Concediile medicale – abuzuri frecvente

Pentru medicii de familie, medicii specialiști (sau “de alte specialități” – mai subtil fie zis) și, mai ales, pentru voi bolnavii care vă plimbați disperați între noi sau între noi și angajator, două-trei adevăruri despre concediile medicale.

  1. Concediul medical, de fapt, este un act care dovedește INCAPACITATEA voastră DE MUNCĂ. Nu puteți munci, nu puteți merge la serviciu. Mai exact, un concediu din acesta nu vă aruncă obligatoriu nici la pat, nici în propria casă fiindcă, în afara lui Corona, concediul medical nu-i carantină/izolare la domiciliu. Fiindcă un om cu fractură de antebraț nu poate munci, în schimb se poate plimba cu avionul în Maldive. Logic. Un om cu tulburări anxioase agravate nu poate lucra, în schimb se poate da în parc cu nepotul, îi face chiar bine! Deci, a te căuta careva de la serviciu acasă în pat, este un abuz. Și o neînțelegere a rostului unei incapacități temporare DE MUNCĂ.
  2. Un om cu febră, în schimb, va sta acasă în pat, dar NU fiindcă-i obligat ci fiindcă, teoretic, cotropit de frisoane și dureri de cap, el nici nu poate circula. Din acest motiv, pretenția angajatoruului SĂ VII LA SERVICIU DUPĂ ADEVERINȚĂ este un (alt) abuz. Nu MERGI după ea, o soliciți prin terți! Copii, noi deja până și sexul îl facem on line, așa că a merge, tu bolnav, să-ți ridici adeverința „manual”, e chiar stupid.
  3. Orice medic, fie el cât de mic, va elibera un astfel de act pentru incapacitate temporară de muncă, doar ca urmare a propriilor lui concluzii, a propiei lui activități. Noi folosim sintagma „urmare a actului medical propriu”. Din acest motiv, nu-i nici legal, nici moral, nici normal ca vreun medic din urgențe să vă trimită la noi, luni, să vă eliberăm concediu pentru ceva ce a constat el, vineri. În țară există deja precedente (în județul Brașov), unde instituția Avocatul Poporului a anchetat/amendat neeliberarea, conform legii, a Concediului Medical la spital în urgență, de către singurul medic care îl putea elibera legal, adică cel care a examinat bolnavul în weekend.
  4. Medicul de familie IA ÎN EVIDENȚĂ, (așa și scrie acolo pe formular, așa-i și logic și normal – „LUAT ÎN EVIDENȚĂ”), deci medicul  de familie „ia în evidență” concediul redactat/emis/asumat de alt coleg. Nu-l vizează, nu-l aprobă, nu-l bagă la plată. Nu-l contestă, nu-l taie, nu-l face harcea parcea. Medicul de familie nu face nimic altceva decât să confirme cu ștampila de cabinet că și-a notat faptul că tu, bolnavul, ești în concediu medical. Din acest motiv, trimisul tău înapoi la specialist cum că a bifat prost, sau a redactat greșit, este un (alt ) abuz. Nu-i treaba medicului de familie să-l controleze pe specialist. El doar AFLĂ, și confirmă CU ȘTAMPILA, că are în vedere informațiile (bune/rele) de pe concediu. Medicul de familie nu-i nici procuror, nici ANAF, nici polițai, ITM-ist, cu atât mai puțin șeful internistului, sau reprezentantul angajatorului care să-ți „aprobe” ție concedii.
By Published On: 9 martie, 2020Categories: MedicaleComentariile sunt închise pentru Concediile medicale – abuzuri frecvente

Laborator Analize

Arhive

Get more stuff

Subscribe to our mailing list and get interesting stuff and updates to your email inbox.

Thank you for subscribing.

Something went wrong.