Fierea. Leneşă? Nesimţită ca o pensie?

Câteva vorbe despre fierea leneşă şi fierea exagerat de vioaie.

(Noi, medicii, le zicem tuturor ăstora „sindrom dispeptic biliar”.)

Colecistul= vezicula biliară= punguţa care adună-n-trânsa, răbdător, lichidul amar/verde numit fiere sau bilă. Punguţa asta stă undeva lipită de ficat. Periodic, vezicula biliară, prin diverse canalicule, trimite bilă în intestin, cu scopul de a ajuta digestia.

Acuma. Colecistul ăsta poate funcţiona anormal. Remember sufixele?

DISkinezie biliară. Dis=nasol, kinezie=mişcare, biliară= a bilei.

Cum se pot clasifica diskienziile? Adică motilităţile defecte? Logic. În

  • prea tare/activ/vioi/ sau HIPER
  • prea slab/leneş/bleg/ sau HIPO

HIPERKINEZIE + HIPOKINEZIE=DISKINEZIE (asta ca să ostoiesc şi matematicienii care mă citesc)

Imediat lângă astea, stă termenul COLICĂ. Colică=durere.

Colică biliară=durere în zona veziculei biliare+canalele ei.

Colică renală=o durere având sursă rinichiul (Nu uitaţi! Șansa ca cei doi rinichi să te doară concomitent, e aproape nulă. Prea mare coincidenţa. Deci o durere simetrică a spatelui, nu doar pe o parte, rar are origine renală.)

Colică abdominală=durere abdominală care nu menţioenază-n denumire sursa.

Acestea fiind zise, disfuncţiile colecistului le regăsim în viaţa de zi cu zi, tare frumos ordonate după mecanismul hipo-hiper, să ştiţi. Totu-i să cauţi unde trebuie.

Dacă-i hipo/bleg poţi să ai: balonare, digestie imperfectă, gaze, dureri abdominale difuze (simţi burta ca o tobă), greaţă sau – cel mai interesant, la ce nu te-ai aştepta – dureri de cap şi ameţeli, uneori urâte de tot!

Dacă-i ”hiper”, deci „se bagă prea tare-n seamă”, apare durerea, vărsătura, diareea, toate împreună sau câte una şi, deseori, la capăt va urma liniştirea crizei. Ca după o furtună.

Nu o dată, se întâmplă următorul fenomen. Fierea-i leneşă cu săptămânile (simţi ce am scris eu mai sus la “hipo”) se tot acumulează în veziculă  şi brusc, fie după un aliment excitant (coleretic), fie fără o cauză vizibilă, se strânge, îşi dă drumul, de ajungi tu la vărsături/diaree – cu sau fără spital -, migrenă, ameţeli, greaţă cumplită, gură amară.

Colica biliară- durerea, e declanşată cel mai des de pietre. Litiaza biliară. Colecistul+ prelungirile se contractă ca să împingă piatra/pietrele afară. Aşa cum face şi ureterul ca să împingă piatra de la rinichi. Dar colică biliară, durerea deci, poate să apară şi fără nicio piatră. Doar fiindcă vezicula ta e tare agitată.

Tratamente, propuneri, diete… în postările mele următoare. Am vrut întâi să aveţi tabloul, fiindcă aşa mult mai uşor acceptaţi regimuri sau alte restricţii. Înţelegând ce vi se întâmplă.

Și la final, un bonus pentru copii cuminți, de pe Blogul Culinar al Ginei Bradea, o rețetă prietenoasă cu fierea. O lasă în pace total!

18 Comments

  1. cheta vasilica 9 septembrie, 2016 at 6:48 pm - Reply

    Vai , doamna doctor , amu o ora am scapat de o criza de bila ;ca nu-i pot zice nici hipo, nici hiper.Isi face mendrele cu mine ràu de tot , noroc ca nu ma tine mult si nici prea des …Astept cu interes urmatoarea lectie (nu de la bila ☺)…Va mulțumim, sanatate multa si putere de munca !

  2. maria 10 septembrie, 2016 at 7:01 pm - Reply

    doc, soţul meu a trecut printr-o fază de greaţă şi vărsături săptămâna trecută…S-a liniştit după vreo 7 ore şi dacă s-a liniştit a zis că la ce să mai bea ceaiuri şi să mânânce mai de regim dacă nu mai are greţuri? Şi iar a mai avut o repriză alaltaieri.Dar şi o durere ca un ghem în stomac! Acu stă cu frica în sân dar tot nu vrea să se caute! Or fi pietre?..Aştept cu interes continuarea

    • Otilia Tiganas 12 septembrie, 2016 at 6:21 am - Reply

      urmarea e azi, scrisa de chirurg.

      • maria 13 septembrie, 2016 at 9:44 am - Reply

        mulțumim, și eu și suferindu meu :)

  3. Simona 12 septembrie, 2016 at 6:17 am - Reply

    Buna ziua. Apropo de bila, eu am pietre . Locuiesc intr-o tara cu clima foarte rece si am inceput sa am dureri articulare. Am fost la doctor, mi-a recomandat , fizioterapie si namol de Techerghiol :D, dar mi-a spus ca la durerile articulare ajuta foarte mult curcuma (turmeric). Eu am citit despre curcuma ca nu este indicata in cazul celor care au afectiuni biliare. Ce ziceti ? Este adevarat?

    • Otilia Tiganas 12 septembrie, 2016 at 6:21 am - Reply

      Nu stiu.

      • Simona 12 septembrie, 2016 at 7:18 am - Reply

        Multumesc :)

    • carmen grigoras 11 februarie, 2017 at 11:21 am - Reply

      buna ziua, pentru dureri articulare in general se recomanda mai multe fructe ,pun cateva exemple,acu trebuie sa alegi care le suporta si care nu, au efecte antiinflamatorii ,majoritatea sunt pline de antioxidanti si tot felul de vitamine si minerale. clar,nu trebuie renuntat la tratamentul dat de specialist, e doar un complement. lista de fructe: CIRESELE (cel mai indicate visinele,dar merg si ciresele normale); ANANASUL (natural,sau cel conservat doar in suc propriu,fara zahar adaugat sau tot felul de indulcitori- efructul pe care eu personal, il consum cel mai mult in perioadele umede din an, cand mi se sensibilizeaza articulatiile)-pe langa efectele pentru digestie ( cantitate mare de antioxidanti si vit C )contine si bromelina,care ajuta la tratatrea hematoamelor,inflamatiilor, durerilor articulare datorate traumelor sau chirurgiei.a se consuma in fiecare zi la mic dejun.RODIILE-(naturale sau suc natural)- mare efect antiinflamator,aparte de ca ,in timp,cu un consum regular, ajuta mult cartilagiile si oasele, diminuind incidenta durerilor.CURMALELE: foarte bogate in vitamine,minerale si in special, in polifenoli,care dau o mana de ajutor in regenerarea tesutului osos si scad inflamatiile,avand drept rezultat scaderea durerilor articulare. se recomanda 6 pe zi, si daca le rontai la micul dejun,impreuna cu niste cereale integrale si niste nuci face minuni pt oasele tale. SMOCHINELE:bune proaspete sau uscate. cele uscate sunt mai bogate in polifenoli si se concentreaza si magneziul din ele,aceleasi indicatii ca si la curmale.ajuta mult si la bunul tranzit intestinal(evita constipatiile).STRUGURII: in stare proaspata, sau sub fforma de ulei de seminte de struguri,foarte recomandat in dureri articulare(comprese caldute cu ulei de struguri in zonele inflamate). acu drept sa zic, nu stiu cate dintre aceste fructe au contraindicatii in cazul pietrelor la bila,cred ca trebuie sa intrebi doctorul. eu aveam mai demult niscaiva probleme cu bila, nu avea ea chef sa ma ajute sa diger bine, si mai bagam cate o pastiluta de Digenzim dupa mesele mai copioase. acu mananc de cel putin 3-4 ori pe saptamana anghinare ,sub orice forma, conservata,congelata( o pun in mancaruri) ,proaspata (mai culeg cate o floare de anghinare direct pe camp si ii mananc miezul asa creud) sau fiarta sau la gratar. nu am mai avut probleme de atunci,s-a stabilizat,nu mai e nici nervoasa nici lenesa.
      Multa sanatate, sper sa iti fie de folos informatia, pe mine m-a ajutat destul consumul acestor fructe, avand in vedere ca zona unde stau ( Spania,sud-est) e o zona unde umiditatea ajunge si la 90 % . sursa de unde am luat amanuntele ( stiam de aceste fructe ,dar fara alte date) e https://mejorconsalud.com/frutas-adecuadas-para-tratar-el-dolor-de-las-articulaciones/
      salut cu drag,carmen

  4. […] Fierea. Leneșă? Nesimțită ca o pensie? […]

  5. Vanda Tudose 11 februarie, 2017 at 11:00 am - Reply

    După o copilărie și o tinerețe de chin cu migrene crunte săptămânale (fără nici o exagerare, și doar în weekend), finalizate firește cu vărsăturile de rigoare, am aflat ca sunt suuuute de pietricele mici în vezicula mea biliara asa ca, acum 12 ani am scăpat de ea. Ce minune ! Cred ca maxim 3 migrene am mai avut de atunci.
    Pentru mi e a fost benefica colecistectomia.

    • Anca 21 noiembrie, 2018 at 4:03 pm - Reply

      Cat mă regăsesc în descriere.
      Diferența este ca după o criza care m-a bagat in spital la 21 de ani, am reușit sa înțeleg ce mi se întâmplă. Au mai urmat vo 10 ani de chin și zbucium în care am citit, am analizat ce și de la ce mi se trage, am schimbat clima și alimentația iar acum suntem foarte bune prietene. Conviețuim încă împreună dar eu sunt mereu atenta la semnalele transmise și am reușit sa elimin complet crizele.
      Foarte rar mai servesc câte un colebil ( prevemtiv) de Paști, Crăciun sau cand ajung prin tara și sțiu ca mă paste vreo ispita.

  6. Diana 30 martie, 2017 at 11:23 pm - Reply

    Cesiul de limba cerbului face minuni in colica,iar 2 cani pe zi de macerat rece de scumpie te ajuta sa ocolesti chirurgul.Si regim evident.

  7. Stefan 20 noiembrie, 2018 at 12:53 pm - Reply

    Buna ziua. Fetița mea de 10 ani , sa născut cu fierea ștrangulată in două locuri -colecist-.
    Dureri de burta,voma , dureri de cap – mai la ordinea zilei

  8. Elena florescu 20 noiembrie, 2018 at 1:28 pm - Reply

    Buna ziua ,doamna dr mama mea in varsta de 83 de ani , diabet tip 2 , fiere cu pietre, are amar in gura de mult timp…refuza mâncarea…spunând că este amara….mânca doar lapte cu pâine…după investigații…eco… recomandarea a fost operația daca nu era înaintată in varsta …ada i este din discuție…am incercat diferite tratamente date de dr…: anghirol…triferment…colebil…fiobilin…separat bineinteles…nimic nu îi ia gustul amar din gura care il are nonstop…va rog…dați-mi un sfat, tratament, multumesc !.

    • Maricica Fasola 21 noiembrie, 2018 at 1:15 am - Reply

      Bilidren x 30 cps (de PRO NATURA BUCURESTI)-TRATAMENTUL SA FIE DE MINIM 2 LUNI

  9. Ciucu ecaterina 20 noiembrie, 2018 at 2:25 pm - Reply

    Bună eu am făcut ecografie și nu am nimic vizibil la fiere și totuși fac ff des crize uneori chem salvarea sa îmi dea injectabil ca pastilele le vomit zilnic după mâncare iau fiobilin dacă nu iau o zi deja fac criza medicul a spus ca nu se scoate sa iau pastile zilnic am 50 de ani ce remediu credeți ca asi putea folosi?

    • Maricica Fasola 21 noiembrie, 2018 at 1:21 am - Reply

      Incercati cu Bilidren tratament naturist(Pro natura Bucuresti) -de Ionut Moraru…..sunt flacoanex 30 cps si luati 1cpsx3 ori pe zi inainte de masa …tratamentul trebuie sa dureze minim 2 luni

Lăsați un mesaj...

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Laborator Analize

Arhive

Get more stuff

Subscribe to our mailing list and get interesting stuff and updates to your email inbox.

Thank you for subscribing.

Something went wrong.