Prima pagină » Medicale »  

loading...

Comentarii

Cum mă mut la alt medic de familie? — 53 de comentarii

 1. Bună seara!

  Este normal ca noul medic de familie la care abia te-ai înscris să îți refuze consultația o lună de zile până primește un semn de la CNAS? În condițiile în care îi spui că nu te simți bine și ai nevoie de analize?

  Aștept răspunsul dumneavoastră!
  Mulțumesc!

 2. Sensul de analize este generalizat. Mă simt rău, am chemat salvarea, am EKG făcut pe salvare și dumneaei îmi spune că nu mă poate trimite nicăieri timp de o lună de zile până primește un semn de la CNAS.

 3. Pingback: Biletul de trimitere de la medicul de familie | Otilia Tiganas

 4. Alegeţi medici de familie pe sufletul vostru, nu după false reclame.
  N-aş fi crezut niciodată ce diferenţă există între doi medici de familie, între doamna aflată aproape de pensie care ne dădea tratamente prin telefon pentru că nu mai avea loc pentru noi, chit că aveam copilul cu probleme, şi domnul doctor Sztrapek care nu concepe să ne dea nici măcar un Sinupret prin telefon fără să ne vadă copilul, care s-a implicat mai mult decât am fi sperat în orice problemă medicală am avut în ultimul an.
  Există aşadar doctori care au prea mulţi pacienţi şi care nu mai au timp se implice… scuze, nu au SUFLET să se implice.
  Nu există pentru un părinte un „rău mai rău” decât inutilitatea în faţa copilului bolnăvior.
  Trist.

 5. Copia fisei poate fi trimisă si prin asigurat, nu doar prin posta asa cum susțineți în articol… asta dacă e să respectați legea, fiindca asa scrie in paragraful din norme pe care l-ați atașat la final.

 6. In legatura cu biletul de trimitere am o intrebare si sper din toata inima sa primesc un raspuns. Sunt internata cu fetita de un an in spital privat si mi se cere bilet de trimitere pentru decontarea analizelor facute. Problema e ca ne-am internat de urgenta vineri seara si evident ca medicul de familie nu avea program. Se poate elibera aceasta trimitere luni cu data de vineri, adica dupa 2 zile sau va trebui sa platesc? Chiar am nevoie de un raspuns…

  • Nu, nu se poate. E si logic ca NU.
   Intai: că tehnic nu-i ok sa minți, să antedatezi un document oficial. Trimiterea MF e un CEC purtător de bani, unul de care răspunde emitentul. Cum nicio bancă din lume nu ți-ar face documente antedatate, așa nu-ți poate face nici MF, fără să falsifice documente.
   A doua: că atât internarea, cât și consultul de specialitate privat, sunt decizia ta. În care, din start îți asumi ruperea de banii asigurărilor. Nu se amestecă DELOC privatul cu „de statul”. Tentativa privatului de a le amesteca, este un soi de fraudare. Adică să faci analize pe banii asigurărilor prin parafa MF, ca să le ușurezi lor munca.
   Deci, nu numai lunea e baiul, ci însăși doleanța ta: de a face analize în cursul unei internări, pe banii de asigurări, prin parafa MF. Asta CHIAR este o fraudare. Eu nu aș face-o.

 7. Am o problemă in legatura cu un bilet de trimitere. Eu locuiesc in jud.Vrancea dar sarcina o monitorizez in jud Cluj. Am primit o scrisoare medicală de la ginecologul care imi monitorizează sarcina sa o prezint medicului de familie cu urmatoarele indicatii: analiza Torch, analize specifice si luarea in evidenta. Medicul de familie refuză să imi dea trimitere pentru analiza Torch la Spitalul de Boli infecțioase Cluj pe motiv ca eu fiind insarcinata doar la ginecolog ma poate trimite apoi el decide dacă e nevoie sau nu. Stiu de la colegele mele din Cluj ca analiza e gratuită. Acum trebuie să schimb medicul de familie din jud.Vrancea in jud.Cluj pentru a nu se repeta situația. Va rog sa imi spuneti unde greseste medicul din Vrancea, pentru a-i aduce la cunostinta si macar la alti pacienți sa nu se mai repete. Va multumesc mult.

  • TORCH la gravida se plateste. Exista pare-se o portita in a nu-l plati, dar nu ca screening de sarcina, ci intr-adevar prin infectioase, daca medicul tau suspicioneaza una dintre bolile din TORCH. La Arad de ex aceasta portita nu e valida DELOC. Repet, TORCH se achita in contextul de screening- deci la o gravida aparent santoasa. Restul analizelor de sarcina, nu se platesc. Acolo unde TORCH nu s-a achitat, e cu ajutorul informal al unui medic care baga minciuni in argumentare ca si cum ai fi blonnava de toxoplasmoza, de ex. Si intri intr-un carusel fara capat… zau. Pretul nu-i chiar un capat de tara ca sa merite schimbarea uni MF bun aflat aproape de tine, pentru aceasta economie. Pierderile tale ulterioare pot fi mai mari. Destul e sa te plimbi la Cluj pentru orice viroza. Sau pentru vizarea concediilor pre-postnatale etc.

  • TORCH la gravida se plateste. Exista pare-se o portita in a nu-l plati, dar nu ca screening de sarcina, ci intr-adevar prin infectioase, daca medicul tau suspicioneaza una dintre bolile din TORCH. La Arad de ex aceasta portita nu e valida DELOC. Repet, TORCH se achita in contextul de screening- deci la o gravida aparent santoasa. Restul analizelor de sarcina, nu se platesc. Acolo unde TORCH nu s-a achitat, e cu ajutorul informal al unui medic care baga minciuni in argumentare ca si cum ai fi blonnava de toxoplasmoza, de ex. Si intri intr-un carusel fara capat… zau. Pretul nu-i chiar un capat de tara ca sa merite schimbarea uni MF bun aflat aproape de tine, pentru aceasta economie. Pierderile tale ulterioare pot fi mai mari. Destul e sa te plimbi la Cluj pentru orice viroza. Sau pentru vizarea concediilor pre-postnatale etc.

 8. Buna ziua,

  Ei, tocmai m-am lovit de o problema legata de mutarea de la un medic de familie la altul. Am gasit un alt medic aproape de casa, l-am contactat si a zis ca ma primeste cu cea mai mare placere..dar ! M-a trimis neaparat sa aduc fisa de la vechiul medic de familie sau daca refuza sa-mi dea fisa, atunci sa-mi dea neaparat o foaie din care sa reiasa ca ma scoate din evidenta lui. Si cand le am, abia atunci sa vin la dansa sa ma inscrie. Mi s-a parut cel putin absurd ! Eu stiam ca ma duc la noul medic, fac cerere, ii predau eventual o copie a CI si de restul se ocupa el. Cand i-am zis despre asta, mi-a spus ca nu si nu, sa ma duc sa iau fisa sau foaia ca ma scot din evidenta. Acum, sincer nu stiu ce sa fac…cum sa pun problema la noul medic ?

  • Denisa, citește pe blogul meu articolul „Cum te muți la alt medic de familie.” Dacă nu-l găsești, dă-mi de știre aici , te ajut. Conține și fragmentul de lege privind mutatul. Lege care-i lege, orice ar zice altcineva. Medici să fie… contestatarii ei! În cazul tău, ambii medici: și primitorul și părăsitul, greșesc. Încalcă legea. Dat tu le poți arăta, printat, cum sună ea.

   • Am gasit articolul dar cu oamenii uneori este foarte greu sa te intelegi. Mi-a zis ca ma accepta cu o copie a fisei dar sa ma si asigur ca ma scoate din evidenta medicul meu actual (cum as putea eu sa ma asigur de asta, nu stiu). Este clar ca legea se aplica doar partial..ma vad nevoita din pacate sa fac demersuri pentru a-mi obtine copia fisei pentru mutare, pentru ca am nevoie intradevar de un medic de familie. Depind de el pentru ca am controale regulate pentru o problema medicala, iar in momentul de fata este la propriu in celalalt capat al orasului. Daca imi permiteti sa va intreb: dupa cat timp de la inscrierea la noul medic de familie as putea solicita un bilet de trimitere la analize/control medical ?

 9. Frumos ce spuneti,dar in cazul in care,vechiul medic REFUZA sa colaboreze cu noul medic si spune ca fiecare pacient in parte sa vina sa isi ia fisa?!

 10. Dar in situatia in care noul medic nu vrea sa inscrie pacientul pe motiv ca este „pe moarte si nu vrea sa se complice’ ce se poate face? Mentionez ca pacientul nu este pe moarte, doar ca este in imposibilitatea de a se deplasa. Medicul de familie are dreptul de a refuza inscrierea? Stiti cumva unde ma pot informa despre treaba asta? Ca doamna doctor cu care am incercat sa vorbesc sa ma lamureasca nu este capabila de a purta un dialog. Multumesc

 11. Buna seara ,
  Am luat o trimitere de la MF pe data de 3 aprilie, iar pe data de 5 aprilie m-am mutat la un alt MF.
  Trimiterea mai este valabila? Daca nu, trebuie sa merg sa o anulez?
  Multumesc anticipat!

 12. Buna seara ,
  Pe data de 3 aprilie am luat o trimitere de la MF,iar pe data de 5 aprilie m-am mutat la un alt MF.
  Trimiterea mai este valabila? Daca nu, trebuie sa merg sa o anulez ?

 13. Daca e in spital grav si nu are medic de familie ,desi e asigurata se poate intampla ceva ,? E necesar acum un mf pentru ca am fost la mf sa o inscriu si a zis ca trebuie sa fie persoana in cauza de fata

 14. Daca nu am asigurare se poate face transferul?
  M-am mutat in alt oras si as vrea sa schimb si medicul de familie, dar am inteles ca nu se poate, pentru ca nu am asigurare.

 15. buna ziua! care este actul normativ care prevede că…..medicul de familie de la care pleacă persoana are obligaţia să transmită fişa medicală în copie certificată prin semnătură şi parafă că este conform cu originalul, prin poştă/prin asigurat, medicului primitor, în termen de 15 zile lucrătoare de la solicitare? Multumesc!

 16. Buna seara! Vreau sa-mi schimb medicul de familie, am gasit altul, ma primeste. Mi-a spus, insa, ca timp de doua luni,initial, apoi o luna nu beneficiez la nevoie de trimitere sau/si medicamente compensate. Asa e? Asta-i procedura? Multumesc!

 17. Buna ziua!mi-am mutat domiciuliu in alt oras si am rugat med de fam sa imi dea transferul si inca nu am reusit pt mii de motive.pot sa merg la medicul de aici sa ma inscriu fara transfer.se poate face ceva?

 18. Buna seara, Mi-ati putea spune va rog, daca ma mut de la medicul meu de familie saptamana aceasta, noul medic de familie pe care-l doresc imi va putea elibera un certificat de concediu medical chiar din prima zi in care depun cererea sa ma accepte ca pacient al sau?
  Mutumesc!

 19. Buna ziua! Am si eu o intrebare.Am nevoie de certificat de sanatate de la MF.Am vrut sa ma inscriu in aceeasi zi, ca sa imi poata oferi acest certificat.MF a zis ca daca ma inscriu acum datele la Casa Nationala de Asigurari de Sanatate le va transmite pe 1 iunie.Si fara acest lucru nu imi poate elibera.Dar a zis ca exista alta varianta, sa ma duc in judet la CNAS de sinestatator si sa ma inscriu acolo, ca sa ma introduca imediat in baza de date.Va rog mult sa imi spuneti daca e posibil.Sa nu fac drum inutil.Va multumesc mult!

  • Hmm.. care bordeie, atatea obicee. Dar da, CAS ar putea rezolva transferul mai rapid. Poate, dar nu-i sigur ca o va si face. Incercati un alt MF, zic eu. Ce „certificat de sanatate” doreati? Ca-i ala? Concediu medical, sau adeverinta ptr angajare, sau ce?

 20. buna seara! este legal ca un medic de familie sa refuze inscrierea unui copil in evidentele cabinetului medical din comunitate, pur si simplu pentru ca nu vrea? (alt medic de familie in comuna respectiva nu mai exista).

  • Probabil are argumnte. MF nu poate refuza un nou nascut. In rest da, el poate refuza, de exemplu unii MF au prea multi oameni pe lista, altii se orienetaza doar pe adulti, altii pe copii/pediatrie etc. Incercati in comune vecine.

 21. Am solicitat schimbarea medicului de familie inca din luna martie.Acum cand am nevoie de concediu medical noul medic imi spune ca nu imi poate il elibera pana cand nu are confirmarea casei de sanatate,ca operatiunea a fost efectuata.Ma aflu in situatia de a pierde locul de munca.Ce este de facut in aceasta situatie?Am doar o scrisoare medicala de la doctorul specialist.

  • Si doctorul specialist iti poate da concediu medical. Dar nu asta-i treaba, ci ca noul MF poate da fara griji concediu, trimiteri, retete orice, din clipa in acre t-a inscris pe lista. Dar unii nu stiu ca-i asa, sau nu-s siguri ca-i bine, alti nu vor, altii nu pot avand prea multi pe lista. Daca ai variante, eu as zice sa-ti cauti altul.

 22. E posibil ca un MF sa dea o compensare mai mica la o reteta la care medicul specialist din spital a dat o compensare de 90 la suta.Este vb de 2 boli cronice ciroza si diabet.

 23. Bună, îmi puteți spune și mie cât durează transferul de la un medic de familie la altu? Dosarul și cerea sunt deja la noul medic. Și vreau sa știu cam de când îmi poate da și mie adeverință, care îmi trebuie pentru facultate.. Mulțumesc

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *