Povestea șoferului pilit, scrisă în limba paralelă

Pare că vorbim aceeași limbă, că utilizăm același rucsac lexical (unii rucsac mai de firmă, alții mai de la Dragonul Roșu), și totuși… limba română vorbită de medici diferă de cea a polițiștilor, care vorbesc altfel decât politicienii, dar și aceștia rostesc altfel decât ce scrie presa. Aș putea defini patru limbi, diferite de româna firească a omului firesc. Patru limbi mari și late: a medicilor, a polițiștilor, a guvernanților și a jurnaliștilor.

Să exemplific.

Ne imaginăm că un tip pilit și fără carnet, conduce un autoturism, intră pe trotuar de bou ce este, apoi rănește foarte ușor un copil de patru ani care stătea lângă o vitrină, cu mă-sa de mână. Copilul va scăpa cu bine, nimic grav. Șoferul va intra, normal, în belele juridice. Asta-i povestea reală, cea pe care ați dori să o înțelegeți când vă este povestită. Haidem acum să o trecem prin cele patru limbi paralele!

Medicul

În urma impactului, pacientul de 4 ani a prezentat un traumatism cranian acut închis fără comoție cerebrală, o plagă contuză fără soluție de continuitate în regiunea temporală stângă și excoriații retroauriculare minore. Fiind conștient, cooperant și orientat temporospațial, după toaleta și pansamentul plăgilor am avizat externarea în aceeași zi, urmând să fie ținut sub observație la domiciliu.

Polițistul

Aflat sub influența băuturilor alcoolice și fără a deține permis de conducere a unui vehicul pe drumurile publice, numitul NA a pierdut controlul volanului, din lipsă de experiență și neadaptare a vitezei la carosabil, a pătruns pe spațiul pietonal, unde a acroșat un minor de 4 ani care staționa regulamentar, ținându-și corect genitoarea de membrul superior, conform HG 1113/2006 cu modificările și completările ulterioare. Minorul a fost transportat de urgență la prima unitate spitalicească acreditată pentru acordarea măsurilor care se impuneau.

Politicianul

Ce a făcut actualul guvern în ultimul an de când s-a înscăunat? Nimic. Vă spun eu: NÎ- I- MÎ- I- CÎ! Dimpotrivă. Au distrus, fără să le pese de popor, tot ce am făcut noi bun înainte să fim schimbați la putere. Și unde s-a ajuns? Unde? Că tinerii, din lipsă de școli performante și învățământ de calitate, ajung să consume alcool, iar apoi să devină adevărate bombe de ucidere în masa, pentru această țară. Îi pasă Premierului că astăzi un copilaș de patru ani a fost nimicit pe stradă, fără nicio vină? NU. Nu-i pasă de nimic, decât cum să-și aranjeze ei interesele. Ce a făcut guvernul ca să oprească acest genocid? Îmi poate spune cineva?

Jurnalistul

Șoc! Situație fără precedent! Masacru sângeros în plin centrul orașului, un adevărat carnagiu! Urmăriți știrile de la ora 5, ca să vedeți imagini cutremurătoare de la fața locului, una dintre cele mai mari grozăvii ale acestui secol, declanșată de alcoolul la volan! Un copil de numai patru anișori, fără nicio șansă în fața taifunului pe patru roti!

By Published On: 15 iulie, 2018Categories: EseuComentariile sunt închise pentru Povestea șoferului pilit, scrisă în limba paralelă

Laborator Analize

Arhive

Get more stuff

Subscribe to our mailing list and get interesting stuff and updates to your email inbox.

Thank you for subscribing.

Something went wrong.