Comandă setul AKUTOL, AICI

Comandă setul AKUTOL, AICI

Mai ştampliăm furibund reţetele electronice? DA sau BA.

Mai trebuie parafate, semnate cu pixul, ştampilate “cu cauciucul” reţetele electronice listate la imprimantă?

Iată o întrebare care chiar şi azi generează încă patimi.

Judeţele nu fac la fel, farmaciştii nici ei, (unii cer/ alţii nu). Medicii idem – unii ştampilează/semenază/parafează, alţii nu.

Tu, bolnav,… depinde pe capul sau ştampila cui cazi la necaz!

Eu, de exemplu, nu ştampilez/parafez/semnez. Și lupt la baionetă să-i face pe toţi pionii din sistem să priceapă că aşa-i normal şi bine.

Recurs la o elementară logică:

  • Băi, ca să obţin semnătura aia “electronică extinsă”, eu traversez filtre rigide, taxe periodice, dovezi, dosare- beton. Nu poţi intra în sistem fără garanţii. Atunci pixul sau guma puse peste, devin ca un lăcăţel chinezesc la poarta unei uzine atomice. Logic, nu?

Explic la telefon, sau chiar în scris, argumentez etc.

Să vedem însă, în afara logicii, ce fragment de lege mă guvernează.

Anexa 36, art.1″(3) În cazul prescrierii electronice on-line, în situaţia în care medicul prescriptor are semnătură electronică extinsă, acesta listează un exemplar al prescripţiei medicale (componentă prescriere) care poartă confirmarea semnăturii electronice extinsă şi îl înmânează asiguratului pentru depunerea la farmacie şi poate lista un alt exemplar al prescripţiei electronice (componenta prescriere) care rămâne la medicul prescriptor pentru evidenţa proprie.(…)

(4) În cazul prescrierii electronice on-line, în situaţia în care medicul prescriptor nu are semnătură electronică extinsă, acesta listează obligatoriu două exemplare pe suport hârtie (componenta prescriere), pe care le semnează, parafează şi ştampilează, din care un exemplar rămâne la medicul prescriptor pentru evidenţa proprie şi un exemplar îl înmânează asiguratului pentru a se depune de către
acesta la farmacie.”

Vă place, da? Superb.

Cât pricepeţi voi pricepem toţi, deci MUSAI e nevoie de cineva să vină peste text şi să tragă concluzii în limbaj articulat uman: “Se mai ştampilează!”, sau “NU se mai ştampilează!”. EXPLICIT. Mură-n gură, negru pe alb.

Eu însămi am stopat ştampilatul furibund doar după o emisie TV în care am obţinut declaraţia înregistrată a Șefului CAS Arad cum că NU, NU SE MAI ȘTAMPILEAZĂ.

Și toată oboseala drumului la studioul TV Arad, pe întuneric, 180 de km dus-întors, eu flămândă, toată emisia, am generat-o mai ales ca să obţin respectiva frază ce mi-a uşurat munca cu minimum 25 de procente. Și tot mai apar farmacişti arădeni contestatari, sau colegi medici cu exces de zel, care se simt dezbrăcaţi dacă nu aplică şi o prafă pe ici pe colo.

Aveţi linkul emisiei.

Minutele 3,51-4,41 arată EXPLICIT că NU trebuie să ştampilăm.

Minutele 11,35-14,25 arată EXPLICT că, în afara cardului, nu mai cerem alte cupoane, adeverinţe, declaraţii, minuni…

Minutele 15,37-17,50 sunt cele în care refuz să pârăsc pe postul TV farmaciile care cer ştampilă pe reţeta electronică listată. Aproape aruncată-n corzi: ”Spuneţi-mi, concret, ce farmacie cere ştampilă!” Or eu doream să aud că nu se cere, nu să bag în rahat farmacişti, că nici ăia nu-s mai fericiţi decât noi.

Deci???

3 Comments

  1. mamicapediatru 6 februarie, 2016 at 2:19 pm - Reply

    Ce înseamnă „semnatura electronica extinsa”? Cum stiu dc e sau nu…extinsa? Mulțumesc

    • Tiganas Otilia 11 august, 2016 at 12:02 pm - Reply

      Ale noastre ale tuturor medicilor, sunt extinse. Alții or fi având mai puțin extinse…

  2. […] Mai ștampliăm furibund rețetele electronice? DA sau BA. […]

Lăsați un mesaj...

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Comandă setul AKUTOL, AICI

Comandă setul AKUTOL, AICI

Laborator Analize

Arhive

Get more stuff

Subscribe to our mailing list and get interesting stuff and updates to your email inbox.

Thank you for subscribing.

Something went wrong.