Comandă setul AKUTOL, AICI

Comandă setul AKUTOL, AICI

Trigliceridele, „cumnatele colesterolului”, în trei cuvinte.

Ce sunt trigliceridele? “Și ce vrea ele” de la noi, am fost întrebată.

Păi, o altă formă de grăsimi în sânge, alta decât colesterolul.

Greu de zis de ce despre colesterol ştiu mulţi, iar trigliceridele sunt mai văduvite de interesul general.

Cert este că se urmăreşte atât colesterolul cât şi trigliceridele, care nu întotdeauna cresc ambele. Le poţi găsi şi modificate disociat. Gen: colesterol normal, trigliceride mari. Sau invers. Rolul distructiv, în timp, asupra organismului, este acelaşi la ambele forme de lipide. La fel de rele pot deveni ambele, dacă sunt în exces.

Regimul alimentar şi exerciţiul fizic, mişcarea, controlul glicemiei (al glucozei din sânge), controlul greutăţii, sunt primele gesturi în a trata dislipidemiile.

Particula “DIS” înseamnă rău, greşit, anormal. Oriunde ai aplica-o ca prefix.

DISlipidemie= valori defecte ale grăsimilor în sânge (sufixul “emie”= în sânge)

DISchinezie biliară= defecţiuni în cinetica/vioiciunea veziculei biliare

DISfunţie a ceva= funcţionarea proastă a ceva

DIStrofie, DISpepsie, DISplazie, DIStonie etc. E simplu, nu?

DIStracţie (tracţiunea defectă a ceva). Hey, am glumit cu asta, n-o lua de bună!

Deci. Dacă tratamentul nemedicamentos e fără efect, sau la valori uriaşe ale grăsimilor (de obicei determinate genetic, nu din alimentaţie), se recurge la tratamentul medicamentos. – efect Calgon.

O regulă brută zice că trigliceridele mari se tratează cu medicamente din clasa “fibraţilor”. Ele vor avea în coada denumirii particula fibrat- Fenofibrat, de exemplu. Colesterolemiile mari, adică hipercolesterolemiile, cu statine. Simvastatina, rosuvastatina, atorvastatina etc.

Soluţii sunt ele mai multe, eu v-am dat cele 2-3 idei de bază, uzualele, restul va decide medicul tău. NU DECIZI singur, dacă nu eşti medic!! Te rooog! Faptul că eu fac să pară simplu, nu înseamnă că şi este simplu. Medicina e plină de nuanţe, adaptări la caz, paricularităţi. Nebunie cât e de complexă!

Recapitulăm cu un exerciţiu practic?

Ce înseamnă hipercolesterolemie?

Dar hipercalcemie?

Dar hipopotasemie?

Șiind că HIPER= mare, HIPO=mic, EMIE = valoarea din sânge.

Ei???

 

 

 

 

17 Comments

 1. o femeie 20 iulie, 2016 at 8:29 am - Reply

  sotul avusese si colesterol si trigliceride marite (prima la o valoare cu 40-50% peste limita, cea de a doua era tripla). Dr i-a dat recomandari alimentare si respectat impecabil si in cateva luni totul a ajuns la normal.

  Voiam sa va intreb daca aveti argumentari si studii clinice despre evolutia standardului de colesterol. Cu ani in urma (cred ca acum 20 ani facui primele analize, sau mai mult), colesterolul de pe fisa de analiza avea normalitate de pana la 220. Acum ce este peste 200 este inrosit ca fiind prea mare.
  La fel cel de glicemie, a devenit mai strict.

  Ce s-a descoperit in medicina de s-au schimbat pragurile?

  • Otilia Tiganas 20 iulie, 2016 at 9:22 am - Reply

   Raspunsul meu ar fi lung. Cat o lucrare la un simpozion. Important de retinut că, bazat pe studii, limitele normal/patologic sunt modificate permanent. Dar capcana e alta! Faptul că, în contextul mai multor boli, medicul tău decide ținta anumitor analize și valori tensionale. Deci ceva ce pe foaia de laborator apare normal, la tine poate fi prost. Medicul tău poate avea o țintă mult mai joasă decât scrie acolo, în vederea unei protecții mai bune.

   • alex 22 decembrie, 2018 at 12:31 am - Reply

    raspunsul este mult mai simplu:
    atunci când OMS modifica pragul maxim al colesterolului de la 110 la 140 … boom !!! …. într-o secundă avem câteva sute de milioane de posibili bolnavi care trebuie tratati … miliarde de euro profit pt companiile farma!!

 2. […] Trigliceridele, „cumnatele colesterolului”, în trei cuvinte. […]

 3. SRA 8 februarie, 2017 at 10:19 am - Reply

  Trigliceridele pot fi asemanate cu MS, colesterolul cu CNAS !

 4. Caliman andreea 8 februarie, 2017 at 9:11 pm - Reply

  Valorile colesterolului pe un buletin de analize sunt intre 120-200…eu am 83..e cu mult sub valorile normale..dc?care e morivul si ce inseamna asta??

 5. Bartalis Julieta 17 decembrie, 2017 at 2:19 pm - Reply

  Am si eu o nedumerire,sau cum sa.i spun.In urma cu cativa ani am fost operata cu hernie de disc.Inainte am avut cezariene (3).Apoi in 2011 histetoctomie cu anexectomie totala.Acum la 53 ani si 150mm, am 80 kg…nu scad nu cresc.In urma operatiilor amoeteste cand o mana cand cealalta,cand piciorul ..mi sa spus gimnastica ..problema e ca daca urc vreo 3 etaje inima mea iese prin urechi si aerul sa dus …abdomene nu pot ca doare spatele …am inteles ca de fapt atunci slabesti cand inima iese ,ca atunci consumi calorii..am si nitel colesterol .Sa incep azi cu un etaj tur retur…apoi doua …apoi noua chiar daca inima face ce face ..că se zice că , cu cat o pui in miscare ea se fortifica….exista riscul se se fortifice de.a binelea? Nu stiu sa am probleme cu inima….

 6. Vuluta 6 februarie, 2018 at 4:56 pm - Reply

  Buna ziua,D-na doctor! As vrea sa stiu,unde incepe valoarea uriasa a colesterolului total? Am 248 si LDL 172.Medicul nu mi-a scris nici un fel de tratament. In familie nu am avut pe nimeni cu probleme cardiovascolare.Multumesc anticipat!

  • Otilia Tiganas 10 februarie, 2018 at 6:32 am - Reply

   In principiu col T ar trebui sa fie sub 200, insa valoarea tinta, cea protectoare optima, este individualizata, se calculeaza de medic bazat pe suma tuturor factorilor de risc. De ex valoarea otima va fi mai mica la un pacient obez, diabetic, hipertensiv etc, dar si mai mica la unul care deja are un AVC in antecedente. Asadar raspunsul meu e complicat si nu se poate da in afara unei evaluari complete!

 7. Martin Victoria 21 noiembrie, 2018 at 12:25 pm - Reply

  Buna ziua doamna doctor,in lagatura cu pancreatite,o nedumerire…eu nu beau,am scossa fierea,nu am colesterol mare nici trigliceridi (156col.si134 trigliceridi)in schimb am diabete mellito tip 2…la ultima RMN mi-au gasit 2 chisturi pe coada pancreasului…IPMN !!!careo fi cauza am tratament de diabete , ipertensione, multumesc mult ,sa aveti o zi buna . doamne ajuta.

  • Otilia Tiganas 22 noiembrie, 2018 at 3:56 pm - Reply

   chisturile pot sa apara in corp oriunde, nu doar pe pancreas… nu se stie de ce apar chisturi, dar nici periculoase nu sunt.

 8. Mariana Cotiga 17 decembrie, 2018 at 9:18 pm - Reply

  Bună seara doamna doctor! Colesterol total=303
  LDL=202 Am început sa iau SORTIS. Mai trebuie sa țin și regim ? Am ținut tot postul .Acum ca vine Craciunul sa mă abțin la tot cei mai bun ?
  Mulțumesc anticipat!

  • Otilia Tiganas 18 decembrie, 2018 at 6:36 am - Reply

   Un regim la bunul simț, nu unul agresiv, +controlul greutatii+ miscare fizica

 9. Alina 8 februarie, 2020 at 7:27 am - Reply

  Bună ziua!

  As vrea sa va întreb dacă aveți la cunoștință de cazuri de scadere ldl cu capsule de ulei de Krill?

  Mulțumesc!

Lăsați un mesaj...

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Comandă setul AKUTOL, AICI

Comandă setul AKUTOL, AICI

Laborator Analize

Arhive

Get more stuff

Subscribe to our mailing list and get interesting stuff and updates to your email inbox.

Thank you for subscribing.

Something went wrong.