Comandă setul AKUTOL, AICI

Comandă setul AKUTOL, AICI

Medicul rezident nu face nici cât un Șef de Post la ţară!

Invitata mea pe blog, dr. Sorina Petruşanmedic rezident în recuperare şi medicină fizică – revine cu un apel disperat, adresat românilor. Tuturor românilor, medici şi „nemedici”.

„Spre ce ne îndreptăm”?

Deja clasica replică:

 • E vreun medic pe aici?
 • Nu, NUMA’ rezidenţii sunt!

Ca medic rezident, ai obligaţia să parcurgi diferite stagii, altele decât cele de specialitate, pe la diferite spitale şi să intri în contact cu diferiţi medici îndrumători. Sunt puţine locurile în care medicul “rezistent” (căci este şi el medic!!), este tratat corespunzător şi anume “ca un coleg” ce este.

Ca medic rezident primeşti deseori peste nas, atât de la medicii de pe secţie, cât şi de la pacienţi. Într-o zi, am avut nesimţirea să îmi iau de la chioşc un sandwich. Am ieşit dupa 10 internări să-l mânanc afară, la aer. Ziua aceasta a fost imediat după nişte scandaluri apărute pe la TV, cum că medicii ar fi prost plătiţi şi că ameninţă cu greva generală. Trecând pe la parterul spitalului, dupa o zi infernală de luni şi cu gândul la câte foi mai sunt de făcut, câţi pacienţi mai sunt sus – veniţi fără bilete mai vechi de ieşire, fără dosare şi hârtii – …aud un glas tare şi răspicat:

 • Se tot plâng ca n-au bani! Uite cum merge să mănânce!

Toată lumea mă ştie destul de iute şi rea de gură.

Pentru prima dată, am privit doar persoana şi am mers mai departe. Știţi de ce mi-a fost atât de uşor să nu spun nimic? Întrucât acele vorbe au cuprins gândirea întregii populaţii a acestei ţări. Dacă ai ce mânca şi nu mori de foame, nu ai dreptul, medic fiind, să ceri absolut nimic. Este tot ce ai nevoie. Nu ai nevoie de o casă a ta, de cărţi, haine, cursuri pe care LE PLĂTEȘTI din banii tai.

Mă întreb cum oare se descurcau colegii care nu au apucat bursa de rezident? Îmi este greu să-mi imaginez.

Mă întreb, de asemenea, daca va fi vreo zi în care să ies “între oameni” şi să nu aud măcar o jignire că am curajul să îmi cer drepturile, spunându-mi unii şi alţii că “Unii se descurcă cu 800 de lei. Voi sunteţi mai cu moţ?”

 • Da, voi spune eu, că am făcut 6 ani de şcoală şi nu mi se pare normal să nu am nici măcar salariul unui şef de post de la ţară.
 • Păi, el are riscuri, voi ce faceţi toată ziua? Când m-am dus io la spital, am stat două ceasuri DUPĂ VOI!

Tipic aşadar, să poţi aştepta oriunde: la coafor, la coadă la bancă, la popa la Biserică. La medic nu… acolo, dacă esti pus să aştepţi, faci urât şi chemi presa. Nu te întrebi, măi omule, cum dracu` mai rezistă medicii de pe secţii, din UPU? Că veniţi buluc peste ei, că va doare capul de o saptămână?

Suntem mai prost plătiţi decât orice categorie de bugetari: judecatori, procurori, ofiţeri de poliţie, agenţi de poliţie.

Situaţiile de mai sus au ca rezultat faptul că suntem din ce in ce mai puţini. Țara nu are nevoie de noi, se pare, şi îmi permit să spun că nici colegii mai mari.

Spre ce ne îndreptăm?

 

10 Comments

 1. Viitor rezident 4 noiembrie, 2016 at 11:00 am - Reply

  Foarte trist ce se intampla. Nu pot sa inteleg cum intr-o tara care se vrea civilizata, medicul este bataia de joc a tuturor, de la pacientul care nu ne scoate din „spagari” pana la statul care ne ignora nevoile. Nu pot sa inteleg cum intr-o tara civilizata, un rezident din primii ani, pe langa faptul ca sta 30+ore in spital cand e de garda si nici nu e platit, mai si cheltuie in jur de 100 de lei pt a-si asigura mancarea, apa, etc. Nu pot sa inteleg nici cum mai marii ministerului s-au gandit sa se trezeasca cu 2 luni inaintea examenului de rezidentiat sa faca clasificare nationala, in conditiile in care nu exista egalitate intre centrele universitare iar Compendiile sunt scrise in bataie de joc. Nu ar fi nici o problema ca este cu 400 de pagini in plus fata de ECN sau ca pentru cei care sunt din alte centre universitare decat Bucuresti au aparut abia in semestrul 2(cand am fost ocupati cu licenta, sesiunea)daca acele pagini nu ar fi fost umplute cu detalii peste detalii imposibil de memorat sau cu greseli si contradictii de la o pagina la alta…Spre ce ne indreptam? Nu stiu, dar cu siguranta nu va fi bine daca nu se schimba ceva…Meritam mai mult pentru ca dam totul pentru medicina!

 2. simonacallas 5 noiembrie, 2016 at 12:48 pm - Reply

  Apropo de mentalitatea romanului… Eu am avut ocazia sa discut (candva, demult) cu o contabila, care mi-a spus, plina de suficienta: „Medicul are in grija doar sanatatea omului, dar contabilul are in grija banii lui, si asta e mult mai important.” M-a socat atat de tare, ca nu mi-am revenit nici pana in ziua de azi…

 3. florin draghia 5 noiembrie, 2017 at 8:25 pm - Reply

  dragi mei nu maistati in aceasta tara , in care conditiile le stiti, plecati , aveti tot dreptul , pa si la revedere ,sa ramana cu strungarii, agricultorii sau ce vor ei ,
  Afara va doresc si au nevoie de voi

 4. Mihaela 14 august, 2018 at 8:21 pm - Reply

  Incredibil ce scrie o doctoriță din Borșa (Maramureș), nevastă de jandarm! O jigodie care trebuie evacuată urgent din lumea medicală!

  Sorina Petrușan Dunca (medic rezident la Spitalul de Recuperare din Borșa):

  * „Femeia jandarm suspectă de fractură de coloană cervicală. Ăștia sunteți voi, cei de dreapta? PSD-ul e răul acestei țări? S-au întors de la cules căpșuni și spălat babe la fund cei din DIASPORA, să se bată cu jandarmii? Sunteți cretini, mă? M-am săturat de cât puteți fi de proști și de cretini, nu știți nici măcar pentru ce protestați”.

  * „M-am săturat să văd toți analfabeții din listă, cum protestează ei. Ăsta vă e protestul, oligofrenilor? O femeie, un cadru militar în cărucior de acum în colo (!)”.

  * „Vă doresc să n-aveți noroc și sper să vă omoare jandarmii în bătaie și pe voi și pe bradilalicul care se numește Klaus și condamnă <> asupra populației. Sper să beți cu paiul câte zile mizerabile mai aveți de trăit, că sunteți proști și e păcat să trăiți!”

  • Lili 15 august, 2018 at 12:07 am - Reply

   Pai intre timp i s-au marit veniturile si da limbi la psd. Ea crede in prostia ei, ca dragnea si psd-ul ii da leafa. Statul suntem noi cetatenii, iar bugetul statului sunt banii nostrii nu ai volgutei cu tramvaiul. Din pacate asta este rezultatul lipsei de educatie. Inteleg ca daca am ajunge pe mana acestei doctorite si ar afla ca nu suntem de aceiasi parere cu ea, ar face totul ca sa ajungem in scaun cu rotile? Poate e cazul ce cetatenii acestei tari sa nu fie deacord sa-i plateasca salariu pentru prestatile ei ca medic. Initiativa cu petitia online pentru ridicarea dreptului de practica se poate sa fie foarte corecta.

 5. Lili 15 august, 2018 at 12:11 am - Reply

  Pai intre timp i s-au marit veniturile si da limbi la psd. Ea crede in prostia ei, ca dragnea si psd-ul ii da leafa. Statul suntem noi cetatenii, iar bugetul statului sunt banii nostrii nu ai volgutei cu tramvaiul. Din pacate asta este rezultatul lipsei de educatie. Inteleg ca daca am ajunge pe mana acestei doctorite si ar afla ca nu suntem de aceiasi parere cu ea, ar face totul ca sa ajungem in scaun cu rotile? Poate e cazul ce cetatenii acestei tari sa nu fie deacord sa-i plateasca salariu pentru prestatile ei ca medic. Initiativa cu petitia online pentru ridicarea dreptului de practica se poate sa fie foarte corecta.

 6. Radu 15 august, 2018 at 10:45 pm - Reply

  Ce jeg de om este aceasta dr. Sorina Petruşan – medic rezident

 7. Alina 15 august, 2018 at 11:57 pm - Reply

  Asa medic nu are ce profesa in Romania, un asemeneaspecimen ca acesta face de rusine un intreg sisitem.
  Doamne feri sa ajungi pe ghiarele ei…

  https://www.petitieonline.com/excludere_din_profesia_de_medic_a_doctoriei_din_bora

 8. daniela 16 august, 2018 at 2:22 am - Reply

  Tocmai ne-a dovedit ca e o tarfa ordinara, cu diploma de medic desi nu are nimic in comun cu profesia. In rest, ii doresc ei, familei si tuturor celor care sunt de aceeasi parere cu ea, nu sa ramana in scaun cu rotile si sa manance cu paiul de la bataile date de barbat`so si colegii de breasla, ci sa crape in cele mai cumplite chinuri!

 9. Anca 16 august, 2018 at 5:30 pm - Reply

  La ce comentariu ai facut dupa protestu Diasporei…acum citesc că nu îti place cum e traiu in tara asta…ca medic rezident ce esti…te-ar bate gandu sa pleci din tară cã nu este cum ai vrea tu sau cum am vrea noi…deci dna dr Sorina Petrusan???

Lăsați un mesaj...

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Comandă setul AKUTOL, AICI

Comandă setul AKUTOL, AICI

Laborator Analize

Arhive

Get more stuff

Subscribe to our mailing list and get interesting stuff and updates to your email inbox.

Thank you for subscribing.

Something went wrong.