Urgenţă e când zic EU! Voi n-aveţi habar, şpăgarilor.

Ofer câteva sugestii isteţe celor neasiguraţi pentru sănătate. Sau celor asiguraţi care n-au chef de programare la medicul de familie şi nici de toate cardurile lui blocate, cititoarele înnebunite, sau actele pe care e nevoit să le ceară.

Uite cum faci. Mergi la spital la urgenţă, fiindcă acolo-i boierie curată! Nu ca-n alte ţări nemiloase. La noi urgenţă-i ce zici tu şi presa, nu ce zic listele, normele sau medicii.

Unul dintre criteriile în a cataloga nivelul de urgenţă este „care înjură mai revoltat”,  sau „care cheamă mai repede PROTV-ul pă ei”. Aia-i urgenţa adevărată. Să nu uiţi asta!

Să zicem că ai dori să ţi se măsoare tensiunea. Te precipitaţi pe coridorul spitalului, agitat. Treci fără milă peste aceia cu picioare rupte, sau peste ăia din care curge sânge, sau dau semne de paralizie. Ei sunt ei şi tu eşti tu. Iar tu ȘTII EXACT ce vrei! Aşadar îi ignori, intri fără să baţi la uşă peste ciubucarii şi şpăgarii care tocmai fac un masaj cardiac extern ca să-l resusciteze pe unul. Le spui aşa:

 • Mă apasă tare tare aici în stânga! Și le arăţi zona inimii cu palma deschisă, faci cercuri largi. Continui:
 • Mă doare tare, nu mai rezist! Mor. Mă lăsaţi să mor aşa sub ochii voştri?

Ei vor fi nevoiţi să te ia în faţă, îl vor lăsa să moară pe ăla mort de jumătate care tace, fiindcă nimic nu garantează că n-ai şi tu un infarct de miocard. Iar primul gest va fi să-ţi măsoare tensiunea, or fix acesta a fost scopul tău!

Nu te costă nimic, nu aştepţi prea mult, ăilalţii cu hemoragia să-şi pună o batistă ceva în plagă… să se descurce, ce Dumnezeu!

Apoi şpăgarii îţi vor face un EKG, că nici acela nu strică din când în când, ceva analize de sânge… bune-s să le faci uneori! Vei afla că n-ai infarct, (dar pe asta oricum o ştiai) şi vei fi indrumat la medicul de familie pentru urmărire, sau ca să te trimită la cardiolog (cu programare vezi- doamne!!). S-ar cere şi o probă de efort. Rahat. Nu mai mergi nicăieri, normal. Iar seara s-a încheiat fructuos. Câteva luni poţi sta liniştit.

Dacă n-ai bani de taxi până la spital, figura ţine şi cu 112.

Poţi să-i suni, le zici EXACT cum am zis eu mai sus şi o să vină. Și-ţi măsoară tensiunea acasă, tot gratis, că doar eşti „urgenţă”.

EPILOG, ca de obicei.

Nu-i aşa cum am scris eu mai sus. Trebe făcut fix invers. Am scris ironic. ironic= batjocoritor.

Ca să râdem amar, adică haha şi să învăţăm ce să NU facem.

Başca mă scuz pentru epilog, dar experienţa mea prodigioasă cu texte satirice pe FB m-a învăţat că-i necesar să dau explicaţii la urmă. Astfel mai scap de replici “nuca-n perete”. Nu de toate, desigur, dar de mare parte scap.

Despre urgenţă şi abuzuri mai citeşte aici:

 

38 Comments

 1. Eugenia Crainic 28 octombrie, 2015 at 6:50 pm - Reply

  Ai văzut de ce au inventat americanii aplauzele de fundal la sitcomuri? Fiindcă-s bune. :)

  • Nimeni 20 iulie, 2016 at 2:05 pm - Reply

   Americanii au nevoie de o voce sa le spuna cand sa traga aer in piept.

 2. Mihai 29 octombrie, 2015 at 2:21 pm - Reply

  Din pacate astia sunt oamenii din Romania! Dar si mai din pacate si medicii (unii) sunt oameni din Romania! acum 2 zile am mers la camera de garda de la spitalul Colţea, am fost avertizat de catre asistenta ca medicul abia a intrat intr-o „operatie complexa!” si ca am de asteptat! Am luat loc pe un scaun, si vine la mine un domn, spunandu-mi acelasi lucru are mi l-a spus si asistenta! Am decis sa astept! Peste 10 min acel domn vine la mine din nou: „nu inteleg de ce asteptati, v-am spus ca dureaza!”….

  Dupa 2-3 ore, (timp in care acel domn se plimba cu o sticla de pepsi in mana ca pe litoral) ma striga asistenta, si surpriza: acel domn m-a consultat!
  Asta este normal doamna Otilia Tiganas?
  ………

  • Otilia Tiganas 31 octombrie, 2015 at 6:40 pm - Reply

   Nici vorbă să fie normal!

   • Fanul lui Vanghelie 19 iulie, 2016 at 5:52 pm - Reply

    Eu nici nu cred ca s-a intamplat asa; medicului ii era mai simplu sa-l consulte imediat si sa rezolve problema.. sa-l consulte dupa 2-3 h?, el fiind acolo? mira-m-as :)

  • Segel - Harun Gafar 19 iulie, 2016 at 6:37 pm - Reply

   erati pe moarte? nu? atunci nu erati urgenta! de ce se plimba omul cu sticla in mana? poate inca nu-si incepuse tura! sau poate era peste program! poate era acolo intr-o zi libera, sa-si ajute colegul ce era, ca sa vezi, in timpul unei operatii! cand nu esti in orarul tau de lucru, nu poti obliga omul sa munceasca aka. sa te consulte pe dumneata, asa-i? ca deh.. si dumneata te-ai supara daca seful te suna in zi de concediu sa ti zica „treci la munca”! oricare din motivatiile de mai sus il scuza perfect pe acel plimbaret cu sticla in mana! apropo, a conditionat actul medical cu vreo recompensa banoasa? daca nu, si-a facut treaba!

 3. R 29 octombrie, 2015 at 2:44 pm - Reply

  deci si prin alte locuri tot numa ProTv e folosit ca amenintare? Ma tot intreb de ceva vreme de ce nu vrea nimeni sa cheme alt post de televiziune…

  • Nicolas 21 ianuarie, 2017 at 10:58 am - Reply

   Știrile de la ora 17 , pt asta numai PRO TV vrei horror, la ora 17 deschizi tv-ul laaaa….PRO TV

  • R2 21 ianuarie, 2017 at 11:53 am - Reply

   Ardealu’ confirma, tot ProTV-ul il cheama pe noi, nesimtitii si hotii care ii lasam sa stea acolo cu mucii-n nas pe bancuta cate 3 ore, in timp ce inauntru altu’ da ochii peste cap si scutura targa cu convulsii si o Alta Tanti ne povesteste ca trebuie sa stea la coada pentru oua, fiind total dezorientata spatio-temporal (ulterior comatoasa). Dar ProTV-ul Tre sa vina, poate -i sufla si nasu’ Aluia.

 4. Lucian M 29 octombrie, 2015 at 5:25 pm - Reply

  Dar când plătești asigurarea aia minimă – o avere pentru cei cu venituri infime – pentru a putea avea acces la servicii medicale policlinice și medicii se comportă cu tine ca și cum ai fi o fantomă străvezie cum este? Aștept un articol ironic și pe tema asta.

  • Mihai Maier 31 octombrie, 2015 at 4:35 pm - Reply

   :)) Foarte tare !

  • Otilia Tiganas 31 octombrie, 2015 at 6:39 pm - Reply

   Am să-l scriu!

  • Fanul lui Vanghelie 19 iulie, 2016 at 5:42 pm - Reply

   Daca ai venituri minime, marimea cotizatiei la CAS e infima, nu e o avere, nici macar pentru ala cu venituri minime, deoarece e 5, 5 % din venitul lui. Corect ar fi ca toti sa platim o suma fixa, toti 19 milioane cati suntem, toti sa platim aceeasi suma fixa , fiindca toti primim aceleasi conditii in spital si acelasi tratament. cine vrea conditii mai bune sa plateasca mai mult , un fel de asigurare suplimentara. Nu trebuie eu sau tu sa platim pentru altul neasigurat. asta inseamna corectitudine.

   • Larisa 20 iulie, 2016 at 1:53 pm - Reply

    Perfect adevarat!

  • R2 21 ianuarie, 2017 at 11:54 am - Reply

   Asigurarea nu o platesti pentru serviciile UPU, acolo merge si neasigurat. Pe cuvant de onoare.

 5. numeprenume 29 octombrie, 2015 at 8:13 pm - Reply

  „te precipiti”

 6. Mihai Maier 30 octombrie, 2015 at 12:22 pm - Reply

  Urgenta e cand zic EU bai spagarilor !!! M-ti trimis doua zile acasa cu diagnostic de migrena si aveam tromboza cerebrala intravenoasa ! Deci urgenta e cand zic eu BA SPAGARILOR, ca daca nu va baga omul plicul in buzunar sau nu are vreo cunostinta printre voi,moare pe holuri.

  • ete na 31 octombrie, 2015 at 7:21 pm - Reply

   aveai tromboza cerebrala extravasculara.. din nastere.. te-ai nascut fara neuroni! dar nu asta e important, bai spagare! du-te si fa-ti un CT cu plata, cand ai tu chef, iar atunci nu iti trebuie nici trimitere, nici hartii, si il faci doar ca are chef muschiul tau (creier oricum nu ai)

  • Fanul lui Vanghelie 19 iulie, 2016 at 5:44 pm - Reply

   Si ti-a pus ma-ta diagnosticul corect si te-a tratat mai fraiere sau tot un doctor?

 7. Mihai Maier 31 octombrie, 2015 at 8:43 pm - Reply

  Sincer nu pot sa cred ca tu existi cu adevarat si chiar regret ca ii scriu unei entitati. Draga „ete na”, atat timp cat sunt contibuabil si mi se impoziteaza 4000 de ron anual catre sanatate din venitul meu, cred ca am dreptul macar la o consultatie din partea unui medic, nu sa m-i se puna o perfuzie de catre o asistenta si sa fiu trimis acasa tot de catre ea in prima zi fara a vedea medicul la fata. Dar ai dreptate,am fost fara neuroni, fiind prima data in spital si nemai avand asemenea evenimente. PS: dute se scrie legat, dar probabil tu stii ca ai mai multi neuroni. O seara frumoasa

  • Otilia Tiganas 31 octombrie, 2015 at 9:46 pm - Reply

   Afirmația cum că du-te se scrie legat, adică „dute”, e o glumă adresată lui „ete na” pe care eu n-am înțeles-o?
   Sau faptul ca ai scris „m-i” se pună o perfuzie, cu cratima, n-a fost greșeala de tastare?
   Nu că ar avea legătura cu subiectul, nici cu gradul de cotizare la sănătate, dar am intervenit fiindcă ai intervenit. Și fiindcă du-te se scrie cu cratimă.Fără excepție.

   • Mihai 1 noiembrie, 2015 at 6:42 am - Reply

    Greseala mea,recunosc. Mi.a fost ridicata tensiunea:)
    Oricum puteati face o interventie pe subiect daca tot v-ati hotarat sa tastati,cred ca e mai important.

    • Otilia Tiganas 1 noiembrie, 2015 at 6:47 am - Reply

     Mihai, „intervenția pe subiect” o fac postând articole. Ca dovadă. Apoi permit, dau accept, tuturor comentariilor. Tot ca dovadă. De-aici încolo să mențin cearșafuri de polemică ar însemna să mă îndepărtez semnificativ de intenție.

     • Mihai 1 noiembrie, 2015 at 7:20 am

      Corect. Ideea este ca dupa 16 ani de cotizatie in sistemul de sanatate, timp in care nu am beneficiat de o pastila din partea statului, atunci cand ma ajung cu o problema la ei, sa fiu tratat. Atat si nimic mai mult. Poate cer prea mult.

     • Otilia Tiganas 1 noiembrie, 2015 at 7:30 am

      Nu ceri prea mult, ceri exact cât trebuie, departe de mine gândul să minimalizez hibele unui sistem sanitar falimentar. În satira cu urgența am tratat o temă singulară, reală, a greșelilor generale. Aceea a abuzurilor aplicate de unii pacienți asupra urgențelor. Însă teme de dezbătut sunt mii, urmărește ce scriu, ai să vezi!

  • ete na 21 iulie, 2016 at 5:11 pm - Reply

   1.e problema ta daca te duci acasa pana sa te vada un medic, nu problema medicului care nu te mai gaseste acolo!
   2. nu are rost sa mai raspund referitor la abilitatile tale gramaticale, te-ai lamurit (la fel si eu) deja..
   3. o durere de cap la un pacient fara antecedente nu obliga la CT cerebral in foarte multe sisteme de urgenta europene, unde contribuabilii platesc multe mii de euro (decat tine) anual pe asigurare.. iti sugerez sa ajungi in UK, sa vezi ce frumos ajungi inapoi acasa cu reteta de paracetamol pentru o saptamana, si tot asa pentru urmatoarele 3-4 consultatii la camera de garda, vazut de medic, ca asa spune protocolul! daca nu iti convine, din nou, n-ai decat sa te duci sa iti faci singur pe banii tai un CT, asa cum aia din UK nu prea fac (ca nu comenteaza deciziile medicale si protocoalele spitalului, asa cum faci tu, CEL MAI DESTEPT DINTRE ROMANI)

 8. lucia 19 iulie, 2016 at 6:34 pm - Reply

  Franta,fără restrictii investigationale,pacient febril,cu un episod lipotimic,nalize complete UPu,ajuns in sectie cu dg de pneumonie;surpriza :stand de vorba cu omul,constatam ca alergase25km cu o zi in urma,si noaptea făcuse febra,iar înaintea chemării salvării lipotimie,lesinase,pe romaneste.Mai cerem o analiza,suspic înalta de miocardita sau tromboembolism pulmonar,consult de urgenta la alt spital in cardiologie,confirmare dupa investig de tromboembolism;asta dupa 10 de stat in upu si vreo 5h la noi,intr o tara unde angiormn si ct si orice alta investig nu e limitata….in medicina se poate intampla,mai ales in Ro unde investigatiile sunt limitate,iar angiormn nici măcar nu ai in 90%din spitale,la noi durează o suta de ani pana iti aproba directorimea ct,rmn,esti limitt la maxim 2-3 de medic pe luna….noi suntem 10 medici si avem dreptul la 4 ct pe saptamana….

 9. Camelia 20 iulie, 2016 at 4:21 am - Reply

  Doamna!!!! Dumneata ai ajuns vreodată la camera de urgentă in calitate de pacient? Este penultima „stație” la care as dori sa ajung (ultima este „câmpul cu verdeața”). Mai bine te tratezi prin telefon sau google decât sa ai privilegiul de a ajunge cu dureri incredibile la „șpăgari” si după 5 ore de stat semilesinat in sala de așteptare, când vine rezidentul sa te întrebe ce s-a întâmplat sa poți spune cu sinceritate ca durerile incredibile pe care le-ai avut la venire, s-au dus de la sine. Dar totuși, ți-ai dat datele asa ca este musai sa îți facă setul de urgentă. Deci…..no comment!

  • Catalin 20 iulie, 2016 at 5:59 am - Reply

   Daca s-au dus de la sine inseamna ca nu era ceva grav. In fine e adevarat ca sunt medici care chiar nu au ce cauta in upu dar sunt si medici care sunt dedicati si incearca sa ajute pacientul. Problema mare e ca numarul de pacienti a crescut si numarul de doctori buni a scazut, iar cei ramasi se confrunta si cu pacienti de genu exemplului din acest articol si uite asa omul care are cu adevarat o urgenta asteapta intr-un colt cuminte si tacut. Acum pentru cei care zic ca toti medicii , mai ales la UPU, sunt spagari si incompetenti si ca stau si bea cafele in loc sa vada pacineti , ma intreb ce a-ti face daca ar pleca toti medici si nu ar mai fi nimeni sa va trateze??

 10. Ela 20 iulie, 2016 at 12:44 pm - Reply

  Eu vad problema astfel:

  1. Noi, romanii am ajuns sa vedem medicii ca pe niste dusmani, sa ii facem in toate felurile, bineinteles asta cu ajutorul televiziunii de rahat din Romania.

  2. Cu siguranta exista medici care iau spaga dar noi i-am invatat pentru ca tot timpul ne credem mai importanti decat cel din fata noastra si credem ca avem probleme mai urgente decat altii. Si atunci dam o spaga mica, suntem bagati in seama si zicem „uite si la medicul asta spagar”.

  3. Cel mai important lucru este ca nu intelegem ca nu medicii sunt in totalitate vinovati de cum merg lucrurile ci statul! Am facut practica un UPU si am vazut ca nu sunt aparate, paturi, ustensile suficiente. Si am mai vazut ca vin o gramada de oameni care nu reprezinta o urgenta dar se precipita pe hol ca nu sunt bagati in seama. In primul rand intrarea se face in functie de urgenta nu de ordinea in care ai sosit.

  4. AVEM PUTINI MEDICI! Aici tot statul este vinovat dar noi in loc sa ne mobilizam cumva si ne cerem drepturile statului aruncam cu pietre in medici. Pentru ca noi suntem invatati sa ne plangem, sa ni se dea dar fara sa ne schimbam putin si noi atitudinea fata de oamenii din jurul nostru. Si medicii sunt oameni! Si ei au zile mai proaste sau mai bune.

  Nu zic ca nu exista medici naspa, slab pregatiti sau spagari. Exista dar astia ne raman pentru multi pleaca pentru ca nu au cu ce sa lucreze, ca sunt prost platiti, ca sunt putin si lucreaza prea mult si cel mai important pentru ca SUNT TRATATI DE NOI IN ULTIMUL HAL si in loc sa mergem sa urlam la cei care ne conduc urlam la ei (pentru ca ei sunt in fata noastra)!

  • Otilia Tiganas 20 iulie, 2016 at 2:11 pm - Reply

   Felicitări și mulțumesc pentru comentariul acesta!

  • Cristina58 21 iulie, 2016 at 7:57 pm - Reply

   Si eu va multumesc si Ela si mai ales Otilia Tiganas.

 11. dinica 21 iulie, 2016 at 1:19 pm - Reply

  Sistemul de urgenta este mult mai avansat decat tara. Din aceasta cauza pacientii merg in UPU in loc sa se duca la medicul de familie.
  1.Mult mai avansat din punct de vedere al dotarii.
  2.Mult mai avansat dpdv al organizarii.
  3.Mult mai avansat dpdv profesional(proceduri).
  4.Mult mai inapoiat dpdv angajati(numarul doctorilor si asistentilor din UPU comparativ cu SRI, SPP, SPIR, jandarmerie, care tot pentru urgente sunt)
  5. Mult mai inapoiat dpdv salarii(vezi punctul 4)
  6. Mult mai inapoiat dpdv sedii(vezi punctul 4)

  Ar trebui sa facem mult mai mult pentru un serviciu pe care ma-ntreb daca-l meritam. Am vazut un reportaj cu un medic UPU de la Vaslui, cred. Omul era intr-o depresie crunta, din cauza epuizarii si a nesimtirii semenilor.

 12. […] Urgență e când zic EU! Voi n-aveți habar, șpăgarilor. […]

 13. Adriana 21 ianuarie, 2017 at 9:38 am - Reply

  Tot pe acelasi subiect: garda grea la doua zile dupa Paste. Vasusem toata noaptea vreo 30 pacienti fara pauza. La vreo 6 dimineata vine un altul ca sa vada de ce s-a simtit greu la stomac acum doua zile ca cica si acum un an a avut aceeasi problema. Il consult,recoltez si-l las in asteptare pe un pat unde adoarme. Peste vreo ora ma duc in viteza cu problema stringenta fiziologica trecand pe langa pacient care se trezeste si vrea sa ma intrebe ceva. Eu zic:imediat!La care el:nu iti e rusine,noi va platim pe voi- esti pusa aici DOAR sa ne vezi(singularul e real) pe noi si nu sa te plimbi!!!!!!!!!!!!!

 14. Lavinia 21 ianuarie, 2017 at 2:22 pm - Reply

  Joi, garda la chirurgie si ortopedie pediatrica, eu in calitate de fraier rezident in anu 5. Fractura de antebrat survenita la un meci de fotbal. Explic parintelui ca e rupta mana, administrez Entonox (gaz ilariant) sa mai reduc din durere si pregatim imobilizarea gipsata. Tatal: eu sunt cadru medical si doresc anestezie locala. Eu: la copii nu se administreaza anestezie in focarul de fractura, cel putin la noi in clinica, pentru ca e traumatizant pentru copil. Tatal: prea vorbesti tu scurt si la obiect, ce ar fi sa te filmez. Eu: nu aveti dreptul sa filmati la noi in clinica. Tatal: sa iesi afara si sa nu te mai atingi de copil. Chem seful garzii ii explic care e treaba, i se propune internarea si interventia chirurgicla (pe care eu nu am mai avut cand sa i-o spun) si il intreaba ce cadru medical e. Tatal: imi doresc sa fiu infirmier dar inca nu lucrez la niciun spital. End of story.

  • anamaria 22 ianuarie, 2017 at 9:50 am - Reply

   Pacat de eforturile dumneavoastra. Dar ca rezident , si din pacate toata viata de medic , va asteapta multe alte asemenea experiente.

 15. Dr.Florin 21 ianuarie, 2017 at 4:26 pm - Reply

  În UPU ar trebui să fi examinat, fără să ți se spună nici un rezultat, doar concluzia : nu sunteți în pericol iminent, nu sunteți urgență, puteți pleca acasă, sau dacă doriți rezultatele analizelor si rețetă, tragem linie și plătiți !

Lăsați un mesaj...

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Laborator Analize

Arhive

Get more stuff

Subscribe to our mailing list and get interesting stuff and updates to your email inbox.

Thank you for subscribing.

Something went wrong.