Știai? Poţi calcula SINGUR dacă ai apnee de somn.

Chirurgul Oana Goidescu ne învaţă cum să calculăm singuri dacă avem un risc crescut de apnee în somn, scorul STOP BANG!

STOP BANG-ul, descris mai jos, este extrem de util atât pacienţilor, cât şi medicilor

unnamed

Vă povesteam despre ce este apneea în somn şi ce riscuri implică.

Hai să discutăm puţin de diagnostic.

Nu-i mare filozofie – tu, cetăţean simplu, poţi să-ţi stabileşti riscul acasă cu un cântar, un centimetru şi multă sinceritate cu tine însuţi.

Hai să vedem.

Fără multă şcoală, poţi să-ţi faci scorul STOP BANG. Este practic şi te orientează imediat.

S-o luăm pe litere:

S: vine de la „snore” , pe româneşte sforăit. Dacă dimineaţă te dor coastele de la coatele nevestii pentru că ai horcăit de-ai îndoit geamurile, poţi să pui un punct.

T: de la „tired” , adică obosit. Dacă  te trezeşti mai obosit decât te-ai culcat, dacă peste zi eşti mahmur şi simţi nevoia să te odihneşti, sau dacă picotesti în cele mai neaşteptate şi nepotrivite situaţii… păi mai pune un punct.

O: ori că-i „observation” , ori că-i „observaţie” , ideea este aceeaşi. Dacă încă n-ai făcut nevasta să ia perna şi să migreze în altă cameră şi dacă mai ţine la tine, s-ar putea să-ţi spună că ţi se opreşte respiraţia peste noapte. Și mai marchezi un punct.

P: „pressure”, adică „tensiunea arterială”=TA pe limba noastră. Dacă ai deja tensiune mai măricică, sau eşti în tratament, dacă medicul simte nevoia să-ţi crească dozele sau să mai bage ceva prin asociere… te-ai scos. Mai pui un punct. Apropo, apneea este prima cauza de rezistentă la tratamentul antihipertensiv! Mai exact, este prima cauză ce face ca tratamentul medicamenmtos pe care îl iei pentru hipertensiune să nu aibă efect.

-B, de la BMI în engleză, adică IMC= indice de masă corporală la noi. Se calculează simplu, în funcţie de înălţime şi greutate, dar nu-ţi bate capul cu matematica, netul e plin cu calculator BMI/IMC, cu avantajul că-ţi spune şi pe unde te situezi: de la subponderal, la obez maxim. Oricum, ca să simplific pentru tine, ştii cum să faci? Iacă: dacă oftează cântarul când te sui pe el şi, asociat, te ridici pe vârfuri să te vezi în oglindă de la baie… hai, mai pune un punct. Pune liniştit un punct, deci, dacă te simţi grăsuţ/plinuţ.

(vezi cum poţi calcula IMC, aici: http://www.otiliatiganas.ro/calculeaza-ti-indicele-de-masa-corporala-ca-sa-vezi-daca-esti-obez/)

-A: adică „age”, adică „ani” că să sune româneşte. Peste 50 de ani la bărbaţi şi peste menopauză la femei. Nu e negociabil, aşa-i? Dar, să ştii, nici vârstele mai mici nu-s scutite.

-N= GÂT La „gat”, englezii îi zic „ Neck”. Pune centimetrul la gât, în dreptul mărului lui Adam, şi vezi ce-ţi da. Unii zic că, la peste 43 cm la bărbaţi şi 40 cm la femei, adaugi încă un punct. Alţii îs mai drastici. Oricum, te uiţi din nou în oglindă. Dacă vezi că semeni la gât cu testoasele Ninja, aproape că nu-ţi mai trebuie centimetru.

 -G = ”gender” zic alţii, noi zicem „gen”. Aici băieţii să bifeze un punct şi fetele să lase pixul jos.

Ok , hai să facem totalul punctelor acumulate.

Treci de 3 puncte? Fuguţa la medicul de familie şi de acolo la un specialist somnolog! Găseşti lista cu ei pe net.

Aşa-i că nu-i greu?

De ce să te cauţi şi să te tratezi?

Păi, să zicem că eşti şofer. Poţi să adormi la volan, sau să ai reflexele diminuate. De altfel, lipsa de somn sau somnul neodihnitor sunt echivalente cu ceva alcoolemie , chiar dacă n-ai pus gura pe sticlă!! Dezavantajul e că, dacă eşti beat, poate mai faci ceva manevre de evitare, dormind însă… şi aşa accidentele astea cu „dormit la volan” îs mai ale dracu’.

Știi, poate nu te faci praf singur pe câmp! Poate ai în maşină familia, sau poate în maşină în care intri este o familie. Crezi o să dormi mai bine, ştiind că ai schilodit sau omorât un nevinovat?

Ce lucrezi? Peste tot îţi trebuie atenţie. Dar unele meserii sunt mai predispuse la accidente de muncă violente. Un flex, o bormaşină sau un utilaj greu, taie mai adânc decât o foaie de hârtie.

De fapt, nici nu trebuie să ieşi din casă ca să faci boroboaţe. Poţi să te tai şi cu cuţitul de bucătărie, sau să uiţi gazele. Plus că o să dai nădragii jos preponderent pentru pipi, că pentru altele…

Sau poate pur şi simplu vrei să-ţi lungeşti viaţa. Vreo 7-10 ani în plus sună bine, nu?

Te-am convins?

Hai, sus pe cântar, ia centimetrul în mână şi calculează-ţi singur scorul STOP BANG! Fii, pentru început, chiar tu medicul tău!

 

 

Alte articole pe subiect găseşti aici:

 

 

 

 

Lăsați un mesaj...

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Laborator Analize

Arhive

Get more stuff

Subscribe to our mailing list and get interesting stuff and updates to your email inbox.

Thank you for subscribing.

Something went wrong.