Ce este tahicardia? M-aţi întrebat azi. Răspund azi.

La cererea voastră expresă, am pregătit acest „text-răspuns” special pentru prietenii din grupul “Carte de bucate on line”.

https://www.facebook.com/groups/174699829213232/1360566153959921/?notif_t=like&notif_id=1466162851259222

Tahicardia, deci.

Inima are un „ceas interior”, inteligent, care determină ritmul ei: numărul bătăilor pe minut. Normal undeva între 60 şi 90 de bătăi pe minut, în repaus, LA ADULT şi copilul mare, de peste 12 ani.

Dar acest “normal” se ajustează în funcţie de circumstanţe.

De pildă, faptul că la unii pacienţi cu insuficienţă cardiacă, aflaţi sub tratament medicamentos, scade uşor sub 60 nu este semnal de alarmă, dimpotrivă, poate fi benefic, fiindcă nu oboseşte inima. Dar asta DECIDE DOAR medicul tău!

Bun.

Dacă inima bate mai repede decât normal= TAHIcardie

Dacă bate sub ritmul normal= BRADIcardie

Dacă ritmul nu este regulat= Aritmie

Medicul tău va căuta cauzele deviaţiilor de la normalitate. Uneori cauzele sunt găsibile, explicabile, alteori nu.

Cert este că ceea ce m-aţi întrebat, adică ce înseamnă tahicardia ca diagnostic, e exact ce zic, deci o inimă grăbită ÎN REPAUS. După ce alergi, sau faci efort fizic, e normal să bată mai repede.

Ce înseamnă SINUSALĂ, pe lângă tahicardie… e tare lung de explicat şi vă încurc în ştiinţă. Oricum, e mai mult de bine decât de rău…

Importantă de reţinut din această postare e semnificaţia fiecărui termen şi, mai ales, să învăţăm să ne măsurăm din când în când pulsul, atunci când ne aflăm sub un tratament medicamentos. Fiindcă cea mai rezolvabilă modificare a frecvenţei este cea determinată de medicamente. Scazi/creşti doza, sau schimbi produsul şi s-a rezolvat totul.

Voi doar să vă anunţaţi medicul că ceva s-a modificat!

Or asta o puteţi afla măsurându-vă, uneori, când tot n-aveţi altceva de făcut, pulsul la încheietura mâinii. De exemplu când staţi la televizor. Faceţi-vă un gest reflex să controlaţi! Pulsul reproduce EXACT bătăile inimii. El chiar este prelungirea spre mână, a undei.

Tehnica de măsurare corectă a pulsului o găsiţi cu google, există acolo şi poze clare, mie mi-e mai greu să „zic din vorbe”. În orice caz, se măsoară apăsând uşor cu degetul arătător şi mijlociu, +/_ inelar, nu cu degetul mare, cum face majoritatea!

(imagine –http://www.total-med.ro/2015/08/cum-stai-cu-pulsul/)

 

2 Comments

  1. […] Ce este tahicardia? M-ați întrebat azi. Răspund azi. […]

  2. […] – tulburările ritmului inimii=aritmii – ele conduc foarte des spre IC!! În special fibrilația atrială. Aritmiile le voi lua în discuție separat, dar până atunci citește aici http://www.otiliatiganas.ro/ce-este-tahicardia-m-ati-intrebat-azi-raspund-azi/ […]

Lăsați un mesaj...

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Laborator Analize

Arhive

Get more stuff

Subscribe to our mailing list and get interesting stuff and updates to your email inbox.

Thank you for subscribing.

Something went wrong.