– Sunaţi LA 112. Acum! Am zis.
Din “munca” medicului de familie.
Eu, de după masă la cabinet. Apare el, străin de sat, nu-l cunosc. Cioban venit în zonă, pare-se. Mangă, KO, pulbere. Flutură în aer un deget sângerând care, aflat în caruselul forţei centrifuge, stropeşte generos sânge peste tot ce-i alb – bleu – sau vernil în cabinetul meu „kokett”. Comandă sec:
- Sunaţi la 112! M-a bătut, să vină poliţia! Acum!
- Eu sunt un cabinet medical, nu sun la 112 decât pentru urgenţe medicale.
Încearcă să-mi îngaime ce s-a petrecut, cine l-ar fi bătut, dar eu nefiind Șef de Post nu urmăresc partea nemedicală a poveştii, fiindcă nu-i treaba mea.
Îi PROPUN totuşi să-l pansez, aşa omeneşte, („like humans between us” vorba lu` Iliescu), dar nu vrea pansament defel. Vrea 112 şi musai să-mi mai stropească pereţii cu sângiuţu…
Ghinion, fiindcă eu nu vreau nici să sun, nici ca el să-mi mai stropească pereţii… asistenta începe să cureţe petele de pe jos cu mopul.
Mă priveşte tulbure, dar mimând fioros ultimatumul:
- Întreb încă o dată. Deci nu sunaţi la 112?
- „Deci” nu.
- O să aveţi necazuri, am să vă reclam la Bucureşti!
- Vă rog.
Asta ca să vedeţi cu ce ar ocupa pacientul român 112-ul, poate în detrimentul unui infarct!
Am sunat însă la “poliţia noastră locală de familie”, fiindcă pân` la Bucureşti şi 112 mai există niscai trepte intermediare. Care poliţie a şi venit instant, trei minute, fiindcă pe la noi nu cotropeşte care cum vrea, bătoc, cabinetul medical, pe post de arenă ultimativă.
Acu` aştept să văz de nu mă roagă Șefu să vin să pansez victima la sediu, că le stropeşte tăte dosarele cu sânge, învârtind cu jejetuţu-n aer!
Iar dacă m-ar suna, chiar l-aş pansa, chit că n-am asta-n în fişa postului, iar cabinetul e deja închis, dar şi mie-mi pică bine ca ei să vină instant la un telefon de-al meu şi să descurce iţele, dacă am un necaz.
Suntem consăteni… iar aici la ţară, raporturile interumane nu-s cuantificate milimetric în Contractul Cadru al „prestărilor de servicii medicale în asistenţa primară”. De fapt, nu-s cuantificate milimetric în nicio lege. Doar în legile nescrise ale locuitorilor aceleiaşi comune
PS. Haha. Îmi amintesc, cu vreme-n urmă, că ceva „controlori” deghizaţi umblau prin cabinete să te prinză cu măgării. Io, râzând, le zic bucureştenilor:
– Beey, nu deghizat, iar eu să nu ştiu că-i din afara satului! Mai mult! Dacă intră în sat o maşină dubioasă, cu număr pe care să nu-l ştim, eu capăt telefon informativ înainte să ajungă „deghizatul” să ia curba spre mine!!
Să fim serioşi, suntem consăteni, o mână de oameni, ce Dumnezeu, e ca la băieţii de cartier. Nu vii tu, din afară, să ne ameninţi, beut, doptora. O batem noi, de-i cazul. Da de-o atingi tu, te tocăm.
ca de obicei, am ras de era sa -mi dea „sangiutu” ( asta e un diminutiv pe care nu l-am mai auzit si e tareee, tare de tot )))) ) pe nas .
Exaaact, Angi! Diminutivele sângiuțu si jejețelu/jejetuțu fac tăți banii postării! Restu-i politikkă!
E de plans Doamna Doctor.Au romanii moasa comunala:112.E trist insa altceva.Ca am intalnit Romani care la medicul de familie ajung doar daca au o durere.Eu intreb retoric:nu sunt analizele anuale obligatorii?Chhiar vorbeam cu cineva si-i vazusesm sotului ei pozele si-i spun:sotul tau consuma multa apa?da imi comfirma ea.Si mananca cateodata si noaptea?da zice ea.Si mananca gras al dracu.Si ma-sa e diabetica insulinodependenta.Zic ma,eu si pe barbat-tu-l suspicionez de diabet.Zicea ea:nu-l doare nimic si nu se duce al meu sa faca analize nici sa-l omori.I-am raspuns si eu:fa economii sa ai in cel mai fericit caz de inmormantare,dar de i-o taia un picior sau o mana sau va face cateva come diabetice sa nu-mi zici.raspus:apoi nu ma cobi:)))))
[…] – Sunați LA 112. Acum! Am zis. […]
Citat:
”Asta ca să vedeți cu ce ar ocupa pacientul român 112-ul, poate în detrimentul unui infarct!”.
Întrebare: Da’ nu cu asta ar trebui ocupat 112-ul? Nu pentru asta există numărul unic 112? Dacă te bate careva, nu e dreptul tău să suni la 112? Nu avea dreptate acel cetățean?
Vă las să analizați singur.