Comandă setul AKUTOL, AICI

Comandă setul AKUTOL, AICI

Mi-au apărut vezicule pe buze, la mare. De ce?

Fac aici un fel de “conspect” al câtorva noţiuni pe care văd că oamenii le bălmăjesc. Am dedus bălmăjeala din întrebările puse mie, după postarea despre herpes/zoster. (link la capăt.)

Boli care se manifestă prin vezicule cu lichid apărute pe piele, sunt mai multe.

Ce le asemuieşte?

Evoluţie veziculei cu lichid. După faza proaspătă veziculară, vezicula se sparge, lichidul curge, dedesubt rămâne o gropiţă (pustulă)/sau nu, (rămâne neted), apoi se formează o crustă, crusta cade şi gata. Vindecare.

Ce le diferenţiază? CAUZA. Etiologia.

O împărţeală brută, este cam aşa:

cauze fizice – arsura de gardul 2 termică

infecţioase – ce te interesează pe tine sunt virusurile din clasa herpetoviridelor, cele care dau Z zoster, varicela, herpesul. Dar NU NUMAI, nu-s singurii agenţi infecţioşi, sunt şi alţii, n-are rost să-ţi baţi capul cu ei… la mare.

alergice

Dacă studiezi împărţeala de mai sus, aşa simplist cum am făcut-o eu, ai să observi că VEZICULELE APĂRUTE LA MARE, sub soare puternic, pot fi declanşate de oricare mecanism dintre cele 3 amintite.

– alergia la soare? există

– arsura de gradul doi (când stai ca nebunu`la plajă din prima zi)? există

– herpes activat? Oioi! Activat de scăderea rezistenţei corpului tău prin sete, schimbarea regimului obişnuit de viaţă, oboseală, căldură, excese…

Iar tu, privindu-ţi în oglindă veziculele, amesteci aceste trei iţe.

Cum le diferenţiezi?

Bazat, aşa cum nu o dată te-am învăţat, pe ceea ce-i cel mai probabil statistic. Clar nu te vei gândi că ai variolă, (care-i eradicată de mult, nici eu n-am văzut-o-n viaţa mea! ha)

Și anume.

În general herpesul (simplex) apare la buze sau nas, acolo unde a mai apărut şi altă dată, cândva. Iar atunci, acolo e UN VIRUS, nu altceva.

Alergia la soare poate semăna deseori cu arsura termică, dar îndeobşte alegia e cu mâncărimi/prurit, localizată mai des pe piept şi are-n jur elemente neveziculare tot pruriginoase, în timp ce arsura se localizează acolo unde ştii că ai expus tare corpul. Alergia poate să apară şi la doze mici de soare, în timp ce arsura cere expunere de durată, pe soare puternic.

De tratat: cam la fel. Cu răbdare şi calm, nu cu 112. Important e gestul spălării (SPALĂ LINIȘTIT!!) cu apă călduţă, săpun, apoi limpezit bine. Se potriveşte la oricare. Și-n oricare dintre faze.

De asemenea, un antialergic (antihistaminic) nu strică nici dacă mecanismul e nonalergic şi ai greşit diagnosticul. Hai să zicem Aerius, ca să zic ceva. Antialergice sunt zeci, în farmacii. Plus un Paracetamol, că şi ăla-i bun la toate, ca o nevastă casnică. Bolnavii “extra România” ştiu deja că-n Europa şi America, Paracetamolul se dă la orice, inclusiv dacă te lasă iubitul şi plângi. (Ia un Paracetamol, şi să vezi că iubitu` vine în genunchi înapoi!)

Dar citeşte niţel şi în josul postării, ce sfaturi am mai dat.

Încă ceva. NU creme, geluri, “unsoruri”, când ai vezicule! Nu unge cu nimic. Doar spală cu săpun şi limpezeşte. Oamenii tind să-şi cumpere creme şi să se ungă. Să ştiţi că puţini medici mai recomandă chiar ungvent antiviral, de tip aciclovir. Preferăm, (unde-i cazul!!), tratament pe gură, tablete, dar asta deja e NUMAI la sfatul medicului.

Alte texte cu acest subiect, citește aici:

http://www.otiliatiganas.ro/arsura-solara-ce-i-de-facut/

http://www.otiliatiganas.ro/zona-zona-zoster-herpes-zoster-doua-cuvinte/

 

Lăsați un mesaj...

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Comandă setul AKUTOL, AICI

Comandă setul AKUTOL, AICI

Laborator Analize

Arhive

Get more stuff

Subscribe to our mailing list and get interesting stuff and updates to your email inbox.

Thank you for subscribing.

Something went wrong.