Insuficienţa cardiacă – episodul al doilea

Am definit „niţel” insuficienţa cardiacă – IC

(Ai linkul spre primul episod, în josul acestei postări.)

Deci IC este o oboseală/blegeală/lipsă de vioiciune a inimii. Este„noncheful” ei de a mai pompa eficient sânge în corp.

N-aţi uitat că el, sângele, transportă (printre miile de „bărcuţe” transportate pe valuri!) cele două elemente VITALE: glucoza şi oxigenul. Nu că restul “bărcuţelor” ar fi neinteresante, dar vă rog să reţineţi că fără oxigen sau/şi glucoză, e jale mare!

Ce boli pot conduce, cu vremea, la IC?

Orice boală din corpul tău: lungă, necontrolată, are ca ţintă finală inima ca organ, în ansamblul ei. DECI practic, la final, ABSOLUT ORICE BOALĂ SCĂPATĂ DIN FRÂU, POATE CONDUCE LA O IC.

Dar eu mă voi referi la cazurile extrem de frecvente şi aflate aproape de inimă. Cele care interesează majoritatea cititorilor. Nu la ceva sindroame cu 3 nume proprii, şansă să le faci: 1 la 30 000, găsibile cu Google, veci pururi văzute de mine, şi pe care le-am uitat din anul 5 de facultate.

Discutăm aşadar despre ce-i banal, repetat, frecvent, la ordinea zilei.

Hai să începem cu inima însăşi:

– boli directe ale muşchiului cardiac – mai rar

– ale foiţei sale protectoare – pericardul – mai rar

– tulburările ritmului inimii=aritmii – ele conduc foarte des spre IC!! În special fibrilaţia atrială. Aritmiile le voi lua în discuţie separat, dar până atunci citeşte aici http://www.otiliatiganas.ro/ce-este-tahicardia-m-ati-intrebat-azi-raspund-azi/

boli ale valvulelor (uşiţele cavităţilor inimii care asigură, mecanic, un flux corect al sângelui, adică fac ca el să curgă în direcţia cerută)- nu-i rar, dar nici extrem de des

boli ale coronarelor – foarte des!

Azi voi vorbi despre:

CORONARE – ISCHEMIE – ANGINA PECTORALĂ – INFARCTUL DE MIOCARD (în episodul 3 veţi găsi tulburările de ritm)

Coronarele sunt vasele/văsuţele care irigă inima.

Ciudat, nu? Adică tu, “miocit”(celulă a muşchiului cardiac),tu care toată viaţa te ocupi să pompezi sânge şi vezi cum curge-ntruna sânge “la locul tău de muncă”, eşti înconjurat de sânge (că te şi saturi), dar când devii setos tu însuţi, nu te poţi apleca să-ţi iei sânge din cavităţile inimii. Ci aştepţi cuminte să-ţi ofere coronarele. Uf. Bietul muşchi cardiac! E ca un om care priveşte râul cristalin de pe mal, buza uscată de sete, dar n-are voie să se aplece să bea apă din râu, ci musai să aştepte pe careva să vină cu o căniţă de apă. Aşa şi muşchii inimii. Depind de bunăvoinţa coronarelor care îi hrănesc.

Atunci când vasele coronare se înfundă, se îngustează, se rup/sparg, muşchiul cardiac pe care îl deservesc, are de suferit. (De ce ajung să se rupă/înfunde coronarele, citiţi tot în josul acestei postări. Este vorba despre HTA, colesterol, trigliceride. M-am străduit să ordonez informaţiile, astfel încât să curgă logic şi simplu.)

Deci. Muşchiul cardiac lipsit de hrană şi oxigen prin distrugerea coronarelor, dă alarma! DUREREA. Angorul. Criza dureroasă de inimă.

Aici intervine povestea “anginei pectorale”!

Să defalcăm termenii şi totul pare, dintr-o dată, uşor de înţeles.

  1. Lipsa de oxigen a oricărui ţesut, o numim ISCHEMIE.
  2. Dacă ischemia se referă la ţesutul cardiac, devine cardiopatie ischemică (sufixul “patie”= boală)

Legat= CI= cardiopatie ischemică.(N-aţi uitat, sper, că IC=insuficienţa cardiacă! Nu le amesetcăm, nu le confundăm.)

  1. Dacă doare= CID= cardiopatie ischemică dureroasă
  2. Dacă nu doare, (ci ischemia-i la început şi se depistează în analize/teste)=CIN= cardiopatie ischemică nedureroasă
  3. Durerea cardiacă ischemică o numim angor/angină/angină pectorală/angor pectoris şi o prescurtăm AP.

CUM DOARE INIMA? Există nişte caractere specifice, descrise riguros în cărţi, însă  rar apar exact cum scrie acolo. Este descrisă ca: gheară, strânsoare, apăsare acută (nu-i tip junghi, cuţit, înţepătură!) Este localizată în piept, pe partea stângă, iradiată/sau nu la baza gâtului, chiar mandibulă, în zona stomacului, rareori în lungimea braţului/antebraţului până la ultimele două degete ale mâninii stângi.

Noi medicii ştim regula “Când pacientul arată durerea cu degetul, clar nu-i inima! Durerea de inimă o arată cu palma deschisă, făcând cercuri largi pe peipt şi nu poate arăta exact un loc anume.”

NITROGLICERINA (NG) aşezată sub limbă, e sfântă şi-n zi de azi! Dar. Diagnosticarea corectă a angorului de către medic e obligatorie, iar prima doză de NG din viaţa ta, de preferat în prezenţa medicului. Poate da hipotensiune ortostatică şi să leşini când te ridici. Mai poate da dureri de cap. Medicul va şti ce să te sfătuiască. În orice caz, testul terapeutic cu NG este, cum ziceam, aur curat şi-n zi de azi. Dacă unei anume dureri în piept (slabe, lejere, nicidecum cotropitoare!!) nu-i cunoşti cauza, se pune NG sub limbă. Trece în 2-3 minute? E inima. Nu trece, nu-i inima.

CÂND DOARE INIMA? CÂT DOARE?

Dacă doare la efort, atunci e angor de efort şi o prescurtăm APE(angină pectorală de efort).

  • Prin efort înţelegem nu doar efortul fizic clasic, gen tăiatul lemnelor, ci orice stres. Frig, umezeală extremă, act sexual, anxietate, probleme sociale/de viaţă/furie etc. Totodată, gravitatea ischemiei/anginei e clasificată şi ea (exact ca şi IC) după intensitatea efortului la care apare durerea. Mii de forme există! De la o partidă de tenis amical, până la a duce cana la gură.

Cât timp durerea e declanşată de ceva anume, (iar tu bolnav, ştii ce!), cât timp trece dacă opreşti efortul, sau pui NG sub limbă, e o APE controlată. Stabilă. O cunoşti. Poţi s-o ţii în frâu. N-ai nevoie de urgenţe sau de medic, gestionezi singur.

Dacă o ia razna, iar durerea nu mai trece la nimic, e angina instabilă şi devine o URGENȚĂ!

Porneşti direct la medic!

Nu uita, la aşa ceva mai bine greşeşti exagerând, decât invers –  ignorând. Unei angine instabile îi poate urma/sau nu, infarctul de miocard – moartea unei bucăţele de inimă la care nu a mai ajuns oxigen deloc. Uneori boala se opreşte la atât, (la bucăţica moartă), restul inimii se resetează şi rămâne cicatricea. Alteori, apar fenomene în cascadă iar infarctul devine fatal.

Să ştiţi că există infarcte acute care arată iniţial ca un ulcer gastric, sau cu durere la baza gâtului, sau mandibulă, sau cu leşin fără durere, sau… că evoluţia durerii de inimă (a anginei) e diferită (mult atenuată, parşiv mascată) la diabetici.

Aşa că voi trage câteva concluzii

  1. APE- angina pectorală de efort, clasică, deja diagnosticată corect, pe care o recunoşti, se potoleşte prin evitarea efortului, oprirea lui imediată şi nitroglicerina aşezată sub limbă.
  2. APE ştiută de tine dar care brusc s-a schimbat, nu trece cu NG, vine/revine rapid, se agravează, o numim angor instabil şi e URGENȚĂ majoră. La doctor, urgent!
  3. Orice semn nou, durere nou apărută, sufocare, palpitaţii, leşin, atunci când deja eşti diagnosticat cu ischemie cardiacă, poate deveni urgenţă. Nu neglija, nu minimaliza. Mai bine greşeşti prezentându-te inutil la medic, decât invers – ignorând primele semne (atipice) de infarct! Cardiacul, în general, ajunge să se autocunoască. Momentul periculos la care eu mă refer, este ceva acut, NOU apărut. Ceva ce nu ai mai avut până acuma. Nicidecum nu te îndemn la urgenţe, sistematic, la fiecare criză de angor STABIL!

va urma

Insuficienţa cardiacă, primul episod:

http://www.otiliatiganas.ro/insuficienta-cardiaca-pe-limba-tuturor/

Doctore, ce-i tensiunea asta, de fapt?:

http://www.otiliatiganas.ro/doctore-ce-i-tensiunea-asta-de-fapt/

Trigliceridele, cumnatele colesterolului:

http://www.otiliatiganas.ro/trigliceridele-cumnatele-colesterolului-in-trei-cuvinte/

Salata Boeuf şi tratamentul tensiunii:

http://www.otiliatiganas.ro/salata-beuf-si-tratamentul-tensiunii/

Șablon pentru hiprtensivi:

http://www.otiliatiganas.ro/sablon-pentru-hipertensivi-scurt-eficient/

Hipertensiunea arterială, greşeli la foc automat:

http://www.otiliatiganas.ro/hipertensiunea-arteriala-greseli-la-foc-automat/

Pentru pacienţii cu tratament cronic zilnc- inimă, tensiune, colesterol:

http://www.otiliatiganas.ro/pentru-pacientii-cu-tratment-cronic-zilnic-inima-tensiune-colesterol/

 

3 Comments

  1. Adi 23 septembrie, 2016 at 8:29 am - Reply
  2. Ungureanu Mihaela 22 august, 2017 at 8:23 am - Reply

    La mine , toate problemele apar brusc si la niveluri paroxistice . Prima durere,in acelasi timp cu cresterea brusca de tensiune si care n-a putut fi scazuta nici cu medicamentul sotului pentru scaderea tensiunii ,nici cu Furosemid , durerea era ca un cutit zimtat trecut prin stern si plamani si rasucit continuu .Nu stiu cum am rezistat la o asemenea durere , nu s-a putut compara cu absolut nimic din ce am trait pana atunci. Acum ,dupa aproape trei ani de tratament , nu mai am nimic dar am ramas dependenta de nitroglicerina . Daca nu am sticluta de Nitromint in apropiere ,simt ca incepe sa mi se faca rau iar seara nu pot adormi pana nu pulverizez un puf sub limba.

  3. Bibicuta 25 octombrie, 2017 at 10:03 pm - Reply

    Eu am inceput sa am probleme cu inima dupa ce am nascut fata …….incet , dar sigur am luat in greutate , dupa ce am nascut fetita , sportul nu era nici inainte viata mea , nici dupa copila , mi-a placut mereu sa mananc , inainte de fata puteam manca orice ..nu se cunostea , …dupa …..odata cu kilogramele mi-am dat seama ca obosesc cand merg , intr-o buna zi am realizat ca imi amorteste mana stanga in timp de merg mai repede ….am inceput sa merg de nevoie din ce in ce mai incet …..dupa o alta perioada de timp am inceput sa am …sa le numesc batai neregulate ale inimii ….dupa-amiaza …si parca si urechile imi erau infundate si parca si avea o durere surda de cap si o minte neclara ……am taiat cafeaua , de fumat nu mai fumam , nu contest stricaciunile date de tutun ….dupa o alta vreme am constatat ca inima la doare in diverse feluri …ba ma ardea , ba ma intepa …ba cand ma injunghia ……Dupa o alta vreme am primit vestea ca fetita are TSA …..ooooo , am plans si m-am consumat ca toti cei aflati in situatia mea ….in orasul meu nefiind centre de recuperare , zero posibilitati …..comisia de evaluare de la judet a zis ” lasati , avem noi handicapatii adevarati ” …am ramas si fara servici si fara pensie la copil ….pt ca nu a inteles comisia in 10 min cum se face ca fata ii priveste , le raspunde cu da si nu ….executa ce i se cere , deseneaza ……mi-a parut inutil sa ma cert ca aia cu multi cai la caruta …sa le fi explicat cum e cu unele probl senzoriale , cu mancarea , cu lipsa limbajului expresiv si altele …..asa am ramas cu o simpla electrocardiograma facuta la urgenta , ca m-am dus si eu cu o nevralgie , dupa ce am inghitit un algocalmin si niste mig400 si vedeam ca nu mai pot ..Zic …poate ma scapa la urgente ….sanse sa slabesc nu sunt ….trei ani am de cand , neavand o bunica , o sora , pe cineva , eu ma vait , eu ma ascult , eu ma motivez , eu plan , eu ma ridic ….trei ani in care statul mi-a luat sansa recupararii copilului intr-un centru specializat , ca nu mia dat si mie un ajutor banesc sa fi luat de colo sa fi dat dincolo …..trei ani de cand dorm nu mai devreme de 00.00 ….m-am tratat de inima ….dar nu cu ecografie si consultatie ….m-am tratat cu inghitit caite de usturoi , cite patru pe zi …din ala cultivat de mine …..cum imi place sa mananc am trecut pe fructe , legume , ceva carne de pui …..fara porc , mezeluri si altele …..paine si fainoase mananc …cit sunt mai grasa , tot asa imi e foame mai mult ….. si tata meu e la fel …gurmand si mananca ….zic eu nu bat cu dulciurile …dar ….gris cu lapte si dulceata de cirese amare nu pot sa refuz …..nu e o fericire sa incerci sa slabesti fara sport …….ma feresc sa incerc efort fizic …de o vreme mi-a zis medicul meu de familie care ma consulta gratis …sa iau metroprolol o pastila de 25 dimineata si seara ….daca inainte palpitatile erau numai primavara si toamna …apoi parca bataile neregulatate nu se mai terminau …acum cu metroprololul , usturoiul , fructele , legumele , iaurt , ou , ceva carne de pui …..nu mai stiu cum o mai fi problema ….dar stiu ca am invatat logopedie brici …din propriile mele greseli …stiu ca am facut si fac recuperare zilnic ….acum suntem la scoala , nimeni nu stie ce are fetita , nimeni nu mai poate sa isi dea seama , desi proceseaza nurologic mai greu si mai exista probl cu anumite arii …..macar stiu ca am inima proasta , nu si mintea , sunt constienta ca sunt inconstienta , dar e de nevoie , nu am bani de consultatii …e prea scump pt un singur salariu si trei guri …oricum cand mai sunt doua zile pina la bani si nu mai am ce manca mare lucru …e si asta un tratament de inima …sunt zile noroase , cand se schimba presiunea adm …cand ma trezesc cu o greutate in piept …nu imi ajunge aerul …parca trag tot mai greu aer …nu ma doare nimic …mai iau furosemid jumatate de pastila si imi trece de toate ….inainte schimbarile de vreme imi dadeau o stare mult mai rea , chiar ma durea si capul …..la 43 de ani nu pot si nu am cui sa las copila , nu e viata care am visat-o alaturi de ea , dar cum poate merge la scoala fara si invata in rit cu toti elevii …zic …asta e …nu am facut degeaba nopti albe pe net , nu am printat 6000 de cartonase doar cu pluralul cuvintelor si alte sute de activitati de stimulare a vb si de deszv cognitive ….mai apuc iar de usturoi , dupa o vara de salate de rosii ….iau si calciu , magneziu , vitamina D , zinc …sper sa nu fie praf de creta ce se vinde in farmacii , e tot ce imi permit si asa e mult cand avem la noi aici salarii de 10 mil pe luna …la privat ….acum pot merge mai repede pe strada …imi pare rau ca ma grabesc degeaba …la anii mei nu ma sanse sa mai gasesc un loc de munca in orasul meu de provincie cu 34 de mii de locuitori, deci nu ma grabesc in drum spre munca …..multi plecati si multi someri ….am pierdut si niste masele si tot asa …de unde 150 de o plomba …la ginecolog am fost acum doi ani ….el nu ma poate trata si de inima …dar cand o sa mai strang bani o sa mai merg sa vedem pe unde ….sper totusi sa ma intorc

Lăsați un mesaj...

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Laborator Analize

Arhive

Get more stuff

Subscribe to our mailing list and get interesting stuff and updates to your email inbox.

Thank you for subscribing.

Something went wrong.