Comandă setul AKUTOL, AICI

Comandă setul AKUTOL, AICI

Șacalii

8 iunie 2011, imediat după o emisie TV cu medici de familie invitați și ei, lângă șacali. Proptiți în studio lângă șacali.

Capra de muls, studioul TV la oră de maximă audiență, capra are trei iezi – CNAS, Ministerul Sănătății, medicii de famlie.

Conflictul naţional medici/decidenţi este, în ochii presei, mană cerească! Capră, cum zic. Este fantezia erotică a oricărui jurnalist: medicii se bat cu Ministrul Sănătăţii, cu Preşedintele Casei, se mai bat şi ei între ei, pacienţii plâng la uşi… superb!

Se mai bate ministrul cu reprezentantul casei, iar acesta cu Colegiul Medicilor. Puneţi-vă un pic în locul jurnalistului! (Astăzi vom face referire doar la realizatorii unor emisiuni TV.)

Se apropie ora emisiei tale. Nu trebuie să te zbati să inventezi subiecte. Inviţi câte unul/doi reprezentanţi din taberele adverse şi îi aşezi faţă-n faţă. Dacă simţi că nu se muşcă destul, îi îi înghiontești tu.

Îi dai, de exemplu, cu laptopul în cap doamnei Rodica Tănăsescu. Prea e doamnă, scade ratingul! Doctoriţa continuă să explice documentat şi echilibrat. Atunci îi mai arunci o căutătură acuzatoare Doinei Mihăila. Ce Dumnezeu vrea şi asta?

– Păi ce-i asta, doamna doctor? Emisiune TV, sau înmormântare? Gura! Gura am spus! Vreţi bani, ai? Ceee? Audee? Mai tare va rog, că nu se aude pan la mine! Bani da? Păi ziceţi-o pe şleau, nu staţi acolo ca momâia şi îi tot daţi înainte cu interesul pacienţilor şi cheltuielile de cabinet!

Hmmm… gândeşte apoi moderatorul… poate am exagerat şi eu un pic, dar merită! Emisiunea mea costă! Tot postul acesta costă, în fond! Or ăsta-i „post de post” TV, nu cabinet de doctoraş de familie. Hai s-o mai întorc din condei, totuşi:

– Deşteptaaaarea! Ce facem, dormim in front? Să vină urgent Ministrul Sănătăţii, să spună ce treburi importante, vezi-Doamne, a avut încât să nu se prezinte la întâlnirea TV cu medicii! Acuma ! Sa iasă acuma,  pană nu mă înfurii!

Ministrul continuă să fie absent. Nu răspunde apelului imperativ, nu-i postul partidului său.

Doamnele doctor invitate îşi pun gheaţă peste vânătăile de după izbitura cu laptopul.

Preşedintele CNAS răspunde la telefon la telefon, se mai aude, în receptor, doar ecoul acestuia: fraaaudăăă, Tanzaaaniaaa, prescriptii nejustificaaateee…

Și aşa a mai trecut o zi din viaţa realizatorului TV. O zi încununată de succes.

El îşi face meseria şi şi-o face bine. Binele e rating, ratingul “e bani” şi notorietate. Circ, scandal, acuzaţii, nu contează că nu ne-am spus nimic.

Singura clipă de adevăr, în afara meseriei sale de jurnalist, poate fi privirea încărcată de speranţă şi adulaţie, a aceluiaşi moderator, în ziua în care află că cineva drag lui e grav bolnav. În acea zi, spăşit, sperând la minunea din mintea şi mâna medicului, se metamorfozează.  Acolo, langă patul de spital sau la uşa doctorului, uită că are nevoie de rating. Priveşte halatul alb ca pe un mântuitor…Se transforă, din soldatul presei, în om.

Oamenii se nasc, cresc, se mai îmbolnăvesc, îmbătrânesc şi apoi mor… Pe acest parcurs, îi alină doctorii- ai căror adevăr, însă, nu se derulează în studiouri TV.

Doctorii sunt doctori, iar boala boală, indiferent de eră, de guvern, de rating, de orânduire socială.

Și, zău aşa, nu-i doresc nimănui sa-şi amintească asta pe propria piele. Nici măcar celor care fac astăzi rating sau socoteli meschine pe seama noastră! Total nedocumentaţi.

By Published On: 8 iunie, 2011Categories: SISTEM12 Comments on Șacalii

12 Comments

 1. Dan 8 iunie, 2011 at 6:42 pm - Reply

  Foarte bine spus,simplu si convingator.Sa-i trimitem Otilia textul si lui Turcescu,pe blogul personal.

  • Otilia Tiganas 8 iunie, 2011 at 8:13 pm - Reply

   Nu-i pasa, Dane. Si-a facut treaba. Este ca si cum tu ai fi platit corespunzator, ai sta relaxat(dar TOTAL relaxat) financiar si el ti-ar trimite pe personala ca ai gresit un diagnostic minor- „nu era o viroza banala, era o bronsita subacuta”. No cat ti-ar pasa? Hmm?

 2. centrudesanatate 8 iunie, 2011 at 7:02 pm - Reply

  esti mese tare!!

 3. Mir 8 iunie, 2011 at 7:06 pm - Reply

  Bine scris,Otilia!

 4. Virgil Ciotlos 8 iunie, 2011 at 7:12 pm - Reply

  Eu am o alta viziune : il vad pe acelasi moderator TV , asezat turceste(…) , cu ceaunul cu fasole cu ciolan pe genunchi , rozand fericit la ciolanul lui , in timp ce grasimea i se prelinge pe barbia-i bine rasa si ascutita…fericit in nesimtirea lui , ca tot omul multumit ca si-a facut treaba pentru care a fost platit .In ochii lui se vad muntii de ciolane care il asteapta si muntii de oase goale ramase in urma.Nimic nu-l deranjeaza si nici nu observa mustele care roiesc in jurul lui atrase de mirosul specific…

  • Otilia 8 iunie, 2011 at 8:16 pm - Reply

   Nu, nu-l deranjeaza, fiindca astazi e sanatos. Mananca sanatos, bea sanatos, roade ciolane sanatos…

 5. Corina 8 iunie, 2011 at 7:14 pm - Reply

  Am urmarit şi eu câteva emisiuni de genul acesta, în care jurnalistul (dacă îl pot numi aşa) de talk show ii instigă pe invitaţi să se certe, ca să iasă scandal, pentru că scandalul se vinde în România mai bine decât pâinea caldă. Sunt tot mai dese, dacă nu majoritare. Eu, ca jurnalist, nu pot să le caut scuze, oricât aş încerca, din solidaritate de breaslă. Da, e vorba despre subiecte importante, da, e nevoie de dezbatere, dar modul în care se fac acum dezbaterile la televiziunile de stiri (si nu numai) a coborât la nivelul OTV-ului, pe care ieri-alaltăieri toţi îl criticau. Cât priveşte conflictul medicilor cu cei de la CNAS si minister, sper să se rezolve cât mai repede, iar cei care pierd să nu fie, ca de obicei, pacienţii şi medicii. Eu îţi transmit să te ţii tare şi să ai nervi de oţel. Ai nevoie!

  • Otilia 8 iunie, 2011 at 8:15 pm - Reply

   Am/avem nevoie de nervi de otzel! Ai dreptate! Nu-ti pare un „deja vu”? Numa ca nu suntetzi si voi cu mine la Hasmas…in rest… alt an, alt scandal la serviciul lu mamica. Nu?

 6. eu 14 iunie, 2011 at 2:28 am - Reply

  Reactie justificata in fata emisiei turciene: revolta, indignare, neputinta de a-i da cu laptopul in cap, asa merita! Niciodata nu ma voi mai uita la emisiunea acestui individ isteric !
  Este compromis ca om si jurnalist!
  Un barbat care a fost in stare sa fie atat de agresiv cu invitatele, femei in primul rand, apoi medici, este las si ….muiere, in fond.

  Imi pare foarte rau ca nu imi parvin postarile tale , eu mereu bifez sa mi se trimita!
  Am dat intamplator de ele, pornind de la Victor.
  Chiar am crezut ca, in focul acestei lupte , nu ai mai scris!
  Dar ai scris..si-nca foarte bine, virulent si ..dramatic.

  • Otilia Tiganas 14 iunie, 2011 at 7:30 am - Reply

   Dar ti-am trimis eu, pe mail, fiecare noua postare! Ma mir ca nu ti-au intrat!

   • eu 19 iunie, 2011 at 4:31 am - Reply

    Si eu ma mir foarte tare, Otilia! Eu am tastat si acum pe google si am avut surpriza sa vad ca ai postat, raspuns… Nu stiu ce se intampla! Mie nu mi-a intrat nimic!
    Totusi, trimite!
    Da, acum vad si latura umoristica , dar am interpretat-o ca un haz virulent de necaz!
    Si ecoul de nebun , insistent, „fraudaaa, Tanzaniaaaa…” asta e de tavalit pe jos de ras, parca il vad pe uta rostind aceste cuvinte care, magic, ne-au discreditat, desi erau spuse dintr-un pat de psihiatrie, intr-o celula securizata fonic, el isi tuguia buzele si gasise gaura (foramenul, no!) prin care primea hrana si i se lua tzucalu.

 7. Daniela 5 iulie, 2011 at 5:41 pm - Reply

  super tare

Lăsați un mesaj...

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Comandă setul AKUTOL, AICI

Comandă setul AKUTOL, AICI

Laborator Analize

Arhive

Get more stuff

Subscribe to our mailing list and get interesting stuff and updates to your email inbox.

Thank you for subscribing.

Something went wrong.