O poveste cutremurătoare generată „de sistem”.

Dr. Camelia Muraru, un medic de familie modest, unul dintre cei 11 mii, mi-a scris un mail fără intenţia să-i public pe blog dramatica poveste… Nici vorbă! Voia doar să împartă cu mine ceva ce o marcase. Și asta fără să ne cunoaştem personal. Dar eu am rugat-o să-mi vorbească puţin despre sine şi să-mi permită să public “strigătul ei surd”.

Spune dr. Camelia Muraru:

Prea mult nu-mi place să mă laud. Sunt medic de familie, de 18 ani, în localitatea la care care am fost repartizată la sfârşitul facultăţii – cam la 120 de kilometri de Iasi -, fac naveta de la Paşcani, zilnic. Cu toate greutăţile, eu sunt o patrioată convinsă şi nu aş pleca din ţara mea, indiferent ce mi s-ar oferi afară. Aici am părinţii cu bolile lor cronice şi tot de aici mi-au crescut rădăcinile şi visurile. Mă lupt cu sistemul, ca toţi colegii de breaslă şi îi sunt recunoscătoare în fiecare zi Domnului că am o familie, că sunt sănătoasă şi am un loc de muncă. În rest, îmi ocup timpul liber cu excursiile în natură şi urmăresc discuţiile colegilor pe FB. 

Iar acum, iată povestea pe care mi-a trimis-o Camelia.

ÎN MOD NORMAL, CAZURI DIN ACESTEA N-AR TREBUI SĂ EXISTE! Îşi începe ea mesajul.

E.M . are 24 de ani , e casnică şi tocmai a părăsit-o prietenul, după  ce a aflat că a rămas însarcinată. “Din greşeală”, a spus ea. Părinţii ei sunt în străinătate de mai mulţi ani şi  nu prea ţin legătura  cu ea.

E.M. a ajuns,  într-un târziu,  şi la triajul Spitalului de Obstetrică din localitate, a întârziat mult pentru că nu a avut asigurare de sănătate, nici card de sănătate.

De la medicul de familie e îndrumată la obstetrician, normal că fara bilet de trimitere (fiindcă medicul de familie nu poate să emită trimiteri unui neasigurat – ar fi ca un cec fără acoperire) Gravida găseşte mai greu pe cineva dispus acolo să o consulte, dar în sfârşit ajunge să i se facă şi ecografia, iar medicul încremeneşte în faţa ecranului:

-Ai un făt de 15 săptămâni, anencefal (NR- adică, practic fără cap), cu inima malformată, incompatibil cu viaţa. Trebuie să-ţi fac avort terapeutic, dar întâi rezolvă-ţi cu asigurarea şi cardul, eşti trimestrul  al 2-lea de sarcină şi procedura nu intră între urgenţele decontate de CAS !

E.M. îşi şterge lacrimile, se îmbracă şi se duce la Casa de Asigurări. După o aşteptare de 3 ore află ce sumă are de plătit pentru asigurare, iar cardul de sănătate îl va primi peste 2-3 luni, dacă va avea bani să-şi plătească asigurarea.

Povestea mea se opreste aici.

O las pe E.M. să-şi deruleze existenţa tristă şi mă întreb: oare ce fel de sistem avem, dacă o sarcină de trimestrul al doilea cu un făt ANENCEFAL, adică lipsit de cap, nu se poate rezolva în spital fără asigurare de sănătate şi card de sănătate ?   

 

9 Comments

 1. cristiana baraganescu 19 februarie, 2016 at 7:50 am - Reply

  Legal:daca o gravida neasigurata se prezinta la medicul de familie, acesta , indiferent de marimea sarcinii, o ia in evidenta si ii da adeverinta catre CASA DE ASIG JUD. in care cere asigurarea gravidei pe perioada sarcinii si primei luni de lehuzie !!!!!!!DUPA CE GRAVIDA SE INTOARCE DE LA CAS JUD cu dovada intrarii in legalitate(un biletel de la registratura cu nr de ordine si nume),medicul de familie o poate trata ca pe oricare alta gravida asigurata!!!

  • Liana Sava 23 februarie, 2016 at 7:36 pm - Reply

   Da,așa am procedat și eu cu 3 gravide fără asigurare de sănătate. Au mers la casa de asig Ilfov și s-a rezolvat pe loc cu statutul de asigurat.

 2. corina 19 februarie, 2016 at 9:49 am - Reply

  avem un sistem bolnav silipsit de logica , poate, la fel ca cei care l-au format .! adica sigur!!!

 3. Traian Basescu 19 februarie, 2016 at 8:23 pm - Reply

  Ce-ati facut din tara asta???!!!
  Cum adica „nu are asigurare”???!!!
  Pai, fu-tu-va … >*kx$^&!/q>¨£}?§!!! … de animale fara creier:
  http://www.b1.ro/stiri/economic/salarii-uriase-la-nuclearelectrica-directorul-general-daniela-lulache-ar-putea-castiga-142-000-de-euro-pe-an-64098.html
  Sa vina talibanii, sa va ia, de la presedinte an-la ultimu’ hot si sa va lase fara capatana, sa vedeti cum e!
  „Voi sunteti urmasii Romei?!”
  Sa traiti bineee!!!

 4. Alina 20 februarie, 2016 at 2:46 pm - Reply

  Cat costa sa se faca totul cum trebuie? Femeia sa fie in siguranta, sanatatea sa nu ii fie pusa in pericol? Vorbesc la modul serios, vreau sa o ajut pe E.M, pentru ca stiu ce inseamna sa pierzi o sarcina, indiferent ca are o saptamana sau 8 luni de evolutie!

 5. Dr. T 20 februarie, 2016 at 7:58 pm - Reply

  Gravida devine automat asigurata pe perioada sarcinii conform legislației în vigoare. Medicul de familie trebuie să o înscrie și să o ia în evidență. Serviciile medicale sunt gratuite și decontate de casă, gravida devenind automat asigurată. Cei doi medici au comis doua abuzuri,probabil necunoscând legislația, după cum urmează: medicul de familie a refuzat să o înscrie și să-i elibereze bilet de trimitere, iar obstetricianul a refuzat inducerea avortului terapeutic (care intre noi fie vorba este un serviciu medical de urgență).

 6. Cristina Magnani 20 februarie, 2016 at 7:59 pm - Reply

  E doar una din foarte multele povesti fara final fericit care ne marcheaza zilnic .

 7. ichim oulia 22 februarie, 2016 at 5:38 am - Reply

  E strigator la cer.Am rămas fără cuvinte.Este inadmisibil,Dumnezeule Doamne,cum sa nu intre in Procedura de urgenta?Sistemul ne omoară.

 8. Carmen 23 februarie, 2016 at 7:56 am - Reply

  Fără cuvinte…niste cretini,dobitoci,etc.lista poate continua, au ajuns sa „alcatuiasca” toate procedurile medicale, nomenclatoare de urgente si medicamente!!! RUSINE!!!

Lăsați un mesaj...

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Laborator Analize

Arhive

Get more stuff

Subscribe to our mailing list and get interesting stuff and updates to your email inbox.

Thank you for subscribing.

Something went wrong.