Comandă setul AKUTOL, AICI

Comandă setul AKUTOL, AICI

Cine distruge medicina de familie?

Cine distruge medicina de familie? De ce? Unde s-a fracturat („cominutiv”, vorba chirurgului Oana Goidescu) respectul pentru medicina de familie din România?

Că-s ei, medicii de familie, ciubucari, incompetenți, sfertodocți, criminali, că scriu cu greșeli de ortografie și nu leagă fluent „tri vorbulițe”? Că tăt vor bani, fără să facă nimic? Că-i atacă presa?

Nu. NU!! NU!! și nu.

Pe astea le-au pățit și spitaliștii, chirurgii, interniștii, ortopezii, oncologii, pediatrii, ba chiar și „transplantiștii renal”. Astea-s valabile pentru TOȚI doctorii români.

De unde, însă, pleacă subestimarea jenantă a medicilor de familie autohtoni, tagmă hiperrespectată în toate țările nebananiere?

DE LA SURSĂ. DE SUS. Și nu DOAR de la acest guvern, actualul, ci de la revoluție încoace, indiferent de decidenți. De la TOȚI.

Cum? Vă spun, cum.

Fiindcă, prin lege, medicul de familie nu îți poate compensa banalul disc inhalator, tu astmatic, fără Scrisoare Medicală de la “un specialist”. De exemplu.

Nu-ți poate recomanda gratuit analiza aia ESENȚIALĂ în diabet, hemoglobina A1C. Probabil că nu-l duce mintea. Poate doar diabetologul.

Fiindcă, din șase în șase luni, tu diabetic hășmășean (pe care eu îl cunosc detaliat și noaptea-n vis), trebuie să străbați 160 de km dus-întors, să proptești pereții holurilor arădene la singurul cabinet de diabetologie – supraaglomerat, supraîncărcat și deprimant. O așteptare umilitoare pentru tine. Dar așa mă obligă legea – să te trimit din 6 în 6 luni, dacă vrei Siofor gratis.

Fiindcă, dacă ai schizofrenie, cu diagnostic clar stabilit de specialiști, ești în tratament lunar cu Fluanxol la indicația lor, dar eu nu-l pot compensa. Trebuie să se te plimbi lunar la Psihiatrie Mocrea, după fiolă. Tu, sau familia ta disperată de ultimele tale crize.

Fiindcă da, pot să-ți dau antibiotic fără număr/fără număr, nimeni nu mă oprește, dimpotrivă, pot să te și defibrilez în gărzi, sau să te scot din șoc, dar nu pot, DEȘI SUNT SPECIALIST cu acte-n regulă, nu pot să-ți prescriu compensat ceva pentru gută.

Ei bine, de aici pornește subminarea și umilirea noastră. Iar prin noi, purtarea voastră pe drumuri și toată batjocura care derivă.

Știți cum e asta? Ca și cum te aștepți ca Doamna X, director la o firmă, să fie apreciată de colaboratori, să facă performanță, în timp ce soțul casnic apare periodic la ea în birou și-i trage, public, șuturi în cur. Oricât de competentă ar fi ea, directoarea, faptul că, sistematic, o tupăie soțul în fața ușii, va face s-o crezi cretină. S-o desconsideri.

EXACT așa-i cu noi.

Cum să aștepți aprecierea bolnavilor când, subliminal, prin norme și legi, decidenții îți induc ideea că singurul idiot din sistem e MF, care nu poate mișca un deget propriu fără Scrisoare Medicală de la specialist? Ca și cum el n-ar fi tot specialist…

 

 

 

By Published On: 13 decembrie, 2018Categories: MedicaleComentariile sunt închise pentru Cine distruge medicina de familie?

Comandă setul AKUTOL, AICI

Comandă setul AKUTOL, AICI

Laborator Analize

Arhive

Get more stuff

Subscribe to our mailing list and get interesting stuff and updates to your email inbox.

Thank you for subscribing.

Something went wrong.