Comandă setul AKUTOL, AICI

Comandă setul AKUTOL, AICI

Noul coronavirus NU e o sentință la moarte!

Am încercat să identific mesajele despre Covid19=noul coronavirus, acțiunile și momentele care au declanșat atâta disperare și panică în oameni. Intenționat, sau nu. Nu știu. Și nu-s fan al teoriilor conspirației.

Primul moment, când încă se vorbea la știri doar despre China, a fost seria de poze înspăimântătoare cu niște bărbați în costum negru și cravată, nu știu dacă morți, dar întinși pe jos pe parchet, în dreptul unui ghișeu. Aceste poze care au făcut înconjorul lumii, au indus în mințile noastre (inițial chiar și a mea), o idee GREȘITĂ. Că agentul patogen COVID 19 ar putea fi un fel de agent ca al ciumei, tifosului exantematic, care pătrunde într-un teritoriu și ucide tot ce-i iese în cale. Și sute de mii de oameni vor fi scoși morți din case, cu cărucioarele, apoi arși sau aruncați în mare.

Dar asta nu-i adevărat. COVID 19 NU E AȘA!

E o boală respiratorie ca gripa, ca altele, extrem de contagioasă, însă nicidecum fatală, așa cum au sugerat subliminal știrile.

A urmat pătrunderea (previzibilă) a virusului în Europa mai îndepărtată, acum și la noi. Ajuns la noi, oamenii au intrat în panică auzind în presă cuvinte pe care nu le înțeleg exact – izolare și carantină. Uau. Cumplit. Găsit pozitiv. Uau. Apoi, au văzut la TV oameni purtați cu o targă sinistră, închisă ermetic, ca-n filmele SF.

Toate aceste măsuri sunt luate PENTRU STOPAREA EPIDEMIEI, nu fiindcă persoana din targă ar fi muribundă. Asta aș vrea să înțelegeți și să vizualizați mental. Omul din targa izolată e poate unul fix ca tine, cel care citești, nu-i nici ucigaș biologic, nici muribund, nici monstru de anihilat, problema lui e că i s-a identificat COVID-ul în corp. N-are lepră, n-are ciumă. COVID-ul din el, cel mai probabil vine și trece așa cum a venit. Și nici cei aflați în carantină (care-s total sănătoși, încă), nu sunt ucigași în serie.

Carantina este o formă a izolării (de izolat se izolează bolnavii, cei cu simptome), carantina deci, e izolarea sănătoșilor care AR FI PUTUT intra în contact cu virusul. Ca să-i blochezi virusului drumul spre mai departe.

În lupta cu acest COVID19, pân` la urmă tot corpul uman este responsabil de vindecare, prin anticorpii proprii, exact ca la gripă sau alte virusuri respiratorii, sau alte virusuri în general. Sau chiar unele bacterii. Să știți că celebrul Tamiflu dat în gripă nu scurtează boala, nici nu-i scade gravitatea, ci reduce doar intensitatea simptomelor. Când o reduce. Uneori, cu efecte adverse care fac să cântărești atent decizia, ca medic. Deci nici Tamiflu-ul de care Europa e deja sătulă, iar românii abia îl descoperă ca agent salvator, nici Tamiflu nu-i oglinda fermecată din gripă. Tot prevenția ei prin vaccinare și igienă e mai sigură.

Iar dacă vindecarea depinde în primul rând de imunitatea celui bolnav, cum spun eu mai sus, logic că vârstnicii, cei cu multe boli cronice, copiii mici, vor fi mai vulnerabili. Dar acesta e un adevăr valabil la muult mai multe boli decât COVID 19. E valabil și la virusul sincițial respirator, și la virusul herpetic, chiar și la coci – meningococ, streptococ stafilococ sau pneumococ.

Așadar. COVID19 nu-i explozie nucleară la granița județului vostru. Este un virus cu mare contagiozitate, dintr-o clasă veche/cunoscută, dar uluindu-ne  cu o formă nouă, ceva mai agresivă. Și fiindcă e așa mare contagiozitatea și mulți se îmbolnăvesc (dacă statul nu face demersuri să oprească COVID-ul), din mulții infectați, unii vor face forme grave și vor muri. Dar asta ați auzit-o și despre gripă care, iată, acum a intrat într-un con de anonimat, în timp ce ieri plângeam tahicardici de frica gripei, aflând că în țară unii au murit de gripă. Azi însă vedem gripa ca pe sora bună, mai că am pupa-o, fiindcă marele dușman actual a devenit COVID-ul 19. Să nu credeți, însă, că nu mai mor câte unii și de gripă, între timp. Dar voi ați auzit și pe perioada caniculei, că mor oameni pe capete, din pricina căldurii excesive. Nu? Ați auzit la știri și că se moare-n draci pe șosele, din cauza excesului de viteză, a beției la volan și a depășirilor neregulamentare.

Ei bine, printre toate astea există acum și un COVID 19, mai de speriat fiindcă-i nou, n-are vaccin și nu-l cunoaștem bine. Dar care NU-I O SENTINȚĂ LA MOARTE nici măcar dacă-l porți, sau dacă te-ai țucat cu un COVID-rusat recent.

E UN RISC, așa cum multe în viața noastră sunt riscuri, din ziua în care ne-am născut.

By Published On: 1 martie, 2020Categories: MedicaleComentariile sunt închise pentru Noul coronavirus NU e o sentință la moarte!Tags: , ,

Comandă setul AKUTOL, AICI

Comandă setul AKUTOL, AICI

Laborator Analize

Arhive

Get more stuff

Subscribe to our mailing list and get interesting stuff and updates to your email inbox.

Thank you for subscribing.

Something went wrong.