Munceşti ca roboţelul cu pauze mici, sau deloc

„Medicul – Soldatul Universal” reloadet

guespost Oana Goidescu, chirurg

(Partea întâi o găsiţi în josul postării)

doctori-de-mame-700443l-imagine

 

Gazda mea într-ale blogului posta mai ieri ceva despre medic şi Soldatul Universal. Mi-a lăsat gură apa. Mamă… ce mişto ar fi.

Descarc la vestiar programul cu „Medic.1”.

Încarc „Gospodina + fată în casă.2”.  La pachet cu „Mama.Nevastă.0”. Mă apuc de cumpărături, curăţenie în casă, gătit. Are copilul teme sau nedumeriri, în general? Încarc „Mama ştiureaţă.1”. După ce culc copilul încarcă soţul ce program vrea el: obraznică, timidă…

A doua zi, de la capăt. În geantă cu „Atotştiutor”, „Coleg bun”, „Medic empatic”, „Hârţogar de top”, „Doamnă la curent cu moda şi cultura”…

Frate, am o singură întrebare: pe ce fel de baterii merge medicul ăsta cipuit? Cât ţine?

Și aşa, ajungem la ce ne doare. La epuizare, zisă de prin 1970 „Burn out”. Și la deprivare de somn.

Adică: munceşti ca roboţelul cu pauze mici sau deloc. Mult peste timpul legal, sau uman de muncă. Ajungi, în timp, la mai multe chestii, şi fizice şi psihice. Vorba manualului de-a XI-a de pe vremuri: ” lipsa de somn duce la modificări biochimice şi comportamentale”. Adică ?

Păi, s-o luăm cu biologicul. Nu dormi? Adio refacere fizică şi mentală. Organismului hăituit îi creşte pofta de carbohidraţi, leptina e cu sorcova, la fel şi cortizolul. Recte te îngraşi. Dacă mai foloseşti şi ciucalata ca premiu de consolare, ajungi o pufoşenie. Din păcate, ai să semeni mai mult cu Angry Bird, îţi spun imediat şi de ce. Imunitatea e pe câmpii, eşti expus la picăturile Flügge ca la minele antipersonal. Creşte riscul de diabet, afecţiuni cardiovasculare, cancer de sân. Intri într-un cerc vicios, pentru că de oboseală ajungi la insomnie, faci frisoane … În cazuri extreme, halucinaţii.

Lipsa de odihnă va duce în timp la un comportament chiar de roboţel.

Toate zilele sunt la fel, datoria at faţă de somn creşte. La fel şi frustrarea , depresia, nervozitatea . Angry Bird, nu?

Capacitatea de concentrare… hmm… cam la fel cu stima de sine.

Aşa că … halal Soldat Universal!

Noi n-avem baterii cu autoîncărcare. Avem nevoie de viaţă personală, avem nevoie de somn , avem nevoie de desprindere de muncă. Nu putem şi NU TREBUIE să fim 24/7 doar ce scrie pe diplome. Că ajungem la ştiri, ori că începem să greşim, ori că mai murim prin ture. Caz în care ajung la comentariul unui coleg după o astfel de situaţie , colegă decedată la program, comentariu care mi s-a părut genial : „Am rămas mai puţini de murit!”

 

http://www.otiliatiganas.ro/medicul-soldatul-universal/

http://www.otiliatiganas.ro/o-seara-fara-de-pacate/

 

Lăsați un mesaj...

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Laborator Analize

Arhive

Get more stuff

Subscribe to our mailing list and get interesting stuff and updates to your email inbox.

Thank you for subscribing.

Something went wrong.