La despărţirea de Ioan Gyuri Pascu. Sunt medicii vinovaţi?

Am plâns, (la propriu!) aflând de moartea lui Gyuri Pascu. Fără să ies chiar atunci pe febeu şi să-mi exhib tristeţea. Adâncă tristeţe. Am tăcut în mine. Azi ies, fiindcă ştirile arată că un medic ar fi diagnosticat iniţial „atac de panică”. Apoi… a venit drama.

Ies, fiindcă-s medic. Medic pe care îl solicită la domiciliu destui, care a făcut gărzi la salvare, care mi face gărzi, care e nevoit nu o dată să decidă o atitudine – seara, acasă la om.

Nimic în afara unei analize corecte/complete a faptelor, (făcută de medici, nu de presă!) nu ne va putea dumiri ce s-a întâmplat înainte ca el să piară.

DAR!! Ce vreau să vă spun, este următorul lucru: că o aură care precede un infarct de miocard, una pentru care poţi fi solicitat acasă, una cameleonică, care joacă de la „nici un semn premonitoriu” – până la anxietate, leşin, ameţeală, greaţă, steluţe în faţa ochilor, aşadar o astfel de aură regăsim de sute/mii de ori la pacienţi care nu vor muri peste câteva ore.

Ce facem noi? Examinăm omul, punem stetoscopul, măsurăm tensiunea, facem un ekg. Și poate nu găsim nimic rău. Sau găsim un rău aparent rezolvabil. Fiindcă da, e musai să ştiţi că intervalul scurt de timp – câteva ore – care PRECEDE un eveniment fatal, nu-l regăsim în analize/semne obiective.

Tu, medic, NU AI INSTRUMENTE AJUTĂTOARE care să te prevină că VA URMA o dramă: stop cardiorespirator, infarct de miocard, moarte subită, accident vascular cerebral catastrofal. Tu, medic, oricât de pregătit, de conştiincios, de riguros, nu eşti ajutat de corpul pacientului în scurta perioadă DINAINTEA dramei.

Nu există analize că VA URMA. Doar analize CĂ ESTE.

Și te rogi la Dumnezeu, (zilnic!), să nu fi fost tu cel care i-a zis “atac de panică” morţii ce va să vie, iar apoi să devii subiect de presă. Să nu fii medicul care i-a zis – iniţial pe bună dreptate – „viroză febrilă” meningitei cu meningococ care va ucide în câteva ore. Care i-a zis insuficienţă circulatorie vertebrobazilară/vertij recurent – paraliziei fulminante ce va omorî în scurt timp.

Pentru că astea nu-s nici măcar malpraxis! Sunt micimile cunoaşterii umane. Nu avem habar ce VA URMA! Avem (cât avem) habar CĂ ESTE. În cel mai bun caz, ne gândim că AR PUTEA URMA.  

Și aş fi tăcut… zău. Aş fi scris despre orice altceva în afara acestei pierderi uriaşe a românilor. Gyuri Pascu. Pe asta o simţi/sau nu, nu te apuci s-o exhibi. În schimb, anxietatea unui coleg al meu, poate deloc vinovat, care ÎNTÂMPLĂTOR e el şi nu eu, care-i poate azi hărţuit de opropriul public, de televiziuni, anchete, „comiţii”, „dă cu subsemnatul”, nu mă poate lăsa tăcută. Comisiile de analiză vor decide.

Dacă a greşit colegul meu, se va şti. Iar dacă intră-n zona descrisă de mine mai sus… mă tem că nu se va mai afla la ştiri.

 

28 Comments

  1. Birau Zoro 29 septembrie, 2016 at 12:50 am - Reply

    Nu va e rusine nenorocitilor ce sunteti?Mii de oameni sufera de aproximativ aceeasi boala.Trebuie sa va explicam noi bolnavii mai nenorocitilor ce sunteti ca un diagnostic se pune pe mai multe criterii am trecut 2ani de zile la urgente si niciun cretin nu mi-a facut investigatiile minime doar tensiune si o mica ascultare la plamani apoi am aflat ca am glicemia mare si trigliceridele crescute.Toti mi-au spus acelasi lucru est agitat!!!Sa va vad pe voi dracului agitati pe pat sa vad cum reactionati incompetentilor ce sunteti! Pina si un analfabet se trateaza singur in tara asta de cacat ca voi nu sunteti in stere.Nu stiu cum mai aveti curajul sa mai veniti cu comrntarii)!)!!!

    • Cristina H 29 septembrie, 2016 at 2:49 pm - Reply

      Nu te supăra dar glicemia si trigliceridele (s-atat) ti au iesit cu valori crescute doar din auscultatia pulmonara si din măsurarea tensiunii arteriale? Fara investigatiile ” minime”? Si uite ca totusi trăiesti la doi ani de la acel incident,oare diagnosticul de atunci n o fi fost cel corect?

    • ion 29 septembrie, 2016 at 6:04 pm - Reply

      Nu intelegi nimic din zbuciumul unuia trimis la 3 noaptea sa dea un verdict. Sint medic, posibil ca medicul, in cauza, a gresit, posibil sa fi vrut sa-l interneze dar s-a lovit de refuz, si nu a cerut semnatura, ca era un pacient special.Infarctul, la diabetic e diferit. Poti injura medicii, dar eu medic iti spun : Dunnezeu sa te fereasca de nevoia de medic , mai ales unulobosit, noaptea la ora 3, fara aparate, doar el si stetoscopul. Mi-e mila de tine, apropos sint anxios…si eu am diabet !

    • SkepticPengu 29 septembrie, 2016 at 10:45 pm - Reply

      @Birau Zoro, esti cam papagal. In primul rand ca ai obligatia ca pacient care da doi bani pe propria lui sanatate sa iti faci analize anuale prin medicul de familie. Daca ai fi facut aceste analize (care includ glicemia si lipidele serice) ai fi aflat ca le ai modificate.
      In al doilea rand medicii de la urgenta care nu ti-au gasit tie glicemia crescuta si dislipidemia nu sunt in nicio culpa. Rolul camerelor de garda din spitalele de urgenta este sa excluda si sa stabilizeze URGENTELE medicale (dupa cum spune si numele), patologii cu potential letal. Adica traumatisme grave, arsuri extinse, AVC, infarct, edem pulmonar, anemie sau trombopenie severe etc. Dislipidemia ta nu reprezinta o urgenta medicala pe nicio planeta. Ea se trateaza prin serviciul ambulator, in spitale de cronici sau in privat daca doresti.
      In al treilea rand, la cum te exprimi si ce limbaj ai, sunt convins ca ti s-a spus ca esti agitat pe buna dreptate. Se prea poate sa ai nevoie in primul rand de un psihiatru, nu de un diabetolog.

  2. Vasile 29 septembrie, 2016 at 12:51 am - Reply

    Nu aveti dreptare dna doctor. Mai mult atitudinea dvoastra nu e deloc profesionista, se vede ca nu profesati Medicina adevarata, reala onesta. In orice țara civilizata, asa ceva e malpraxis. Daca era soțul dvoastra tot asa ați fi scris?. Imi pare rau, dar nu cred ca dvoastra profesati medicina si încurajați incompetenta. Si eu sunt medic si sunt foarte revoltat de mediocritatea profesională care reiese din cele scrise de d-voastră, prin care încercați sa disculpati alți mediocri din branșa noastră. Va ros sa nu va mai erijati in lider de opinie, pt ca ii jigniți pe toti medicii profesioniști si onesti, nu urechiști ca alții.

    • Otilia Tiganas 29 septembrie, 2016 at 12:14 pm - Reply

      Domnule doctor Vasile (spuneți ca sunteți medic), nimic, absolut nimic nu vă oprește să deveniți dumneavoastră „lider de opinie” în tagma oneștilor „neurechiști”(?? îmi scapă această vocabulă – urechist…)
      Deci, curaj!
      Veti remarca rapid că, a deveni lider de opinie, este muncă/bază/vocație, nu în ultimul rând o scriere ortografică si o exprimarea corectă gramatical, atenție la evitarea exceselor pătimașe (gen replica dumneavoastră de mai sus) etc.
      Domnule Vasile – lider de opinie nu te erijezi. Ești, sau nu ești. Te poți erija în cult, tu semidoct. Dar să influențezi conștiințe, sa fii citit paroxistic, nu-i ERIJARE. E just DA/sau BA. Dar ce vorbesc eu… hai, erijați-vă! Să vedem ce iese.

  3. isac clara 29 septembrie, 2016 at 1:03 am - Reply

    frumos articol , stimata doamna adevarat doctor !

  4. Mianna 29 septembrie, 2016 at 3:11 am - Reply

    Ideea principala e „facem un EKG”. Colegul l-a facut sau nu?

    • Tudor 29 septembrie, 2016 at 4:45 pm - Reply

      SI daca ar fi facut Ekg si era vorba de un Sd coronarian acut fara supradenivelare de ST cu ce va ajuta pe dvs? Adica sunt infarcte fara modificari ekg ci doar enzimatice….dar pentru asta trebuie sa va uitati pe google si adevarul e, ca e mai usor sa acuzati decat sa cercetati. Sanatate!

    • ioana 1 octombrie, 2016 at 11:40 pm - Reply

      si de ce credeti ca daca facea Ecg era vizibil infarctul?acesta putea sa se instaleze in urmatoarea ora! Sau era un infarct vechi pe care a facut o tulburare de ritm, si aceea ulterioara ECG.

  5. Stelian Turcu 29 septembrie, 2016 at 8:07 am - Reply

    Observ ca „atacul de panica” a devenit cel mai comod diagnostic pus de medici , in special de medicii de la Urgente . E deja un stereotip . Inainte de a-i spune pacientului ca poate merge linistit acasa pentru ca are doar un atac de panica , medicul trebuie sa elimine orice alta posibila cauza a simptomelor acuzate de catre pacient . Dar nu s-a deranjat nimeni pentru ca a fost mai comod sa-i spuna pacientului ca are un atac e panica . Ma intreb , l-au intrebat oare daca ii este frica ?

  6. o femeie 29 septembrie, 2016 at 8:39 am - Reply

    la el existau antecedente.
    Iar un diagnostic pus gresit ramane un diagnostic pus gresit. Pentru asta eu imi pierd serviciul.

  7. Stelian Turcu 29 septembrie, 2016 at 12:51 pm - Reply

    Orice antecedente ar fi existat , este gresit sa se presupuna ca e un nou atac de panica . Riscurile prezentate de o presupunere gresita sunt prea mari , atat pentru pacient , cat si pentru medic .

  8. Eva 29 septembrie, 2016 at 2:13 pm - Reply

    Acum cativa ani, mama mea a murit la spital, dusa de urgenta cu salvarea! Eu sunt inginer, nu medic! Dupa 2 ore pretioase pt. viata mamei mele, a venit medicul de garda, urland la mine: „DECE NU MI-ATI SPUS CA ARE INFARCT?”!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! eU, DACA PROIECTEZ O CLADIRE SI DE DARAMA, RASPUND PENAL SI, NU MA DUC LA MEDIC SA-L INTREB „DECE S-A DARAMAT CLADIREA?”!!!!!!!!!!!!!!!!!! Sunt jenanti acesti oameni,medici ( nu toti) care se lamenteaza ca nu au salarii, nu au dotari corespunzatoare dar, competenta si pregatire au, raspund in vreun fel, cand se „joaca” de fapt,cu viata noastra?

    • Eva 29 septembrie, 2016 at 2:19 pm - Reply

      Tin sa precizez ca, mama mea, a murit in aceea noapte (poate ar mai fi trait daca, cineva competent si-ar fi dat interesul sa o consulte ca un medic adevarat!) Nu am mai dorit sa i se faca autopsie oricum, mama nu mai invia si, a trebuit sa dau ciubuc pt. asta! Totul se plateste la spital, chiar si moartea!

  9. ion 29 septembrie, 2016 at 6:17 pm - Reply

    Otilia, te expui degeaba, sint destui medici care, fara sa cunoasca integral problema, isi dau cu parerea- ca si Dl Vasile un medic autodeclarat, care are o foarte buna parere despre sine („.. medicii profesioniști si onesti, nu urechiști ca alții…”) Medicul, in mintea multora trebuie sa fie perfect,mereu fresh, cu mintea limpede, el nu are voie sa greseasca, insa e si el, om, deci supus greselii. Toata Ambulanta a sarit pe bietul om, ca sa-si apere pielea, ba multi „descopera cadavre”. Sigur, e regretabil, dar si eu, medic fiind, am vazut infact la diabetic, e total atipic, ca durere, ca manifestare. Necazul este ca multi indivizi , ce nu au cunostiintele unui medic, isi dau cu parerea.Cu ceva nu sint de acord cu dta : si un medic sub imperiul emotiei poate gresi gramatical, sau sa scrie cu greseli-nu toti medicii sint si …scriitori !

  10. felix dobritoiu 29 septembrie, 2016 at 11:03 pm - Reply

    Sarutmana,

    In momentul in care incepem sa facem publice niste idei, pe care doar medici cu aceeasi experienta le pot intelege cu adevarat, sa nu ne miram ca oamenii fara pregatire medicala, si ani de viata medicala in spate, le gasesc ca fiind revoltatoare. Oricat de de acord sunt cu ceea ce ati exprimat, nu pot sa nu fiu de acord si cu cei care incep sa injure medicii dupa ce au citit ce ati scris. Ideile acestea trebuiesc expuse cu o mult mai mare atentie… si preferabil doar oamenilor care sunt capabili sa inteleaga exact asa cum vreti sa transmiteti.
    In concluzie, desi inteleg ce ati transmis si sunt de acord ca aceste lucruri sunt niste probleme reale, nu va felicit pentru expunerea lor.

    Dr. Felix Dobritoiu

    • Otilia Tiganas 3 octombrie, 2016 at 11:22 pm - Reply

      Multumesc pentru mesaj, dr Dobritoiu. Nu pretind/astept unanimitatea. In schimb, astfel de replici ca a dvs, ma bucura. Echilibrata, logica si coerenta. Semnata cu nume real, intreg. Eu va felicit. (PS. Scriu mult, des, am carti publicate, articole – scrisul e job part time la mine – si sunt convinsa ca rata felicitarilor pentru text/versus nonfelicitari la scriiturile mele, ar fi in favoarea primei variante.

  11. dpa 29 septembrie, 2016 at 11:15 pm - Reply

    Romanul e foarte bun la dat cu parerea. Politica, fotbal si mai ales medicina. Orice din medicina. De la vaccinuri la infarct totul se trateaza pe internet prin dat cu parerea. Si mai e bun la ceva. La injurat, aruncat cu rahat si gasit vinovati la repezeala. Ce urmeaza nu conteaza. S-a facut ceva constructiv dupa drama Colectiv? Nu! Dupa criza dezinfectantelor? Nu! imi pare nespus de rau pentru Gyuri pe care l-am savurat nespus. Dar nu e el oare o victima a sistemului supraaglomerat, cu personal putin, suprasolicitat, cu salvari chemate pe post de taxi pentru te miri ce. Se va schimba ceva? Precis nu. Doar noi ne vom schimba. Vom fi mai tristi fara Gyuri

  12. Stefan 29 septembrie, 2016 at 11:45 pm - Reply

    Dragi facebucisti indignati : 1) cred ca ar trebui sa aveti habar ce inseamna medicina si apoi sa va dati cu parerea ; 2) dupa ce ati obtine diploma de medic ar trebui sa practicati si abia dupa aceea sa va indignati , ca de vorbit e usor ;3) poate ar trebui sa mai iesiti in pic din satul natal si sa vedeti cam ce se petrece cu ambulanta prin Londra sau/si undeva prin Olanda sau daca nu vreti nici una nici alta prin Suedia si apoi vorbiti asa indarjiti … Va multumesc mult ca ati reusit sa cititi tot textul fara sa ma injurati ! E un pas urias ptr omenire …

  13. Cristina 30 septembrie, 2016 at 8:16 am - Reply

    Povesti de adormit copiii. In loc sa te rogi ca ai pus diagnosticul dupa ureche, il iei la spital. De ce nu l-a luat la spital? De incompetent, cum sunt majoritatea celor iesiti de la Carol Davila dupa revolutie. Inca se angajeaza asistente ce nu cunosc nici pozitionarea organelor interne sau nu stiu sa faca o injectie intravenos. Cand am ajuns la UPU HUSI cu tensiune mica mi s-a zis ca atacurile de panica pe care le am de 3 ani sunt un moft. Astia sunteti voi .Indolenti si incapabili. Auzi, te rogi la Dumnezeu, nu doamna!!! Il iei la spital !

  14. laura 30 septembrie, 2016 at 9:47 am - Reply

    …cu o singura mica observatie…. medicul….a vazut ca este I. G. P. ,macar din massmedia si tot aflase de starea lui de sanatate…. macar atat… din pacate se trimit medici pe salvare ffff nepasatori pentru pacienti… trist ,trist …dar adevarat… o spun pe pielea mea… avand acasa mama cu alzheimer si 75 de primaveri…din start…sunt in stare sa trimita cel mai putin pregatit medic in ale batranilor si alzheimeristilor!!!!… sa se faca ceva… ceva BUN !

  15. Bogdan 30 septembrie, 2016 at 1:27 pm - Reply

    Sa va zic o poveste doamna doctor. Acum 2 ani ajung la urgenta Floreasca cu dureri abdominale atroce, abdomen tare ca piatra la palpare si dureros la cea mai mica atingere. Sunt tinut vreo ora pe un pat la primiri urgente apoi dus la ecografie abdominala. Zic ca e ascita. Ma duc pe un salon baga un tub pe esofag „sa se reduca presiunea abdominala” (ce treaba o fi avut stomacul daca lichidul era la ficat?). Stau vreo ora si acolo, ma simt un pic mai bine. Vazand bajbaiala si ezitarile medicilor decid sa plec acasa. Ma lasa, fara semnatura, fara sa imi dea nici o hartie cu vreun diagnostic sau cu rezultatul ecografiei macar.

    A doua zi, la clinica unde efectuez tratamentul (dializa) medicul centrului (nefrolog, nu gastroenterolog) ma palpeaza cateva minute si zice: diverticulita sau ocluzie intestinala. Retineti va rog asta, ca e interesant. Sunt trimis cu salvarea la Elias, in urgenta. Analize, investigatii. Concluzie: ulcer sau ocluzie intestinala. Necesita interventie chirurgicala de urgenta.

    Dupa operatie mi se spune ce am avut:diverticulita cu peritonita perforata, 800 ml sange in cavitatea abdominala. Intelegeti? Un medic nespecialist a presupus un diagnostic care s-a dovedit a fi corect. La Elias nu l-au nimerit dar si-au dat seama ca e grav si trebuie intervenit. La Floreasca au pus diagnostic gresit, au subevaluat starea si nu au considerat ca e necesara interventie de urgenta

    Judecati dumneavoastra atitudinea medicilor de la prima prezentare in urgenta. Eu zic malpraxis si incompetenta sau dezinteres. Evaluare complet eronata si subestimarea unei conditii medicale care imi punea in pericol viata. Aveam toate motivele din lume sa fac reclamatie. Nu am facut-o, eram bucuros ca am scapat cu viata. Probabil trebuia sa mor ca sa se intample asta. Multumesc!

  16. Anca Butnariu 30 septembrie, 2016 at 7:36 pm - Reply

    D-na dr Tiganas are dreptate !
    Uneori nu putem face mai mult !
    Daca pacientul acuza dureri de genunchi si agitatie facem ECG ?
    SI DE CATE ORI ecg-UL ESTE NORMAL LA DEBUTUL INFARCTULUI ? De cele mai multe ori !
    Eventual troponina pune un diagnostic precoce dar nici in spitale nu se face intotdeauna !

  17. Marius Vescan 30 septembrie, 2016 at 10:56 pm - Reply

    Mai zilele trecute ,cu bilet de trimitere de la medicul de familie m-am prezentat la Chirurgie I in Cluj-Napoca.Am fost consultat si diagnosticat cu chist sebaceu supra infectat(eu ma simteam relativ bine fara probleme deosebite).Am fost internat pentru o zi intr-un salon cu 1 pat,iar dupa analizele de rigoare.Am fost operat in aceeasi zi si readus in acelasi salon.
    Ramas singur,dupa ce mi-am revenit m-a apucat panica(„Doamne,ce sa intamplat? Pile n-am avut,n-am mituit pe nimeni,n-am gresit cu nimic,de ce tocmai eu doamne??”) A doua zi am fost externat!
    Pe drum,nelinistit,mi-am bagat precaut mana in buzunare si mi le-am pipait( „Mai daca mi-au pus astia niste bani in buzunare si ma ia DNA-ul pentru luare de mita?
    Asta S-A INTAMPLAT IN ROMANIA!(Asa sa-mi ajute D-zeu si sa nu-mi creasca la loc buba).De fapt filmuletul spune totul (daca o sa reusesc sa-l atasez.Daca nu,chiar credeti-ma pe cuvant!!!)

  18. midas 30 septembrie, 2016 at 11:05 pm - Reply

    Dupa razboi, multi viteji s-arata…

  19. Cornelia 2 octombrie, 2016 at 8:40 pm - Reply

    Asa este, simptomele sunt inselatoare.. boala cardiaca este perfida , mai ales daca e asociata cu diabet..avea antecedente cardiace, diabet,barbat, fost obez,55 de ani si era noapte..un EKG era imperios necesar..vedem pacientul ca vorbeste, este cooperant, se linisteste putin cand vine medicul si ne scade vigilenta..tensiunea buna, pulsul regulat, bun.. si omitem sa ii facem un EKG care poate da, poate nu ar fi scos la iveala ceva modificari ischemice.. dar medicul ar fi fost exonerat de culpa..si medicii sunt extenuati, si, posibil ca la ora aceea tardiva din noapte sa nu fi functionat nici ei la parametrii maximi.

Lăsați un mesaj...

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Laborator Analize

Arhive

Get more stuff

Subscribe to our mailing list and get interesting stuff and updates to your email inbox.

Thank you for subscribing.

Something went wrong.