Există risc de COVID în școli?

Septembrie 2020

A început, cum necum, școala. Cu versiunile color (numite pretențios scenarii) ale formei de învățământ. Exclusiv prezenți fizic, mixt, on line, fiecare cu subdiviziuni discutabile.

Procentul REAL de risc nu-l știe nimeni, nici măcar chinezii, care dacă nici ăia n-au experiență în COVID și populație de făcut statistici, apoi nimeni.

Ce știm, e că sunt rare și EXCEPȚIONALE cazuruile de covid simptomatic la copii. Formele grave și mai rare. Aproape nebăgabile în seamă, statistic. Oare ei, copiii infectați – chiar fără să știe între timp că-s infectați -, ar putea transmite boala la bunu` sau buna – vârstnici cu multe boli -? Probabil da, dar nu știm exact cât de des, nici de cine depind cu adevărat eventualele forme grave ale bunicilor.

Dar hai să vă dau o cheie a cât știm!

În afară de obsesivul „mască mască”, „spălați-vă naibii”, „dați-vă cu gel”, „nu vă țucați bot în bot la clasă”, nici decidenții nu vă spun nimic altceva, SIGUR. Urmăriți TV-ul. Ce zic azi, au zis și în februarie. Nu vă spun nici vouă, nici nouă medicilor voștri de familie. Nu ceva PRECIS. Tatonăm, căutăm, analizăm, schimbăm din mers, ezităm. Facem tăt felul de tabele&anchetuțe cu bife, și ne prefacem că, dacă vă punem la tâmplă pistolul ăla chinezesc de măsurat temperaturi, noi ni-s tobă de carte pe SARSCOV 2. Aiurea. Mă și mir că nu ne invidiază Trump pentru câte știu medicii de famile români despre COVID, desigur neplătiți în această speță, când geniile lui științifice hiperfinanțate, încă bat pasul pe loc.

Între timp, din motive de hiatus (unde hiatus=gaură, pauză) în cunoaștere, fiindcă nici dracu` nu știe exact ce să-ți răspundă, tipic românește aruncăm mâța decedată pe parafa medicului de familie român. Singurul care NU ar trebui să ezite, ci să dea documente cu Da/sau Nu cu ALB/sau NEGRU.  Să dea el adeverințe de risc, repet, când riscul EXACT nu-l cunoaște obiectiv, în cifre, nici Gizăs. Să pună ei parafa că ești vindecat, dacă ai stat acasă, asta fără testare. Dar, și cu eventuala testare, să vă zică el, medicul de familie, dacă, deși mai ești pozitiv dar fără simptome, poți ucide pe careva. Să dea el hârtii&hârtiuțe, prefăcându-se că ar ști totul despre SARS COV 2 ȘI Covid, un fel de “totul despre sex”, adică să se prefacă că știe GARANTAT ceva ce nimeni pe lumea asta nu știe. NIMENI!!

Aș vrea să înțelegeți că, absolut fiecare document semnat, asumat individual de un medic de familie cu parafa, semnătura olografă sau electronică, DESPRE RISCUL COVID, sau suspiciunea COVID, sau diagnosticul de COVID, cu toate exercițiile clinice ale INSP (Insitutului Național de Sănătate Publică), sunt niște aberații lipsite de suport informațional real. Cum zic mai sus, sunt aruncări de mâțe moarte la noi. Dar și abuzuri asupra voastră, a părinților, dar și a dascălilor care se căptușesc cu documente FĂRĂ CONȚINUT.

Ce pot eu semna LINIȘTITĂ, azi,  e exclusiv o recomandare să purtați corect masca. Atât. Restu-i depășire de atribuțiuni. E ca și cum m-aș apuca să vă operez de apendicită la școală sau la grădi, dacă tot sunt medic de familie și am vizitat școala și se presupune că știu tot.

Eu sper că m-ați înțeles.

Am scris despre faptul că eu NU POT ȘTI SIGUR ceea ce îmi cer școlile, părinții sau sanepidul, să SCRIU că aș ști. Fiindcă nu, NU ȘTIU. De fapt. Planeta Pământ nu mi-a dat încă, prin studii, răspunsuri la întrebările despre COVID, astfel încât eu, cu părăfuța mea la Hășmaș, să fiu mai deșteaptă decât toți cei care conduc țara sau lumea.

Iar dacă, cumva, chiar aș fi mai deșteaptă eu, individual, decât toți aceia care țin azi frâiele Planetei sau ale țării, apoi… o mică statuetă de aur cu profilul meu, n-ar strica pe la Bucale, în fața guvernului perisabil ca un SARS COV 2 după 14 zile de la infectare!

5 Comments

 1. samsara 22 septembrie, 2020 at 11:10 am - Reply

  Ati punctat bine si ma bucur sa regasesc cuvantul „recomandare” pentru purtarea mastii. Doar pentru confortul psihologic al unora, caci, ar trebui sa stiti medic fiind, ba chiar ar trebui musai sa spuneti adevarul si anume ca masca e inutila in aceasta situatie. Nu mai vorbim ca e de fapt factor de risc pentru alte boli.
  Haideti sa revenim la normalitate si sa lasam ca aceasta griipa sa nu fe altceva decat ceea ce este, o GRIPA!

  • Otilia Tiganas 22 septembrie, 2020 at 11:36 am - Reply

   Domnule? Doamnă? Mă adresez cumva „în orb”, răspunzându-i unui/unei „samsara” neasumat/ă cu semnătura în clar, cu pregătirea, școlile, trecutul sau prezentul glorios. Răspunsul dumneavoastă mă mâhnește. Partea a doua a lui. Prima parte, cea arogantă, în care decideți dumneavoastră ce „ar trebui să știu eu ca medic”, chestie pe care nici tata lu` medicii Planetei nu o poate decide pentru mine, necum samsara, însă, mă irită cumplit. Anulează mesajul meu din text, îmi anulează competențele, documentările, experiența și îmi ofensează inteligența. Vă face pe dumneavoastră geniu atoatecunoscător și pe mine cretinelul nepregătit, care „ar trebui să știe” chestii știute impecabil de dumneavoastră, aflat/ă pe culmile competențelor COVID mondial.
   Dar, iritarea primei părți îmi terce rapid, citind partea a doua a replicii. Se transformă în mâhnire, constatând cât de puține pricepeți, cum nu vă îndoiți de răspunsuri, cum nu vă autosesizați limitele.

   • Zaharia Cristina 22 septembrie, 2020 at 12:57 pm - Reply

    Sunteți extraordinara! Ce raspuns grozav! Citesc cu interes articolele dumneavoastră și admir stilul si, mai ales, corecitudinea scrisului. Toata admirația!

   • Daiana 23 septembrie, 2020 at 2:12 am - Reply

    Citind comentariul mă pregăteam să ,,zâc vo două” iritată exact de ce ați punctat doc dar am văzut, cu satisfacție maximă, că nu mai e cazul.
    Ce păcat că a fost nevoie (și chiar a fost!) să vă pierdeți timpul prețios cu asta.

    În altă ordine de idei un articol excelent! Povestea hârtiuțelor parafate e fără sfârșit! Se recomandă distanțare, distanțare dar toți copiii trebuie să prezinte (cum altfel Doamne feri’) adeverință pentru educație fizică!

Lăsați un mesaj...

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Laborator Analize

Arhive

Get more stuff

Subscribe to our mailing list and get interesting stuff and updates to your email inbox.

Thank you for subscribing.

Something went wrong.