Comandă setul AKUTOL, AICI

Comandă setul AKUTOL, AICI

Cum se compensează medicamentul Eliquis?

Să vă mai zic de prostia națională doi câte doi, trei câte trei, toți a câte câte un milion?

Asta așa, printre covizi și scena emblematică cu medici de familie români – mascați, înmănușați „propilen-bleu ciel”, viziere, termoscannere cuprinse blând în palmă, de parcă ar fi… săbii fermecate, toate ca girant al faptului că de noi, românii, covidul nu se atinge?

Este EL! EL!

ELIQUIS!

ELIQUIIIIISS!

Poate unii dintre voi aveți, în schema de tratament, medicamentul numit Eliquis.

Băăăă, mă leși?

Păi nici dacă era despre cifrul unei uzine atomice, nu era mai complicat.

Cică ar exista un card de reducere al firmei producătoare, dar firma nu mai reduce. Dar parcă totuși mai reduce? Nu știm. Oricum, chiar când reducea, ieșeai mai ieftin decât compensat la mine, fiindcă, cică medicul de familie ar putea compensa și el Eliquis, mai nou. Dar, poate compensa, numai în niște condiții pentru care eu parcurg pe diagonală mailuri subintrante, mail după mail, fiecare anulându-l pe precedentul, toate pe post de „instrucțiuni de compensare”.

Citesc și mă crucesc. Citesc. Crucesc. Citesc…

În timpul consumat cu lectura despre compensarea  lu`Eliquis, limbaj de lemn cu pretenții de act normativ, aș putea învăța japoneza. Măcar cât s-o rup puțin, la nevoie,

Îmi somez imperativ, pe FB, colegii, și-i rog:

– Hey copii, bă copii, pot compensa Eliquis? Sau nu.

– Na staaaai! Nu sări ca fata mare la măritat. Că nu-i cu DA/sau NU. E depinde. Dar nici aia nu-i sigur. Cum că ar depinde de ceva… Uite fragmentele de lege.

– Da voi, din ăste fragmente, ce ați priceput? Din „legizlațea în viguare”.

– Păi, n-am priceput. Normal că nu.

– Noa, aia zic și eu. Mă duc să mă calmez, prin păduri. Îmi pun mănuși, bag cochet un dezinfectant în buzunaru` de la chept, înhăț termoscannerul ca să se vadă aparent că n-am covid, și plec pe cărări de munte. Să mă bat haiducește cu covidu-n zonă! Dăcât să „mă risc” cu Eliquisul și să-l compensez „în bază la legizlațea ân veguare”. Sau, hai că bag la fokk automat vreo două-trei „Apt a lucra în învățământ”, sau „Apt a conduce barcă cu motor”, deși-i ilegal, dar pare mai safe la imputări. La Eliquis, măcar îmi iau șăfii numa` bani peste un an, da la Covid e cu sănătate. Deci sănătatea e mai bună decât toate. Deci NU ȘTIU/NU ȘTIM  ce să facem cu Eliquisul vostru, astfel încât să nu-l plătim noi la anu`. Nici cu covidu nu știm exact ce să facem,  însă pe aia n-o știe o Planetă întreagă!

PS. Tare mi-e că doi, de FOARTE sus, au discutat la o cafea&whisky mic, undeva pe malul mării.

-Gicule, nu mai rezist cu reducerile astea pe card, ca producător. Muare firma-n rând cu pandemia, zău. Bagă-le-o la doptorașii de familie, s-o compenseze – pe Eliquis. Dân condei, știi tu cum.

-Puiule, bag. O aburesc. Da` ne iese ceva?

-Momental nu, da peste un an-doi, le impuți la proști. Numa dacă aburești cum trebe, regulile de compensare. Hai, că nu-i prima dată, Gicule! Servește-mă.

-Puiule, zici că ploaie joi? Dacă joi, la chef la Mamaia, ploaie, m-am rupt în fericire. Unde dreaq îi bag pe toți la cocteil?

 

 

 

19 Comments

 1. mitzukamop 22 august, 2020 at 11:48 am - Reply

  La fel cu Pradaxa, pe card

  • Otilia Tiganas 22 august, 2020 at 2:52 pm - Reply

   Pradaxa măcar nu se compensează prin medicul de familie. Dar un șpriț-două, la Mamaia, poate se va compensa!

 2. DanC 22 august, 2020 at 3:58 pm - Reply

  Oricum e mult mai complicat decât la Pramistar și Clexane!

 3. Minculescu 23 august, 2020 at 7:52 am - Reply

  Puteti recomanda Xarelto care are aceiasi act si e recompensat 50%

  • Otilia Tiganas 25 august, 2020 at 8:34 am - Reply

   Doamna mea… credeți că e posibil ca în spețe de compensare despre care eu citesc legile, scriu pe blog și exersez la cabinet (măcar plătind amenzi, dacă nu mai mult!) ați putea să mă învățați, ceva ce nu știu? Iar dacă eu aș afla de pe comentariile blogului ce și cum se compensează, aș fi ok? Așadar. Ambele molecule se compensează TEORETIC. Nu exact la fel, mici diferențe-capcană între ele. DAR, ca să le compensezi, trebuie ca pacientul, codul bolii, scrisoarea medicală etc etc etc să întrunească atât de multe condiții și atât de neclar scrise pe 3 pagini, încât, de fapt, nu se mai compensează. Iar dacă medicul tău nu le știe și a comepnsat senin, fără rigoarea regulilor ambigui, peste trei ani el va plăti aceste rețete. Eu sper și că sunt clară-n explicații, și că mă credeți pe cuvând de „medic blogger vechi practician”, că nu e DELOC așa cum pare, cum crezi, cum presupui privind în jur, cum a făcut medicul tău care, poate, a compensat sinucigaș! Am plătit și eu la viața mea rețete aparent compensabile, de fapt capcane.

 4. Voicu Mariana 24 august, 2020 at 1:17 pm - Reply

  Sa se unga ei pe cap cu compensarea lor prin amaritul de MF ca nu cred sa isi mai prinda vreunul urechile ca doar toti sintem suprasaturati de zecile si sutele de milioane platite ca imputatii laCAS de-a lungul timpului pt Erdomed,Rispolept Consta,servicii de ingrijiri la domiciliu,etc-ca stiti…nu noi, Casa ,Curtea de Conturi…

 5. Adriana Robescu 25 august, 2020 at 7:47 am - Reply

  Măcar se va găsi în farmacii? Să nu pățim ca și cu Accupro, Betaloc și ce să mai zic de Euthyrox?! Chiar, mai știe cineva ce mai e cu Euthyrox? În București prin farmacii oamenii saltă din umeri. Or fi rămas cu tic…
  Super blog!

 6. Drăgoi Gheorghita 2 februarie, 2021 at 1:05 pm - Reply

  Bună ziua! Vă rog ,am și eu o nedumerire! De ce unii medicii dau Eliquis pe rețete compensate și gratuite, iar noi cei bolnavi de cancer ,plătim 250 lei?
  Vă mulțumesc, anticipat!
  Doamne ajuta la toată lumea!

  • Otilia Tiganas 2 februarie, 2021 at 2:23 pm - Reply

   Nu depinde de medic DELOC, este o lege, exact de aceea am și scris articolul. Prescrierea de Eliquis compensat după ce că-i f f complicată e și pe coduri de boală foarte înguste. Pacentul trebuie să întrunească cu documente doveditoare criteriile din protocol. Cancerul nu intră.

   • desdy 5 februarie, 2021 at 1:50 pm - Reply

    care s codurile de boala ? unde le gasesc ?

    • Otilia Tiganas 5 februarie, 2021 at 9:44 pm - Reply

     Cu Google, protocol prescriere Eliquis

     • Budău Florica 23 februarie, 2022 at 8:32 pm

      Pentru ceboli elikisul se da rețetă gratuita?

     • Otilia Tiganas 24 februarie, 2022 at 8:45 am

      Nu-i gratuit e compensat, adică un anume calcul pe care îl face softul nu noi și are niște reguli ferme mai mult de o frază aici. E pentru profesioniști.

 7. Uta Florica 5 mai, 2021 at 7:24 pm - Reply

  Buna ziua de ce unii bolnavi plătesc 29 de Ron pt Eliquis pe rețetă compensata iar alți pacienți tot cu pensie mică plătesc 130sau 140 Ron pe luna cum se compensează acest medicament nu înțeleg.?

  • Otilia Tiganas 5 mai, 2021 at 8:18 pm - Reply

   Eu de 29 lei/ o rețetă nu am auzit la niciun Eliquis. Iar de restul sumelor, să vedem ce tip de pensie are omul, dacă rețeta e pe Eliquis de 5 mg sau 2,5, dacă-i prescris la 2/zi sau doar una… etc. De aici pot să apară diferențele.

 8. Băbaru Ștefania 8 septembrie, 2023 at 5:10 pm - Reply

  Eliquis are reducere prin cardul pharma acces, de la 330 (apx) +card fidelitate farmacie il iau la 200-210 lei. Am TVP(+EP) aceste pastile luându-le pe viata.

Lăsați un mesaj...

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Comandă setul AKUTOL, AICI

Comandă setul AKUTOL, AICI

Laborator Analize

Arhive

Get more stuff

Subscribe to our mailing list and get interesting stuff and updates to your email inbox.

Thank you for subscribing.

Something went wrong.