Prima pagină » Medicale » Trigliceridele, „cumnatele colesterolului”, în trei cuvinte.

Comentarii

Trigliceridele, „cumnatele colesterolului”, în trei cuvinte. — 17 comentarii

 1. sotul avusese si colesterol si trigliceride marite (prima la o valoare cu 40-50% peste limita, cea de a doua era tripla). Dr i-a dat recomandari alimentare si respectat impecabil si in cateva luni totul a ajuns la normal.

  Voiam sa va intreb daca aveti argumentari si studii clinice despre evolutia standardului de colesterol. Cu ani in urma (cred ca acum 20 ani facui primele analize, sau mai mult), colesterolul de pe fisa de analiza avea normalitate de pana la 220. Acum ce este peste 200 este inrosit ca fiind prea mare.
  La fel cel de glicemie, a devenit mai strict.

  Ce s-a descoperit in medicina de s-au schimbat pragurile?

  • Raspunsul meu ar fi lung. Cat o lucrare la un simpozion. Important de retinut că, bazat pe studii, limitele normal/patologic sunt modificate permanent. Dar capcana e alta! Faptul că, în contextul mai multor boli, medicul tău decide ținta anumitor analize și valori tensionale. Deci ceva ce pe foaia de laborator apare normal, la tine poate fi prost. Medicul tău poate avea o țintă mult mai joasă decât scrie acolo, în vederea unei protecții mai bune.

   • raspunsul este mult mai simplu:
    atunci când OMS modifica pragul maxim al colesterolului de la 110 la 140 … boom !!! …. într-o secundă avem câteva sute de milioane de posibili bolnavi care trebuie tratati … miliarde de euro profit pt companiile farma!!

 2. Pingback:Insuficiența cardiacă pe limba tuturor. Episodul 1 | Otilia Tiganas

 3. Valorile colesterolului pe un buletin de analize sunt intre 120-200…eu am 83..e cu mult sub valorile normale..dc?care e morivul si ce inseamna asta??

 4. Am si eu o nedumerire,sau cum sa.i spun.In urma cu cativa ani am fost operata cu hernie de disc.Inainte am avut cezariene (3).Apoi in 2011 histetoctomie cu anexectomie totala.Acum la 53 ani si 150mm, am 80 kg…nu scad nu cresc.In urma operatiilor amoeteste cand o mana cand cealalta,cand piciorul ..mi sa spus gimnastica ..problema e ca daca urc vreo 3 etaje inima mea iese prin urechi si aerul sa dus …abdomene nu pot ca doare spatele …am inteles ca de fapt atunci slabesti cand inima iese ,ca atunci consumi calorii..am si nitel colesterol .Sa incep azi cu un etaj tur retur…apoi doua …apoi noua chiar daca inima face ce face ..că se zice că , cu cat o pui in miscare ea se fortifica….exista riscul se se fortifice de.a binelea? Nu stiu sa am probleme cu inima….

 5. Buna ziua,D-na doctor! As vrea sa stiu,unde incepe valoarea uriasa a colesterolului total? Am 248 si LDL 172.Medicul nu mi-a scris nici un fel de tratament. In familie nu am avut pe nimeni cu probleme cardiovascolare.Multumesc anticipat!

  • In principiu col T ar trebui sa fie sub 200, insa valoarea tinta, cea protectoare optima, este individualizata, se calculeaza de medic bazat pe suma tuturor factorilor de risc. De ex valoarea otima va fi mai mica la un pacient obez, diabetic, hipertensiv etc, dar si mai mica la unul care deja are un AVC in antecedente. Asadar raspunsul meu e complicat si nu se poate da in afara unei evaluari complete!

 6. Buna ziua doamna doctor,in lagatura cu pancreatite,o nedumerire…eu nu beau,am scossa fierea,nu am colesterol mare nici trigliceridi (156col.si134 trigliceridi)in schimb am diabete mellito tip 2…la ultima RMN mi-au gasit 2 chisturi pe coada pancreasului…IPMN !!!careo fi cauza am tratament de diabete , ipertensione, multumesc mult ,sa aveti o zi buna . doamne ajuta.

 7. Bună seara doamna doctor! Colesterol total=303
  LDL=202 Am început sa iau SORTIS. Mai trebuie sa țin și regim ? Am ținut tot postul .Acum ca vine Craciunul sa mă abțin la tot cei mai bun ?
  Mulțumesc anticipat!

Lăsați un mesaj...

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>