Comandă setul AKUTOL, AICI

Comandă setul AKUTOL, AICI

Frisoanele sau „când te scutură frigurile”

Frisonul= tremuratul corpului, dinţii care-ţi clănţăne-n gură, toată fiinţa ta se zguduie…

Cel mai des, în faţa frisonului, gândul ne duce spre infecţie: bacteriană sau virală – când frisonul este asortat (dar nu obligatoriu!) cu tempratura ridicată. Febra.

Probabil, mulţi aţi avut aşa ceva!

Și atunci, primul ajutor al profesioniştilor este paracetamolul ( sau ibuprofenul sau alte asemenea) +/_ un Algocalmin (metamizol) intravenos+musai gesturi fizice- hidratare bună, comprese răcoroase +/- antibiotic ţintit, dacă se cere.

Dar azi am să vorbesc despre alte două cauze de frison. Pe care, unii, le veţi putea recunoaşte şi singuri.

Prima-i litiaza renală – piatra la rinichi care pleacă în jos la drum şi care, uneori poate fi precedată de frison. El, frisonul, poate începe chiar înaintea colicii (a durerii) şi atunci, până la durere, în acel interval de timp fără alte simptome, putem fi derutaţi.

A doua (am o experianţă personală la două paciente care repetă sistematic figura asta!) este creşterea tensiunii arteriale = puseul hipertensiv.

N-am reuşit, chiar sfătuindu-mă cu colegi şi căutând publicaţii pe subiect, n-am reuşit deci să pricep mecanismul fiziopatologic. Adică de ce apare. La colica renală l-am înţeles, la puseul hipertensiv, nu. Cert e că poate exista, destui colegi au confirmat situaţii asemănătoare. Iar atunci, primul ajutor în a scădea valoarea tensiunii, rezolvă situaţia ca prin minune.

Al treilea spect important e că atât cei cu piatră- colică renală cât şi hipertensivii care o dată au făcut frison în criză, probabil îl vor repeta. Iar aici intervine rolul vostru, al pacienților, în diagnostic! Anamneza. Dacă frisonul se repetă, dacă recunoaşteţi simptomul, spuneţi-i medicului care vă examinează, acest lucru. Îl ajută enorm! (… pe medic, în diagnostic, să afle că nu-i prima oară). Iar prin medic, vă ajută pe voi să nu vă treziţi cu antibiotic (gen cefalosporine) intravenos, fără rost!

Remarcaţi cum în mai toate articolele mele folosesc obsesiv verbul “a putea”. Poate să, se poate să, este posibil să…

Fiindcă medicina este atât de cameleonică, de feri Doamne! Nu-s doi la fel, nu-s două frisoane le fel, și NICIODATĂ nu deţii adevărul absolut, oricât de mare/bun doctor ai fi tu!

Mereu mereu există rezerva imprevizibilului dar, după o anumită experienţă, el devine o noţiune statistică. Totuși, zău așa, dacă tot al doilea pacient al tău evoluează imprevizibil, înseamnă ca ai probleme cu previziunile, tu medicul. Dacă imprevizibilul rămâne caz rar, excepţional, nu mai e problema ta, ci faci recurs la Doamne Doamne.

Oricum, indiferent de statistică, când e despre imprevizibil, presa românească te va scoate din doctor – porc criminal, chiar şi la cota de 1 la 10 000!

PS. Desigur și frisoanele care pot să apară după expunerea prelungită la soare, mai ales excesele din concedii, trebuie amintite aci. Chiar dacă acolo e clară cauza – ai stat la soare în dușmănie=frisoane -, este bine să vă reamintesc acest risc.

25 Comments

 1. Emil Calinescu 30 iulie, 2017 at 3:51 pm - Reply

  In cazul insolatiilor (expunerii prelungite la soare), frisoanele nu apar insotite de febra? Cel putin la mine asa s-a intamplat.

  • Otilia Tiganas 30 iulie, 2017 at 4:26 pm - Reply

   Nu-i musai, ba mai mult – mai frecvent e frisonul fara temperatura ridicata masurata cu termometrul. Senzatia ca arzi, ca fierbi, iarasi nu e obligatoriu asociata cu temperatura corporala ridicata. Se poate, deci, dar nu e o regula.

 2. Mirela 30 iulie, 2017 at 6:14 pm - Reply

  Eu am probleme numai noaptea ma iau crize de frig de tremur din toate încheieturile si ma trezesc plângând chiar dacă e vara sau iarna. Ce ar putea fi?

  • Otilia Tiganas 30 iulie, 2017 at 7:34 pm - Reply

   Mi-e greu. Tare greu. Faptul ca te trezesti plangand, poate sugera o cauza psihologica, ex atac de panica atipic. Sau faptul ca-i noaptea, te poate duce catre o forma de alergie (puf? pene?), sau chiar refluxul acidului din stomac spre esofag datorat pozitiei culcate. Dar la fel de bine, poate fi legat si de tiroida sau corticosuprarenala. Deci e de investigat si de consultat un medic bun. Obligatoriu sa-ti masori tesiunea in cursul crizei, pentru inceput!

  • Alina Grigore 28 decembrie, 2018 at 7:15 am - Reply

   Dereglarile hormonale sunt si ele cauze ale frisoanelor .Eu personal ma confrunt cu aceasta problema aproape in fiecare luna

 3. daniela 1 august, 2017 at 11:53 pm - Reply

  Doamna doctor eu am un sasait in cap in urechea stanga mai mult tensiunea e buna acum fac un tratament ptr sinozita frontala si maxelara si ptr colesterol care e 310 am oluna jumate de cand fac tratament dar tot numi trece sasaitu ce ma sfatuiti sa fac (lucrez in it )nu prea am incredere in doct de aici dar o sa incerc daca ma sfatuiti ceva

 4. Nadrag tatiana 23 august, 2017 at 9:02 am - Reply

  Buna ziua , in timpul drumului lung cu masina , mai ales daca stau in spate si sumt mancata am un teribil rau de masina cu opriri si vomitaturi violente,urmat dd alte doua zile de stare generala de rau si dureri puternice de cap ; ce remediu imi puteti recomanda mai ales pantru starea f urata de dupa ; astept sfaturile dvs. Va multumesc ; o zi buna !

  • Otilia Tiganas 23 august, 2017 at 10:10 am - Reply

   Greu de tinut in frau! Dar primele raspunsuri se gasesc deja in textul tau.
   1. Evita statul in spate sau la coada autobusului/avionului, sau acolo unde stii ca iti e rau.
   2. Mananca putin, ciugulit, usor, simbolic. Pe drum, daca-ti e foame iar, mai ciugulesti ceva.
   3. Ia un metoclopramid la plecare.

 5. Stefanescu 23 august, 2017 at 10:38 am - Reply

  Ce as putea sa fac pentru tratarea artropatiei psoriazice daca sunt alergica la antiimflamatoare:aspirina, paracetamol.diclofenac,algocalmin,indometacin? In prezent cand am dureri de cap (atunci cand vad ca nu am tensiune mare) iau o pastila de Xyzal cu o ora inainte de a lua Flamexin si ma linistesc putin pt cateva ore. Mentionez ca iau pastile pt hipertensivi si inima:concor,diurex,prestarium, sunt la menopauza de 6 luni si tot timpul mai pun cate 1 kg la 6 luni, pt ca sunt aproape imobila din cauza durerilor de coloanaIN prezent am 103 kg si sunt disperata!!!).

  • Otilia Tiganas 23 august, 2017 at 10:40 am - Reply

   reclama un consult, o analiza a situatiei detaliata. face to face. nu merge on line.

 6. Lepadat Petronela 23 august, 2017 at 10:54 am - Reply

  D-na doctor,vreau doar sa confirm ca sunt una dintre persoanele hipertensive la care puseul hipertensiv produce frisoane,incingerea obrajilor,a urechilor,a intregului cap iar extremitatile mi se racesc si tremur.Daca imi masor valoarea tensiunii, constat o crestere brusca si m- am obisnuit sa iau masuri potrivite,eficiente.Oricui am spus despre aceasta stare m-a privit cam ciudat,cu neincredere.Deci,e posibil.Cu respect,Petronela Lepadat

 7. Dudici 27 februarie, 2018 at 2:10 pm - Reply

  Puseu hipertensiv cu frisoane ,cu main I si picioare reci am avut si eu ….si l-am facut de cateva ori..

 8. CAMI 14 noiembrie, 2018 at 9:16 am - Reply

  Subscriu ce a relatat dna Lepădat si dna Dudici, frison obraji si urechi care ard ca jarul si mâini și picioare sloi de gheață și unghii vineții….
  Vreau sa punctez un argument, ca ,problema mea este inca nedscifrata de nici un cardiolog prin nenumărate investigatii renale/ endocrinologice/ pulmonare care sa descopere nivelul ridicat al diastolei, în timp ce sistola este cat de cat acceptabilă .
  Ca ex tensiunea mea normală este 110 / 70 , iar in puseu mai ales seara (ocazional pățesc 3-4 zile pe luna sau la doua luni ) 139/110 ,tin sa mentionez ca pulsul la puseu este 70-80 max.
  Sunt pe tratament permanent cu Prestarium 5 mg seara, dar puseele tot le fac si durează până 2/3 ore cu administrare si de captopril sublingual.

 9. Patricia Iordache 14 noiembrie, 2018 at 12:08 pm - Reply

  Si eu fac puseuri de tensiune+frisoane insotite de stari anxioase. Eu le am pus pe seama anxietatii. Mai fac si atacuri de panica insotite de frisoane si tensiune marita.

 10. lenuta 14 noiembrie, 2018 at 8:55 pm - Reply

  Si eu am frisoane ,extremitati reci in timpul unui puseu hipertensiv . Mai am un fel de frison dupa bufeuri dar diferit ca manifestare de cel din criza hipertensiva .

 11. Lumi 26 iulie, 2019 at 5:25 pm - Reply

  Artropatia psoriazica:ozonoterapie, hemo major, recomand!

 12. Filcea Gina 26 iulie, 2019 at 9:50 pm - Reply

  Frison se face și din cauza fibrilatiei.L am confundat cu colica renala și am luat noli cineva, după ureche, iar într o săptămână a făcut AVC. Cardiologul ne a spus ca fibrilația da frison cu febra,clantanit de dinți. Noi am aflat prea târziu, voi aveți grija.

  • Otilia Tiganas 30 iulie, 2019 at 9:03 am - Reply

   Multumesc pentru interventie. Precizez 1. colica renaal e altceva decat infectia urinar, deci nu se trateaza cu Nolicin. Fix asta arata articolul meu, confuzia intre o inefctie si frison. Frisonul PRECEDE cu cateva ore colica nu se confunda cu ea. Si 2 Fibrilatia atriala, ritmul aberant, anormal al inimii este extrem de usor de diagnosticat. Il simti, il poti masura. In schimb, Nu poti masura ceva ce apare INAINTEA unui simptom obiectiv/semn obiectiv. Aceasta era ideea mea din articol. A dumenavoastra, mesaj avloros, la SCHIMBAREA ritmului inimii, adresati-va medicului!

 13. Florea Elena 12 noiembrie, 2020 at 9:46 am - Reply

  Eu ma confrunt cu o problema de mai multi ani,am o tensiune oscilatorie ,fac puseuri de tensiune chiar astăzi am facut unul după o perioadă mai lungă cu frisoane.Am mers la n controale nu mi-au depistat de la ce vine această criza.Va rog daca puteti sa-mi spuneti,va multumesc.

  • Otilia Tiganas 12 noiembrie, 2020 at 10:07 am - Reply

   Nu cred că se poate identifica o cauză clară. Prima mea opțiune ar fi una psihogenă. Legat deci, puseul, de o emoție recentă, chiar dacă a fost cu o zi înainte, de exemplu…

 14. Buciuman Adriana 20 noiembrie, 2020 at 1:39 pm - Reply

  Buna ziua, cautand dupa „frisoane” am dat peste blogul dvs. si poate ma puteti ajuta cu un sfat. Baiatul meu,in varsta de 36 de ani are frisoane zilnice din luna mai 2019. In acea luna a fost muscat de o capusa.Dupa multe analize si investigatii medicale el nu are nici la aceasta data un diagnostic clar. Mentionez ca atunci cand incepe frisonul,simte ca ii ard urechile, pulpele de la picioare si maini si imediat simte senzatia de frig in corp. Este exclus o boala psihica. Nu stim unde sa ne mai adresam. Va rog daca se poate sa discutam telefonic cu mai multe amanunte. Va multumesc anticipat.

  • Otilia Tiganas 20 noiembrie, 2020 at 5:47 pm - Reply

   Adriana, aș vorbi la telefon cu voi, dar NU AM idei, soluții!

 15. Țuțuianu Angela 30 aprilie, 2022 at 7:11 pm - Reply

  La mine s-a repetat de două ori săptămâna asta, luni și în seara asta tensiunea 150/80 și frisoane, mâini și picioare reci, am luat captopril și aspirină efervescenta la urgență mi au spus că nu e tensiune mare și să stau calmă, menționez că starea asta mă ține și două ore!

Lăsați un mesaj...

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Comandă setul AKUTOL, AICI

Comandă setul AKUTOL, AICI

Laborator Analize

Arhive

Get more stuff

Subscribe to our mailing list and get interesting stuff and updates to your email inbox.

Thank you for subscribing.

Something went wrong.