Procentul proştilor într-un grup uman este constant.

Iată o scrisoare iniţial „privată”, pe care am decis-o brusc „deschisă”, pentru că răspunde multor proprietari de grupuri virtuale, saituri, pagini pe FB care îşi pun probleme.

Draga mea,

Îţi scriu fiindcă am o mare experienţă în dialog virtual şi pe grupuri. MARE. Iar tu vrei azi să-ţi închizi grupul, frustrată de cei câţiva membri care te-au întristat. Și te frămânţi şi ai dubii.

Eu însămi sunt semnatarul propriului sait, pagină FB, blog etc. Și am traversat stări contradictorii ca tine: găsirea fâşiei înguste dintre dictatură şi „democraţia” dusă până la nedreptate sau ofensă.

Ce am aflat?

Că, în orice grup, indiferent de numărul membrilor, chiar stabilind dinainte reguli, există o rată constantă, un procent asumat de rău voitori. Hai să le zicem proşti, fiindcă nu exagerăm. Ei respectă statistic procentul prostiei umane într-un grup, cam acelaşi în Togo, în România toată, la un botez sau într-o fabrică de confecţii, să ştii. Procentul de proşti per grup uman este acelaşi, mă tem că nu ţine nici măcar de gradul de instrucţie. Diferă doar forma de exhibare a prostiei. Normal că altfel îşi va dezvălui prostia un pilangiu cu patru clase la birt şi altfel un medic într-un grup de medici, sorbind din cafea în pauza simpozionului.

Am mai aflat că încercarea de a-i defini pe troli pe net, o faci în maximum două răspunsuri explicative şi amabile. Iar dacă demersu-i inutil, blochezi fără alte explicaţii.

Un grup are nevoie de ordine, reguli, moderare, nu poţi să-l laşi să curgă necontrolat. O ia razna.

Cârcotaşii, trolii, nu-s mulţi. Se pot identifica rapid şi trebuie îndepărtaţi. A-i educa e o greşeală a moderatorului. Fiindcă polemica va schimba direcţia grupului, intenţia postării, îi va obosi şi irita pe restul etc.

Unanimitatea-i utopie sau dictatură, aşa-i, dar între unanimitate şi grup controlat de o mână de războinici fără miză în loc de proprietar, e drum lung.

Argumentul pentru care poţi să-ţi permiţi să blochezi după două încercări, este acela că-i grupul tău, munca ta, nu eşti emanaţia unui vot naţional, n-ai obligaţii faţă de membri, în sensul că nu le eşti subordonat – aşa cum ar trebui să-i fie nişte parlamentari, poporului votant.

Le eşti gazdă. I-ai invitat şi te-ai zbătut să găteşti, să aranjezi masa, să răceşti vinul.

Iar la mine acasă, la masa mea, în sufrageria mea, tu invitat, poţi exprima opinii, abia apuc s-o faci! Dar n-ai să domini masa cu discursuri – monolog incomodându-i pe restul, n-ai s-o jigneşti râzând vulgar, cu gura plină, pe doamna din stânga ta şi nici n-ai să te pişi în paharul de cristal pregătit pentru şampanie. Cum pot fi mai clară?

Cu drag, Otilia

 

 

 

Lăsați un mesaj...

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Laborator Analize

Arhive

Get more stuff

Subscribe to our mailing list and get interesting stuff and updates to your email inbox.

Thank you for subscribing.

Something went wrong.