Comandă setul AKUTOL, AICI

Comandă setul AKUTOL, AICI

Medicul de familie și sportul și adeverințele pentru sport

Copiii, tinerii, chiar vârstnicii care fac sport de întreținere /sau de performanță și raportul lor cu medicul de familie.

Sunt convinsă că nu o dată ați fost în ceață când un antrenor sau un alt medic (îndeobște cel sportiv) v-a trimis după adeverință cu „apt a face sport” de la mediul de familie, sau trimitere la analizele necesare medicului sportiv pentru viza sportivă, sau la vizat carnete de fotbaliști etc. Iată cum stau lucrurile, de fapt.

Medicul de familie NU poate da o adeverință cu APT pentru sport, pe acesta o dă medicul sportiv, după ce face toate probele și investigațiile necesare concluziei APT. La fel cum medicul de medicina municii dă rezoluția apt pentru o anume muncă, sau o comisie complexă apt pentru carnet de șofer etc.

Așa zice legea. DAR!! Medici spotivi sunt extrem de puțini, dacă ne-am baza numai pe ei, ar însemna ca jumătate din populația României să nu mai facă sport de loc. Sau să-l facă, dar fără doctori. De aceea, cum procedăm? Păi, cumva la mica înțelegere/ sau la mica tăcere, fiecare MF decide ce face cu parafa lui. Personal, accept astfel de vize sportului de liga `nșpe pe maidanul din sat. Chit că-i impropriu, incorect, dacă nu chiar ilegal. Dar na, las de la mine, fie asta cea mai mică ilegalitate pe care o fac eu la cabinet, OBLIGATĂ DE LEGI INAPLICABILE!

Medicul de famile NU-I poate da nici trimiteri la ekg, laborator, cardiolog, raze, omului sănătos. Ca să trimită la investigații, e nevoie să pună un cod de boală. De aceea, nici când te căsătorești, nici când vrei să faci sport la club, nici să dai BAC-ul din sport, nici să conduci barcă cu motor, nu vei obține analizele necesare, prin în sistemul de sigurări. Adică NU SUNT gratis, cu trimitere. Ci le vei achita. Asigurarea NU acoperă dovedirea stării de sănătate, ci doar a celei de boală. Mai concret- la certificatul prenupțial ar trebui să te trimit cu diagnosticul – „suspiciune de sifilis” notată pe trimiterea la laborator pentru VDRL. Și nu ți-ar plăcea. Bașca eu aș minți/fura/frauda sistemul de asigurări, și așa fraudat generos de alții mai isteți decât mine.

Ce-i logic, normal și NECESAR să-i emită medicul de familie unui sportiv? Păi, adeverință cu TRECUTUL PATOLOGIC al sportivului aflat în evidență – dacă îl știe cu boli, probleme, operații etc. Asta îl va ajuta enorm pe medicul sportiv, atunci când decide.

Deci, ce zic eu mai sus este adevărul. În rest… ca la noi. Dumnezeu cu mila. Unii cer, alții dau, alții refuză, alții sunt aroganți, alții amablili dar nu-ți dau ce vrei și tot așa până… până ne lasă nervii pe toți.

Un lucru e clar. Problema sportivilor și a asigurării și a medicului sportiv și a medicului de familie în raport cu sportul este încă în ceață, insulă-n marasmul general. Cel care zice că deduce clar din lege cum este, se supraapreciază, fiindcă nu poți deduce la sigur, poți doar presupune, sau interpreta după bunul plac.

By Published On: 12 februarie, 2018Categories: MedicaleComentariile sunt închise pentru Medicul de familie și sportul și adeverințele pentru sport

Comandă setul AKUTOL, AICI

Comandă setul AKUTOL, AICI

Laborator Analize

Arhive

Get more stuff

Subscribe to our mailing list and get interesting stuff and updates to your email inbox.

Thank you for subscribing.

Something went wrong.