Injecţiile sunt „mai tari” decât tabletele? Alt mit de dărâmat

Să dărâmăm împreună alt mit: “Daţi-mi injecţii, că injecţiile sunt mai tari!

Wrong. Greşit. Nu-s mai tari. Mai tari… decât ce? Decât oţelul?

Substanţa X eficintă/sau nu, poate fi administrată:

  • pe gură-tablete
  • pe fund supozitoare
  • pe fund – bucă/fesă injecţii
  • pe venă perfuzii
  • pe piele unsoare, etc.

SUBSTANȚA X e la fel de „tare”/”slabă” pe oriunde ai administra-o.

Ceea ce face diferenţa este doza sau viteza de acţiune.

Acţionează mai rapid – (secunde/minute) – pe venă. Semirapid – (zeci de minute) – injecţie-n muşchi. Una sau mai multe ore pe gură – tablete. Și tot aşa. Efectul asupra stomacului, de exemplu, este mai evident dacă administrăm pe gură decât (prin absurd!) cremă sau gel pe tegument. În timp ce efectul pe piele, normal că-i mai bu cu o cremă decât prin aerosoli etc.

Deci, substanţa X e mai rapidă sau mai lentă în funcţie de doză şi forma de administrare. Nicidecum mai tare sau mai slabă. Dacă-i eficientă, va fi eficientă şi pe fund şi pe gură, doar că diferă timpul scurs până la efect.

RECAPITULARE – dacă îţi prescriu Biseptol pe gură, nu-l poţi compara cu Ampicilină pe fund! Nu-i a doua mai tare, nici prima mai slabă. Este ceva eficient DA/sau NU.

Altminteri, compari mere coapte cu salam de soia. Sau pe nevastă-ta cu podul de la Cernavodă. Hmm? Compară-le. Care-i mai tare? Muierea sau podul? Le poţi compara? Dacă nu, pricepe că e exact ca atunci când compari injecţiile cu boabe, la substanţe diferite.

Lasă-ţi deci medicul să facă ce-i bine! E mult mai fin şi mai complex decât inexactul: „injecţiile sunt mai tari”.

PS. Clasica capcană e următoarea.

Eşti răcit. Tare. Rezişti eroic cu paracetamol 4-5 zile şi, iniţial, accepţi că ăsta-i cursul unei răceli virale. A cincea zi te saturi că n-a trecut şi apuci (la sfatul cuiva) să-ţi bagi Ampicilină-n fund. După încă două zile ţi-e evident mai bine. Ți-e evident mai bine nu fiindcă ai băgat Ampicilinele alea injectate în fund, ci fiindcă i-a venit virozei vremea să se termine. Se termina ORICUM. Dar tu rămâi convins că, data viitoare, 2-3 flacoane de Ampi de te vor salva miraculos şi de febră şi tuse şi de dureri de cap.

Și rămâi, din păcate, cu trei idei fixe, toate GREȘITE:

-Că Ampicilina (sau varinte) e aur curat încă de la primele semne de boală.

-Că injecţiile sunt mult mai tari decât Paracetamolul.

-Că verişoara care te-a sfătuit e mult mai competentă deât medicul tău de familie. Măcar fiindcă ea nu-i stresată de sistemul informatic.

Alte postări cu subiecte apropiate, citește aici

By Published On: 19 ianuarie, 2017Categories: MedicaleComentariile sunt închise pentru Injecţiile sunt „mai tari” decât tabletele? Alt mit de dărâmat

Laborator Analize

Arhive

Get more stuff

Subscribe to our mailing list and get interesting stuff and updates to your email inbox.

Thank you for subscribing.

Something went wrong.