Comandă setul AKUTOL, AICI

Comandă setul AKUTOL, AICI

„Raza la plămâni” cerută de instituţii e ilegală

 

Iată o informaţie care vă poate ajuta la nevoie.

Există un act normativ (pe care-l găsiţi redat în josul postării şi vă sfătuiesc să vi-l listaţi), act prin care solicitarea de „raze la plămâni” de către orice altă insituţie decât medicul tău, devine ilegală.  

Am marcat fragmentul.

Aşadar: oricine vă solicită raze la plămâni ca să faceţi „dovada nevinovăţiei”, e pe lângă lege. Doar medicul tău poate cere raze, ştiindu-ţi trecutul, examinându-te atent şi dacă presupune că ai putea fi bolnav. Altul, nu! În nici un caz profu` de geogra sau de mate din comisia de admitere la facultate. Nici măcar pentru căsătorie nu-i nevoie/voie să faci raze la plămâni.

De ce? Logic.

Fiindcă raza la plămâni, executată excesiv, îţi poate face şi rău. Iar graniţa dintre binele făcut prin aşa numitul screening şi eventualul rău, o decide doar medicul.

Prezentaţi fragmentul de mai jos, listat, oriunde e nevoie şi va fi bine.

Copiii de pe lista mea, de mult nu mai fac raze la foc automat, ca şuruburile la fabrică. Drept e că am dat telefoane şi am trimis mailuri cu legea, pe unde am putut. N-am reuşit încă să scot obligativitatea „analizei pentru sifilis”,tot restanţă ceauşistă, dar măcar l-am făcut pe un domn – interlocutor telefonic din comisia de admitere – să râdă,atunci când l-am întrebat:

 • Spuneţi-mi: de ce fix sifilis? Dacă are SIDA sau blenoragie sau râie e mai bine, e ok? Numai sifilisul l-ar scoate din admitere?
 • Nu, aveţi dreptate, dar aşa se cere de la Bucureşti! Încercaţi acolo, zice el, încercaţi să opriţi de acolo, m-aş bucura.
 • Când ajung eu să opresc lucrurile telefonic, din Hăşmaş la Bucureşti, mă fac Preşedinte, zău!

Am râs ambii. Că ce naiba să mai şi faci!

Redau textul:

Ordin nr. 888 din 19/07/2006

Publicat în Monitorul Oficial, Partea I nr. 647 din 26/07/2006  privind revizuirea reglementărilor referitoare la examinările radiologice de masă (…) ministrul sănătăţii publice emite următorul ordin:

Art. 1. – Se interzic microradiofotografiile şi fluoroscopiile ca proceduri radiologice de examinare utilizate în scopul depistării active a tuberculozei pulmonare.

Art. 2. – În scopul depistării active a tuberculozei pulmonare se justifică efectuarea radiografiei pulmonare standard numai în cazul suspecţilor de tuberculoză pulmonară identificaţi în urma examinării clinice obligatorii.

(2) De la data intrării în vigoare a prezentului ordin orice alte dispoziţii contrare se abrogă.

Ministrul sănătăţii publice,

Gheorghe Eugen Nicolăescu/ Bucureşti, 19 iulie 2006.

Dacă „raza la plămâni” cerută de instuţii este ilegală, citiţi aici cum adeverinţa cu vaccinuri cerută de diverşi este inutilă. Dar şi alte aberaţii, că lipsă nu ducem.

 

 

6 Comments

 1. […] „Raza la plămâni” cerută de instituții, e ilegală […]

 2. […] „Raza la plămâni” cerută de instituții, e ilegală […]

 3. o femeie 27 martie, 2017 at 1:35 pm - Reply

  Prietena mea ce lucra intr-un restaurant/bar spunea ca avea de facut radiografie la fiecare 3 luni!! Angajator mare din Bucuresti, zic…
  A plecat de acolo, dar sper ca au inteles ca e suficient si un test de sange din cand in cand pt a testat existenta anticorpilor TBC si ca boala nu e activa.

 4. Miklos Imola 17 iulie, 2017 at 1:17 pm - Reply

  La 3 luni mi se pare chiar prea des, dar totusi avand in vedere cazurile foarte multe de TBC, din care sunt sigura ca cel putin 90% nici nu sunt diagnosticati, totusi ar trebui sa facem screening. Cat timp faceam facultatea de medicina, numai din seria mea, adica 120 oameni au depistat 2 cazuri de TBC pumonar cu razele „inutile”. Chiar inutile sa fie… nu cred. Ne expunem zilnic la infectia cu bacil Koch fiindca misuna bolnavii nediagnosticati si netratati printre noi.

  • Otilia Tiganas 17 iulie, 2017 at 2:05 pm - Reply

   Daca „inutile” este o intervenție subiectivă, individuală, bazată pe propria-mi experiență în propria parohie și nu una național-panoramică, un Odin de Ministru trecut prin MO, nu mai este. El se emite bazat pe o analiză națională (corectă statisic) a oportunității iradierii în masă a oamenilor care se căsătoresc și (practic) a tuturor tinerilor românui școlarizați. Plus modele din celalte țări europene. Sărind peste micile mele licențe poetice, eu am postat Ordinul, fără să-mi arog competențe în sănătatea publică. Nu le am. Așa-i.

Lăsați un mesaj...

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Comandă setul AKUTOL, AICI

Comandă setul AKUTOL, AICI

Laborator Analize

Arhive

Get more stuff

Subscribe to our mailing list and get interesting stuff and updates to your email inbox.

Thank you for subscribing.

Something went wrong.