Prima pagină » POVEŞTILE OTILIEI » Masacrul istoric al medicinei de familie românești

Comentarii

Masacrul istoric al medicinei de familie românești — 12 comentarii

  1. Ascuțit și aprig condei aveți doamna doctor..realist și concret!
    Ma regăsesc in 99% din situațiile expuse in textul scris de Dvs… 100% sunt de acord cu arderea COCA și rescrierea sa in 10 pagini clare… fără “ stuhăriș” …/

  2. Sunt absolut cu tot de acord, formulat cu iscusinta unui condei cu experienta, trist dar adevarat. Eu insami am ajuns pensionara asteptand ca un decident sa faca acel ceva,, normal,, care sa faca din medicina de famile o medicina,, primara,,… Nu mai astept si nu mai cred nimic…

  3. Las si eu un mic comentariu. Si eu am fost in sistem inca de la inceput, am fost chiar printre primii constanteni „patron” la cabinet. La inceput (1999, 2000) CoCa era permisiv si medicii de familie (de circa) au simtit asta si si-au asumat responsabilitatea de a fi MEDICI. Astfel ca tot mai multe cazuri se rezolvau la dispensar iar volumul trimiterilor la Policlinica sau Spital a scazut simtitor. A scazut si adresabilitatea catre medicii mari specialisti din Policlinici si Spital pacientii vazand ca-si pot rezolva problemele la medicul lor, fara marea spaga pe care erau obligati s-o dea la „specialist”. A scazut catre zero ciubucul acestor medici. Catastrofa maxima. Stiu asta foarte bine. Parintii mei fiind amandoi medici, spitalisti. Si de aici ni s-a tras inceputul sfarsitului. Acei „colegi”, medici din Policlinica sau Spital, au intervenit in politic si au inceput modificarile in CoCa cu aparitia restrictiilor care an de an s-au inmultit. Medicii de familie au avut astfel din ce in ce mai ingradita activitatea, au fost transformati in dispeceri, au fost denigrati si aratati cu degetul. Politicul a fost toporul folosit de „COLEGII” nostri sa ne dea in cap. O zi buna Otilia !!

    • Se încadrează în analiza mea, ce zici. La fraza despre capii noștri, al căror șpriț cu Președinția niciodată n-a existat, sau n-a contat. Fiindcă coada de topor politică n-a fost detonată de specialiștii din ambulatorii, nici de spitaliștii de rând, terorizați cronic de Boss. Ci s-a jucat sus, foarte sus, unu la unu, între un mahăr din acea specialitate și un pretenar din guvern. Întâi. Apoi abia s-au inventat acte normative care să le sfințească șprițul.
      Una dintre cele mai evidente spețe este controlul diabeticului la cabinete MF. Diabetologii nu-s destui cât să acopere nevoile derivate din COCA, nici vorbă, iar cei câțiva existenți sunt sufocați la propriu, fizic, de bolnavii care împing ușa cu umărul, în fiecare dimineață. Era IMPOSIBIL ca o mână de diabetologi români să poată duce-n spate, pe lângă ce au ei de făcut, ȘI munca refuzată miilor de mefei, care o puteau face fără griji.

  4. Scumpă colega!!!
    Simt !!!!totul ,… așa cum ai pus in cuvinte…
    Profesia , vocația, ne a făcut pe foarte mulți din breasla sa mergem înainte, cu pietre de moara legate de picioare… cu durere, imensa și uneori de nesuportat in suflet… Ne apropiem de pensionare, mai avem unii , un an , doi. Am iubit, iubesc și voi iubi aceasta profesie- vocațională, dar un gând nu mi da pace,, totu i in zadar?,,in țara asta , care a ,, dăruit,, Europei( și nu numai, )colegi de ai noștri ,, minunați,, care sunt iubiti și apreciați in țările care i au adoptat…. in țara asta , pentru cei rămași… chiar se va face dreptate? Oare o sa fim pusi vreodată acolo unde ne este locul?…. totu i in zadar!
    Nu i vad pe nici unii, in stare , sa ne recunoască valoarea ca și specialitate!

    • O singură soluție aș vedea eu, una tot cu bătaie lungă, ca finanțarea corectă a palierului. Tot principială, că nu știue xact CUm ar trebui făcut e să avem poulația de partea noastră. Să apuce să vadă adevărat cum e fără noi ca medici, CA MEDICI zic, nu ca emițători de documente. Să vadă cum ar fi să te tratezi doar la spitale. În parohia mea asta mi-a reușit, am făcut-o însă individual.

  5. Cand o sa înțelegeți că autoritățile NU AU NEVOIE REALA DE MEDICII DE FAMILIE ?
    AU NEVOIE DOAR DE SECTORUL DE INVESTIGATII SI DE SPITAL !!!!!!
    DE FLORILE MARULUI SAU DE GRIJA CA O ACCESARE DIRECTA DE PACIENT A LAB SI SPIT AR PRODUCE BLOCAJE AU NEVOIE SI DE NOI PT TRIMITERI INTERNARI COMPLETARE FORMULARE DE CM SI RAPOARTE LUNARE NEC3SARE INTRETINERII 7NEI BIROCRATII RAPACE FEROCE SI INCULTA

  6. Glonțul pentru întâiul general, îl cumpăr eu.
    In rest, parca as fi scris chiar eu: aceleași dureri, aceleași dezamăgiri, același regret ca am ales sa rămân în tara mea.
    Sănătoși și răbdători sa fim!

  7. dupa ce iesiti la pensie puteti incerca si varianta ¨ in afara tarii ¨ . multi oameni cred ca au aceasta nedumerire , se tot intreaba : cum ar fi fost daca incercam sa lucrez in afara tarii ? au avut curaj cei care au plecat la munca in Germania la cules sparanghel si s-au lovit de multe necunoscute si conditii ¨neprietenoase” la inceput , cand aveau mai mare nevoie de ajutor si nu erau neaparat medici intr-un sistem subfinantat.
    pentru finantare cred ca o colaborare cu economistii ar fi solutia.
    sistemul ar functiona mai bine dar toti trebuie sa contribuim cu ceva : idei , efort , intentii bune . studentii sunt mai tineri , cu idei inovatoare dar fara experienta de viata , fara vechime in cabinet, spital , laborator etc.

Lăsați un mesaj...

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>