COVID în noiembrie 2020, România

Puțină limpezire despre Covid azi, 3 noiembrie 2020. România.

Câteva informații scurte și clare. Sper să te ajute.

Dacă n-ai simptome, și ești fix ca `nainte, practic sănătos, dar la serviciu un coleg e covid pozitiv, te poți considera persoană CU RISC= CONTACT de pozitiv, doar dacă știi că ai dialogat mai mult d 15 minute, fără mască, la o distanță mai mică de 1.5-2 metri cu pozitivul. Dacă ȘTII că ai făcut alea de mai sus, devii CONTACT DE POZITIV.

Hai să recapitulăm încă o dată doi termeni: IZOLAREA și CARANTINA.

Carantinatul, adică OBLIGATUL să stea ascuns acasă, este sănătosul care a intrat în contact cu un pozitiv. Cum? Ca mai sus. „Dacă știi că ai dialogat mai mult de 15 minute, fără mască, la o distanță mai mică de 1.5-2 metri, cu pozitivul.” Ca să reții mai ușor, reține  te rog litera C. Deci C-C. Carantină=Contact. Nu bolnav! Nu există ÎN LEGE la noi, „contactul de contact”! Te rog să nu uiți asta.

IZOLATUL, este cel „închis” acasă 14 zile, fiindcă are test POZITIV! Deci fiindcă e INFECTAT cu SARS Cov 2.

Izolatul (musai pozitiv, că altfel nu-i IZOLAT), poate fi, la rându-i:

– a)SIMPTOMATIC. Cu simptome (febră, tuse, dureri de gât, dureri musculare, nas înfundat, lipsă de gust sau miros, probleme digestive), sau

– b)ASIMPTOMATIC. Are test pozitiv, dar n-are niciun simptom. PARE săntos tun.

Mă urmărești, da? Fiindcă am să merg mai departe.

SIMPTOMATICUL, (vezi mai sus la cine mă refer!), poate fi:

Slab simptomatic (noi medicii dăștepți îi zicem “paucisimptomatic” ăluia cu simptome puține și slabe, dar pe tine, faptul că noi medicii zicem cuvinte complicate, nu trebe să te sperie), sau:

Simptomatic grav, deci chiar nu-i de ignorat.

În MAJORITATEA acestor situații, medicul tău de familie e foarte important. Te poate liniști dacă bați anxios câmpii, te poate îndruma ce să faci, dacă ești grav.

Ca să nu declanșăm alte patimi, reține așa. Că-i bine să-ți informezi medicul de familie, de preferat cu SMS, nu sunându-l la 3 dimineața că tușești. Scrie-i că tușești, la o oră normală la cap!

Mai reține și faptul că el, medicul tău de familie, depinde de legi, acte normative care îl obligă/sau îl opresc să facă ce ți-ar plăcea/i-ar plăcea, în funcție de ceea ce fac alți pioni din sistem. DSP, 112, CAS. Nu-i rău de știut. Din acest motiv, până treci puntea, anunță-l, dar nu-l ataca. Cere-i ajutorul, dar nu lovindu-l peste ceafă. Nu-l acuza. Nu i-o băga pe aia cu “ești obligat” „ești plătit să…” Fiindcă CHIAR nu-i. E Pandemie. Iar el, medicul tău de familie român extrapandemic, nu e nici obligat să, nici plătit să. E un (alt) derutat național, cu grija propriilor venituri, a propriei sănătăți/vieți, fix ca tine.

De aceea, propun.

Fă-ți-l prieten, prin atitudine. Atitudinea: empatică, blândă, cu prezumția nevinovăției și neagresivă, face minuni. Cere-i medicului tău de familie (și aici mă refer STRICT la români!) cere-i deci ajutorul, sfatul, părerea, fără să începi cu „bă îmbuibatule care este…”  Nu te costă mai nimic să-mi asculți sfatul. Iar dacă ești antipatizant activ fanatic al medicinei de familie româneși, și tinzi să NU accepți că dușmănia în care toți am intrat e de dinafara noastră, atunci nici blogul meu, „blogul Otiliei pe Google”, nu-i potrivit pentru tine.

PS Logo-ul Centrului Medical Țigănaș Hășmaș+al Policlinicii Beliu din capul postării este creația unei foarte FOARTE! tinere artiste arădene, numite Hara ca „nume de scenă”. Este Bock Henriette Diana. Mulțumesc, Hara!

 

6 Comments

  1. Cimpean 3 noiembrie, 2020 at 10:13 pm - Reply

    Detaliat, explicit, oricine știe să citească ar înțelege… Din pacate landul sînt mulți care nu știu, iar, care știu nu înțeleg…e doar un motiv pentru care sintem în situația aceasta ingrată.

  2. Morea Monica 4 noiembrie, 2020 at 9:49 am - Reply

    Mulțumes foarte mult!
    Cel mai clar articol și pe înțelesul oricărui român.
    Felicitări!!!

  3. Costel 4 noiembrie, 2020 at 10:47 am - Reply

    Corect, bine sustinut si explicat.Sunt in totalitate de acord cu recomandarea in ceea ce priveste relatia pacient – doctor si modul de comportare al pacientului in aceasta relatie.Personal cred ca ma regasesc in partea pozitiva a acestei relatii,dar doar dr.ul meu de famile poate aprecia.

  4. Mirela Marin 4 noiembrie, 2020 at 1:56 pm - Reply

    Ca de obicei, informaţiile sunt clare şi lămuresc pe oricine ştie doar să citească.
    Mulţumesc pentru adevăratele lecţii pe care îţi faci timp să le scrii pentru noi şi aici, pe blog.
    Am o singură întrebare: de ce oare ne-au băgat în izolare dacă nu avem test pozitiv, nici vorbă de vreun simptom? Dor pentru că au bănuit ei că vin dintr-zonă afectată? Căci adevărul este că am venit dintr-o zonă foarte sigură, mult mai sigură decât cea de acasă(ţară).

  5. Dana 4 noiembrie, 2020 at 11:09 pm - Reply

    Multumim mult pt sfaturile dvs pretioase!
    Fiți binecuvântată! ❤

  6. Burloiu Dumitru 8 noiembrie, 2020 at 6:45 pm - Reply

    O explicație pe înțelesul tuturor. Felicitări..

Lăsați un mesaj...

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Laborator Analize

Arhive

Get more stuff

Subscribe to our mailing list and get interesting stuff and updates to your email inbox.

Thank you for subscribing.

Something went wrong.