Comandă setul AKUTOL, AICI

Comandă setul AKUTOL, AICI

„Mă doare burta.” Sfaturile chirurgului Oana Goidescu

“Mă doare burta!”

Cam asta ocupă mare parte din prezentările la chirurgie generală.

Acuma… să nu te superi pe mine, dar o să urmeze un tir de întrebări la care te rog să-mi răspunzi cât mai exact.

“Unde?”. Cam cu asta încep. Și mă interesează nu doar unde te doare acum, ci mai ales unde a început, unde s-a “lãsat” şi unde iradiază. Ai să fii surprins câte chestii interesante îmi apar în cap dacă-mi spui că te doare şi în spate, în umăr, sau la baza gâtului. Ah, încă o chestie, durerea care se duce pe picior nu echivalează cu apendicită.

 „De când?” Acum aş vrea să-mi răspunzi chiar la întrebarea asta . Nu te-am întrebat de când doare mai tare, sau dacă te-a mai durut şi altă dată la fel. Asta urmează să întreb , dar hai să ne lămurim întâi cu episodul actual. Și iar, dacă pe fină a durut-o la fel înainte să se opereze de extrauterină, nu înseamnă obligatoriu că şi tu ai extrauterină.  Idem, dacă bunicul a avut hernie strangulată, nu trebuie să ai şi tu.

Nu-mi veni cu idei preconcepute. Tot omul a avut la un moment dat dureri de burtă şi nu ni s-a stins neamul.

„Ce va mai supără pe lângă durere?”. Asta presupune să-mi spui dacă verşi, ai febră sau tulburări de tranzit sau de pofta de mâncare. Că noră-ta nu te-a băgat în seamă deşi i-ai dat o floare de bărbat… ştiu că te doare, dar te lămureşti cu ea mai târziu.

 „Ce-aţi mâncat înainte să va apuce?”…he, he , he… am mai vorbit noi pe tema asta. Ceaiul l-ai băut sigur „dupa”, aşa că…

 „Ce alte boli şi tratamente mai aveţi?”. Hai să fim exacţi. Chiar vreau să ştiu. Că operaţia înseamnă şi anestezie şi că în timpul ei curge sânge.

Deci vreau să ştiu dacă ai probleme cu inima, plămânii, diabet sau mai ştiu eu ce. Și ce pastile iei. Că unele pot modifica simptomele, iar altele coagularea. Aşa că „ unele mici albe şi rotunde şi altele mai lungi roz împreună cu una roşcaţică de se rupe în patru”… serios? Chiar crezi că ştiu toate pastilele după poză? Sau că am, ca la Poliţie, catalog cu toate bulinele ca să le recunoşti tu?

 „Se calmează durerea la ceva?”. Asta, din punctul meu de vedere, înseamnă dacă mai trece după mâncare, după ce te duci la baie, sau dacă îţi găseşti vreo poziţie care să calmeze. În schimb, aflu că te-ai tratat ca lăutarul după ureche, sau din sfaturile vecinei. Aş preferă să vii „virgin” la capitolul calmante, să nu fi luat deloc, fiindcă îmi pot masca nivelul real al suferinţei.

Important!! Durerea abdominală nu trece cu antibiotice, aşa că n-ai de ce să iei ce ţi-a mai rămas prin casă de la pneumonia precedentă. 

La unii pacienţi, s-ar putea să pun aceeaşi întrebare de mai multe ori. Nu m-am sclerozat. Nu. Pur şi simplu, s-ar putea să vreau să îl ajut să-şi sistematizeze răspunsurile. Mai ales dacă e un bătrân cu tulburări de memorie. Poate a doua oară îmi mai spune ceva în plus.

Despre investigaţii… data viitoare.

Oana Goidescu, chirurg

Ce am scris eu – MF – Țigănaş Otilia despre investigaţii, citeşte aici. Până revine Oana.

 

 

 

Lăsați un mesaj...

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Comandă setul AKUTOL, AICI

Comandă setul AKUTOL, AICI

Laborator Analize

Arhive

Get more stuff

Subscribe to our mailing list and get interesting stuff and updates to your email inbox.

Thank you for subscribing.

Something went wrong.