Arsura solară. Ce-i de făcut?

Despre expunerea pielii la soare şi riscurile, dezavantajele, erorile ei, s-a scris enorm.

Puţin probabil să vă spun ceva ce nu ştiţi.

Mă încumet, însă, să explic sub o formă care să vă convingă să şi respectaţi resticţiile.

Pielea maronie, bronzată, devine aşa datoriă melaninei, o substanţă protectoare a pielii.

Cu cât te expui mai mult soarelui, cu atâta melanina devine mai multă, fiindcă corpul tău o tot produce ca să te protejeze.La un moment dat, protecţia devine insuficientă chiar cu „o tonă” de melanină produsă sub atacul razelor, şi din bronzat/maroniu totul se transformă în arsură.

Ca la orice clasificare a arsurilor, faza roşie – fără vezicule cu lichid e arsura de gradul întâi. Cea mai slabă. Dar totuşi arsură. Iar cea  cu vezicule e de gradul doi – următorul pas în gravitate.

Repetăm?

Maroniu- roşu fără vezicule- roşu cu vezicule.

Iată ordinea cronologică a reacţiei la atacul direct al soarelui, în funcţie de timpul şi ora expunerii. Maroniul pe care ţi-l doreşti, însă, poat fi sărit şi soarele trece direct la arsură.

Și reţine că nu există cu adevărat nici măcar legnda “bronzului sănătos”! Însuşi bronzul e dovada unei suferinţe a tegumentului.

Din nefericire s-a instituit ideea că „omul bronzat e frumos”. Mai demult, cel frumos era alb. Cu cât mai alb, cu atâta mai frumos. Or moda, decizia: frumos/urât, iată, ţine de noi oamenii. Ca norocul că nu există moda vânătăilor pe pomeţi! Iar o femeie să fie cu atât mai frumoasă, cu cât are mai multe vânătăi sub ochi. Și să vezi atunci pumni în figură! Mai ştii că n-o să apară? Există sălbatici care îşi măsoară frumuseţea după numărul de inele din sfârcuri.

Să revenim la oile noastre bronzate.

După şi în afara acestor trepte de suferinţă, marele (URIAȘUL!!) risc este al cancerului de piele. Soarele aplicat direct, nemijlocit, necontrolat pe corp, este una dintre cauzele dovedite statisic în cancerul de piele! Prin razele lui utraviolete.

Ce-i de făcut ca să nu te arzi? (Fiindcă moda nu am cum s-o schimb. Nici s-o ignor.)

 1. Dacă-i musai, expuneţi-vă doar până la ora 10 şi după ora 16- 16,30 chiar. Puţin, nu? Infinitezimal faţă de cât stăm la plajă!
 2. Nu vă bronzaţi la saloane. Bronzul usucă, aspreşte şi îmbătrâneşte pielea. Mai rău ca ţigara. Și-i păcat, pentru 3-4 ani de piele tânără bronzată tare, să suporţi apoi decenii de piele zbârcită ce pare mai bătrână decăt vârsta ta.
 3. Folosiţi creme protective. Generos. Dar nu vă încredeţi în ele, nu vă imaginaţi că ar anula primele două puncte. Nu le anulează!
 4. Beţi multe lichide. Înainte să vă fie sete. Beţi fiindcă trebuie, nu fiindcă vă e sete. Când vă este sete, din nou e târziu, corpul suferă. Știţi ceva? Nu sucuri, limonade etc. Necum carbogazoase. Pur şi simplu apă. Beţi apă! Nu foarte rece, doar răcoroasă.

 

Ce-i de făcut dacă te-ai ars deja?

 1. Duşuri răcoroase, apoi o cremă hidratantă
 2. Paracetamol, 2/3 tablete pe zi, 1-2 zile (deci doză mică!)
 3. Bagă-te-n pat sub un cearşaf revigorant şi promite-ţi că-i ultima dată când mai faci prostia să te arzi la soare!

Iată o idee bună pentru rehidratare vitaminizată și refacere după stresul unei arsuri, o rețetă a Ginei Bradea

12 Comments

 1. […] Ce-i de făcut dacă te-ai ars deja? Vezi continuarea pe http://www.otiliatiganas.ro! […]

 2. […] Arsura solară. Ce-i de făcut? […]

 3. […] Arsura solară. Ce-i de făcut? […]

 4. Roxana Iliescu 31 iulie, 2017 at 12:50 pm - Reply

  Doamna draga, sunteti minunata! Imi place tare mult sa va citesc. Desteapta, amuzanta, cu talent la scris si ne mai dati si o multime de informatii utile.
  Pe mine una m-a convins articolul si nu am mai stat la soare, dar m-a convins atat de tare ca nici nu imi mai pasa ca nu ma bronzez . Tare imi placea sa fiu neagra…
  Va multumesc mult pentru ca alocati timp sa ne impartasiti din cunostintele dvs! Multe articole m-au „luminat”.

 5. SILVIA 31 iulie, 2017 at 4:17 pm - Reply

  CE E DE FACUT STIMATA DOAMNA CIND DUPA O ,,ARSURA” ZDRAVANA RAMAI CU O MINCARIME A PIELII INSUPORTABILA ,CE E DE FACUT MAI ALES CA DR MEU E IN VACANTA PINA LA JUMATATEA LUI AUGUST CUI SA MA ADRESEZ SI MAI ALES DACA NU EXISTA UN LEAC NATURIST SA SCAP DE ACEASTA NEPLACERE MAI ALES CA DUREAZA DE O LUNA DE CIND S-A PRODUS ARSURA ?! MULTUMESC

  • Otilia Tiganas 31 iulie, 2017 at 4:50 pm - Reply

   Incercati, (daca arsura e bine cicatrizata), cu Timburg gel local, alternat cu pudra mentolata. Spalata zilnic de 2 ori zona cu apa+sapun de copii, limpezit din abundenta cu dusul.

 6. Ioana Marcela Zanescu 28 mai, 2018 at 1:38 pm - Reply

  Multumesc pentru articole si pentru timpul pe care il iei sa le scrii.Ajuta enorm si iti iubim felul plin de umor in care le scrii.

 7. Maria 28 iulie, 2019 at 9:15 pm - Reply

  Buna seara! Vreau si eu o adresa de mail a domnei Oltilia Tigans, va rog , multumesc din suflet!

Lăsați un mesaj...

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Laborator Analize

Arhive

Get more stuff

Subscribe to our mailing list and get interesting stuff and updates to your email inbox.

Thank you for subscribing.

Something went wrong.