Comandă setul AKUTOL, AICI

– Sunaţi LA 112. Acum! Am zis.

Din “munca” medicului de familie.

Eu, de după masă la cabinet. Apare el, străin de sat, nu-l cunosc. Cioban venit în zonă, pare-se. Mangă, KO, pulbere. Flutură în aer un deget sângerând care, aflat în caruselul forţei centrifuge, stropeşte generos sânge peste tot ce-i alb – bleu – sau vernil în cabinetul meu „kokett”. Comandă sec:

  • Sunaţi la 112! M-a bătut, să vină poliţia! Acum!
  • Eu sunt un cabinet medical, nu sun la 112 decât pentru urgenţe medicale.

Încearcă să-mi îngaime ce s-a petrecut, cine l-ar fi bătut, dar eu nefiind Șef de Post nu urmăresc partea nemedicală a poveştii, fiindcă nu-i treaba mea.

Îi PROPUN totuşi să-l pansez, aşa omeneşte, („like humans between us” vorba lu` Iliescu), dar nu vrea pansament defel. Vrea 112 şi musai să-mi mai stropească pereţii cu sângiuţu…

Ghinion, fiindcă eu nu vreau nici să sun, nici ca el să-mi mai stropească pereţii… asistenta începe să cureţe petele de pe jos cu mopul.

Mă priveşte tulbure, dar mimând fioros ultimatumul:

  • Întreb încă o dată. Deci nu sunaţi la 112?
  • „Deci” nu.
  • O să aveţi necazuri, am să vă reclam la Bucureşti!
  • Vă rog.

Asta ca să vedeţi cu ce ar ocupa pacientul român 112-ul, poate în detrimentul unui infarct!

Am sunat însă la “poliţia noastră locală de familie”, fiindcă pân` la Bucureşti şi 112 mai există niscai trepte intermediare. Care poliţie a şi venit instant, trei minute, fiindcă pe la noi nu cotropeşte care cum vrea, bătoc, cabinetul medical, pe post de arenă ultimativă.

Acu` aştept să văz de nu mă roagă Șefu să vin să pansez victima la sediu, că le stropeşte tăte dosarele cu sânge, învârtind cu jejetuţu-n aer!

Iar dacă m-ar suna, chiar l-aş pansa, chit că n-am asta-n în fişa postului, iar cabinetul e deja închis, dar şi mie-mi pică bine ca ei să vină instant la un telefon de-al meu şi să descurce iţele, dacă am un necaz.

Suntem consăteni… iar aici la ţară, raporturile interumane nu-s cuantificate milimetric în Contractul Cadru al „prestărilor de servicii medicale în asistenţa primară”. De fapt, nu-s cuantificate milimetric în nicio lege. Doar în legile nescrise ale locuitorilor aceleiaşi comune

PS. Haha. Îmi amintesc, cu vreme-n urmă, că ceva „controlori” deghizaţi umblau prin cabinete să te prinză cu măgării. Io, râzând, le zic bucureştenilor:

– Beey, nu deghizat, iar eu să nu ştiu că-i din afara satului! Mai mult! Dacă intră în sat o maşină dubioasă, cu număr pe care să nu-l ştim, eu capăt telefon informativ înainte să ajungă „deghizatul” să ia curba spre mine!!

Să fim serioşi, suntem consăteni, o mână de oameni, ce Dumnezeu, e ca la băieţii de cartier. Nu vii tu, din afară, să ne ameninţi, beut, doptora. O batem noi, de-i cazul. Da de-o atingi tu, te tocăm.

6 Comments

  1. angi 20 iulie, 2015 at 10:59 pm - Reply

    ca de obicei, am ras de era sa -mi dea „sangiutu” ( asta e un diminutiv pe care nu l-am mai auzit si e tareee, tare de tot )))) ) pe nas .

  2. Otilia Tiganas 20 iulie, 2015 at 11:48 pm - Reply

    Exaaact, Angi! Diminutivele sângiuțu si jejețelu/jejetuțu fac tăți banii postării! Restu-i politikkă!

  3. felicia katz 19 iulie, 2016 at 8:55 am - Reply

    E de plans Doamna Doctor.Au romanii moasa comunala:112.E trist insa altceva.Ca am intalnit Romani care la medicul de familie ajung doar daca au o durere.Eu intreb retoric:nu sunt analizele anuale obligatorii?Chhiar vorbeam cu cineva si-i vazusesm sotului ei pozele si-i spun:sotul tau consuma multa apa?da imi comfirma ea.Si mananca cateodata si noaptea?da zice ea.Si mananca gras al dracu.Si ma-sa e diabetica insulinodependenta.Zic ma,eu si pe barbat-tu-l suspicionez de diabet.Zicea ea:nu-l doare nimic si nu se duce al meu sa faca analize nici sa-l omori.I-am raspuns si eu:fa economii sa ai in cel mai fericit caz de inmormantare,dar de i-o taia un picior sau o mana sau va face cateva come diabetice sa nu-mi zici.raspus:apoi nu ma cobi:)))))

  4. […] – Sunați LA 112. Acum! Am zis. […]

  5. Ciprian Birtea 14 august, 2016 at 10:34 am - Reply

    Citat:
    ”Asta ca să vedeți cu ce ar ocupa pacientul român 112-ul, poate în detrimentul unui infarct!”.
    Întrebare: Da’ nu cu asta ar trebui ocupat 112-ul? Nu pentru asta există numărul unic 112? Dacă te bate careva, nu e dreptul tău să suni la 112? Nu avea dreptate acel cetățean?

Lăsați un mesaj...

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Comandă setul AKUTOL, AICI


Laborator Analize

Arhive

Get more stuff

Subscribe to our mailing list and get interesting stuff and updates to your email inbox.

Thank you for subscribing.

Something went wrong.