Cardul de sănătate. Greşeli de interpretare. Uriaşe.

Pornesc de la răspunsul unui cititor al blogului meu, pe subiectul adeverinței de la serviciu „cum că câte” zile de concediu medical ai avut în ultimele doișpe luni. Și că-i musai ca adeverința să conțină această informație, treabă pe care n-am inventat-o eu. Eu doar o respect.  Zice Radu:

„Rahat!!! Atâta timp cât ai card de sănătate, după ce dracu mai îmi ceri mie concediul medical pe ultimul an!!! Cand tu ca doctor poţi afla (sau ar trebui să poţi afla) câte zile de concediu medical am avut, doar uitându-te în calculator, că doar eşti în legătură cu casa de asigurări prin intermediul CARDULUI DE SĂNĂTATE!!!!”

 

Răspuns.

Radu, faci confuzie între cardul DE ASIGURAT, (adică cel pe care cu mândrie îl porţi azi în portofel, buzunar, sau bordul maşinii) si „Fişa electronică” sau „Dosarul electronic medical”, ce ar trebui să conţină informaţii medicale despre tine.

NU, cardul de asigurat nu contine nimic din ceea ce presupui/speri tu.

Dacă ieri seara ai fost la spital la urgenţe, eu azi nu pot afla din card nici că ai fost, nici ce s-a întâmplat şi nici ce ţi s-a administrat/recomandat acolo. Aş dori enorm să aflu, crede-mă! Dar nu.

De aceea continui să dialoghez cu pacientul meu, “azi despre ieri”, în termenii:

  • Am fo` asară la urgenţă, m-o făcut „toate analizele” şi m-o pus perfuzie, o zis că n-am nimic la stomac, numa umpic cu inima, cumva ca un început de infarct la inimă.
  • Dar o hârtie de aseară aveţi?
  • Nu, că erea moarte de om, plin de lume şi când s-o gătat perfuzia aia, am plecat acas`, că deja eream mult mai bine. După hârtie… trebuia să mai stau câteva ore, ş-am am zis să plec…

DECI.

Cardul actual atestă exclusiv faptul că exişti şi că ai CNP in România, plus calitatea de asigurat. Asta-i legătura mea cu CAS, via card! Dar şi aia cam trebuie dublată cu dovezi de hârtie, fiindcă nu tot ce „scrie” pe card e real, baza informatică de date este praştie, potenţiale surse de eroare – cu zecile.

O sursă de eroare, de exemplu, este faptul că baza de date se încarcă de către instituţii. Or instituţiile sunt o sumă de oameni. Încărcarea se face când, dacă şi cum pot ei, oamenii şi, mai ales, fără „malpraxis”.

Dacă cineva greşeşte – greşeli umane –  nu răspunde nimeni. Nu plăteşte nimeni.

RECAPITULARE= sintagma „Card de sănătate” este o exprimare (deocamdată) improprie.

Corect e  „Card de ASIGURAT”.

Popescu Vasile, CNP… cutare, salariat. PUNCT.

Atâta văd eu acolo!

Ce am mai scris despre carduri, citiţi aici

6 Comments

  1. Florescu Stefan-Valentin 6 mai, 2016 at 7:43 pm - Reply

    Am firma! La stat, totul e platit! Nu am restante. Sunt cardiac. Lunar, toata viata iau o reteta in valoare de 120 lei, compensata. in firma sunt 2 angajati, eu si sotia. Sotia a avut nevoie de un consult. Dupa consultatie, am fost chemati de acasa sa platim consultatia pentru ca sotia nu e asigurata. Am platit. Am intrat pe SIUI (softul) CNAS care a costat 119 milioane euro si da, nu eram asigurati amandoi. D112 sunt in regula si avem si confirmarile de la anaf cum e normal. Luni pe 09.05.2016, tre’ sa-mi iau reteta si medicamentele lunare. Daca nu le iau, mor. Trebuie sa platesc consultatia la medicul de familie si implicit medicamentele (400 lei). Si n-am datorii la stat. Si muncesc si platesc… Si dupa ce platesc, trebuie sa dau in judecata cnas ca sa-mi recuperez banii undeva la sfantu’asteapta. O sa ii recuperez… dar tot din banii tai si ai tai si ai tai… In Albania cred ca e mai bine. Eram patriot, nationalist chiar… Acum, dupa o asa dezamagire nu-mi doresc decat sa se aleaga praful… PS. La cnas din Titeica, la camera 1, dupa 3 ore de coada, raspunsul a fost ” …e de la contabilitatea dumneavoastra”. Cum ziceam, praful!

    • Otilia Tiganas 8 mai, 2016 at 9:19 am - Reply

      CUMPLIT!! Știu, știu că-i așa!
      De aceea încerc, cu mijloacele-mi expresive, să fac loc pe blogul meu pentru asumarea adevărurilor. Fiindă… în rest, sunt bife, calculatoare, sistem dizarmonic, incompetență și nonempatie. Și multă minciună.

  2. Irina 7 mai, 2016 at 9:41 am - Reply

    Bani chieltuiti aiurea pentru acest ”minunat plastic” cu care se lauda conducerea sanatatii si care e total inutil, daca era de hartie poate il puteam folosi in unele situatii delicate :D.

  3. Oleg Juncu 25 august, 2016 at 1:13 pm - Reply

    Nu știu cui îi folosește acest card. Dar știu că pentru pacient și medic este o pacoste. Și a costat peste o sută de milioane. Eu, naivul am crezut că se va proiecta o bază națională de date în care eu, același naiv, voi avea un dosar în care se vor fișa toate amănuntele legate de starea sănătății mele: fiecare analiză, fiecare prezentare la M.F. sau la specialist, fiecare pastilă prescrisă, tot, tot. Iar când mă duc la un medic, oriunde în țara asta cu cardul meu, acesta să-mi poată accesa dosarul ca să știe totul despre mine înainte de a mă întreba ce mă doare. La fel când intru într-o farmacie cu cardul meu, farmacistul să vadă pe sticla lui ce pot să înghit, ce trebuie să înghit și ce nu-i voie să înghit. La fel când, Doamne ferește, chem salvarea, medicul sau asistentul să aibă acces pe tableta lui la dosarul meu ca să-mi știe grupa sangvină, la ce sunt alergic, când am tușit ultima dată. Dar se vede că am cerut prea mult. Ar fi fost prea simplu. Din păcate prostia a câștigat și noi am pierdut.

  4. Daniel Pacurici 25 august, 2016 at 8:33 pm - Reply

    Din declaratiile platite catre stat, teoretic, suntem toti asigurati… Cardul de sanatate nu este nimic altceva decat o unealta de intins untul pe paine atunci cand nu avem cutit in mijlocul campului… In ceea ce priveste Sistemul Informatic Unic dezIntegrat, aka SIUI, acesta nu este legat de ITM si nici de restul instiutiilor statale care atesta „valoarea” de asigurat a angajatului.. Cu ata mai putin de sistemul medical…. Pentru asta s-a inventat „pomana” IT in care sunt cooptati voluntari dar si firmele mici din domeniul IT care vor fi platite cu 2000 euro pentru 6 luni – 2000 euro nu pe luna timp de 6 luni – ca sa se restructureze sistemele informatice nationale… Asta in conditiile in care, un programator decent, are salariul de minim 1000 euro/luna… Ori ca sa-ti bati capul cu ineptiile si incompetenta unora care deja au luat bani frumosi de la buget pentru un sistem prost gandit de la bun inceput, inseamna undeva la minim 1200 – 1500 euro/luna.programator timp de 6 luni de zile… De unde rezulta ca un programator bun, ar trebui ca timp de 6 luni de zile cat „ofera” statul sa aiba un salariu de 1200 * 6 luni = 7200 euro… In aceste conditii, statul, in „marinimia” lui acorda 2000 euro pentru 6 luni… Si ne mai intrebam de ce dracului nu merge nimic in tara asta… Pentru ca daca faci afaceri cu statul, vii cu bani de acasa… Iete d-aia… Dar ai card manca-t-as si ai drepturi…

  5. Cristian CLOT 26 august, 2016 at 6:26 am - Reply

    Buna ziua! Daca-mi permiteti, vreau sa completez articolul dvs.

    Cardul de Asigurari de Sanatate NU ATESTA calitatea de asigurat. Cardul este detinut (teoretic) de catre toti cetatenii Romaniei peste 18 ani. In acelasi timp, nu sunt toti asigurati.
    Cardul este un document valabil 5 ani de la data emiterii. Calitatea de asigurat este o stare „volatila” si variabila: azi poti fi asigurat, maine poti sa nu mai fii (in functie de plata obligatiilor la FNUASS).

    Rolul cardului de asigurari de sanatate este acela de A ATESTA/GARANTA PREZENTA PACIENTULUI IN MOMENTUL PRESTARII ACTULUI MEDICAL.

    Calitatea de asigurat se poate vizualiza online pe website-ul CNAS sau in aplicatiile informatice specifice doar in baza CNP-ului.

Lăsați un mesaj...

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Laborator Analize

Arhive

Get more stuff

Subscribe to our mailing list and get interesting stuff and updates to your email inbox.

Thank you for subscribing.

Something went wrong.