La reţete „gratis nu-i gratis”. Este ce dă calculatorul.

UTIL.

Informaţie pentru persoanele cu certificat de handicap.

 

Au TOATE drepturile care decurg din handicap, inclusiv reţete compensate 100%, asta indiferent dacă mai au şi alte venituri, sau sunt angajate etc.

Dilema apărea la acele persoane cu handicap care sunt şi angajate sau au pământ sau … mă rog, mai au ceva în plus.

DECI. Nu-i bai că au ceva în plus, slavă Domnului că au, drepturile de handicap nu se anulează. PUNCT.

Recapitulare:

Persoanele care prezintă Certificat de Încadrare în Grad de Handicap emis de Comisia de evaluare a acestora, beneficiază de prevederile Legii 448/2006 cu modificările si completările ulterioare, indiferent de statutul social (salariat, şomer, pensionar, cu sau fără pamânt etc). În cazul în care medicul vostru nu ştie, arătaţi-i legea.

Încă ceva, de astă dată pentru toţi bolnavii, nu doar aceia cu handicap.

“Compensat sută la sută”  NU ÎNSEAMNĂ GRATIS!

Noi medicii prescriem substanţa, punând bifa pe “compensat sută la sută”, iar calculatorul face socoate şi plăteşti la urmă de te usuci. Aşa-i SISTEMUL!

E complicat de explicat, cert este că GRATIS nu-i GRATIS, iar asta nu din vina doctorilor, nici a farmaciştilor. În sistemul de asigurări român, unu plus unu nu face doi, iar rezultatul nu depinde de medici.

Clar??

Succes la calculatoare, să vă “iasă” cât mai ieftin, dragii mei!

PS. Puţin seamămănă şi cu ruleta, sau pokerul-păcănele. Pe aceeaşi reţetă pot să-ţi iasă la plată 3-4-5 cifre diferite, semnificativ diferite.

 

9 Comments

  1. Diana voican 26 februarie, 2016 at 11:01 am - Reply

    Limba română şi matematica sunt f relative în sistemul nostru medical. Ce ziceți de anunțurile lipite pe geamurile farmaciilor: „Reducere 20% la rețete compensate şi GRATUITE”????

    • Otilia Tiganas 27 februarie, 2016 at 8:56 am - Reply

      Zic că-i SUPERB!

      • misha 28 februarie, 2016 at 9:31 am - Reply

        Numai la noi se poate da reducere la gratis…. :))

  2. irina 23 iunie, 2016 at 1:35 pm - Reply

    Buna ziua, am si eu o intrebare, referitor la retete compensate. Am nevoie de un medicament care apare compensat in sublista C1. Sunt angajat si platesc contributia de asigurari. Medicul meu de familie mi-a spus ca nu imi poate scrie reteta compensata in continuare, decat daca aduc o data la trei luni, indicatia de la medicul specialist. Si ca poate scrie permanent doar la cei fara venituri. Cum naiba se poate asa ceva? Multumesc.

    • Otilia Tiganas 11 iulie, 2016 at 5:59 am - Reply

      Spune despre ce medicament e vorba. Diferă de la unul al altul, dacă are protocol, diez, steluțe și alte nebunii! E cumplit de complicat.
      „Si ca poate scrie permanent doar la cei fara venituri.”- aici sigur n-ai înțeles bine ceva.

  3. Corina 23 august, 2016 at 6:32 pm - Reply

    Buna ziua. In practica mai apare o problema. Pacientul are certificatul…se se bifeaza in reteta categoria de asigurat’handicap’si la final sistemul iti trimite un mesaj care sa iti bucure toata ziua…categoria selectata,acea de handicap,nu corespunde cu categoria din evidentele Casei…care probabil il are ca pensionar,salariat,etc. Ca poate nu s-a facut up-date sau nu s-a bifat o casuta…Si atunci, cu nodul in gat si mintea incetosata de gandul amenzii, cum procedezi? Caci la Casa, bifa si apasarea de buton nu se face ”live” fara document..asa ca telefonul si asteptarea unui raspuns nu e o solutie. Va doresc cat mai multa inspiratie…postarile dvs sunt un deliciu al serii

    • Otilia Tiganas 24 august, 2016 at 5:55 am - Reply

      Un om poate avea două categorii de asigurat, cazul de față. Dar în card ele apar ambele, chiar dacă SIUI scoate doar unul in fata la reteta. Atunci poti schimba bifa. Deci controleaza in card toate categoriile. Daca nu apare-n card, adaugarea unei noi categorii pe card o face CAS. La mine, trimit la CAS. Am fost la Arad am discutat acolo si s-a acceptat fax + telef prealabil.

  4. Auras 16 noiembrie, 2021 at 4:13 am - Reply

    Va salut ..O întrebare am și eu..TATAL MEU ARE HANDICAP GR 1.PARALIZAT DIABET SI ULTIMA LUNA A TRECUT PRIN COVID ..fara sa poată înghiți pastile am fost obligați să i facem tratamentul perfuzabil …MEDICUL DE FAMILIE NU A VRUT SA NE AJUTE NICI DUPA CE A TRECUT PRIN BOALA sa vina macar să i pună o perfuzie nici după ce a primit rezultatul testului negativ la 2 săptămâni după ..spunea mereu că e pozitiv …DAR NU ASTA E PROBLEMA PROBLEMA E CA IN TOT ACEST TIMP NU IA DAT COMPENSAT DECAT UN CEREBROLIZIN pe motiv că sunt perfuzabile …sau că NU ARE SCRISOARE MEDICALA ,deși era înregistrat în evidență ei cu tratamentul care conținea aceleași substanțe doar că acum erau perfuzabile …Nimic dezis Poate as o fi …INSA CAND AM TERMINAT PERFUZABILELE AM STABILIT CU NEUROLOGUL O SCHEMA DE TRATAMENT CU NEUROVERT BUVABIL ACC DIZOLVABIL XARELTO SI UN SIROP pentru o infecție la plămâni ,infecția fiind 75%in plămâni +Tonotil …..VREU SA INTREB CARE E PROCEDURA DE FAPT ..LA COMPENSATE ..MEDICUL DE FAMILIE ESTE OBLIGAT SA VERIFICE TRATAMENTUL CARE ESTE PRSCRIS DE SPECIALIST ,CAZUL ASTA NEUROLOG , ADICA BAGA MEDICAMENTELE IN CALCULATOR SI APOI SPUNE DACA SE COMPENSEAZA ????Ori INTREABA ASISTENTUL SI SPUNE …A ASTA NU CRED CA LA GASESTI ..SI SIROPUL TREBUIE SA AI PE CINEVA LA DEPOZITE K CRED CA NU SE MAI FABRICA SI ASTA CEE E ..PENTRU CE TII DAT CA ASTA E ANTICOAGULANT …..A DECI NEUROVERT SI TOATE ASTEA NU POT SA DAU NIMIC COMPENSAT VA ROG ZICETI MI DA TREBUIA SI ERA OBLIGAT INAINTE SA CEARA RETATA SAU SCRISOAREA SA VERIFICE IN CALCULATOR DACA SE COMPENSEAZA RESPECTIVELE TRATAMENTE .PENTRU CA ERAU ACELEASI SUBSTANTE PE CARE LE COMPENSA INAINTE DE COVID …1.CEREBROLIZIN .=NEUROVERT 2 TONOTIL =VITAMINE 3 XARELTO =ANTICOAGULANT … DECI PARE CA MEDICUL DE FAMILIE CAUTA MOTIVE SA NU MI DEA COMPENSAT NIMIC …….CINE STIE UNDE TREBUIE SA MA INFORMEZ CU PRIVIRE LA DREPTURILE TATALUI MEU ….VREAU SA STIU PANA LA CE SUMA SE POATE COMPENSA ??…CARE MEDICAMENTE NU SE COMPENSEAZA SI CARE DA ..SI DACA ACEST MEDIC DE FAMILIE A PROCEDAT CORECT IN ULTIMA LUNA IN PRIVINTA TATALUI MEU ..PENTRU CA ESTE PISIBIL SA MA INSEL EU .. UNDE TREBUIE SA MERG PENTRU INFORMATII LA CASA DE PENSII SAU LA CASA DE ASIGURARI SANATAE SAU CUM SE NUMESTE ….AM 4 TRATAMENTE PRESCRISE DE SPECIALISTI DE LA BUCURESTI SI NEOROLOG CARE LE AM PLATIT INTREGI TIMP DE O LUNA IAR LA ULTIMA CAND AM VENIT CU PARAFA MEDICULI NEUROLOG ,NICI MACAR N AM APUCAT SA I ZIC SA SE UITE PE EA CA MI A ZIS CA NU FACE NIMIC COMPENSAT …CREDETI CA TREBUIA SA VERIFICE INAINTE SA SPUNA LUCRUL ASTA ? CINE MA POATE AJUTA CU INFORMATII …..NR MEU ..0765438725..0724777221…VA ROG ORICE INFORMATIE MA AJUTA

    • Otilia Tiganas 16 noiembrie, 2021 at 8:58 am - Reply

      Neurovert, Tonotil, sirop plămâni, vitamine, nu se compensează deloc. Eu le știu din cap. Cerebrolyzin și Xarelto se POATE compensa prin medicul de familie, dar NUMAI în niște condiții severe aplicate neurologului. Deci DOAR dacă neurologul (în cazul dvs.) respectă cu sfințenie formatul scrisorii medicale, completează la absolut fiecare rubrică, dacă codul de boală este corect și protocolul urmat, și dacă eliberează el, neurologul, prima rețetă COMPENSATĂ. În mare măsură, uriașă măsură, problema nu e la medicul de familie. Vă rog să mă credeți. Suntem prinși toți în labirintul legislativ, iar cel căruia i se iau bani dacă compensează fără să respecte protocolul e medicul de familie, niciodată neurologul. Suntem asmuțiți câinește unii asupra altora, de oamenii politici. Nu, medicul dvs de familie nu-i vinovat cu nimic, doar că sătul de viață, cred, nu a mai avut răbdarea și nervii să vă explice cum o fac eu acum.
      PS. Medicul de familie are foarte puține obligații în raport cu alți specialiști, el nu-i copist sau vânzător, nici subalternul neurologului, e medic. Parafa de neurolog nu-i mai tare decât cea de medic de familie. Fiecare dintre cei doi răspunde de faptele sale. Dar din păcate, în România, s-a transformat în secretară de neurologi. Cam asta-i. răspuns la întrebările dvs se găsește în contractul cu acre lucrăm, întins pe 100 de pagini. NIMENI nu știe clar nici ce drepturi nici ce obligații are. Nici noi medici de familie, nici voi pacienții ASIGURAȚI. ȘI ASTA NU DIN VINA NOASTRĂ.
      PS. Vă las să meditați la o întrebare. Dacă un neurolog prescrie o schemă, apoi bazat pe scrisoarea lui, medicul de familie compensează, dar schema e greșită și ucide pacientul, cine-i de vină? Pe cine ați trage la răspundere?

Lăsați un mesaj...

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Laborator Analize

Arhive

Get more stuff

Subscribe to our mailing list and get interesting stuff and updates to your email inbox.

Thank you for subscribing.

Something went wrong.