Comandă setul AKUTOL, AICI

Comandă setul AKUTOL, AICI

Da de ce nu-mi daţi medicamente gratuite?

Pacienta X se aşază pe canapea. Doreşte reţeta lunară pentru bolile-i cronice. Nimic nu prevedea furtuna. Ea oftează adânc, viaţa-i grea, categoric e grea, eu îmi văd de reţetă.

-Nu ştiu… mie de ce nu mi se dau medicamente gratuite? Că alţi doctori dau!

Belesc ochii la auzul frazei. Nici n-ai de unde să apuci ghemul celor 3-4 inexactităţi logice, legislative şi ale “realităţii concrete din teren” expuse într-o singură întrebare. De aceea o iau de la primul fir liber ce-mi iese-n  cale.

-Nu-s gratuite, sunt compensate… îmi mormăi informarea.

-Da nici din alea nu-mi daţi!

POC. Ciocan în cap.

-Dar ce fac eu acuma, nu-s fix compensatele? Nu veniţi lunar după ele?… forţez, mimând (încă) amabilitatea.

-O ba daaa, dar când răceşti, nici măcar un paratacimol sau o aspirină gratis nu-mi daţi! Zice vecina Y că doctorul ei îi dă din dulap cremă pentru reumă, sau cremă dacă se arde pe piele, totul gratis.

-Noa ştiţi ceva? Mutaţi-vă la ăla!

Am renunţat la argumente, deja-s iritată… şi nu-i bine. „Duşmanul” simte imediat vulnerabilitatea. În ring n-ai voie să fii iritat. Iar eu pricep și subliminal mesajul. Mai exact vecina Y plecată de la mine cu fițe și talente, (că foarte puțini au plecat de la mine, dar Y fusese una), voia să-i arate nanei D ce noroc a dat peste ea prin mutare. Eventual să vină și ea.

-Nuuu, de mutat nu mă mut, că mie îmi place aici, chiar le-am zis la toţi ce doctoră bună avem… încearcă ea să-mi atenueze evidenta nervozitate. Dar aţi putea să ne mai daţi şi nouă medicamente gratuite de la dumneavoastră!

Eu tac câteva clipe, îs în corzi, totu-i atâta de aberant încât nu găsesc soluţii. Nu încă. Deci tac, ca să mă adun niţel.

-Și… cam cum dau alţi doctori medicamente gratis la cabinet? Explicați-mi.

-Exact aşa. Mi-a zis mie vecina Y că doctorul ei aşa face. Da` ştiu şi eu?… ? poate le primeşte din ajutoare, de aia!

-Aha. Noa eu NU primesc din ajutoare medicamente, în schimb pot organiza altceva şi zău o fac!

M-am mobilizat spontan. Îmi venise brusc ideea salvatoare.

Ies pe sală şi invit în cabinet toate persoanele în aşteptare. Cabinetul meu se umple, le ofer câte-un scaun. Ședinţă. Nimeni nu știa care-mi sunt intențiile. Îi introduc scurt în subiect:

-Nană D, aici de faţă, e nemulţumită că nu vă dau medicamente gratis la cabinet. Dar eu NU capăt medicamente gratis, deci nu vă pot da. Că nu le am! În schimb, capăt – gratis desigur – ciubucuri, altele decât medicamentele.

Oamenii, cu gura căscată. Eu dezvolt ideea:

-Ciubucuri, adică astea!… scot din sertar un pachet de cafea Amaroy, o tablă de ciocolată Milka, în dreptul etajerei am o pungă cu roşii, un cornet din ziar plin cu usturoi adevărat şi ca lumea şi un PET de 2 litri cu pălincă de prună cu mărgele.

-Cu tot dragul, vi le ofer gratis. Gratis le-am primit.

Mă adresez unuia dintre privitorii consternaţi:

-Aveţi cafea? Doriţi? Vă rog, am primit-o gratis, v-o dau… şi-i întind Amaroy-ul.

-Nu… nu… mulţumesc, nu vreau.

-Nu-i bai. Poate ciocolata? V-o ofer din inimă. Gratis am primit-o, gratis v-o dau.

Brusc, mă simt iluminată de o revelaţie:

-Staţi aşa. Fac altfel: săptămânal adun într-un coş mare toate ciubucurile şi las coşul pe hol. La plecare, fiecare îşi poate lua de acolo ce i-ar fi „de trebuinţă”. Poate n-ai păsulă uscată şi o vezi în coş şi o vrei. A ta-i! Poate vrei părădicile. Le iei. Duminică seara duc la mine-n cămară numa ce-o rămas în coş şi n-o mai vrut nimeni.

Mnoa… spectatorii n-au vrut niciun ciubuc, iar „detonatoarea” a început să plângă şi a zis că nu-i bai, o să povestească ea în tot satul cum îmi bat eu joc de ea, când mă întreabă omu, frumos, ceva. Că cu mine nu se poate vorbi normal, să-ntrebi frumos neşte lucruri, că io imediat fac scandal.

O fi.

Se ridică şi pleacă furtunos cu reţeta-n mână şi fără cornetul cu usturoi. Chit că-l oferisem!

Un spectator hipertensiv, remarcă admirativ:

-Vai da ce distractivă aţi putut fi!

Alt spectator o acuză în contumacie pe „detonatoare”… că aşa face peste tot, numa tâmpenii. Pe toţi îi enervează!

Eu îmi reintru-n atmosferă dar greu şi împiedicat fiindcă, împotriva logicii evidente şi a tuşei de umor, chiar mă inflamasem tare. Vă dau cuvântul meu că m-am enervat cumplit.

Amintindu-mi, mai ales, cum unui astfel de om ar trebui să-i explic educativ despre “pachetul minimal”, “pachetul de bază”, “plata percapita” şi “serviciile decontate CAS” şi “sublistele” lu frasu` mă-sii şi cine le-o inventat.

Este ca şi cum aş preda japoneză scris/citit avansat, copiilor din grupa mijlocie care nu rostesc corect “mama” şi nu se cer la budă la pişu când îi trece.

PS. Nu-i proză scurtă. FIX aşa a fost!

Din gama „Țaţo, mor!” citeşte şi:

 

6 Comments

 1. […] Da de ce nu-mi dați medicamente gratuite? […]

 2. Jeannie88 29 octombrie, 2016 at 10:38 pm - Reply

  Reading your website is big pleasure for me, it deserves to
  go viral, you need some initial traffic only. If you want to
  know how to get it search for: blackhatworren’s strategies

 3. Constantin si Marilena 31 iulie, 2017 at 11:21 am - Reply

  Mia-ti facut un in ceput de saptamina exceptional,si sint convins ca mai aveti si alte perle.Faceti o treaba formidabila pe toate planurile,va iubim mult si va citim postarile cu cea mai mare placere.Poate ca o data vom avea ocazia sa fim fata in fata,sotia mea va apreciaza extraordinar.Usa casei noastre va este deschisa oricind , si sinteti bine venita.Veniti sa vedeti si altfel de lume,locuri,obiceiuri

  • Otilia Tiganas 31 iulie, 2017 at 1:40 pm - Reply

   Cu tot dragul, vin! Si scriu apoi articol dupa articol despre locurile nou cunoscute! haha va imbratisez!

 4. Lupul-sur 31 iulie, 2017 at 10:10 pm - Reply

  NU este atat de extraordinar cum scrieti sau despre ce scrieti. Nu ma intelegeti gresit este fantastic ce faceti, scuzati lipsa de logica. insa cu adevarat extraordinar este ca mai puteti scrie: am scrie si eu, despre tot si toate. Insa dupa o zi de tras de fiare ajung acasa, mai fac ceva de mancare si sunt cu mintea goala. Succes si tinerete vesnica.

Lăsați un mesaj...

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Comandă setul AKUTOL, AICI

Comandă setul AKUTOL, AICI

Laborator Analize

Arhive

Get more stuff

Subscribe to our mailing list and get interesting stuff and updates to your email inbox.

Thank you for subscribing.

Something went wrong.