Medicii de familie au câștigat bătălii pentru voi!

Ce mai fac medicii de familie de dragul pacienților? Vreau să știți și lucurile bune pe care le facem pentru voi!

DOSARUL ELECTRONIC – DES – este NECONSTITUȚIONAL!

Motto: „Uneori e nevoie de timp, de multe bătălii pierdute, înfrângeri dureroase, dar trebuie să învățăm că doar depunând eforturi constante, organizațional, putem să demonstrăm până la urmă că am avut dreptate.” dr. Sandra Alexiu

Toți ne izbim , zilnic, de aberații și legi care se bat cap în cap. Și de doamane de la ghișeul 1 care zic una, la ghișeul 2 zic alta, în aceeași problemă. Înjurăm mărunt, luăm Extraveral, sau dăm cu dumnezei la un pahar de vin. Dar azi, cu bucurie și mândrie vă informez că medicii de familie, prin reprezentanții lor tobă de legi și informare, prin muncă meticuloasă de depus acte, argumentat, solicitat ÎN SCRIS, au obținut două DOUĂ succese. Ambele pentru voi, pacienții, fiindcă noi, medicii, puteam trăi la fel de bine și fără aceste dumiriri. Nu rămâneam nici fără bani, nici nu ne autodistrugeam dacă continuam să vă facem publice datele. Dar NU, iată, treburile s-au limpezit ÎN SCRIS! (PS- fără bani pentru gărzi am rămas noi din alte cauze, cum că nu mai sunt bani în stoc!)

  1. Curtea Constiuțională, în urma laborioaselor demersuri ale SNMF- Sociatatea Națională a Medicilor de Familie, a decis ca NECONSTUȚIONAL dosarul electronic – DES.
  2. Intervenția Colegiului Medicilor – Problema veche, în care poliția ne cerea sistematic lista bolnavilor psihici, s-a dovedit ilegală și ea. Avem document proaspăt care arată clar, fără dubiu, că Poliția nu are dreptul să ne mai ceară aceste informații confidențiale. Lucru minunat, iar până acuma unii dădeau, alții se certau, ultimii plângeau etc.

În ambele cazuri, s-au limpezit niște ape extrem de tulburi, fiindcă beeey, suntem cretini! Păi, eu ar fi trebuit să dau în continuare senin din casă date despre voi în DES, (șefimile o cereau!) dar mie, de la spitale, nu-mi zice nici dracu` la telefon dacă mama internată mai e în viață, că vezi Doamne, e confidențial. Și eu stau și plâng afară pe trotuar, fără să știu dacă îmi mai văd mama, „secretul” acesta fiind bine păstrat în spatele zidurilor clinicii. (cazul nu-i al meu dar este proaspăt și real, e din București, la o celebră clinică, unde e internată mama unei colege, medic de familie.)

…………………………………………..

Aveți aici informarea cu subiect și predicat, mai sus v-am făcut doar traducerea și proza…

https://www.ccr.ro/noutati/COMUNICAT-DE-PRES-318

„Grupul de e-health al SNMF a elaborat un document de poziție privind Dosarul electronic de sănătate, care se poate vizualiza aici:

https://snmf.ro/2014/09/21/dezvoltarea-si-implementarea-dosarului-electronic-de-sanatate-in-romania/

La începutul lui 2016 am elaborat un material amplu pe care l-am supus aprobării grupului de lucru care lucra la documentații, așa că, împreună cu FNPMF, SNMF a sesizat in 15.01.2016 Avocatul Poporului printr-un demers organizațional de proporții, asupra neregulilor din DES. Documentul se poate vizualiza aici:

http://www.snmf.ro/sites/default/files/2016_01_15_Memoriu_PIAS_Avocatul_Poporului.pdf).

De la Avocatul Poporului au venit în câteva rânduri informații oficiale că se continuă ancheta pe acest subiect. În luna decembrie 2016, la Conferinta AMFB, am organizat o dezbatere în care au fost invitați reprezentanții Avocatului Poporului, dar și alti invitați: dl avocat Doru Costea, dl dr. Gabriel Diaconu și medici de familie. Înregistrarea dezbaterii poate fi urmarită integral aici: https://pmfb.ro/inregistrare-dezbatere-des/a/117

Astăzi, dupa mult timp, Curtea Constituțională a României a constatat ca demersul nostru a fost corect.”

dr Sandra Alexiu

Mai jos, textul Elenei Marinescu, reporter:

CCR a a constatat că dosarul electronic de sănătate cuprinde date personale cu caracter medical, protejate prin art.26 din Constituţie. Sintagma „sistemul dosarului electronic de sănătate al pacientului” este … neconstituţională.

Curtea a constatat că dosarul electronic de sănătate, instituit prin reglementările criticate, cuprinde date personale cu caracter medical, protejate prin art.26 din Constituţie. În măsura în care statul a instituit prin lege o măsură în aplicarea dreptului la ocrotirea sănătăţii persoanei, prevăzut de art.34 din Constituţie, tot acestuia îi revine obligaţia de a proteja şi garanta caracterul confidenţial al informaţiilor medicale prelucrate printr-un act normativ de acelaşi nivel. Aceasta întrucât nu este îndeajuns ca protejarea datelor medicale să fie realizată printr-o legislaţie infralegală, care este caracterizată printr-un grad sporit de instabilitate sau inaccesibilitate [a se vedea în acest sens Decizia nr.17 din 21 ianuarie 2015, Decizia nr.51 din 16 februarie 2016 sau Decizia nr.61 din 7 februarie 2017]. Or, dispoziţiile legale criticate nu reglementează în sine nicio măsură care să poată fi calificată drept garanţie a dreptului la viaţă intimă, familială sau privată, astfel încât Curtea a constatat încălcarea art.26 din Constituţie.Totodată, Curtea a reţinut că legislaţia infralegală adoptată în temeiul textelor legale criticate cuprinde, în realitate, garanţiile asociate art.26 din Constituţie. Prin urmare, s-a ajuns la situaţia în care un act administrativ cu caracter normativ să stabilească aceste garanţii, neprevăzute de lege, în condiţiile în care legislaţia secundară trebuia să se limiteze doar la organizarea punerii în executare a acestor garanţii. Actul administrativ normativ nu poate, prin conţinutul său, să excedeze domeniului organizării executării legii. Printr-un atare procedeu s-ar ajunge la modificarea/ completarea însăşi a legii. În consecinţă, Curtea a constatat şi încălcarea art.1 alin.(5) din Constituţie. Decizia este definitivă și general obligatorie și se comunică celor două Camere ale Parlamentului, Guvernului şi Avocatului Poporului, care a sesizat Curtea Constituțională.

 

 

By Published On: 18 iulie, 2018Categories: MedicaleComentariile sunt închise pentru Medicii de familie au câștigat bătălii pentru voi!

Laborator Analize

Arhive

Get more stuff

Subscribe to our mailing list and get interesting stuff and updates to your email inbox.

Thank you for subscribing.

Something went wrong.