Comandă setul AKUTOL, AICI

Comandă setul AKUTOL, AICI

Cum aduni corect urina pentru analize?

Câteva reguli importante, simple, despre CUM recoltăm corect urina pentru analize.

Sunt trei variante:

a) analize care cer urina pe 24 de ore

b) urocultura, unde urina trebuie adunată în recipient STERIL, îl recunoști ușor fiindcă-i băgat în celofan care trebuie să fie intact

c) examen sumar de urină+sediment, în recipient nou, dar nu musai cu celofan

Indiferent de a), b), sau c) aduni urina în recipient specific, NU în borcănaș de muștar, de la dulceață, sau altă improvizație. NICIODATĂ în așa ceva, doar în recipientul specific primit de la laborator!

Las deocamdată detaliile fazei a)= urina pe 24 de ore, ca să nu te încurc, fiindcă-i mai rară.

Ne referim la b) și c)

Comun la b) și c) este că se recoltează PRIMA URINĂ DE DIMINEAȚĂ, fiindcă-i cea mai uniformă, e concentrată, este cea mai “așezată” și are un Ph care conservă mai bine constituenții.

„Prinzi” în recipient, mereu, urina din jetul de mijloc. Adică începi să urinezi în WC și, la mijloc, fără să oprești jetul, transferi o mică cantitate în recipientul de analizat, apoi pui capacul.

Toaleta organelor genitale dinainte de a recolta, trebuie să fie severă.

La femei:

-se spală încă o dată și dimineața zona genitală cu apă și săpun, se limpezește bine și se tamponează cu prosop de hârtie unifolosibil. Se tamponează din față în spate!! pentru a nu aduce dinspre anus spre uretră microbi specifici materiilor fecale. Acest gest simplu  și protector ar trebui să-l exersezi, să-l faci mereu când te ștergi după ce ai urinat, nu doar la analize, adică învață să tamponezi dinspre față spre spate, deși fizic/tehnic e mai simplu și tinzi să miști hârtia dinspre fund spre înainte.

Dacă ai secreții vaginale, sau doar simptome ȘI vaginale, (mâncărimi, usturimi, dureri vaginale) înainte de a urina, după ce te-ai spălat atent, introduci în vagin un tampon, ca să nu curgă în recipientul pentru urină și conținut vaginal.

La bărbați

Toată operaținea cap coadă de mai sus, se face cu glandul decalotat complet. Căutați cu Google ce-i aia „gland decalotat”, în caz că finețea exprimării mele vă bagă în ceață. Eu nu vă pot zice aici pe șleau ce-i aia, așa cum v-am obișnuit, fiindcă transform postarea într-una politică. (PS. banc!).

Bun. Deci spălați glandul și zona cu pliuri, limpeziți, apoi începeți urinarea tot așa, cu glandul decalotat, ca să evitați trecerea urinei prin pliurile din jur.

Despre recoltarea scaunului va urma în episodul următor. Baftă!

Acuma, citind ce zic eu mai sus, cât de riguroasă trebuie să fie o recoltare corectă, pricepeți și voi cam care-i rezultatul unei analize de urină, tu cu trimiterea-n mână+cardul neblocat, iar la laborator îți dă un borcănel pe la ora 11, să meri la buda lor, să faci pur și simplu pișu în recipient.

 

By Published On: 2 august, 2018Categories: MedicaleComentariile sunt închise pentru Cum aduni corect urina pentru analize?Tags: , , , , ,

Comandă setul AKUTOL, AICI

Comandă setul AKUTOL, AICI

Laborator Analize

Arhive

Get more stuff

Subscribe to our mailing list and get interesting stuff and updates to your email inbox.

Thank you for subscribing.

Something went wrong.