalie stationara( toate probate din investigatii), cu stare generala destul de proasta(diaree,oboseala,insomnii,vanatatai ,picioare umflate), ce credeti ca mi-a scris in referat? Diagnostic: hepatita posttransplant stare-vindecat recomandari :tratament imunosupresor, evitarea grasimilor si prajelilor.Control la 6luni . Cu asta ma duc la comisie ca sa ma poata trimite la munca…ca arat bine( asa sunt intampinata de doctorita de la comisie) Cand am rugat-o pe d-na doctor gastro sa mi le treaca ca lumea pe toate mi- a spus ca n-are timp sa stea sa scrie toate prostiile.Aia e! Macar de-ar fi scris indescifrabil.

 11. Mihai 9 ianuarie, 2017 at 10:38 pm - Reply

  1.Rytmonorm 150 3/zi, 2.Norvasc 5mg 1/zi, 3.Aspenter 75mg 1/zi, 4.Vessel Due F 2/zi, 5. Metoprolol 25mg 3/zi, 6. Chiar sunt curios ce este, 7.NTG la nevoie

  :) Daca intelegeti ce este la pozitia 6 sa imi spuneti si mei va rog :)

  • Diana 13 august, 2017 at 4:48 pm - Reply

   Nitroglicerina

Lăsați un mesaj...

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Comandă setul AKUTOL, AICI

Comandă setul AKUTOL, AICI

Laborator Analize

Arhive

Get more stuff

Subscribe to our mailing list and get interesting stuff and updates to your email inbox.

Thank you for subscribing.

Something went wrong.