Doamna doctor, v-am căutat şi nu v-am găsit! Cucu bau.

Telefon primit de mine azi, adică miercuri dimineaţa.

  • Buna ziua, sunt cutare… v-am căutat luni la cabinet şi nu v-am găsit!

Zice el.

Cum aud eu această zisă? Eu care ştiu sigur că, deşi am fost la Bucureşti în weekend, luni am stat la cabinet pe toată durata orarului. (Între 14 şi 19). Deci cum aud eu această replică neinspirată? Aud aşa:

  • Bună ziua, sunt… cutare, eu vă tot caut pe la cabinet, stimabilă duduie, dar dumneavoastră mereu lipsiţi. Jos doctoru` român!

Fix aşa mi-a sunat.

Drept care, introducerea mă irită. Repet, ştiind PRECIS că am fost luni în cabinet. Răspund sec:

  •  La ce oră m-aţi căutat luni?
  • Pe la doişpe.
  • Cabinetul, luni, începe la 14. Exact la 14, nu “pe la 14”.
  • Daaa?? N-am ştiut.
  • Atunci, începţi cu „Nu vă cunosc orarul”, nicidecum cu “Nu v-am găsit la cabinet”! Că nu-i “mâţa – ascunsa” în care eu mă ascund şi voi mă tot căutaţi până daţi de mine. La trei dimineaţa, sigur nu mă găsiţi!

Am mutat deci dialogul, din autoapărare în atac. Combatantul:

  • Dar azi de la cât sunteţi?
  • E miercuri. Luni şi miercuri de la 14. Între 14 şi 19. E acelaşi orar de vreo şapte ani încoace. Vă rog să vi-l notaţi undeva.
  • Bine, atunci vin azi, că vreau să mă angajez. Și-mi trebuie adeverinţă.
  • Haideţi. Dar nu uitaţi: pe durata orarului afişat afară, NICIODATĂ nu va fi închis. Chiar dacă nu-s eu, este asistenta care mă anunţă.

(Sar generos peste detaliul că decizia „vin azi” nu-i okay. Întreabă-mă dacă poţi veni, poate nu mai am loc. Însă loc aveam, aşa că sar acest detaliu.)

Apoi aflu din vecini că practic omu`  nici nu m-a căutat luni. O fi vrut el să vină – numai că a aflat din târg că-s la Bucureşti şi a presupus că nu m-oi fi întors, apoi m-a sunat presupunând că am revenit… şi iacă. Am eu despre ce să vă scriu.

Azi trag spuza pe partea mea, a medicului care CHIAR a impus ca uşa cabinetului să nu se închidă nici măcar la „fără zece”, când afară-i beznă şi ger de crapă pietrele şi consideri că nu mai vine nimeni. Pe simplul motiv că fix la “fără cinci” poate să-ţi moară careva pe trepte afară, (cineva care probabil murea oricum!), dar faptul că a picat în faţa unui lacăt pus pe o uşă ce trebuia să fie deschisă, ar fi ceva cumplit.

Sigur că mai există momente în care înăuntru este doar asistenta, nu şi eu. Rarisime, însă. Dar am mobilul deschis, ea ştie unde sunt, aflu cine a fost între timp, ce dorea etc. Și-i IMPOSIBIL să vii la noi – pe durata orarului – şi să nu poţi intra. Iar eu să nu fiu informată în aceeaşi zi că m-ai căutat.

Başca domne, să fim serioşi, eu locuiesc în aceeaşi clădire! Perete-n perete cu biroul meu – este dormitorul meu. Dimineaţa aud vocile primilor veniţi în sala de aşteptare, cei care ajung înaintea deschiderii. (În sala de aşteptare uşa se deschide devreme, pe la 6 – 6,30). Cu oareşce efort aş auzi prin perete şi ce vorbesc supermatinalii.

În concluzie: acest „v-am căutat şi nu v-am găsit”, poartă-n sine o mare încărcătură de reproş care poate multor medici le parvine pe nedrept. Iar cei cărora fraza le sună nedrept, acuzator, (chiar nesincer – cum e cazul descris de mine), vor replica atacând. Și astfel echilibrul empatic al dialogului se va altera din start. Fără rost. Fără vina guvernului sau a finanţării.

Sfat pentru pacienţi: indiferent cât de revoltaţi sunteţi pe sistem, asigurări sau farmacii sau carduri, indiferent cât de supăraţi sunteţi pe România, dacă medicul vostru nu-i chiulangiu notoriu, leneş şi nesimţit, nu începeţi discursul cu „v-am căutat şi nu v-am găsit”. Mai ales dacă l-aţi căutat când nici nu trebuia găsit!

 

20 Comments

  1. Narcisa 27 ianuarie, 2016 at 8:32 pm - Reply

    Asta-i scuza perfectă și pentru studenți. Idem de la fel.

  2. VICTOR ILINA 28 ianuarie, 2016 at 10:37 am - Reply

    Sarut mana,
    E ca si cum v-as invinovati eu acum ca nu aveti vaccinul hexavalent ce-mi trebuie pentru cel de-al trei-lea nepotel si nu-l gasesc nicaieri.
    Oare cand vom sti sa ne purtam civilizat indiferent daca suntem fata-n fata sau vorbim la telefon?
    Va doresc o zi calda, frumoasa si fara „accidente” ca cel de sus!

  3. Alec 29 ianuarie, 2016 at 8:18 am - Reply

    Asta-i „trotuarul conditiei umane” de care vorbea tanti Vulpescu… Ai tot felul de ciurli-burli la usa, asta-i „popolatia” care trebuie deservita, ba cu o „ratzeta”, ba cu un ” declofenac” ba cu un supozitor per os…”Da sa stiti ca are un guuust…” imi zice un prostovan odata… Treaba e ca ciurli-burli incearca tot timpul sa culpabilizeze bietul vraci… ca poate asa isi mai reduce din anxietate si din complexul de inferioritate. Pai da, pentru ca multi ciurli sunt in competitie cu vraciul, ei stiu mai bine decat el „care e baiul” si care buline „ie mai bune decat alilalte verzi”… Ciurli-Burli cauta ” pa Goagal” si vine cu lectia invatata… Crede el…

    • MariaMaria 31 ianuarie, 2016 at 9:33 pm - Reply

      Asa de multe ti-as zice…vai! Dar stii cate? Numai ca ti-as zice degeaba, nu-i asa? Hai zi-mi ca nu esti, totusi, medic. Te rog !

      • Alec 2 februarie, 2016 at 5:55 pm - Reply

        Fuugi…Mi-ai zice pe naiba… Doar cine nu lucreaza cu tampiti, nu stie cum e. Nu datorez nimanui nimic. Iar respectul e reciproc. Ma respecti, te respect. Dar respectul fata de medici e diluat – dizolvat chiar de mentalitatea imbecil-comunista ca medicul e sluga noastra! Hai siktir! Imi fac meseria cat se poate de profesional, de atent, in timpul pe care pot sa ti-l aloc, dar NU ABUZA. Nu ma lua de prost! Nu crede ca s-a intalnit „jemcherul” cu fraierul. Nici un medic nu e fraier, dar toti handicapatii incearca sa-l fraiereasca. Toti se vaita de „cozi infernale”, de asteptare in fata cabinetului… Serios? Stiti voi de ce sunt cozile alea? Pentru ca odata intrati, ABUZATI timpul acelui doctor. Veniti cu o gramada de prostii, cu simptome alan’dala…cu fel de fel de intrebari fara legatura cu problema si nu va intereseaza ca altii asteapta. Deci, e vremea ca si pacientul roman sa invete bunul simtz.

        • OanaM 29 august, 2016 at 7:47 pm - Reply

          Domn’ doctor, vorbiti de respect, dar ii numiti pe pacienti tampiti si handicapati si va adresati unui posibil coleg cu ” hai sictir”…mai cautati definitia respectului in dex, ca sunteti departe. Si poate oamenii vin cu simptome alandala si va povestesc tot ce au simtit, chiar daca pare ca nu se leaga. Dar asta pentru ca sunt oameni normali, nu au cunostinte medicale si nu stiu care detaliu e important si care nu. Si poate dumneavoastra vi se pare ceva banal, dar ei, in necunostinta de cauza, se sperie, e normal. Ce incredere are un pacient in tine, daca imediat ce a bagat capul pe usa ii scrii reteta, fara sa pui macar mana pe el, ca abuzeaza de timpul tau cu o banala „greata”? Hai sa fim mai empatici, ca niciun om nu se duce de prea multa sanatate la doctor. Stiu ca suntem prea putini si presati de timp, dar asta nu e o scuza sa ii numim tampiti ca vin sa ne ceara ajutorul. La fel cum te comporti dumneata, la fel poate spune si alt doctor despre mama dumitale, ca il deranjeaza „ca tampita”. Nu prea va convine, asa-i?
          P.S. si eu mi-s doctor. Sanatate!

  4. Chirita Ecaterina 29 ianuarie, 2016 at 8:45 am - Reply

    Medicul meu de familie este un Om caruia nu avem ce-i reprosa. In primul rand este f. bine pregatit profesional, este amabil, este adaptabil cu orice fel de pacient, raspunde la tel. indiferent de ora.Ii multumim ca este alaturi de noi atunci cand suntem in situatia in care avem nevoie de dansul.

  5. Cosmin 29 ianuarie, 2016 at 9:51 pm - Reply

    Saracii de voi…Voi sunteti victimele sistemului. Voi ati facut 5 ani de facultate si nu sunteti platiti suficient pentru asta. Voi care aveti tupeul sa milogiti bani de la stat in timp ce sustineti cu intarjire ca nu sunteti functionari publici ferindu-va cu toata energia de aceasta calitate pentru a putea lua spaga in mod legal..Ma rog, cum o spuneti voi, sa poata sa va multumeasca pacientul… Voi care tineti oameni bolnavi la cozi in fata cabinetelor, voi care omorati fiinte umane prin indolebta si indiferenta care va domina, voi aveti nesimtirea sa va plangeri pe blog-uri ca sunteti judecati gresit? Ar trebui in primul rand sa va fie rusine!

    • IME 2 februarie, 2016 at 11:05 pm - Reply

      Facultatea de Medicina are 6 ani; dupa 6 ani de facultate nu ai voie sa profesezi; mai demult trebuia sa faci stagiatura pe care unii dintre noi am prins-o si apoi rezidentiat iar acum (deoarece stagiatura s-a desfintat) daca vrei sa profesezi ca medic trebuie sa faci rezidentiatul care are minim 3 ani. Pentru cultura ta generala – in prezent, un medic are minim 9 ani de scoala peste liceu. In ceea ce priveste functionarul public – noi, ca medici de familie, ne desfasuram activitatea in spatii inchiriate sau cumparate si amenajate din banii proprii si nu avem dreptul la concediu platit (orice scadere a numarului de consultatii dintr-o luna fiind taxata la „salariu”) deci pot sa afirm ca nu suntem functionari publici.
      La cozi in fata cabinetului va tineti voi – pacientii care nu aveti mila unul de celalalt si sunteti atat de egoisti incat calcati si pe cadavre ca sa luati o adeverinta/trimitere/reteta mai repede. Ar trebui sa invatati si voi ca prioritate la medic au urgentele, copiii, gravidele si apoi restul si ca in afara de urgente, restul oamenilor trebuie sa se programeze tocmai pentru a evita cozile. Atat timp cat toate orele de program nu ies din cabinet nici macar la toaleta nu inteleg de ce dumneata imi reprosezi ca tin oameni bolnavi la coada.
      Parerea mea sincera este ca victimele sistemului sunteti voi, pacientii (si noi medicii cand ajungem pacienti) in primul rand din cauza ping-pong-ului intre medicul de familie, alte specialitati, angajator si casa de asigurari cateodata.
      Ar trebui in prumul rand sa iti fie rusine ca ai nesimtirea de a judeca singura categorie profesionala care iti va salva viata la nevoie pentru ca tu, acoperit de anonimat in spatele calculatorului, sa o poti injura in voie intrand intr-o discutie unde nici macar nu ai fost invitat.

    • Lex 3 februarie, 2016 at 12:38 pm - Reply

      Sa-ti dea Dumnezeu sa avortezi, mai bovideule, si sa ai parte de un veterinar betziv care sa te si castreze…fara sa „stai la coada”. Apoi sa te milogesti sa-ti infiga si un cip in cur, sa nu te mai prinda hingherii iar si sa-ti scoata si amigdalele…Spaga ti-o dau eu, sus! Asa ai sa inveti sa faci TU scandal ca nu ma plateste pe mine Statul, sa pot trai fara spaga ta. Tampitule.

    • gabriela 4 februarie, 2016 at 9:22 pm - Reply

      In primul rand se fac 6ani de facultate, apoi 5de rezidentiat,,si nu dorim decat respect si o viata decenta-nu „cersim „nimic!

    • OanaM 29 august, 2016 at 7:58 pm - Reply

      Domnule pacient, daca as fi functionar public, in momentul in care se face 16 fix eu as lua traistuta si as pleca. Cu pacientul deschis pe masa de operatie. S-a terminat programul, imi pare rau, continui maine dimineata de la 8. Ah, gravida a ajuns la termen? Sa vina maine, ca azi am inchis ghiseul.
      Cozile se formeaza pentru ca toata lumea vrea direct la spital, fara sa treaca mai intai pe la medicul de familie. Musai la Profesor, ca ailalti sunt prosti daca nu titlu. Cozile se formeaza pentru ca suntem putini si ne imputinam pe zi ce trece. Nu e vina pacientilor, dar nici noi nu avem puteri supraomenesti. Si daca intri si te expediaza prea repede, iar nu e bine, nu te baga indeajuns in seama. Oricum o dai nu e bine. Nu e vorba de victimizare, un minimum de respect cred ca meritam si noi :)

  6. Gramatica 30 ianuarie, 2016 at 11:10 am - Reply

    Si sfat pentru doamna/domnu’ doctor: daca niciodata nu veti putea sa scrieti citet, macar folositi limba romana corect, pe cale orala, ca aspirina: ”doctoru” si ”omu” se scriu articulat, adica asa: ”doctorul” si ”omul”. Sau, daca vreti sa sune ca la piata, se poate omite articolul, dar se pune apostroful care arata ca aati aflat in clasa a treia primara de existenta articolului hotarat, dar il ignorati voit, adica asa: ”doctoru’ ” si ”omu’ ”. Cat despre ”saritul detaliului”, acesta se sare PESTE, adica asa: ”sar PESTE acest detaliu”. Iar ”domne” nu exista in limba romana. Eventual ”dom’le” care arata din nou lipsa particulei (nu) din cuvantul corect ”dom(nu)le”. Gramatica si ortografia nu se prescriu pe reteta, nu se iau nici pe cale orala, nici macar precum un supozitor…

  7. Dinu Mihaila 30 ianuarie, 2016 at 1:24 pm - Reply

    Tre’ sa fi fost un pacient fara scoala. Acestia indeobste n-au un vocbular prea precis, se exprima la intamplare. Ceea ce observ este ca sunteti iritata, va inteleg, stiu ca in Romania respectul fata de profesionist lipseste. Tara unde toti se pricep la toate. :)

  8. Ioana 5 februarie, 2016 at 9:37 am - Reply

    Adeverinta noua nu poate fi emisa pentru ca cei de la personal nu au pastrat concediile medicale de pe ultimele 12 luni si NU si-au notat codul bolii pe care angajatul a avut-o ultima data deci tabelul de la finalul adeverintei nu se poate completa.

  9. Daniel Mois 29 august, 2016 at 7:17 pm - Reply

    Cred ca aveti o problema. O incapacitate de a relationa cu pacientii. Unii au probleme psihice, altii doar tulburari de comportament. Dvs, ca medic, aveti de relationat cu persoanele astea. Face parte din profesie. In SUA o materie de rezidentiat este tocmai aceasta capacitate. O ai, esti medic. Nu o ai, te reprofilezi.

    • Otilia Tiganas 29 august, 2016 at 8:36 pm - Reply

      Din inimă sper, (ÎNCĂ mai sper) că nu vă adresați mie, părintele acestui blog. Dacă da, dumneavoastră aveți o mare problemă. Dacă nu, am căutat eu greșit în subsolul postării, cine cui se adresează.

      • Dan TOMA 4 octombrie, 2016 at 1:12 pm - Reply

        ….deci, nu sunt singurul…..cand doi iti spun „esti beat” …te duci la culcare….

  10. Marius Cotroaza-dobromir 29 august, 2016 at 7:21 pm - Reply

    Dar,asta. ..v-am căutat dar erați în concediu..

Lăsați un mesaj...

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Laborator Analize

Arhive

Get more stuff

Subscribe to our mailing list and get interesting stuff and updates to your email inbox.

Thank you for subscribing.

Something went wrong.