Comandă setul AKUTOL, AICI

Comandă setul AKUTOL, AICI

Mă doare spatele. N-o fi de la rinichi?

Legende fără acoperire, în sănătatea și bolile omului

Am să încep să dărâm legende, dar touși nu uita, citind, că sfaturile mele se bazează pe ceea ce e cel mai probabil statistic. Pe ceea ce se întâmplă frecvent, adică DE OBICEI. Nici eu, și nici un alt medic competent, nu excludem posibilitatea unor situații excepționale, imprevizibile, a unor cazuri – surpriză, atât pentru pacient, cât și pentru clinician. Fiindcă viața însăși este un mister neelucidat, în ciuda tonelor de cărți și studii care s-au ocupat de viață, moarte, boală, vindecare.

1.Mă doare tot spatele, n-o fi de la rinichi?

Rinichii nu dor, sau (eventual) dor rarisim, iar atunci NU durerea este primul simptom! Nu așa începe. Rinichii sunt așezați simetric, șansa ca să te doară rinichii stereo, concomitent, fix dintr-o dată, e (aproape) nulă. Ce poate să doară, legat de rinichi? PIATRA plecată la drum. Ei, aia DA! Aceea e colica renală, doare cumplit, e greu de confundat și doare unilateral – pe o singură parte. Nicidecum la mijloc.

Așadar, când ai o durere surdă de spate, de șale, pe la mijloc, posibilitatea „să te doară rinichii”, merge spre zero. Fiindcă, logic chiar dacă ai avea pietricele, ele nu pleacă la drum deodată. Durerea de spate NU te îndrumă spre rinichi și plămâni ca primă opțiune, ci mai degrabă spre coloană+ coaste.

2.Mă înțeapă aici sub coaste. Cred că e ficatul. sau

3.Mă doare spinarea, nu-i de la plămâni?

Două organe celebre: ficatul și plămânul. Ficatul singur, plămânii doi. Nici acelea nu dor în mod obișnuit. Pot să doară prin extensie (întindere forțată) sau iritare mecanică a „foițelor” care le înconjoară= pleura sau capsula hepatică. Iar asta se întâmplă rar. Mai mult: durerea pleurală sau de capsulă hepatică, nu este unic simptom. Musai mai ai multe altele pe lângă: edeme, febră, frisoane, erupții, tuse, burta cu lichid, icter etc etc etc. depinde…

În concluzie: o durere surdă de spate, o înțepătură-n burtă, crampe, gaze, colici junghiuri pe sub coaste, nu sunt de la plămâni, și nici de la ficat. Și clar nu de la splină. Cel mai frecvent spatele e cu coloana, iar burta cu colonul. Uite că fac și rime cacofonice…

4.Calciul. Durerile de încheieturi – genunchi, glezne, articulația șoldului etc, încheieturi care pocnesc sau care se mai lenevesc (înțepenesc) în repaus, nu-s „lipsă de calciu”! În nici un caz NU te apuci să iei calciu cu lopata!

5.Când te doare gâtul, te rog NU face legătura imediată cu antibioticul! Dintre toate durerile de gât posibile, puține, (extrem de puține!!) au nevoie de antibiotic. EXTREM DE PUȚINE zic, și așa este. Expresia frecventă “am luat antibiotic fiindcă mă durea gâtul”, este o greșeală. Antibioticul se dă în urma unei recomandări medicale corect argumentate. Nu doar că e inutil, el, antibioticul dat la dureri de gât (care peste 95% sunt virale), dar el chiar FACE RĂU. Încă dacă ar fi doar inutil… dar, cum spun, antibioticul VĂ FACE RĂU!

By Published On: 11 iulie, 2017Categories: MedicaleComentariile sunt închise pentru Mă doare spatele. N-o fi de la rinichi?

Comandă setul AKUTOL, AICI

Comandă setul AKUTOL, AICI

Laborator Analize

Arhive

Get more stuff

Subscribe to our mailing list and get interesting stuff and updates to your email inbox.

Thank you for subscribing.

Something went wrong.