Prima pagină » Medicale » Lubeniţa, vacanţa şi criza de fiere

Comentarii

Lubeniţa, vacanţa şi criza de fiere — 41 de comentarii

  1. Pingback:Medicul arădean Otilia Ţigănaş ne vorbeşte despre pepenele roşu și criza de fiere | Mandri ca suntem ARADENI

    • Intrăm în zona crepusculară. Zău, Andrei. Arată tu sursa științifică cum că nu ar fi! Vrei studii europene, sau?
      Am o experiență clinică de decenii. Cel puțin unul dintre respondenții la articol – Mariana Pâtea – este medic primar interne arădean și a scris „ai dreptate, am pățit-o eu însămi!”
      Îmi am propriii clienți anuali la anstispastice după fiecare masă cu pepene roșu, cel puțin zece/vară.
      Ar fi cumplit să mă apuc să organizez statistici ca la carte, publicate în trei limbi, pentru afirmațiile mele publice, atunci când argumentul „vorbesc din experiența mea”, este pus la îndoială.
      În concluzie, fiind medic nu IT-ist sau forjor, baza șiințifică a afirmațiilor mele – asumate cu semnătura – este „așa spun eu”. Și nici măcar nu-i aroganță. Ci asumare.

      • Am colecist septat congenital și pot spune că de când eram mică (11-12 ani, acum am 37) am observat că de fiecare dată când mâncam castravete sau lubeniță (pepene roșu) nu mă simțeam bine. Balonare, diaree, arsuri, dureri de cap, greață. Le-am eliminat de mult din alimentație. La pepenele galben nu se întâmplă așa. Deoarece toți din jurul meu mă luau peste picior când spuneam că nu vreau să mănânc salată în care există urme de castravete sau în toiul verii refuz lubenița, țin să vă mulțumesc din suflet pentru acest articol!

      • Da, castravetele, mai ales cu coaja, pentru ca imi plac cei mititei, imi innebuneste fierea.

        Pepenele rosu inca nu. Sper sa ramana asa! 🙂

        Chiar asteptam un asemnea articol, care sa-mi confirme constatarile.

        Un medic bun e cel care observa, observa si iar observa. Nu doar studii!

    • Vrei sa-ti povestesc cum creste IQ-ul la gravide(nu cu mult, dar suficient) , in ultimul trimestru de sarcina , si se mentine crescut ,dupa ce nasc , maxim 6 luni daca alapteaza , iar daca ablacteaza mai devreme , s-a terminat cu IQ-ul ?!? Explicail.

    • Serios? Sunteți doctor cumva, Bogdan?Că penibil sunteți! Aveți studii de specialitate? Vreo facultate de medicina terminata? De ce dr-ii din lumea întreagă nu pot recomanda o dieta pentru colonul iritabil și afirma că fiecare pacient in parte își creează propriul regim alimentar? Probabil veți spune: ” De prosti ce sunt” sau că nu au suficiente studii.Bleah!

  2. si pe mine m-ar interesa studiile/analizele!
    In rest, eu nu tolerez castravetele ala lung, de sera. Nu m-am gandit ca o fi castravetele de vina ci mai degraba olandezul ce o stropit in exces, asa ca ramasei adepta la castravetii mei mici.

  3. Pingback:Sfaturi împotriva înecului | Otilia Tiganas

  4. Tare de tot articolul. Multumesc de informatie. Am patit- o urit de tot cu pepenele rosu. Nu am stiut pina duminica,11.06.2017 citde nociv este pt fiere.

  5. Aveti perfecta dreptate dna.doctor ,tot de la pepene galben mi se trage o durere teribila de fiere ,cu o senzatie de parca as avea plumb in partea dreapta ,ceva ameteli si nitica ameteala.E boala veche ca imi e ciuda ca nu fumez ,nu beau mai am un pic si ma calugaresc .Un pic de dieta ,niste ceaiuri ,fiobilin si biloxin si gata maine sper sa fiu ca noua.Multumim de sfaturi si muluuuta sanatate !

  6. Atat de mult mi-as dori sa am si eu un medic de familie caruia sa-i pot spune toate problemele mele,medicale evident,si care sa ma si asculte si sa ma si sfatuiasca,asa ca d-voatra. Astept tot timpul sfaturile d-voastră. Cu admirație Rodica Peștean.

  7. Iertare ca intervin. Pepenele nu este nociv pentru fiere. Practic medicina traditionala chineza. Din punctul de vedere al MTC, simptomele mentionate de dvs nu tin de ficat sau de fiere. Simptomele tin mai degraba de sistemul digestiv, respectiv Splina si Stomac. Am suferit si eu deseori de aceleasi crampe abdominale dupa consumul de lubenita multi ani, pana cand am descoperit medicina chineza. In esenta, pepenele si castravetele sunt alimente energetice reci, ele racoresc intern si hidrateaza puternic. Problema e ca europenii le consuma de la frigider. Deci, pe langa faptul ca ele racoresc prin constitutia lor, le mai racim suplimentar temperatura. Acele crampe abdominale si restul simptomelor sunt ceea ce chinezii numesc „raceala la intestine”. Se manifesta intr-adevar in partea superioara a abdomenului, ducand cu gandul la crizele de fiere. Diareea si balonarea sunt tot o forma de raceala a intestinelor. Cel mai simplu remediu este incalzirea interna prin consumarea de piper macinat (un varf de cutit e suficient) sau ghimbir.

    http://blog.aoma.edu/blog/bid/317696/Chinese-Medicine-Nutrition-Benefits-of-Watermelon

    D-na doctor, aveti toata stima si respectul meu, ma bucur ca exista medici ca dvs in Romania 🙂

  8. Multumim pentru tot ce publicati . Santeti nemaipomenita ptr felul cum explicati si ptr adevarurile pe care nu le afli de la orice medic de familie. Va urmaresc cu mare interes.

  9. Cum se poate preveni o criza înainte de a manca pepenele? Ceea ce scria Daciana mai sus tind sa iau de bun, fiindcă eu nu mai am colecistul, dar reacția la pepene este aceeasi ca și atunci când eram fericita posesoare a unuia (la colecist mă refer).

  10. D-ne doctor felicitări!
    Pe langa faptul ca sunteti un medic bun -la casa omului!- aveti tamens si „sciitoricesc”.
    Pentru cei care urmaresc/citesc probabil au sesizat ca nu este un bloc de studii stiintifice!
    De altfel, de atatea studii ale cercetatorilor de toate mediile, nu mai stim ce si cum!
    Felicitări încă odată!

  11. Am pățit și eu de mai multe ori. Ba țineam regim și mâncăm brânză proaspătă de vaci cu pepene roșu, iar crizele de repetau una după alta.,La sfatul unei prietene am renunțat la pepene și crizele au trecut.

  12. Buna ziua, am si eu o intrebare intrebatoare: varza (chiar si cea calita) poate provoca crize de fiere? Sau cafeaua? Am avut o criza recenta de fiere si nu-mi dau seama de la ce.
    Multumesc pentru articol. De la castraveți imi era rau deci, dar nu mi-am dat seama pana acum de ce.

  13. Cu Lubenita ai dreptate, de la ultima criza, in vara lui 2016, sa nu o mai vad. Castravetele mai putin, dar pepenele imi e pofta dar imi e frica. Si poti adauga la lubenita si urticare. Ale mele fatuci pana pe la varsta de 8-9 ani aveau urticare de la pepene.

  14. La mine lucrurile stau cam asa: pepene si castraveti in stare cruda – ood galben. Ardei si gogosari cruzi,ceapa – cod portocaliu.(toleranta la cei copti)! usturoi(crud,gatit), ceapa calita, varza gatita – cod rosu. Varza cruda-toleranta maxima.

  15. sint oameni care ”functioneaza” pe baza de studii si altii care aleg experienta,eu sint adepta ultimei ; intotdeauna de la simplu la complex,niciodata invers

Lăsați un mesaj...

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>